Τελευταία Νέα
Οικονομία

Βέττας (ΙΟΒΕ): Στον... αέρα η ανάπτυξη το 2021, ύφεση έως -4% στο δυσμενές σενάριο - Πώς θα κινηθεί η οικονομία, ανεργία επενδύσεις

Βέττας (ΙΟΒΕ): Στον... αέρα η ανάπτυξη το 2021, ύφεση έως -4% στο δυσμενές σενάριο - Πώς θα κινηθεί η οικονομία, ανεργία επενδύσεις
Πως θα κινηθεί η οικονομία για τους άνεργους την κατανάλωση και τις επενδύσεις
Ύφεση 4% προβλέπει το ΙΟΒΕ για το 2021  προκρίνοντας  ως φαβορί το δυσμενές σενάριο  του προϋπολογισμού του 2021 όπως διατυπώθηκε από τον γενικό διευθυντή κ. Νίκος Βέττα  κατά την παρουσίαση της τριμηνιαίας έκθεσης του τρίτου τριμήνου του 2020, διευκρινίζοντας όμως ότι πρόκειται για το δυσμενές σενάριο το οποίο όμως ως λογικοί άνθρωπο , όπως είπε χαρακτηριστικά, πρέπει  να το προβλέψουμε διότι η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση.
Το δυσμενές σενάριο προβλέπει νέα υποχώρηση του ΑΕΠ από -2,6% έως- 4%, το οποίο θα συμπαρασύρει σε υψηλότερα επίπεδα την ανεργία  που θα κινηθεί από το 19,5% έως το 20,5%.
Η ιδιωτική κατανάλωση το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι θα υποχωρήσει από 2,6% έως 4,5%, η δημόσια  θα συρρικνωθεί από 2 έως 4% και οι επενδύσεις θα κινηθούν αρνητικά σημειώνοντας  πτώση  από -5 έως -10%.
Σε σχετική ερώτηση για τις προϋποθέσεις που φέρνουν το  δυσμενές  σενάριο ως πιο πιθανό για την ελληνική οικονομία, ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ εστίασε στην εξέλιξη της πανδημία του κορωνοϊού τόσο στο εσωτερικό της χώρας  αλλά  και πως θα συμπεριφερθεί ο COVID 19 στις ευρωπαϊκές χώρες.
Τονίζοντας ότι ένα εφαρμοστεί lockdown σε πόλεις της Ελλάδας ή χτυπήσει  συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας.
Αντίστοιχα αν εφαρμοστεί lockdown σε ευρωπαϊκά κράτη τον Ιανουάριο ή Φεβρουάριο του 2021. 
Αναφορικά με το θετικό σενάριο για την πορεία της οικονομίας το 2021, το ΙΟΒΕ προβλέπει ανάπτυξη από +4εως +4,6%. Η ιδιωτική κατανάλωση θα κινηθεί με θετικό πρόσημο από +3,5%  έως +4,5% , η δημόσια κατανάλωση θα αυξηθεί 5,5% έως 7% ποσοστιαίες μονάδες , οι επενδύσεις θα αυξηθούν από + 15% ως+ 20%με την ανεργία ως ποσοστό να υποχωρεί  στο 18%.
Ο κ Νίκος Βέττας έθεσε ως κρίσιμο μέγεθος για την πορεία της ανεργίας είναι η συνέχιση ή η ακύρωση των μέτρων προστασίας των εργαζομένων σε πληττόμενους κλάδους.
Πάντως  διαπίστωσε ότι τα μέτρα που εφαρμόστηκαν συνέβαλαν στην ήπια και σταθερή πορεία  των  ανεργίας τους προηγούμενους μήνες από την  εκδήλωση του COVID19.
Ειδικότερα για την πορεία της ανεργίας  στην εποχή  της πανδημίας το ΙΟΒΕ αναφέρει πως το ποσοστό ανεργίας θα είχε διαμορφωθεί στην περίοδο Απριλίου-Ιουνίου φέτος στο 18,6%, αντί του 16,7% στο οποίο τελικά διαμορφώθηκε.
Αυτό το ποσοστό είναι 0,2 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από εκείνο στην αντίστοιχη περίοδο του 2019, διαφορά η οποία συνιστά σημαντική επιβράδυνση της κάμψης της ανεργίας.
Το ποσοστό ανεργίας του δεύτερου τριμήνου, σε συνδυασμό με εκείνο του προηγούμενου τριμήνου, διαμόρφωσαν την ανεργία στο πρώτο εξάμηνο του 2020 στο 16,5%, 1,6 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από ότι πριν ένα έτος και το χαμηλότερο για αυτήν την περίοδο από το 2012. Οι περισσότερες θέσεις εργασίας χάθηκαν το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο πέρυσι πρωτίστως στους κλάδους του Τουρισμού (-82,3 χιλ. ή -20,4%), στον Πρωτογενή τομέα (-29,6 χιλ. ή - 6,5%) και στις Κατασκευές (-14,3 χιλ. ή -9,5%).
Στον αντίποδα, αύξηση θέσεων εργασίας παρουσίασαν κυρίως το Χονδρικό - Λιανικό Εμπόριο (+18,7 χιλ. ή +2,7%), παρά την αναστολή της δραστηριότητας στην πλειονότητα των φυσικών καταστημάτων στον κλάδο το δίμηνο Μαρτίου - Απριλίου, οι Δραστηριότητες ανθρώπινης υγείας (+15,7 ή +6,3%) και ο κλάδος Μεταφοράς – Αποθήκευσης (+9,5 χιλ. ή +4,6%). Από τις ενδείξεις δραστηριότητας το τρίτο τρίμηνο, στον Τουρισμό, κατά την κατεξοχήν περίοδο δραστηριότητας του κλάδου, θεωρείται πλέον πιθανό πως η ισχυρή πτώση στην απασχόληση θα συνεχιστεί. Η σημαντική μείωση θέσεων εργασίας στις Κατασκευές θα συνεχιστεί στο δεύτερο μισό του έτους, υπό τις ισχυρές πιέσεις στην κατασκευαστική δραστηριότητα.
 
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης