Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Πρόστιμο μαμούθ 2,9 δισ. δολ. στη Goldman Sachs μετά το σκάνδαλο στο κρατικό επενδυτικό ταμείο Μαλαισίας

ΗΠΑ: Πρόστιμο μαμούθ 2,9 δισ. δολ. στη Goldman Sachs μετά το σκάνδαλο στο κρατικό επενδυτικό ταμείο Μαλαισίας
Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί ποτέ στην ιστορία των ΗΠΑ για παραβίαση του νόμου περί διαφθοράς στο εξωτερικό
Πρόστιμο ρεκόρ αναμένεται να πληρώσει η Goldman Sachs στις ΗΠΑ καθώς προχωρά σε ισχυρισμό ενοχής για πρώτη φορά για τον ρόλο της στο σκάνδαλο με το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Μαλαισίας 1MDB όπως μεταδίδει το Bloomberg.
Ειδικότερα, η θυγατρική της Goldman Sachs στη Μαλαισία δήλωσε ένοχη για τον ρόλο της στην εξαφάνιση δισεκατομμυρίων δολαρίων από το 1MDB.
Ωστόσο η μητρική απέφυγε την καταδίκη.
Η τράπεζα θα πληρώσει πάνω από 2,3 δισ. δολάρια πρόστιμο ανακοίνωσε η εισαγγελέας Smith.
Συνολικά, τα πρόστιμα που θα καταβάλει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα σε όλο τον κόσμο θα ξεπεράσουν τα $5 δισ.
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η Goldman Sachs θα πάρει πίσω δεκάδες εκατομμύρια σε μπόνους που έλαβαν υψηλόβαθμα στελέχη της, συμπεριλαμβανομένου και του CEO της.

Η υπόθεση

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα χρηματοοικονομικά σκάνδαλα παγκοσμίως.
Δισεκατομμύρια δολάρια του κρατικού επενδυτικού ταμείου της Μαλαισίας, που προορίζονταν να στηρίξουν τους πολίτες της χώρας, εξαφανίστηκαν στις σκιές του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος γράφει το ΒΒC.
Σύμφωνα με εισαγγελικές αρχές της Μαλαισίας και των ΗΠΑ, τα χρήματα πέρασαν από τσέπες λίγων πανίσχυρων ατόμων και χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά πολυτελών ακινήτων, ιδιωτικών αεροσκαφών, πολύτιμων έργων τέχνης, αλλά και για τη χρηματοδότηση μίας μεγάλης επιτυχίας του Χόλιγουντ.
Οι καταγγελίες αυτές πυροδότησαν το άνοιγμα έρευνας σε τουλάχιστον έξι χώρες.
Στο μικροσκόπιο βρίσκεται ένας τεράστιος ιστός συναλλαγών, που απλώνεται από τις ελβετικές τράπεζες έως φορολογικούς παραδείσους στην καρδιά της Νοτιοανατολικής Ασίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης