Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Το Oruc Reis έως 27/10 μεταξύ Καστελόριζου και Ρόδου, με αντι - Νavtex απαντάει η Ελλάδα - Οι Tούρκοι κατηγορούν την ΕΡΤ για fake news

Το Oruc Reis έως 27/10 μεταξύ Καστελόριζου και Ρόδου, με αντι - Νavtex απαντάει η Ελλάδα - Οι Tούρκοι κατηγορούν την ΕΡΤ για fake news
Οι Τούρκοι κατηγορούν την ΕΡΤ για fake news με τον ελληνικό στόλο
(upd) Την στρατηγική κλιμάκωσης της πρόκλησης επιλέγει η Τουρκία που με νέα NAVTEX παρατείνει την παρουσία του Oruc Reis στην ΑΟΖ του Καστελόριζου μεταξύ 21 και 27 Οκτωβρίου 2020.
Πρωτίστως επιβεβαιώθηκε ότι το Oruc Reis το τουρκικό ερευνητικό σκάφος μαζί με 4 επιπλέον συνοδευτικά πλοία παρατείνουν την παρουσία τους στην ελληνική θαλάσσια δικαιοδοσία.
Να σημειωθεί ότι αρχικώς είχε σχεδιαστεί να παραμείνει έως τις 22 Οκτωβρίου αλλά με νέα NAVTEX ενημερώνει ότι θα παραταθεί η παρουσία του Oruc Reis έως τις 27 Οκτωβρίου 2020.
Το πιο σημαντικό στοιχείο όμως δεν είναι ότι παρατείνεται η παρουσία του Oruc Reis αλλά ότι κινείται πλέον βόρεια του Καστελόριζου και αρχίζει να ερευνά μια περιοχή μεταξύ Καστελόριζου και Ρόδου.
Όπως έχουν αναφέρει οι Τούρκοι έως σήμερα έχουν ερευνήσει 4.500 χιλιόμετρα και σχεδιάζουν να ερευνήσουν συνολικά 15.000 χιλιόμετρα ελληνικής θαλάσσιας δικαιοδοσίας… την οποία οι τούρκοι την θεωρούν… τουρκική θαλάσσια δικαιοδοσία.
Πρακτικά για να ερευνηθεί μια περιοχή αυτής της έκτασης και λαμβάνοντας υπόψη ότι σε ημερήσια βάση το Oruc Reis ερευνά 450 χιλιόμετρα εξάγεται το συμπέρασμα ότι θα μπορούσε να παραμείνει στην περιοχή 35 με 40 ημέρες.
Πάντως δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί ότι το Oruc Reis κλείδωσε μια θαλάσσια ζώνη μεταξύ Καστελόριζου και Ρόδου οπότε έρχεται πιο κοντά στην Ρόδο… οπότε η πρόκληση αυξάνεται.
Image
Ελληνική anti – navtex για τη νέα παράνομη navtex της Τουρκίας για έρευνες μεταξύ Ρόδου – Καστελλόριζου

Με μια anti – navtex απαντά η Αθήνα στη νέα παράνομη navtex που εξέδωσε η Τουρκία για έρευνες μεταξύ της Ρόδου και του Καστελλόριζου.
Συγκεκριμένα, από τον σταθμό της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού στο Ηράκλειο εκδόθηκε αντι-Navtex με αφορμή τη νέα παράνομη Navtex που εξέδωσε ο σταθμός της Αττάλειας για έρευνες του Oruc Reis σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελλόριζο.
Η ελληνική Navtex τονίζει ότι η τουρκική Navtex αφορά «σε μη εγκεκριμένη δραστηριότητα» και είναι «παράνομη» διότι η περιοχή που εκτείνεται «επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα».
Στην ελληνική Navtex υπογραμμίζεται, επίσης, ότι ο σταθμός της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού στο Ηράκλειο έχει τη δικαιοδοσία για την έκδοση μηνυμάτων στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.

Ακολουθεί η ελληνική Navtex:
ZCZC HA05 212200 UTC OCT 20 IRAKLEIO STATION NAVWARN 618/20 KASTELORIZO SEA
1. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCAST NAVTEX MESSAGE NUMBER FA17-1314/20 IN HELLENIC NAVTEX SERVICE AREA, REFERRING TO UNAUTHORIZED AND  ILLEGAL ACTIVITY IN AN AREA THAT OVERLAPS THE GREEK CONTINENTAL SHELF. IRAKLEIO NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO BROADCAST NAVTEX MESSAGES IN THE AREA.
2. ALL MARINERS ARE REQUESTED TO DISREGARD NAVTEX MESSAGE NUMBER FA17-1314/20.
3. CANCEL THIS MESSAGE 272059 UTC OCT 20.

Η Τουρκία κατηγορεί την ΕΡΤ για fake news


Το ελληνικό κρατικό κανάλι ΕΡΤ παρουσίασε ψεύτικες ειδήσεις για το Oruc Reis ότι δηλαδή το πολεμικό ναυτικό της Ελλάδος απώθησε το Oruc Reis.
Κατά την ΕΡΤ όπως αναφέρει η Yeni Safak το σεισμικό ερευνητικό πλοίο Oruç Reis, το οποίο βρίσκεται ανοικτά του Καστελόριζου, δέχθηκε εντολή να αποχωρήσει... από το ελληνικό πολεμικό ναυτικό με το επιχείρημα ότι "παραβίασε την ελληνική υφαλοκρηπίδα" και το πλοίο "απομακρύνθηκε".
Η φωτογραφία που χρησιμοποιήθηκε στις ειδήσεις εμφανίστηκε ως πειστήριο.
Ωστόσο, έγινε κατανοητό ότι η είδηση ήταν ψεύτικη όταν αποκαλύφθηκε ότι χρησιμοποιήθηκε μοντάζ στη φωτογραφία.
Το σεισμικό ερευνητικό πλοίο Oruç Reis συνεχίζει τις δραστηριότητές του με αποφασιστικότητα παρά όλες αυτές τις προκλήσεις αναφέρει η Yeni Safak.
Επιπλέον, υπάρχουν τουλάχιστον 6 πλοία γύρω από το Oruç Reis.

Η πραγματική φωτογραφία με το Oruc Reis

H ψεύτικη φωτογραφία με το Oruc Reis και το ελληνικό πολεμικό πλοίο

Oktay: Όποιο και εάν είναι το κόστος δεν θα υποχωρήσουμε  

Η Τουρκία δεν θα παραχωρήσει ούτε ένα κομμάτι γης, ούτε μια σταγόνα νερού στη θάλασσα, δεν θα στερήσει το δικαίωμα στις μελλοντικές γενεές.
Όποιο κι αν είναι το κόστος.
Το λέμε τόσο ξεκάθαρα ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Oktay.
«Υπάρχει ένας χάρτης που ονομάζεται Χάρτης της Σεβίλλης.
Είναι ένας χάρτης όπου ένας καθηγητής τον δημιούργησε καταργώντας το διεθνές δίκαιο.
Ζητούν από την Τουρκία να φυλακιστεί στην ηπειρωτική χώρα αλλά αυτό δεν θα συμβεί.
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης