Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νευρικότητα στις αγορές - Στο επίκεντρο, πανδημία, εταιρικά αποτελέσματα και πακέτο τόνωσης στις ΗΠΑ - Κέρδη έως +0,52% o S&P 500, o DAX -0,12%

Νευρικότητα στις αγορές - Στο επίκεντρο, πανδημία, εταιρικά αποτελέσματα και πακέτο τόνωσης στις ΗΠΑ - Κέρδη έως +0,52% o S&P 500, o DAX -0,12%
Νευρικότητα στις αγορές, στα ύψη η αβεβαιότητα
Νευρικότητα επικράτησε και σήμερα 22/10 στις διεθνή χρηματιστήρια, με την αβεβαιότητα ωστόσο παραμένει το κυρίαρχο στοιχείο, καθώς στο επίκεντρο παραμένουν ο εφιάλτης του lockdown λογω της έξαρσης της πανδημίας αλλά και της αβεβαιότητας για το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας και τις εκλογές, που ενισχύουν τη νευρικότητα στις αγορές.
Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις στις ΗΠΑ για το νέο πακέτο στήριξης, οι οποίες έχουν περάσει από 40 κύματα, οι προσδοκίες συμφωνίας πριν τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου εάν και μικρές ωστόσο παραμένουν.
Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων N. Pelosi δήλωσε ότι οι διαπραγματευτές έχουν σημειώσει πρόοδο στις συζητήσεις σχετικά με το νέο πακέτο ενίσχυσης της αμερικανικής οικονομίας και ότι σύντομα θα μπορούσε να έρθει η συμφωνία.
«Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο», είπε σε συνέντευξη στο MSNBC η Pelosi, προσθέτοντας ότι βλέπει πρόοδο.
Η Pelosi ανέφερε ακόμη πως θα έχει συνομιλία με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, S. Mnuchin, σε μια προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας πριν από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.
Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος Trump κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς ότι δεν είναι πρόθυμοι να δεχθούν έναν συμβιβασμό για το ύψος του νέου πακέτου.
Να σημειωθεί ωστόσο ότι ακόμα και οι Ρεπουμπλικάνοι εμφανίζονται διχασμένοι, καθώς οι Γερουσιαστές δεν στηρίζουν το ενδεχόμενο νέας συνολικής στήριξης.
Στο μέτωπο της πανδημίας βαθιά στο β’ κύμα του κορωνοϊού βρίσκονται πλέον ΗΠΑ και Ευρώπη, οι οποίες μοιάζουν αδύναμες να αντισταθούν στην ραγδαία εξάπλωση των κρουσμάτων και ενώ ακόμα δεν έχουν έρθει οι ψυχρότεροι μήνες του έτους που κατά τους επιστήμονες θα σηματοδοτήσουν μια νέα έξαρση των κρουσμάτων.
Στην Ευρώπη τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, καθώς ολοένα και περισσότερα κράτη αναφέρουν αυξημένα κρούσματα και υιοθετούν περιοριστικά μέτρα και απαγορεύσεις σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τον ιό.
Στις ΗΠΑ, όπου οι νεκροί ξεπέρασαν τους 222.000, η κατάσταση παραμένει εξίσου ανησυχητική, καθώς έξι Πολιτείες ανακοίνωσαν ρεκόρ θανάτων, τη στιγμή που καταγράφεται ρεκόρ και στις εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία.
Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, τάσεις εξασθένησης της επιδημίας αναφέρονται σε Ινδία και Κίνα ενώ και η Λατινική Αμερική εξακολουθεί να δοκιμάζεται.
Σε παγκόσμιο επίπεδο οι νεκροί ξεπέρασαν τους 1,13 εκατομμύρια, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προσεγγίζουν τα 41,5 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, υπολογίζονται σε περίπου 28,2 εκατομμύρια.

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο +0,55% στις 28.364 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε κέρδη +0,52% στις 3.453 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο +0,19% στις 11.506 μονάδες
Ο δείκτης VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - υποχώρησε στις 27,86 μονάδες
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έκλεισε με πτώση -0,12% στις 12.543 μονάδες
Image
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Μάρτιο του 2020 κατέγραψαν οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ, με τα στοιχεία να είναι καλύτερα των εκτιμήσεων.
Οι νέες αιτήσεις υποχώρησαν την τελευταία εβδομάδα στις 787 χιλ. από 842 χιλ. στα χαμηλότερα επίπεδα από το lockdown του Μαρτίου, την ώρα που οι αναλυτές έκαναν λόγο για 870 χιλ. αιτήσεις.
Καλύτερα των εκτιμήσεων είναι τα στοιχεία και για τις συνεχιζόμενες αιτήσεις, οι οποίες υποχώρησαν κάτω από τα 9 εκατ. για πρώτη φορά από τον περασμένο Μάρτιο.
Ειδικότερα, οι συνεχιζόμενες αιτήσεις υποχώρησαν κατά 1,02 εκατ. στα 8,37 εκατ.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας με μειωμένα καθαρά κέρδη ολοκλήρωσε το γ’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους η Coca-Cola, με το ποσό να διαμορφώνεται σε 1,74 δισ. δολάρια, έναντι 2,59 δισ. ένα χρόνο νωρίτερα -επίδοση καλύτερη από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Τα έσοδα του αμερικανικού κολοσσού για την ίδια χρονική περίοδο υποχώρησαν σε 8,65 δισ. δολάρια από 9,51 δισεκ. πέρυσι.
Η εταιρεία δεν παρείχε προβλέψεις για το υπόλοιπο του έτους, λόγω της τεράστιας αβεβαιότητας που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού.
Η AT&T ανακοίνωσε ότι η πανδημία του κορονοϊού έχει καταφέρει βαρύ πλήγμα στις δραστηριότητες media, αλλά τα αποτελέσματα τριμήνου αντισταθμίστηκαν από τα ισχυρότερα του αναμενόμενου νούμερα στους νέους συνδρομητές τηλεφωνίας, οι οποίοι αυξήθηκαν από τις προσφορές για την υπηρεσία HBO MAX streaming δωρεάν για συγκεκριμένα προγράμματα τηλεφώνου.
Αυτό βοήθησε την AΤ&T να ανακοινώσει έσοδα καλύτερα των εκτιμήσεων, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 42,3 δισ. δολάρια στο γ΄ τρίμηνο, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις για 41,59 δισ. δολάρια.
Η εταιρεία πρόσθεσε 645.000 νέους συνδρομητές τηλεφωνίας στη διάρκεια του τριμήνου που πληρώνουν επαναλαμβανόμενο μηνιαίο λογαριασμό.

Πιέσεις και επιφυλακτικότητα στις ευρωαγορές

Με ήπιες πιέσεις κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους επενδυτές να παραμένουν επιφυλακτικοί καθώς συνεχίζουν να παρακολουθούν τις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ για το πακέτο οικονομικής τόνωσης και ενώ η πανδημία του κορονοϊού στην Ευρώπη φαίνεται να επιδεινώνεται συνεχώς.
Παράλληλα ο εφιάλτης του lockdown επιστρέφει στην Ευρώπη, γεγονός το οποίο σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα για το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας και τις εκλογές, ενισχύει τη νευρικότητα στις αγορές.
Η ανεξέλεγκτη αύξηση των κρουσμάτων έρχεται παρά την εφαρμογή ολοένα και πιο αυστηρών μέτρων περιορισμού από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στην προσπάθεια τους να ελέγξουν την πορεία της πανδημίας.
Image
Στα εταιρικά νέα της ημέρας καταστροφικό αποδείχθηκε το γ’ τρίμηνο του 2020 για την International Consolidated Airlines Group (IAG), ελέω πανδημίας κορωνοϊού που παρέλυσε τον ταξιδιωτικό κλάδο, με τη μητρική εταιρεία της British Airways (και των Iberia, Aer Lingus) να καταγράφει καθαρές ζημίες ύψους 1,3 δισ. ευρώ.
Το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του περασμένου έτους, η εταιρεία είχε σημειώσει καθαρά κέρδη ύψους 1,4 δισ. ευρώ.
Τα έσοδα κατέρρευσαν στα 1,2 δισ. δολάρια, έναντι 7,3 δισ. δολαρίων το γ’ τρίμηνο του 2019.
Για το δ’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, η IAG αναμένει επιβατική κίνηση στο 30% της συνολικής χωρητικότητας.
Η εταιρεία διαθέτει ρευστότητας ύψους 6,6 δισ. ευρώ, επισημαίνεται.
Η Unilever PLC ανακοίνωσε ότι οι υποκείμενες πωλήσεις γ΄ τριμήνου αυξήθηκαν χάρη στην αύξηση της ζήτησης για προϊόντα υγιεινής κατοικιών, καθώς και για τρόφιμα που καταναλώνονται στο σπίτι.
Η αγγλό-ολλανδική εταιρεία ανακοίνωσε ότι οι υποκείμενες πωλήσεις του τριμήνου αυξήθηκαν 4,4% σε ετήσια βάση, ενώ ο τζίρος μειώθηκε 2,4% στα 12,9 δισ. ευρώ.
Ο τζίρος είχε θετική συνεισφορά 1,3% από εξαγορές, αλλά υπέστη πλήγμα 7,7% από τα νομίσματα.
Το δ.σ. ανακοίνωσε τριμηνιαίο μέρισμα 41,04 σεντς ή 37,46 πενών, σε σχέση με τις 35,76 πένες πριν από ένα χρόνο.

Πιέσεις στην Ασία

Πιέσεις δέχθηκαν τα χρηματιστήρια της Ασίας, εν μέσω της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας για το εαν και κατά πόσον θα υπάρξει νέο πακέτο τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας, που υφίσταται πλήγμα από τον αντίκτυπο της πανδημίας, προτού διεξαχθούν οι εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.
Ο Asia Dow υποχώρησε -0,6% στις 3.368 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με πτώση -0,7%, στις 23.474,27 μονάδες.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με πτώση -1,09%, στις 1.619,79 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε οριακή μεταβολή στις 24.763 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite σημείωσε πτώση -0,4% στις 3.312 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης