Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ανησυχία από την εκτίναξη των κρουσμάτων κορωνοϊού - Μάσκες παντού και απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα στις επιβαρυμένες περιοχές - Σε ισχύ από 24/10

Ανησυχία από την εκτίναξη των κρουσμάτων κορωνοϊού - Μάσκες παντού και απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα στις επιβαρυμένες περιοχές - Σε ισχύ από 24/10
Μετά την Κοζάνη και η Καστοριά σε lockdown – Συναγερμός για Αττική, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Λάρισα, Βοιωτία και Σέρρες - Στους 542 οι νεκροί
(Συνεχές upd) Σε νέα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού ανακοίνωσε η κυβέρνηση, καθώς η κατάσταση με την επιδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα επιδεινώνεται ραγδαία.
Τόσο το σημερινό 22/10 ρεκόρ κρουσμάτων (882) όσο και η μεγάλη διασπορά του ιού σε διάφορες περιοχές της χώρας, καθώς πέρα από την Αττική, πολλές μολύνσεις καταγράφονται πλέον σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ιωάννινα, Βοιωτία και Σέρρες έχουν σημάνει συναγερμό σε κυβέρνηση και επιστήμονες.
Είναι χαρακτηριστικό πως μετά την Κοζάνη και η περιφέρεια της Καστοριάς «κοκκίνησε» και μπαίνει σε lockdown.
Η κατάσταση είναι εξαιρετικά ανησυχητική, καθώς όλα τα δεδομένα δείχνουν πως ο κορωνοϊός είναι πλέον σε εκθετική αύξηση.
Καθολική χρήση μάσκας, «νυχτερινή καραντίνα» και εντατικοί έλεγχοι. Αυτό είναι το πλαίσιο των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά το διάγγελμά του, με το οποίο απευθύνθηκε στον ελληνικό λαό, προκειμένου να περιγράψει την ανησυχητική κατάσταση λόγω της έκρηξης των κρουσμάτων κορωνοϊού.
«Το δεύτερο κύμα είναι σφοδρότερο, είμαστε καλά προετοιμασμένοι όμως αυτό δεν αρκεί.
Οι επόμενοι μήνες προβλέπονται δύσκολοι» ανέφερε ο πρωθυπουργός κατά το διάγγελμά του.
Το νέο «κύμα παρεμβάσεων» με στόχο την αναχαίτιση της διασποράς του δεύτερου κύματος του κοροναϊού στην χώρα μας, έρχεται μετά την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων και έπειτα από τις διαδοχικές συσκέψεις που είχε ο πρωθυπουργός με τους ειδικούς επιστήμονες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά το διάγγελμά του, αναδεικνύοντας όλες τις πτυχές της πανδημίας και τα δεδομένα που αφορούν την χώρα μας, ανακοίνωσε τα μέτρα τα οποία, όπως ξεκαθάρισε θα εφαρμοστούν σε περιοχές με έντονο το αποτύπωμα των κρουσμάτων.
Ο εφησυχασμός και ο συγχρωτισμός, όπως παρατήρησε και ο πρωθυπουργός είναι οι κύριοι λόγοι που σημειώθηκε η νέα έκρηξη των κρουσμάτων με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητα και αναγκαία τα νέα αυστηρότερα μέτρα για τις περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο.
Η αλματώδης διασπορά του κοροναϊού στην κοινότητα, εκτός από τα κόκκινα σημεία στο χάρτη υγειονομικής ασφάλειας, έθεσε και την κυβέρνηση σε κατάσταση… κόκκινου συναγερμού, επαναφέροντας στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας τις αρνητικές εξελίξεις στο μέτωπο του κοροναϊού.
Τα μέτρα-αιχμή για την αναχαίτιση της πανδημίας, η οποία πλήττει, κατά κύριο λόγο, τα μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αφορούν σε τρία επίπεδα: Στην προστασία, στον περιορισμό της κυκλοφορίας και στην αυστηροποίηση των ελέγχων.

 «Νυχτερινή καραντίνα»

 Ένα από τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός είναι η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τη μία τα ξημερώματα μέχρι τις πέντε το πρωί.
Το μέτρο θα ενεργοποιηθεί από το Σάββατο 24/10 για τα επίπεδα τρία και τέσσερα του Χάρτη Υγειονομικής Προστασίας.
Για τις περιοχές, δηλαδή, που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο κίνδυνο.
Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός: Πρώτον, σε περιοχές με επικίνδυνη αύξηση κρουσμάτων, αυτές των επιπέδων 3 και 4, θα απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 12.30 μετά τα μεσάνυχτα έως τις 5.00 το πρωί. Εξαιρούνται, βέβαια, όσοι εργάζονται τη νύχτα και τα περιστατικά έκτακτης ανάγκης.
Στόχος, να μειωθούν οι μετακινήσεις και οι βραδινές συναθροίσεις, που ευνοούν την μετάδοση του ιού.
Με λιγότερη διασκέδαση, ίσως, για λίγο. Αλλά με περισσότερη υγεία για πολύ καιρό. Μια πρόβλεψη που ήδη ισχύει, άλλωστε, σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και περιφέρειες. Και ο πρώτος απολογισμός είναι ενθαρρυντικός.

 Μάσκες παντού

Η καθολική και υποχρεωτική χρήση μάσκας θα επιβληθεί σε όλους τους χώρους, εξωτερικούς και εσωτερικούς. 
Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας και όπου παρατηρείται συγχρωτισμός.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό: «η χρήση μάσκας γίνεται υποχρεωτική παντού.
Όχι μόνο σε κλειστούς αλλά και σε ανοιχτούς χώρους.
Γιατί ο κορωνοϊός καραδοκεί παντού, χωρίς να περιμένει στην είσοδο ενός καταστήματος.
«Δεν τρώει πόρτα», για να μιλήσω στη γλώσσα των νεότερων. 
Για να το πω με απλά λόγια, και στο καφέ ή στο εστιατόριο θα μπαίνουμε, στο εξής, με μάσκα.
Την οποία θα αφαιρούμε μόνο όταν καθόμαστε στο τραπέζι. Και βέβαια εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση των ορθίων σε εσωτερικές αίθουσες.
Θα το επαναλάβω: Η μάσκα είναι το εμβόλιο πριν το εμβόλιο.
Αν δύο πολίτες την φορούν σωστά και ο ένας είναι μολυσμένος, η πιθανότητα μετάδοσης όταν βρεθούν μαζί είναι απειροελάχιστη.

Στο στόχαστρο των ελέγχων οι επιχειρηματίες κέντρων διασκέδασης

 «Η υγεία δεν μπορεί να θυσιάζεται στο βωμό του κέρδους κάποιων ασυνείδητων» τόνισε με έντονο ύφος ο πρωθυπουργός κατά το διάγγελμά του, υπογραμμίζοντας ότι οι έλεγχοι και τα πρόστιμα για τους ιδιοκτήτες κέντρων διασκέδασης θα είναι αυστηρά.
Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ημέρες ένα μεγάλο μέρος των κρουσμάτων προέρχεται από τον συνωστισμό των νέων σε κέντρα διασκέδασης χωρίς κανένα απολύτως μέτρο προστασίας.
Ειδικότερα σύμφωνα με τον πρωθυπουργό: «Οι δύο νέες ρυθμίσεις θα συνοδευτούν και από την ενίσχυση των ελέγχων για την τήρηση των μέτρων που ήδη ισχύουν.
Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων που δεν τα τηρούν, όπως και οι εργοδότες που δεν προστατεύουν τους εργαζομένους τους, θα τιμωρούνται. Και, ασφαλώς, η τηλεργασία θα επεκταθεί κι άλλο, όπου είναι εφικτό.
Η προσπάθεια είναι μεγάλη. Η όξυνση του προβλήματος, όμως, απαιτεί μεγαλύτερη ένταση.
Ιδίως στην κατεύθυνση των επιχειρηματιών που παρανομούν στο χώρο της διασκέδασης.
Εκεί, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα εξαντλήσουν κάθε αυστηρότητα.
Γιατί  η υγεία δεν μπορεί να θυσιάζεται στο βωμό του κέρδους κάποιων ασυνείδητων.
Ούτε, βέβαια, είναι ώρα για κρυφά πάρτι, όταν ο ιός κάνει πάρτι κατά της ζωής μας».

Στους 549 οι νεκροί

Σήμερα 22/10 ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 882 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 99 συνδέονται με γνωστές συρροές και 52 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 28.216, εκ των οποίων το 55,5% άνδρες.
Image
Τα 3.728 (13,2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 11.032 (39,1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Παράλληλα 90 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 32 (35,6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 92,2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω, ενώ 265 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 15 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 549 θανάτους συνολικά στη χώρα.
Οι 205 (37.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Image

Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με περιφερειάρχες - Τσιόδρας: Πρώτες σε κρούσματα οι ηλικίες 18-24 ετών

Στενότερη συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και πιο ενεργό ρόλο των Περιφερειών για την αντιμετώπιση της πανδημίας ζήτησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που είχε με τους 13 Περιφερειάρχες της χώρας.
«Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι στη συνολική προσπάθεια να αποφύγουμε μέτρα τα οποία θα έχουν βαρύ οικονομικό αντίκτυπο σας χρειαζόμαστε όλους συμμάχους.
Είναι πάρα πολύ σημαντικό το κεντρικό κράτος, αλλά και η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και η Τοπική Αυτοδιοίκηση να συνεργαζόμαστε.
Να είναι σε πλήρη εγρήγορση οι ελεγκτικοί σας μηχανισμοί αλλά και εσείς μέσα από τον δημόσιο λόγο τον οποίον αρθρώνετε να υποστηρίζετε τις πρωτοβουλίες», τόνισε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι «τα μέτρα δουλεύουν αρκεί να εφαρμόζονται».
Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος επεσήμανε ότι η πρώτη ηλικιακή ομάδα σε κρούσματα είναι πλέον η ομάδα 18-24 ετών και δεύτερη η ηλικιακή ομάδα 25-34.
Όπως σημειώθηκε, η μεταφορά του ιού από τις παραπάνω ομάδες στις μεγαλύτερες ηλικιακές κατηγορίες θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της πίεσης στο Σύστημα Υγείας.
Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρχει κανένας εφησυχασμός σε περιοχές που έχουν σήμερα χαμηλό αριθμό κρουσμάτων γιατί όπως έχει δείξει η εμπειρία η κατάσταση μπορεί να αλλάξει πολύ γρήγορα.
Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν γίνει για την ενίσχυση του Συστήματος Υγείας, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ζήτησε «να αυξηθεί το βάρος της Αυτοδιοίκησης στην εφαρμογή των μέτρων».
Από την πλευρά των Περιφερειαρχών ζητήθηκε  να λαμβάνουν κι αυτοί την πλήρη ενημέρωση που παρουσιάστηκε σήμερα και να αρθούν γραφειοκρατικά εμπόδια για την ταχύτερη προμήθεια υλικού για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Ο νέος χάρτης - Ποιες περιοχές είναι στο κόκκινο και στο πορτοκαλί

Μετά την Κοζάνη και η Καστοριά βρίσκεται πλέον στο κόκκινο, όπως προέκυψε μετά την αναθεώρηση του χάρτη της επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.
Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, τα Ιωάννινα παραμένουν στο επίπεδο συναγερμού «3» (πορτοκαλί), ενώ στο ίδιο επίπεδο περνούν η Θεσσαλονίκη, η Βοιωτία, η Λάρισα και οι Σέρρες.
Τα μέτρα που έχουν θεσμοθετηθεί αντίστοιχα για τα επίπεδα συναγερμού 3 και 4 θα τεθούν σε εφαρμογή από την Παρασκευή 23/10.
Ο κ. Χαρδαλιάς χαρακτήρισε «εξαιρετικά κρίσιμη» την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί και επισήμανε ότι εκτός από το ρεκόρ στα κρούσματα, έχει πέσει σημαντικά ο μέσος όρος ηλικίας όσων επιβεβαιώθηκαν ότι προσβλήθηκαν από κορωνοϊό και πλέον είναι στα 37 έτη.
Στη Θεσσαλονίκη όμως, όπως είπε, ο μέσος όρος ηλικίας των νέων κρουσμάτων έχει πέσει στα 28 χρόνια.
Σημειώνεται ότι η επιδείνωση είναι ραγδαία στις Σέρρες, που πέρασαν στο επίπεδο συναγερμού 3, ενώ βρίσκονταν πριν λίγες ημέρς στο επίπεδο 1 (πράσινο, επίπεδο ετοιμότητας).

Δείτε πως διαμορφώνεται πλέον ο χάρτης επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας και τα επίπεδα συναγερμού ανά περιφερειακή ενότητα:

Image


Image

Image

Τι ισχύει στο Επίπεδο 3 Αυξημένης επιτήρησης (πορτοκαλί) - Μπαίνουν Θεσσαλονίκη, Βοιωτία, Λάρισα, Σέρρες. Παραμένουν τα Γιάννενα τουλάχιστον για ακόμη 3 ημέρες:

Μάσκα

Σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας,
Σε όλους τους εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό

Συναθροίσεις

Λήψη μέτρων για περιορισμό συναθροίσεων ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση των όμορων περιοχών και του συνόλου της χώρας .
Έως 9 άτομα με μάσκες
Τήρηση απόστασης 1.5 μ

Σύσταση για περιορισμό επισκέψεων από άτομα διαφορετικών νοικοκυριών

Μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων
Μάσκα στο προσωπικό
Αναστολή επισκεπτηρίου

Νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα

Μάσκα στο προσωπικό & σε όλους τους εισερχόμενους
Ένας συνοδός ανά ασθενή
Περιορισμός* των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων μέχρι 40%
*Εξαιρούνται των περιορισμών τα ογκολογικά και επείγοντα περιστατικά

ΚΥΤ προσφύγων


Αναστολή εξόδου

Σχολεία

Μάσκα από 4 ετών και άνω

Πανεπιστήμια

Μάσκα
έως 50 φοιτητές καθήμενοι σε αμφιθέατρα
Τηλε-εκπαίδευση

Συνέδρια/Εκθέσεις

Μάσκα
Σε εσωτερικό χώρο: 1 άτομο ανά 15 τ.μ τουλάχιστον, έως 50 καθήμενοι
Αναστολή λειτουργίας εκθέσεων

Χώροι Λατρείας

1 άτομο ανά 15 τ.μ.και έως 50 άτομα, καθήμενοι με μάσκα

Αρχαιολογικοί χώροι, Μουσεία

Αρχαιολογικοί χώροι, ανοιχτά (υπαίθρια) μουσεία:
1,5 μέτρο απόσταση
Μάσκα για όλους
Yποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους
Συναυλιακοί χώροι, Θεατρικές παραστάσεις, λοιπές παραστατικές τέχνες (μόνο καθήμενοι)

Ανοικτοί (υπαίθριοι) χώροι διεξαγωγής

30% πληρότητα
Yποχρεωτική χρήση μάσκας
Λειτουργία μέχρι 31/10/2020

Κλειστοί χώροι

30% πληρότητα
Yποχρεωτική χρήση μάσκας
Υποχρεωτική έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου
Αναστολή διενέργειας σε χώρους κλειστών γηπέδων και γυμναστηρίων

Κινηματογραφικές προβολές

Ανοικτοί (υπαίθριοι) χώροι διεξαγωγής
30% πληρότητα
Yποχρεωτική χρήση μάσκας
Λειτουργία μέχρι 31/10/2020

Κλειστοί χώροι

30% πληρότητα
Yποχρεωτική χρήση μάσκας
Υποχρεωτική έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου

Παιδότοποι (κλειστοί)

1 παιδιά ανά 10 τ.μ. έως 20 παιδιά
Yποχρεωτική χρήση μάσκας (>2 ετών)
1 συνοδός ανά παιδί.
Συνοδοί με μάσκα στο χώρο αναμονής.
Τήρηση αποστάσεων στα τραπεζο-καθίσματα και κανόνων υγιεινής

Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, μπαρ (μόνο καθήμενοι σε τραπέζια)

Χωρίς ζωντανή μουσική -Μόνο καθήμενοι
4 άτομα ανά τραπέζι
Χώροι διεξαγωγής χωρητικότητας άνω 300 ατόμων: 30% του πιθανού πληθυσμού της άδειας με μέγιστο 150 καθήμενοι
Χώροι διεξαγωγής χωρητικότητας έως 300 άτομα: 30% : του πιθανού πληθυσμού της άδειας με μέγιστο 90 καθήμενοι
Αποστάσεις 1.8μ ανάμεσα στα τραπέζια
Υποχρεωτική χρήση μάσκας στο προσωπικό
Κλειστά 00.00-05.00

Μουσικές σκηνές

Μόνο καθήμενοι
4 άτομα ανά τραπέζι
Χώροι διεξαγωγής χωρητικότητας άνω 300 ατόμων: 30% του πιθανού πληθυσμού της άδειας με μέγιστο 100 καθήμενοι
Χώροι διεξαγωγής χωρητικότητας έως 300 άτομα: 20% του πιθανού πληθυσμού της άδειας με μέγιστο 50 καθήμενοι
Αποστάσεις 1.8μ ανάμεσα στα τραπέζια
Υποχρεωτική χρήση μάσκας στο προσωπικό
Κλειστά 00.00-05.00

Εστίαση

Υποχρεωτική χρήση μάσκας στο προσωπικό
4 άτομα ανά τραπέζι
Πληρότητα 50% της ωφέλιμης επιφάνειας
Αποστάσεις τραπεζο-καθισμάτων (σχετική ΚΥΑ)
Κλειστά 00.00-05:00 (εξαιρείται Take away - delivery με απαγόρευση πώλησης αλκοόλ)

Μεταφορές

Οι αριθμητικοί/ποσοτικοί περιορισμοί στις μετακινήσεις αφορούν τον τόπο/σημείο αναχώρησης ή εσωτερικής μετακίνησης
Υποχεωτική χρήση μάσκας σε όλα τα ΜΜ
50% σε ΜΜΜ
Υποχρεωτική χρήση μάσκας και στη στάση των ΜΜΜ.
50% σε πλοία
Μέχρι 2 επιβάτες σε taxi
Περιορισμός στον αριθμό επιβαινόντων στο ΙΧ μέχρι 4 άτομα

Αθλητισμός (αγώνες, προπονήσεις)

Προπονήσεις και αγώνες χωρίς θεατές
Μείωση στο 50% του μέγιστου αριθμού αθλουμένων ανά εγκατάσταση (συνημμένος πίνακας)
Οδηγίες και Υγειονομικά πρωτόκολλα για προπονήσεις και αγώνες
Εσωτερικοί χώροι: Ατομική αθλητική προπόνηση, σύμφωνα με τους κανόνες των γυμναστηρίων

Γυμναστήρια

Υποχρεωτική χρήση Μασκας στο προσωπικό, κατά την αναμονή σε χώρους του γυμναστηρίου και σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους του γυμναστηρίου καθώς και στην ομαδική άσκηση
Εξαιρούνται η ατομική άσκηση (π.χ. διάδρομος, βάρη) με τήρηση αποστάσεων 2μ
1 άτομο ανά 15 τμ
Απαγόρευση χρήσης αποδυτηρίων κλπ

Καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυπωλεία κοκ)

Υποχρεωτική χρήση μάσκας (προσωπικό και κοινό)
1 άτομο ανά 10 τ.μ.(4 άτομα 20-100 τμ και 1 άτομο για κάθε 10 τμ επιπλέον
Ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια

Λαϊκές αγορές

50% των πωλητών, με 3 μέτρα απόσταση μεταξύ πάγκων
Λειτουργία παράλληλων αγορών
Υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους
Εμποροπανηγύρεις-Κυριακάτικες Αγορές κλπ

Λιανεμπόριο

Μάσκα υποχρεωτική για όλους

Περιορισμός βάσει εμβαδού

1 άτομο ανά 10 τμ (4 άτομα 20-100 τμ και 1 άτομο για κάθε 10 τμ επιπλέον)

Αναλυτικά τα μέτρα που προβλέπονται στο «κόκκινο» επίπεδο (Περνά η Καστοριά):

- Μάσκα σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Μόνο ατομική άθληση.
- Αναστολή λειτουργίας γυμναστηρίων.
- Αναστολή λειτουργίας σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία.
- Aναστολή λειτουργίας κινηματογραφικών προβολών.
- Αναστολή λειτουργίας μουσικών σκηνών.
- Μειωμένο προσωπικό και τηλεργασία σε δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις.
- Αναστολή λειτουργίας των υποθέσεων που αφορούν τη Δικαιοσύνη.
- Αναστολή λειτουργίας εμποροπανηγύρεων, Κυριακάτικων αγορών κλπ.
- Αναστολή λειτουργίας της εστίασης. Θα υπάρχει λειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης αποκλειστικά με take away – delivery. Αναστολή λειτουργίας κέντρων διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, μπαρ (μόνο καθήμενοι σε τραπέζια).
- Στα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία κοκ) θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας (προσωπικό και κοινό), 1 άτομο ανά 10 τ.μ (4 άτομα 20-100 τ.μ και 1 άτομο για κάθε 10 τ.μ επιπλέον), θα γίνεται ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια, λειτουργία τους και Σαββατοκύριακο. |
- Aναστολή λειτουργίας κομμωτηρίων, υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής κλπ.
- Αναστολή εξόδου σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης Προσφύγων.
- Αναστολή λειτουργίας στο λιανεμπόριο.
- Στις λαϊκές αγορές θα παρίσταται 50% των πωλητών με 3 μέτρα απόσταση μεταξύ πάγκων, λειτουργία παράλληλων αγορών, υποχρεωτική χρήση μάσκας απ' όλους, περιορισμός στις μετακινήσεις των εμπόρων (από περιοχή που είναι κόκκινη)
- Στις μεταφορές υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, απαγόρευση μετακινήσεων εκτός Περιφερειακής Ενότητας στην οποία αφορούν τα μέτρα, μέχρι ένας επιβάτης σε ταξί, περιορισμός επιβαινόντων σε ΙΧ μέχρι τρία άτομα.
- Στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων επιβάλλεται μάσκα στο προσωπικό και αναστολή επισκεπτηρίων.
- Στα νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα επιβάλλεται μάσκα στο προσωπικό και σε όλους τους εισερχόμενους, ένας συνοδός ανά ασθενή, περιορισμός των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων έως 60% (εξαιρουμένων των ογκολογικών και επειγόντων περιστατικών).
- Αναστολή λειτουργίας παιδότοπων.
- Τηλεκπαίδευση στα πανεπιστήμια.
- Πρόβες για τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα μέσω τηλεδιάσκεψης, αναστολή τηλεοπτικών και κινηματογραφικών γυρισμάτων.
- Αναστολή συναθροίσεων.
- Αναστολή προσέλευσης κοινού, δυνατότητα διεξαγωγής παράστασης αποκλειστικά διαδικτυακά για τους συναυλιακούς χώρους, θεατρικές παραστάσεις, λοιπές παραστάσεις (μόνο καθήμενοι).
- Αναστολή συμμετοχής κοινού δυνατότητα διεξαγωγής συνεδρίου/έκθεσης μέσω διαδικτυακής μετάδοσης
- Στα σχολεία ενδεχόμενη λειτουργία εκ περιτροπής σε συνδυασμό με τηλεκπαίδευση ή μόνο τηλεκπαίδευση.
- Στους χώρους λατρείας έως 9 άτομα για όλες τις τελετές, λειτουργίες κλπ με υποχρεωτική χρήση μάσκας.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης