Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Τουρκικό υπ. Εξωτερικών: Απορρίπτουμε την ανακοίνωση Μητσοτάκη, al-Sisi, Αναστασιάδη - Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα μας

tags :
Τουρκικό υπ. Εξωτερικών: Απορρίπτουμε την ανακοίνωση Μητσοτάκη, al-Sisi, Αναστασιάδη - Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα μας
Η Άγκυρα απορρίπτει την κοινή δήλωση Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου
Την έντονη αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε η τριμερής συνάντηση Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου.
Η Άγκυρα απορρίπτει την κοινή δήλωση και επαναλαμβάνει τα περί συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στις διαπραγματεύσεις για την Ανατολική Μεσόγειο.
«Η πραγματική συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να επιτευχθεί μόνο με μια συνολική προσέγγιση που περιλαμβάνει όλες τις παράκτιες χώρες συμπεριλαμβανομένων και των Τουρκοκυπρίων» αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου.
Τέλος, η Άγκυρα επαναλαμβάνει την πάγια θέση περί... προστασίας των δικαιωμάτων της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η ανακοίνωση του τουρκικού υπ. Εξωτερικών

Πιο αναλυτικά, στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρονται τα εξής: «Απορρίπτουμε πλήρως τη δήλωση η οποία δημοσιεύτηκε στο τέλος της τριμερούς Ελλάδας, Ελληνοκυπριακής Διοίκησης (Κυπριακή Δημοκρατία) και Αιγύπτου και περιέχει αβάσιμες κατηγορίες και ισχυρισμούς εναντίον της χώρας μας, όπως είναι συνηθισμένο και από προηγούμενες συναντήσεις αυτών των τριών.
Το γεγονός ότι οι δηλώσεις που δημοσιεύονται από αυτό το δημιούργημα των τριών, το οποίο ισχυρίζεται ότι έχει σαν στόχο την υποστήριξη της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, στοχεύει τη χώρα μας κάθε φορά και αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις αυτών των χωρών.
Η πραγματική συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να επιτευχθεί μόνο με μια συνολική προσέγγιση που περιλαμβάνει όλες τις παράκτιες χώρες συμπεριλαμβανομένων και των Τουρκοκυπρίων.
Εάν οι χώρες που δημιουργούν τα προβλήματα στην περιοχή δεν αλλάξουν τις μαξιμαλιστικές και εχθρικές πολιτικές τους, δεν μπορούν να είναι μέρος της επίλυσης των προβλημάτων. Θα συνεχίσουμε αποφασιστικά να προστατεύουμε τόσο τα δικαιώματά μας όσο και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο».

Η Τριμερής καταδίκασε τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας

Καταδίκη των παράνομων γεωτρητικών και σεισμικών επιχειρήσεων της Τουρκίας στην ΑΟΖ/Υφαλοκρηπίδα της Κύπρου, αναφορές στο Κυπριακό, αλλά και τη σημασία του διαλόγου στην βάση σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο περιλαμβάνουν τα βασικά σημεία της κοινής Διακήρυξης Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου.
«Καταδικάσαμε τις ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια που είναι σε παράβαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και καλούμε την Τουρκία να τερματίσει τις προκλητικές της ενέργειες, και να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα των ΗΕ, ειδικά το 550 (1984) και το 789 (1992) και να συμβάλει εποικοδομητικά και εμπράκτως στην επανέναρξη δομημένων διαπραγματεύσεων με στόχο να υπάρξουν αποτελέσματα για μια συνολική και διαρκή λύση του Κυπριακού στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ» αναφέρεται στην κοινή δήλωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης