Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μόλις δύο αλλαγές ο Πτωχευτικός Κώδικας - Οι επιχειρηματίες χάνουν την α' κατοικία και οδηγούνται σε πτώχευση από τις 30.000 ευρώ

tags :
Μόλις δύο αλλαγές ο Πτωχευτικός Κώδικας - Οι επιχειρηματίες χάνουν την α' κατοικία και οδηγούνται σε πτώχευση από τις 30.000 ευρώ
Μόλις δύο αλλαγές στον Πτωχευτικό Κώδικα
Δυο ουσιαστικές αλλαγές στο νέο Πτωχευτικό Κώδικα έκανε ο υπουργός  Οικονομιών  κ Χρήστος Σταϊκούρας ή μία αφορά το άρθρο 100 το οποίο το διάγραψε όπως είχε προαναγγείλει σχετικό δημοσίευμα του ΒΝ και η δεύτερη αφορά ότι εξαιρείται από την πτωχευτική περιουσία, ποσό 12 πλάσιο του ακατάσχετου λογαριασμού.
Έτσι οι δαπάνες διαβίωσης μετά τη νομοθετική παρέμβαση ανεβαίνουν στις 15.000 ευρώ  το χρόνο
Πάντως η απρόσμενη εξέλιξη στο στάδιο συζήτησης στη Βουλή του σχέδιο νόμου για ρύθμιση οφειλών ως δεύτερη ευκαιρία στους οφειλέτες  ήταν ότι διεκόπη  η συζήτηση  για να επανέλθει πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα.  
Με την πρόταση μομφής που υπέβαλλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ Αλέξης Τσίπρας κατά του υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρα, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για νόμο έκτρωμα, ο πρόεδρος  της Βουλής με βάση τον κανονισμό διέκοψε τη συζήτηση και την αναμενόμενη  ψήφιση του νομοσχεδίου καθώς θα προηγηθεί τριήμερη συζήτηση κατά της μομφής του υπουργού Οικονομικών .  
Σύμφωνα με πληροφορίες η πολιτική ηγεσία  του υπουργείου Οικονομικών αν συνεχίζονταν η συζήτηση και η ψήφιση του σχεδίου νόμου δεν θα  έφερνε άλλες  αλλαγές με συνέπεια κρίσιμα αιτήματα των  Φορέων που είχαν θέσει όταν το νομοσχέδιο ήταν στις  Επιτροπές.
Οι ατομικές επιχειρήσεις αλλά και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις που δανείστηκαν από το εγχώριο  τραπεζικό σύστημα αποδεχόμενοι να μπει υποθήκη η πρώτη τους κατοικία,  με το νέο Πτωχευτικό Κώδικα θα χαθεί διότι δεν προστατεύεται όπως των φυσικών προσώπων.
Να σημειωθεί ότι το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας είχε ζητήσει προστασία της πρώτης κατοικίας συνολικής αξίας 200 000 ευρώ.
Ακόμη ζητούσε να ανέβει το όριο οφειλών για να οδηγεί μια επιχείρηση σε πτώχευση στις 150.000 ευρώ  ενώ διατηρείται το αρχικό ποσό της οφειλής των 30.000 ευρώ που οδηγεί σε πτώχευση και στην εκποίηση της περιουσίας  του οφειλέτη από τον πιστωτή  ή τους πιστωτές.
Όταν οι πιστωτές έχουν στα χέρια τους χρέους που αντιπροσωπεύει το 60% θα κινούν τις διαδικασίες ενώ  είχε κατατεθεί αίτημα να ανέλθει στο 75%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από την στιγμή που δεν ολοκληρώθηκε η ψήφιση του σχεδίου νόμου καθώς κατατέθηκε αίτημα μομφής,  δημιουργείται  η προσδοκία  ότι η τριήμερη  συζήτηση σε πολιτικό επίπεδο μπορεί να φέρει  κάποιες αλλαγές  στο νομοσχέδιο  όταν επανέλθει στην ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση.
Τέλος να σημειωθεί  ότι  το Υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε 78 νομοτεχνικές βελτιώσεις εκ των οποίων  οι 76 αφορούσαν την επαναδιατύπωση άρθρων του νομοσχεδίου χωρίς να  επιφέρουν  ουσιαστικές αλλαγές.
 
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης