Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Άσσος στο μανίκι ή ένα καμμένο χαρτί - H αναστολή της τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία

Άσσος στο μανίκι ή ένα καμμένο χαρτί - H αναστολή της τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία
Το  «οικονομικό αλισβερίσι» ΕΕ-Τουρκίας ανέρχεται στο ποσό των 120-140 δισεκ. €  το χρόνο
Με την Τουρκία να επιδίδεται σε έναν πόλεμο νεύρων στο Αιγαίο ώστε να αλλάξει το πλαίσιο διαλόγου με την Ελλάδα,η Αθήνα αποφάσισε να παίξει το χαρτί της τελωνειακής ένωσης.
Πίσω από το χαρτί αυτό φαίνεται πως  κρύβεται και  η απάντηση γιατί χώρες της Ε.Ε όπως η Γερμανία ,η Ισπανία ,η Ολλανδία "χαϊδεύουν" την Τουρκία παρόλο την προκλητική της στάση στην Ανατολική Μεσόγειο και "χτυπούν συμπονετικά την πλάτη" της ελληνικής κυβέρνησης.

Η τελωνειακή ένωση  μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας
 
Η τελωνειακή ένωση με την Τουρκία ισχύει από το 1995 και βασίζεται στη συμφωνία της Άγκυρας του 1963 και στο πρόσθετο πρωτόκολλό της 1970.
Μεταξύ των δύο εταίρων (ΕΕ-ΤΟΥΡΚΙΑ) υπάρχει ένα ειδικό καθεστώς και σχεδόν μηδενικοί δασμοί για προϊόντα που προέρχονται από την ΕΕ και εξάγονται στην Τουρκία και το αντίστροφο.
Η τελωνειακή ένωση με την Τουρκία καλύπτει αποκλειστικά βιομηχανικά προϊόντα και μεταποιημένα γεωργικά προϊόντα.
Με απλά λόγια η τελωνειακή ένωση επιτρέπει ένα επικερδές σύστημα εισαγωγών – εξαγωγών κυρίως για τους ευρωπαϊκούς «γίγαντες» από και προς την τεράστια αγορά της Τουρκίας.
Οι μεγάλες χώρες εισάγουν φθηνά προϊόντα για τις αγορές τους και εξάγουν τα βιομηχανικά τους προϊόντα σε μία τεράστια αγορά 80 εκατ. κατοίκων.
Το  «οικονομικό αλισβερίσι» ΕΕ-Τουρκίας ανέρχεται στο ποσό των 120-140 δισεκ. €  το χρόνο.
Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat o μεγαλύτερος ευρωπαϊκός εταίρος της Τουρκίας είναι η Γερμανία, η οποία το 2019 έκανε εξαγωγές στην Τουρκία  ύψους 20 δισ. € . από τα οποία τα 344 εκατ € ήταν στρατιωτικός εξοπλισμός. Το Βερολίνο από την άλλη έκανε εισαγωγές ύψους 13 δισεκ. €. Ακολούθησε η  Ιταλία με εξαγωγές 8 ,334 δισ € και στην τρίτη θέση η Ολλανδία με 6, 223 δισ. €
Image
Τη δεκαετία 2009-2019, η Τουρκία πήρε λόγω της Τελωνειακής  Ένωσης το ποσό των 560 δισ € και αντίστοιχα η Γηραιά Ήπειρος 750 δισ €.
Τα νούμερα πάντως σε πρώτη ανάγνωση  είναι πολύ μεγάλα για να έβαζε την Ευρώπη σε σκέψεις για αναστολή της τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία..........
Η αναστολή της τελωνειακής ένωσης θα γονάτιζε περισσότερο την τουρκική οικονομία

Φτωχαίνει η Τουρκία

Φτωχότερη κατά 202 δισ. δολάρια τα τελευταία έξι χρόνια εμφανίζεται η Τουρκία, σύμφωνα με στοιχεία της Τουρκικής Στατιστικής. Το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) της Τουρκίας το 2013 είχε φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ των 950 δισ. δολαρίων, ενώ το 2019 υποχώρησε στα 748 δισ. δολάρια
Σε σχέση με το 2013 ο μέσος Τούρκος πολίτης έγινε φτωχότερος κατά 3.424 δολάρια, καθώς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ το 2019 μειώθηκε στα 9.076 δολάρια, όταν πριν από έξι χρόνια είχε αγγίξει τα 12.500 δολάρια.

Η κατρακύλα της λίρας

Η τουρκική λίρα «βουλιάζει», παρά το γεγονός ότι «καίγονται» καθημερινά τεράστια ποσά συναλλάγματος για να υποστηριχθεί το εθνικό νόμισμα. Από την αρχή του φέτος η κεντρική τράπεζα της χώρας έχει δαπανήσει πάνω από 65 δισ $ για να στηρίξει το εγχώριο νόμισμα . Πριν έξι μήνες, 6 λίρες αντιστοιχούσαν σε 1$  ενώ σήμερα αντιστοιχούν κοντά  8 λίρες.

Αθανασία Ακρίβου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης