Μυστικές επαφές ΗΠΑ - Maduro για την απομάκρυνσή του από την εξουσία - Δε βρέθηκε η χρυσή τομή

Μυστικές επαφές ΗΠΑ - Maduro για την απομάκρυνσή του από την εξουσία - Δε βρέθηκε η χρυσή τομή
Βενεζουέλα: Οι ΗΠΑ έκαναν Μυστικές επαφές με τον Maduro για την απομάκρυνσή του από την εξουσία – Ήταν άκαρπες
Απεσταλμένος της κυβέρνησης του Ρεπουμπλικάνου προέδρου των ΗΠΑ D. Trump συναντήθηκε με αντιπρόσωπο του σοσιαλιστή προέδρου της Βενεζουέλας τον περασμένο μήνα στο Μεξικό, προκειμένου να αναζητηθεί τρόπος ο N. Maduro να αποχωρήσει ειρηνικά από την εξουσία, χωρίς όμως να υπάρξει συμφωνία, δήλωσαν τρεις πηγές ενημερωμένες σχετικά στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Ο R. Grenel, πρώην υπηρεσιακός συντονιστής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών και πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Γερμανία, διεξήγαγε συνομιλίες με τον H. Rodrigez, στενό συνεργάτη του Maduro, στη μεξικανική πρωτεύουσα, ανέφεραν οι πηγές αυτές.
Ούτε ο Λευκός Οίκος, ούτε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχουν σχολιάσει τη συγκεκριμένη πληροφορία ως αυτό το στάδιο.
Ο Trump έχει απαυδήσει διότι η πολιτική των κυρώσεων και των διπλωματικών πιέσεων με σκοπό να αναγκαστεί ο Maduro να εγκαταλείψει την εξουσία έχει αποτύχει, παραδέχονται κατ’ ιδίαν αξιωματούχοι της κυβέρνησής του.
Ο Maduro, η επανεκλογή του οποίου το 2018 δεν αναγνωρίζεται από τις ΗΠΑ και πολλές άλλες κυβερνήσεις δυτικών κρατών, διατηρεί την υποστήριξη της Ρωσίας, της Κίνας, της Κούβας και του Ιράν. Ο στρατός της χώρας συνεχίζει να τον στηρίζει.
Καθώς ο Trump, που θα επιδιώξει να επανεκλεγεί στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, βρίσκεται πίσω στις δημοσκοπήσεις έναντι του Δημοκρατικού αντιπάλου του J. Biden, αναζητούσε κάποια επιτυχία στο πεδίο της διπλωματίας, που θα μπορούσε να του φανεί χρήσιμη, ειδικά σε πολιτείες όπως η Φλόριντα, καθώς η προεκλογική κούρσα πλησιάζει στον τερματισμό της.
Ο Grenel είναι σύμβουλος της ομάδας που διεξάγει την εκστρατεία του Trump.
Οι τρεις πηγές εξέφρασαν αντιφατικές απόψεις όσον αφορά το εάν η συνάντηση στη μεξικανική πρωτεύουσα άξιζε τον κόπο, πάντως όλες σημείωσαν πως δεν σημειώθηκε καμία ουσιαστική πρόοδος ούτε κλείστηκε κάποια συμφωνία.
Η μία πηγή είπε ότι ο απεσταλμένος του Maduro έδειξε διάθεση αναζητηθεί κάποια λύση στην κρίση στις διμερείς σχέσεις, αλλά πρόσθεσε πως το Καράκας θα περιμένει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.
Η συνάντηση του Grenel με τον Rodrigez, την οποία αποκάλυψε πρώτο το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, ακολούθησε προηγούμενες μυστικές επαφές απεσταλμένων των δύο κυβερνήσεων, σύμφωνα με τη μία από τις πηγές, που δεν θέλησε να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.
Δεν υπήρξε συντονισμός με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τον ειδικό επιτετραμμένο του για τη Βενεζουέλα και το Ιράν, τον E. Abrams, σημείωσε μία από τις πηγές.
Δεν είναι σαφές το πώς κλείστηκε η συνάντηση. Σύμφωνα με την τελευταία πηγή, δεν είναι προγραμματισμένη νέα.
Ο Grenel, ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στις συνομιλίες Σερβίας-Κοσόβου, πιστώθηκε ότι συνέβαλε στην επίτευξη πρόσφατης συμφωνίας ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα.
Αλλά δεν είχε συμμετάσχει ποτέ στη χάραξη πολιτικής για τη Βενεζουέλα ή άλλες υποθέσεις της Λατινικής Αμερικής, τουλάχιστον με βάση όσα είναι γνωστά.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS