Προσχεδιασμένη η απόφαση του δικαστηρίου για την Χρυσή Αυγή
Με τη φυλάκιση των 47 εκ των 57 κατηγορουμένων έπεσε η αυλαία στην δίκη - παρωδία της Χρυσής Αυγής.
Σχεδόν όλοι οι καταδικασθέντες έχουν συλληφθεί και έχουν μεταφερθεί στον εισαγγελέα εκτελέσεως ποινών πλην του Παππά.
Ο Νίκος Μιχαλολιάλος αναχώρησε από το σπίτι του λίγο μετά τις 16:00 και μετέβη στη ΓΑΔΑ.
Υπστηρικτές του φώναζαν συνθήματα, ενώ η Ουρανία Μιχαλολιάκου και η Ελένη Ζαρούλια επιτέθηκαν φραστικά στους δημοσιογράφους.
Μέχρι στιγμής έχουν παραδοθεί αυτοβούλως στις αρχές, ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο πυρηνάρχης της Νίκας Γιώργος Πατέλης, ο Γιώργος Γερμενής, ο Γιώργος Τσακανίκας, ο Κατζαντζόγλου, ο Ηλιόπουλος, ο Κομιανός και ο Αναδιώτης.
Οι Κασιδιάρης, Ηλιόπουλος και Γερμενής μεταφέρθηκαν με τζιπ στη ΓΑΔΑ, από την πλαϊνή πόρτα, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί.
Οι αστυνομικές αρχές πέρασαν χειροπέδες σε όσους βρέθηκαν στη δικαστική αίθουσα, μεταξύ των οποίων ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος.
Αυτά τα 10 άτομα μεταφέρθηκαν στο Μεταγωγών.
Ο Χρήστος Παπάς διά του δικηγόρου του διεμήνυσε ότι δεν θα εμφανιστεί στις αρχές.
Στη ΓΑΔΑ οδηγήθηκε λίγο πριν από τις 10:00 το βράδυ της Πέμπτης ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς, ενώ ο Γιάννης Λαγός δήλωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης 22/10 πως την ερχόμενη εβδομάδα θα προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια καλώντας την εισαγγελέα Αδαμαντία Οικονόμου ως μάρτυρα!
Ειδικότερα, όπως αποφάσισε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, στη φυλακή οδηγείται η ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής που καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών για τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και ο Γιώργος Ρουπακιάς που καταδικάστηκε σε ισόβια για τη δολοφονία από πρόθεση του Παύλου Φύσσα.
Πρόκειται για τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Χρήστο Παππά, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο και Αρτέμη Ματθαιόπουλο.
Το δικαστήριο αποφάσισε να οδηγήσει στη φυλακή και τους πρώην βουλευτές που καταδικάστηκαν για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, χωρίς αναγνώριση ελαφρυντικού σε κάθειρξη 6-7 ετών.
Πρόκειται για τους Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Νίκο Κούζηλο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Αντώνη Γρέγο, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση.
Στη φυλακή οδηγούνται και όσοι συμμετείχαν στις δολοφονικές επιθέσεις.
Πρόκειται για μία απόφαση κόντρα στην εισαγγελική πρόταση για τη χορήγηση αναστολής σε όλους, πλην Ρουπακιά.
Αναστολή έκτιση της ποινής δόθηκε μόνο σε 12 άτομα, με περιοριστιούς όρους.
Πρόκειται για τους πρώην βουλευτές Αρβανίτη, Αλεξόπουλο, Ζαρούλια, Κουκούτση και Μπούκουρα.
Επιπλέον αναστολή έλαβαν οι Σκάλκος, Δήμου, Μαρίας, Αντωνακόπουλος, Παπαδόπουλος, Καστρινός, Δασκαλάκης.
Αυτοδίκαιη αναστολή χορηγήθηκε σε Μικελάτου, Σαντοριναίο, Σκαρπέλη, Στέφα και Χείλιο.
Σύμφωνα με τη διαδικασία, είτε παρουσιαστούν από μόνοι τους είτε συλληφθούν, θα οδηγηθούν στη ΓΑΔΑ και από εκεί παραπέμπονται στον εισαγγελέα Εκτέλεσης Ποινών.
Δεν θα εμφανιστεί στις αρχές ο Χρήστος Παππάς, σύμφωνα με τον δικηγόρο του
Την πρόθεσή του να μην εμφανιστεί ενώπιον των διωκτικών αρχών τουλάχιστον προς το παρών, φέρεται να εκφράζει ο υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς, δια του συνηγόρου του Περικλή Σταυριανάκη.
Ο δικηγόρος αναφέρει πως ο Παπάς έκανε την επιλογή, σε αυτή τη φράση, να μην εμφανιστεί, διότι "θα εκτίσει την πρωτόδικη ποινή πριν φτάσει η υπόθεση στο Εφετείο, οπότε και θα δικαστεί εκ νέου η υπόθεση".
Η εξέλιξη αυτή όμως κινητοποιεί τις διωκτικές αρχές που αναζητούν τον καταδικασμένο σε κάθειρξη 13 ετών ώστε να οδηγηθεί στις φυλακές.
Στη διάθεση των αρχών βρίσκονται όλα τα ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, εκτός από τον υπαρχηγό Χρήστο Παππά, που παραμένει άφαντος μέχρι στιγμής και τον Γιάννη Λαγό που είναι ευρωβουλευτής.
Από την Αστυνομία έχουν ξεκινήσει έρευνες προκειμένου να εκτελεστεί η καταδικαστική απόφαση σε βάρος του Χρήστου Παππά, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί.
Στο πλαίσιό των αναζητήσεων κλιμάκια της Ασφάλειας έκαναν έρευνες σε τρία σπίτια του Χρήστου Παππά, ένα στο Ίλιον και δύο στου Παπάγου, χωρίς όμως αποτέλεσμα, ενώ αναμένεται έρευνα σε ένα ακόμα σπίτι ιδιοκτησίας του στα Γιάννενα.
Ο Χρήστος Παππάς, όπως έγινε γνωστό από αστυνομικές πηγές, είχε την υποχρέωση, βάσει περιοριστικών όρων να δίνει το παρών κάθε 1η του μηνός, στο αστυνομικό τμήμα Παπάγου, κάτι που τηρούσε μέχρι και αυτό τον μήνα απαράβατα.
Μέχρι το 2015 από το δικαστήριο του είχαν επιβληθεί οι όροι να παρουσιάζεται τρεις φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα, αλλά αυτό άλλαξε με βούλευμα και μεταβλήθηκε σε μία φορά το μήνα, κάτι που τηρούσε απολύτως τυπικά μέχρι και αυτό το μήνα.
Τις τελευταίες μέρες όμως έχει εξαφανιστεί.
Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ θεωρούν πιθανό να εμφανιστεί τελευταίος, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν για να δημιουργήσει εντυπώσεις, αλλά αυτό δεν μειώνει τις προσπάθειες για τον εντοπισμό και την σύλληψη του.
Μέχρι αυτή την ώρα, μετά την εμφάνιση και των τελευταίων του "διευθυντηρίου" της οργάνωσης που προσήλθαν αυτοβούλως, στη ΓΑΔΑ κρατούνται συνολικά 22 άτομα, μεταξύ των οποίων και ο αρχηγός Νίκος Μιχαλολιάκος, ενώ άλλοι 10, ανάμεσα τους και ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος συνελήφθησαν στο Εφετείο, όπου ήταν παρόντες την ώρα της ανακοίνωσης της τελικής απόφασης και οδηγήθηκαν στο Τμήμα Μεταγωγών.
Λαγός: Καλώ την εισαγγελέα Οικονόμου ως μάρτυρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Εντός της ερχόμενης βδομάδας θα προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και μάλιστα καλεί την εισαγγελέα Αδαμαντία Οικονόμου ως μάρτυρα, ο καταδικασθέντας Γιάννης Λαγός.
Η ανακοίνωση του Γιάννη Λαγού:
«Μετά το πέρας της “δίκης” δηλώνω ότι θα προασπίσω την τιμή και την υπόληψή μου δια παντός νομίμου τρόπου τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Ανακοινώνω ότι εντός της ερχόμενης εβδομάδος προσφεύγω στο ευρωπαϊκό δικαστήριο διότι παραβιάστηκε και το τεκμήριο αθωότητας μου αφού δεν υπάρχει αμετάκλητη απόφαση. Ήδη κατέθεσα αγωγές κατά τηλεοπτικών σταθμών και εφημερίδων που προσέβαλαν αυτό το κεκτημένο δικαίωμα του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού και της ΕΣΔΑ. Στην διαδικασία ενώπιον του ευρωπαϊκού δικαστηρίου θα επικαλεστώ την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας και την μαρτυρία της καθώς έχω δικαίωμα που ουδείς μπορεί να μου στερήσει».
Η αντίδραση της Μάγδας Φύσσα
Κατέρρευσε η Μάγδα Φύσσα στο άκουσμα της απόφασης του δικαστηρίου, που στέλνει τη φυλακή τους βασικούς συνεργούς της δολοφονίας του γιού της και τη διευθυντική ομάδα της Χρυσής Αυγής.
Η Φύσσα ξέσπασε σε αναφιλητά μόλις η πρόεδρος ανακοίνωσε τις φυλακίσεις, πλαισιωμένη από συγγενείς, από φίλους του Παύλου Φύσσα, αλλά και τους δικηγόρους της οικογένειας, που επί 5,5 χρόνια παραστάθηκαν αφιλοκερδώς σε αυτή τη δίκη, όπως και όλη η Πολιτική Αγωγή.
Έξω από τη δικαστική αίθουσα δεκάδες πολίτες, που είχαν συγκεντρωθεί, υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα την απόφαση, αλλά και δίνοντας συγχαρητήρια στους συνηγόρους της Πολιτικής Αγωγής, ενώ φώναζαν «Ο Παύλος ζει τσακίστε τους ναζί».
Καμπαγιάννης (Πολιτική Αγωγή): Νομοθετική ρύθμιση για την αποζημίωση των θυμάτων
Mε τη λέξη «Νικήσαμε» αντέδρασε στο άκουσμα της απόφασης ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής Θανάσης Καμπαγιάννης.
Ο συνήγορος στην υπόθεση της επίθεσης κατά των Αιγυπτίων αλιεργατών ζήτησε νομοθετική ρύθμηση για την αποζημίωση των θυμάτων.
«Σήμερα δεν ειναι μέρα που μπορουμε να πανηγυρίζουμε όψιμα.
Είναι μέρα που εξακολουθούμε να ζητάμε δικαιοσύνη.
Απέναντι στην οικογένεια Φύσσα, είχαμε χρέος και θεωρούμε ότι το εκπληρώσαμε και θα συμπορευθούμε και στο εφετείο για να υπερασπιστούμε αυτΉ την απόφαση», τόνισε.
Παπαδάκης (Πολιτική Αγωγή): Ημέρα Δικαιοσύνης
Η 22α Οκτωβρίου του 2020 είναι ημέρα Δικαιοσύνης, είναι η μέρα που τελείωσε η δίκη μετά από 5,5 χρόνια και δύο ημέρες, και 465 συνεδριάσεις, δήλωσε ο Κ. Παπαδάκης συνήγορος Πολιτικής Αγωγής των Αιγύπτιων αλιεργατών.
«Η απόφαση ήταν ανάλογη και δίκαιη σύμφωνα με τη βαρύτητα των αδικημάτων.
Η προσπάθεια νομιμοποίησης του ναζισμού δεν πέρασε στην Ελλάδα γιατί το δικαστήριο αυτό μαζί με το αντιναζιστικό κίνημα έβαλε ταφόπλακα», ανέφερε.
Πολιτική Αγωγή στην υπόθεση του ΠΑΜΕ
«Η καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου για τους εγκληματίες Χρυσαυγίτες αποτελεί το επιστέγασμα ενός επίπονου και χρονοβόρου αγώνα πεντέμισι ετών κατά τον οποίο αποδείχθηκε με συντριπτικά στοιχεία τόσο η ναζιστική ιδεολογία της Χρυσής Αυγής όσο και τα εγκλήματα στα οποία που η εφαρμογή της ιδεολογίας αυτής οδηγεί», αναφέρουν οι συνήγοροι της Πολιτικής Αγωγής στην υπόθεση της επίθεσης κατά του ΠΑΜΕ.
Μιχαλολιάκος: Κάποιοι θα ντρέπονται σε λίγα χρόνια για την δικαστική απόφαση
«Είμαι περήφανος που πάω φυλακή για τις ιδέες μου» είπε ο ΓΓ της Χρυσής Αυγής, Ν. Μιχαλολιάκος, μετά την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης που δεν αναγνώρισε ανασταλτικό χαρακτήρα στην ποινή του (δείτε εδώ).
Ο ίδιος ανέφερε ότι σε λίγα χρόνια κάποιοι θα ντρέπονται γι' αυτήν την απόφαση.
Οι ποινές για το διευθυντήριο της εγκληματικής οργάνωσης
Νίκος Μιχαλολιάκος: 13 έτη κάθειρξη και 6 μήνες
Ιωάννης Λαγός: 13 έτη κάθειρξη και 8 μήνες
Ηλίας Κασιδιάρης: 13 έτη κάθειρξη και 6 μήνες
Γιώργος Γερμενής: 13 έτη κάθειρξη και 6 μήνες
Χρήστος Παππάς: 13 έτη κάθειρξη και 3 μήνες
Ηλίας Παναγιώταρος: 13 έτη κάθειρξη
Αρτέμης Ματθαιόπουλος: 10 έτη κάθειρξη
Δολοφονία Φύσσα
Ι. Άγγος: 9 έτη κάθειρξη και δύο μήνες, κατόπιν συγχώνευσης
Α. Αναδιώτης: 7 έτη κάθειρξη, κατόπιν συγχώνευσης
Ι. Καζαντζόγλου: 10 έτη και δύο μήνες κάθειρξη, κατόπιν συγχώνευσης
Ε. Καλαρίτης: 9 έτη κάθειρξη, κατόπιν συγχώνευσης
Ι. Β. Κομιανός: 9 έτη κάθειρξη, κατόπιν συγχώνευσης
Κ. Κορκοβίλης: 9 έτη κάρθειρξη, κατόπιν συγχώνευσης
Α. Μιχάλαρος: 9 έτη και δύο μήνες κάθειρξη, κατόπιν συγχώνευσης
Γ. Πατέλης: 10 έτη και δύο μήνες, κατόπιν συγχώνευσης
Γ. Ρουπακιάς: Ισόβια κάθειρξη και 14 έτη, κατόπιν συγχώνευσης
Γ. Σταμπέλος: 9 έτη κάθειρξη, κατόπιν συγχώνευσης
Γ.Χ. Τσακανίκας: 6 έτη κάθειρξη
Λ. Τσαλίκης: 9 έτη κάθειρξη, κατόπιν συγχώνευση
Αθ. Τσορβάς: 9 έτη κάθειρξη, κατόπιν συγχώνευσης
Ν. Τσορβάς: 9 έτη κάθειρξη, κατόπιν συγχώνευσης
Α. Χρυσαφίτης: 9 έτη κάθειρξη, κατόπιν συγχώνευσης
Υπόθεση Αλιεργατών
Δ. Αγριογιάννης: 7 έτη κάθειρξη, κατόπιν συγχώνευσης
Μ. Ευγενικός: 7 έτη κάθειρξη, κατόπιν συγχώνευσης
Αν. Πανταζής: 10 έτη κάθειρξη και 24 μήνες, κατόπιν συγχώνευσης
Υπόθεση ΠΑΜΕ
Α. Πανταζής: 10 έτη κάθειρξη και 24 μήνες, κατόπιν συγχώνευσης
Α. Χατζηδάκης: 6 έτη κάθειρξη, κατόπιν συγχώνευσης
Ένταξη σε εγκληματική οργάνωση
Ν. Αποστόλου: 7 έτη κάθειρξη
Α. Γρέγος: 6 έτη κάθειρξη
Π. Ζησιμόπουλος: 6 έτη κάθειρξη
Π. Ηλιόπουλος: 7 έτη κάθειρξη
Ν. Κούζηλος: 7 έτη κάθειρξη
Δ. Λιακόπουλος: 6 έτη κάθειρξη
Ν. Μίχος: 6 έτη κάθειρξη, κατόπιν συγχώνευσης.
Θ. Μπαρέκας: 6 έτη κάθειρξη και 2 μήνες, κατόπιν συγχώνευσης.
Γ. Μπαρμπαρούσης: 6 έτη κάθειρξη
Ν. Παπαβασιλείου: 6 έτη κάθειρξη
Β. Πόπορη: 7 έτη κάθειρξη και 3.400 ευρώ χρηματική ποινή, κατόπιν συγχώνευσης.
Β. Σιατούνης: 6 έτη κάθειρξη
Χ. Στεργιόπουλος: 6 έτη κάθειρξη
Α. Στράτος: 6 έτη κάθειρξη
Ποινές επιπλέον κατηγοριών / επιμέρους αδικημάτων χωρίς ένταξη
Μ. Μικελάτου: 2 έτη φυλάκιση
Θ. Στέφας: 17 μήνες φυλάκιση, κατόπιν συγχώνευσης. Αναστέλλει επί τριετία.
Α. Χίλιος: 2 έτη φυλάκιση και 2000 ευρώ
Θ. Σκαρπέλη: 1 έτος φυλάκιση και 1000 ευρώ
Νέα Δημοκρατία: Με κυβέρνηση ΝΔ η Χρυσή Αυγή στη Δικαιοσύνη, με κυβέρνηση ΝΔ η Χρυσή Αυγή στη φυλακή
«Με τη σημερινή ιστορική απόφαση του Δικαστηρίου κλείνει ο κύκλος της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία, σχολιάζοντας την απόφαση για την Χρυσή Αυγή.
Η ΝΔ επισημαίνει ότι «στην ιστορική αυτή νίκη της Δημοκρατίας, φτάσαμε χάρη στην επιμονή και την αποφασιστικότητα όσων εργάζονταν νυχθημερόν μέσα στα Δικαστήρια όλα τα προηγούμενα χρόνια, για την απονομή Δικαιοσύνης» και καταλήγει:
«Με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας η εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη, και με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας η Δικαιοσύνη ολοκλήρωσε ανεπηρέαστη το έργο της καταδικάζοντας τους εγκληματίες, οδηγώντας τους στη φυλακή και δικαιώνοντας όλους όσους την εμπιστεύονται και τη σέβονται».
Πέτσας: Η συλλογική μας απάντηση στους νεοναζί είναι το Κράτος Δικαίου
«Αυτή είναι η δύναμη της Ελληνικής Δημοκρατίας» επισημαίνει ο ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε ανάρτησή του, μετά την ολοκλήρωση της Δίκης της Χρυσής Αυγής.
«Η Ιστορία έγραψε: Τα νεοναζιστικά μορφώματα αποβλήθηκαν με την ψήφο των πολιτών από τη Βουλή. Και καταδικάστηκαν με τη σφραγίδα της Δικαιοσύνης».
Και συνεχίζει: «Οι θεσμοί της Δημοκρατίας μας απέδειξαν ότι είναι ισχυροί.
Και ότι η συλλογική μας απάντηση στους νεοναζί είναι το Κράτος Δικαίου.
Αυτή είναι η δύναμη της Δημοκρατίας μας».
Τσίπρας: Νίκη της Δημοκρατίας και ευκαιρία αντεπίθεσης η καταδίκη της Χρυσής Αυγής
«Ιστορικό γεγονός για την Ελλάδα και την Ευρώπη», «νίκη της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου», χαρακτηρίζει ο Αλέξης Τσίπρας τη σημερινή απόφαση για την εγκληματική συμμορία της Χρυσής Αυγής.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τονίζει ότι η δικαίωση αυτή δεν είναι το τέλος, αλλά «η αφορμή για μια νέα αρχή», για «να ξηλώσουμε όλα όσα γεννούν το φασισμό», «είναι η ευκαιρία της μεγάλης αντεπίθεσης του δημοκρατικού κόσμου και των ιδεών του».
Υπογραμμίζει ότι το ιστορικό εφόδιο της μνήμης, η επένδυση στη γνώση και τη μόρφωση, στην αλληλεγγύη, τη διεκδίκηση, τον αγώνα για καλύτερη ζωή, η επιμονή στην αλήθεια και την εντιμότητα, «από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μέχρι φυσικά, την κεντρική πολιτική σκηνή», είναι τα «όπλα μιας ισχυρής Δημοκρατίας».
Ειδικότερα, σε ανάρτηση του στο Facebook ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισημαίνει ότι «η 12η Οκτώβρη του 1944, ήταν η μέρα που τα ναζιστικά στρατεύματα αποχωρούσαν από την Αθήνα και ένας ολόκληρος λαός γιόρταζε την ελευθερία του», για να σημειώσει ότι η σημερινή, «η 22α Οκτώβρη του 2020 είναι μια μέρα που τα ναζιστικά τάγματα εφόδου οδηγούνται πίσω από τα κάγκελα της φυλακής και ένας ολόκληρος λαός είναι σήμερα ξανά περήφανος».
Τονίζει ότι «σήμερα είναι μια νίκη της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου», υπογραμμίζοντας ότι η Δικαιοσύνη «με τρόπο απόλυτο και αδιαμφισβήτητο βάζει τέλος στη δράση μιας εγκληματικής οργάνωσης που αιματοκύλησε, τρομοκράτησε, δολοφόνησε στο όνομα της πιο απάνθρωπης ιδεολογίας που γνώρισε η ανθρωπότητα».
Γεννηματά (ΚΙΝΑΛ) για Χρυσή Αυγή: Ιστορική απόφαση, νίκη της Δημοκρατίας
Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά σχετικά με τη σημερινή απόφαση για τη Χρυσή Αυγή δήλωσε πως πρόκειται για μία ιστορική απόφαση, για νίκη της Δημοκρατίας, αλλά και δικαίωση των θυμάτων.
«Είναι μία απόφαση ιστορική.
Μία απόφαση που ξεκάθαρα αποτελεί νίκη της δημοκρατίας και δικαίωση των θυμάτων.
Η ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής οδηγείται στη φυλακή, προφανώς όχι για τις ιδέες της, αλλά διότι με την απόφαση του δικαστηρίου είναι μία εγκληματική οργάνωση.
Όλα τα προηγούμενα χρόνια είχε το μανδύα ενός πολιτικού κόμματος.» δήλωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και πρόσθεσε:
«Με την απόφαση αυτή, η μικρή Ελλάδα στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο, ότι δεν υπάρχει χώρος για τους φασίστες. Και θα πρέπει πια να αφυπνιστούν και στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, γιατί τα φαινόμενα είναι ανησυχητικά.»
«Τώρα, σε ότι αφορά το εσωτερικό της χώρας, η ευθύνη και το βάρος πέφτει στον πολιτικό κόσμο.
Το κοινοβούλιο έχει την ευθύνη να κλείσει οριστικά το δρόμο στη Χρυσή Αυγή, στην ηγετική της ομάδα, στα μέλη και στα στελέχη της, προς τις εθνικές εκλογές.
Και μόνο όλοι μαζί μπορούμε να τελειώνουμε επιτέλους με τους νεοναζί.» κατέληξε η Φώγη Γεννηματά.
ΚΚΕ: Αναγκαία η καταδίκη του ναζιστικού μορφώματος, όχι στον εφησυχασμό
«Η απόρριψη των αιτημάτων αναστολής για την πλειοψηφία των καταδικασμένων ναζιστών-εγκληματιών της Χ.Α. και ιδιαίτερα για τον πυρήνα της διευθυντικής ομάδας, ήταν η αυτονόητη απόφαση, τόσο ως προς τη βαρύτητα των πράξεών τους όσο και ως προς το περί δικαίου αίσθημα του λαού, πάνω απ' όλα των ίδιων των θυμάτων της Χ.Α.
Η λαϊκή απαίτηση ήταν να βρεθούν οι ναζί στη φυλακή, έστω και μ' αυτές τις μειωμένες ποινές, που είναι τέτοιες εξαιτίας και της αλλαγής του Ποινικού Κώδικα» αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του «για την απόφαση του δικαστηρίου σχετικά με τη φυλάκιση των καταδικασμένων χρυσαυγιτών».
«Η καταδίκη του ναζιστικού εγκληματικού μορφώματος ήταν αναγκαία, ωστόσο δεν χωρά κανένας εφησυχασμός.
Ο φασισμός είναι γνήσιο τέκνο αυτού του σάπιου συστήματος, η διαπλοκή του με τμήματα του αστικού κράτους και του κεφαλαίου έχει αποκαλυφθεί πολλές φορές στο παρελθόν, όπως και στην ίδια τη δίκη, κι αν όλοι αυτοί χρειαστούν πάλι τη Χ.Α. ή κάποια άλλη ναζιστική παραφυάδα, δεν θα διστάσουν να την εμφανίσουν και να την στηρίξουν σε βάρος του λαού» τονίζει καταλήγοντας η ανακοίνωση του ΚΚΕ.
Οι συλλήψεις
Στο σπίτι του συνελήφθη και οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑ ο ηγέτης της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος
Λίγα λεπτά μετά τις 16:00, ο Νίκος Μιχαλολιάκος βγήκε από το σπίτι του, μπήκε σε αυτοκίνητο, με υποστηρικτές του να φωνάζουν συνθήματα και την κόρη του, Ουρανία, να βρίζει χυδαία τους δημοσιογράφους και τους φωτορεπόρτερ που βρίσκονταν εκεί, καλύπτοντας τα γεγονότα.
Ο αρχηγός της ΧΑ μετέβη λίγα λεπτά αργότερα στη ΓΑΔΑ με επεισοδιακό τρόπο, με τη γυναίκα του, Ελένη Ζαρούλια, που οδηγούσε το αυτοκίνητο, να βρίζει τους εκπροσώπους των ΜΜΕ που βρίσκονταν στο σημείο.
Ο ίδιος δήλωσε ότι «δεν φοβάται».
Μέσα στο Εφετείο, αστυνομικοί συνέλαβαν τον Αρτέμη Ματθαιόπουλο και άλλους πέντε, που ήταν παρόντες στη δίκη.
Ο Ηλίας Κασιδιάρης παραδόθηκε στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του, στη Ραφήνα.
Παραδόθηκε επίσης ο πυρηνάρχης της Νίκαιας, Γιώργος Πατέλης, μαζί με τον Ιωάννη Καζαντζόγλου, καθώς και ο Γ. Χ.Τσακανίκας στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής, αλλά και ο Μάρκος Ευγενικός από το Πέραμα.
Λίγο αργότερα στη ΓΑΔΑ μεταφέρθηκαν ο Νίκος Μίχος και ο Πολύβιος Ζησιμόπουλος.
Στη Ραφήνα παραδόθηκε, κατά πληροφορίες, και ο Γιώργος Γερμενής, καθώς και ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος.
Στις Αρχές παραδόθηκαν ακόμη οι Αναδιώτης (Δραπετσώνα), Ιωάννης - Βασίλειος Κομνιάνος παρουσιάστηκε αυτοβούλως στην Κέρκυρα.
Από το «διευθυντήριο» της εγκληματικής οργάνωσης απομένουν πλέον ο Ηλίας Παναγιώταρος και Χρήστος Παππάς.
Ο πρώτος που βρισκόταν στην επαρχία, έχει δηλώσει ότι θα παρουσιαστεί στη ΓΑΔΑ όπου αναμένεται, ενώ ο δεύτερος διά του δικηγόρου του διεμήνυσε ότι δεν θα εμφανιστεί στις αρχές.
Στη ΓΑΔΑ οδηγήθηκε λίγο πριν από τις 10:00 το βράδυ της Πέμπτης το μέλος της Χρυσής Αυγής και δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς, μετά την ποινή των ισοβίων που ανακοινώθηκε από το δικαστήριο.
Ο Ρουπακιάς συνελήφθη από πάνοπλους αστυνομικούς και υπό άκρα μυστικότητα από την πολυκατοικία που διαμένει στον Ταύρο.
Αρχικά οδηγήθηκε στη Σήμανση για δακτυλικά αποτυπώματα κι ακολούθως στην Εισαγγελία Εκτέλεσης Ποινών.
Από εκεί θα οδηγηθεί στις φυλακές, κατά πάσα πιθανότητα του Δομοκού, όπου είχε προφυλακιστεί για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.
Ο Γιώργος Ρουπακιάς βρισκόταν στις φυλακές του Δομοκού, αποφυλακίστηκε αφού δεν ορίστηκε δικάσιμος και τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό εδώ και 4,5 χρόνια και συγκεκριμένα από τις 18 Μαρτίου 2016.
Προκλητικός ο Γιάννης Λαγός δήλωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης 22/10 πως την ερχόμενη εβδομάδα θα προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και μάλιστα καλεί την εισαγγελέα Αδαμαντία Οικονόμου ως μάρτυρα!
Η ανακοίνωση του έχει ως εξής:
«Μετά το πέρας της “δίκης” δηλώνω ότι θα προασπίσω την τιμή και την υπόληψή μου δια παντός νομίμου τρόπου τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.
Ανακοινώνω ότι εντός της ερχόμενης εβδομάδος προσφεύγω στο ευρωπαϊκό δικαστήριο διότι παραβιάστηκε και το τεκμήριο αθωότητάς μου αφού δεν υπάρχει αμετάκλητη απόφαση.
Ήδη κατέθεσα αγωγές κατά τηλεοπτικών σταθμών και εφημερίδων που προσέβαλαν αυτό το κεκτημένο δικαίωμα του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού και της ΕΣΔΑ. Στη διαδικασία ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου θα επικαλεστώ την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας και τη μαρτυρία της, καθώς έχω δικαίωμα που ουδείς μπορεί να μου στερήσει».
Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελέας της έδρας στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Αδαμαντία Οικονόμου, είχε προκαλέσει τρεις φορές σάλο με τις εισηγήσεις της.
Την πρώτη είχε ταχθεί υπέρ της αθώωσης όλων των κατηγορουμένων από την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης και είχε χαρακτηρίσει «μεμονωμένα περιστατικά» τη δολοφονία Φύσσα και τις άλλες βίαιες επιθέσεις των Χρυσαυγιτών (κατά του ΠΑΜΕ και των Αιγύπτιων ψαράδων).
Στην κυρία Οικονόμου καταλογίζεται επίσης ότι υποβάθμισε την καταδίκη του αρχηγού της Χρυσής Αυγής το 1979 για βομβιστική επίθεση, με βόμβα με ωρολογιακό μηχανισμό, στον κινηματογράφο «Ελλη», με 18 τραυματίες.
Ακόμα, της ασκείται κριτική γιατί δεν ανέφερε πως ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός είχε παραβιάσει τον περιοριστικό όρο του κατ' οίκον περιορισμού, το 2015.
Τέλος, την τρίτη φορά, είχε ζητήσει να δοθεί αναστολή, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της προέδρου του δικαστηρίου Μαρίας Λεπενιώτη και είχαν μάλιστα έναν έντονο διάλογο.
Στη σύζυγο του Μιχαλολιάκου Ελένη Ζαρούλια και τους πρώην βουλευτές, Αρβανίτη, Αλεξόπουλο, Κουκούτση και Μπούκουρα που δόθηκε αναστολή επιβλήθηκε εγγύηση 20.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και υποχρέωση εμφάνισης στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής τους.
Όλοι οι καταδικασθέντες που παρουσιάζονται ή συλλαμβάνονται από τις ομάδες της ασφάλειας, οδηγούνται στον ειδικό χώρο που έχει διαμορφωθεί στον 7ο όροφο της ΓΑΔΑ, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία μέχρι την μεταγωγή τους στις φυλακές.
Πότε μπορούν να αποφυλακιστούν όσοι εκτίσουν την ποινή τους
Ο νόμος δίνει το δικαίωμα αποφυλάκισης ακόμη και στον καταδικασθέντα με ισόβια ποινή κάθειρξης Γιώργο Ρουπακιά, ωστόσο, ο χρόνος αποφυλάκισης των καταδικασθέντων εξαρτάται από την ποινή που τους επιβλήθηκε, δηλαδή σε πόσα χρόνια έχει καταδικαστεί ο καθένας από τους 39.
Αναλυτικότερα ό,τι ισχύει με βάση τον ποινικό κώδικα έχει ως εξής:
Τι ισχύει για όσους απέφυγαν τον εγκλεισμό
Το Τριμελές Εφετείο Αθηνών έδωσε σήμερα αναστολή εκτέλεσης της ποινής στους πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής Μιχάλη Αρβανίτη, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Ευστάθιο Μπούκουρα, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτρης Κουκούτσης, στους οποίους όμως έθεσε περιοριστικούς όρους δηλαδή, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, εγγύηση 20.000 ευρών και εμφάνιση στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής τους κάθε 1η και 15η κάθε μήνα.
Δικαίωμα υφ’ όρων απόλυσης μετά την έκτιση των 3/5 της ποινής
Τα μέλη του διευθυντηρίου της Χρυσής Αυγής τα οποία καταδικάστηκαν από το Τριμελές Εφετείο σε κάθειρξη 13 ετών και κάτι μηνών (από 5 έως 8 μήνες), έχουν την δυνατότητα, κατά μέσον όρο, να καταθέσουν αίτηση υφ΄ όρων απόλυσης στα 5 περίπου χρόνια φυλάκισης.
Σε γενικές γραμμές, όλοι οι καταδικασθέντες έχουν δικαίωμα, να αιτηθούν υφ΄ όρων απόλυση όταν εκτίσουν περίπου τα 3/5 της ποινής τους και υπό τις προϋποθέσεις ότι:
1) Θα εργαστούν μέσα στις φυλακές (μαγειρεία, πλυντήρια, βιβλιοδετεία, κ.λπ.) όπου οι ημέρες εργασίας έχουν ευεργετικό υπολογισμό και
2) Δεν θα υποπέσουν σε πειθαρχικό παράπτωμα κατά την διάρκεια του εγκλεισμού τους.
Πάντως, μπορούν να αιτηθούν υφ΄ όρων απόλυση για ανήκεστο βλάβη της υγείας τους, εάν η υγεία τους αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, τα οποία δεν μπορεί να αντιμετωπιστούν στο νοσοκομείο των φυλακών ή κρίνεται αναγκαία ιδιαίτερη υγειονομική περίθαλψη, κ.λπ.
Από το σύνολο του χρόνου φυλάκισης, θα αφαιρεθεί το διάστημα της 18μήνης προφυλάκισής τους.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης έχει μεγαλύτερο χρόνο προφυλάκισης, από τα άλλα μέλη του διευθυντηρίου της Χρυσής Αυγής.
Πότε μπορεί να αποφυλακιστεί το διευθυντήριο της οργάνωσης;
Ενδεικτικά, τα μέλη του διευθυντηρίου Νίκος Μιχαλολιάκος, Ιωάννης Λαγός, Ηλίας Κασιδιάρης, Γιώργος Γερμενής, Χρήστος Παππάς και Ηλίας Παναγιώταρος που έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη 13 ετών, θα μπορούν να αιτηθούν υφ΄ όρων απόλυση στα 5 περίπου χρόνια παραμονής τους στις φυλακές και υπό την προϋπόθεση ότι θα εργαστούν εντός των σωφρονιστικών καταστημάτων.
Την ίδια στιγμή, ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος ο οποίος έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 10 ετών, θα μπορεί να υποβάλλει αίτηση συντομότερα.
Ακόμη, σε περίπτωση κατά την οποία εκτίσουν τις ποινές τους σε αγροτικές φυλακές, τότε, ο χρόνος φυλάκισης μειώνεται κατά κάτι, καθώς τα «μεροκάματα» στις φυλακές αυτές είναι ευνοϊκότερα, από ότι εάν εργαστούν σε οποιαδήποτε άλλη φυλακή.
Για τους πρώην βουλευτές οι οποίοι βαρύνονται με το αδίκημα της ένταξης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση (χωρίς ή με ελαφρυντικά) και έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη από 5 έως 7 χρόνια, ο χρόνος που μπορούν να ζητήσουν υφ΄ όρων απόλυση, είναι λιγότερος των 5 ετών και μεγαλύτερος των 4 ετών.
Πότε αποκτούν δικαίωμα αποφυλάκισης οι υπόλοιποι
Όλοι οι υπόλοιποι που έχουν καταδικαστεί σε μικρότερες ποινές, ο χρόνος που μπορούν να υποβάλλουν αίτημα υφ΄ όρων απόλυσης μειώνεται ανάλογα με το ύψος της ποινής τους και γενικότερα ο μέσος όρος παραμονής στη φυλακή θα είναι από 4 έως 4,8 έτη.
Ο Γιώργος Ρουπακιάς, ο καθ΄ ομολογία δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε ισόβια και κάθειρξη 14 ετών, αίτημα υφ΄ όρων απόλυσης έχει την δυνατότητα να υποβάλλει αφού εκτίσει τα 20 έτη.
www.bankingnews.gr
Σχεδόν όλοι οι καταδικασθέντες έχουν συλληφθεί και έχουν μεταφερθεί στον εισαγγελέα εκτελέσεως ποινών πλην του Παππά.
Ο Νίκος Μιχαλολιάλος αναχώρησε από το σπίτι του λίγο μετά τις 16:00 και μετέβη στη ΓΑΔΑ.
Υπστηρικτές του φώναζαν συνθήματα, ενώ η Ουρανία Μιχαλολιάκου και η Ελένη Ζαρούλια επιτέθηκαν φραστικά στους δημοσιογράφους.
Μέχρι στιγμής έχουν παραδοθεί αυτοβούλως στις αρχές, ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο πυρηνάρχης της Νίκας Γιώργος Πατέλης, ο Γιώργος Γερμενής, ο Γιώργος Τσακανίκας, ο Κατζαντζόγλου, ο Ηλιόπουλος, ο Κομιανός και ο Αναδιώτης.
Οι Κασιδιάρης, Ηλιόπουλος και Γερμενής μεταφέρθηκαν με τζιπ στη ΓΑΔΑ, από την πλαϊνή πόρτα, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί.
Οι αστυνομικές αρχές πέρασαν χειροπέδες σε όσους βρέθηκαν στη δικαστική αίθουσα, μεταξύ των οποίων ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος.
Αυτά τα 10 άτομα μεταφέρθηκαν στο Μεταγωγών.
Ο Χρήστος Παπάς διά του δικηγόρου του διεμήνυσε ότι δεν θα εμφανιστεί στις αρχές.
Στη ΓΑΔΑ οδηγήθηκε λίγο πριν από τις 10:00 το βράδυ της Πέμπτης ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς, ενώ ο Γιάννης Λαγός δήλωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης 22/10 πως την ερχόμενη εβδομάδα θα προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια καλώντας την εισαγγελέα Αδαμαντία Οικονόμου ως μάρτυρα!
Ειδικότερα, όπως αποφάσισε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, στη φυλακή οδηγείται η ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής που καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών για τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και ο Γιώργος Ρουπακιάς που καταδικάστηκε σε ισόβια για τη δολοφονία από πρόθεση του Παύλου Φύσσα.
Πρόκειται για τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Χρήστο Παππά, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο και Αρτέμη Ματθαιόπουλο.
Το δικαστήριο αποφάσισε να οδηγήσει στη φυλακή και τους πρώην βουλευτές που καταδικάστηκαν για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, χωρίς αναγνώριση ελαφρυντικού σε κάθειρξη 6-7 ετών.
Πρόκειται για τους Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Νίκο Κούζηλο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Αντώνη Γρέγο, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση.
Στη φυλακή οδηγούνται και όσοι συμμετείχαν στις δολοφονικές επιθέσεις.
Πρόκειται για μία απόφαση κόντρα στην εισαγγελική πρόταση για τη χορήγηση αναστολής σε όλους, πλην Ρουπακιά.
Αναστολή έκτιση της ποινής δόθηκε μόνο σε 12 άτομα, με περιοριστιούς όρους.
Πρόκειται για τους πρώην βουλευτές Αρβανίτη, Αλεξόπουλο, Ζαρούλια, Κουκούτση και Μπούκουρα.
Επιπλέον αναστολή έλαβαν οι Σκάλκος, Δήμου, Μαρίας, Αντωνακόπουλος, Παπαδόπουλος, Καστρινός, Δασκαλάκης.
Αυτοδίκαιη αναστολή χορηγήθηκε σε Μικελάτου, Σαντοριναίο, Σκαρπέλη, Στέφα και Χείλιο.
Σύμφωνα με τη διαδικασία, είτε παρουσιαστούν από μόνοι τους είτε συλληφθούν, θα οδηγηθούν στη ΓΑΔΑ και από εκεί παραπέμπονται στον εισαγγελέα Εκτέλεσης Ποινών.
Δεν θα εμφανιστεί στις αρχές ο Χρήστος Παππάς, σύμφωνα με τον δικηγόρο του
Την πρόθεσή του να μην εμφανιστεί ενώπιον των διωκτικών αρχών τουλάχιστον προς το παρών, φέρεται να εκφράζει ο υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς, δια του συνηγόρου του Περικλή Σταυριανάκη.
Ο δικηγόρος αναφέρει πως ο Παπάς έκανε την επιλογή, σε αυτή τη φράση, να μην εμφανιστεί, διότι "θα εκτίσει την πρωτόδικη ποινή πριν φτάσει η υπόθεση στο Εφετείο, οπότε και θα δικαστεί εκ νέου η υπόθεση".
Η εξέλιξη αυτή όμως κινητοποιεί τις διωκτικές αρχές που αναζητούν τον καταδικασμένο σε κάθειρξη 13 ετών ώστε να οδηγηθεί στις φυλακές.
Στη διάθεση των αρχών βρίσκονται όλα τα ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, εκτός από τον υπαρχηγό Χρήστο Παππά, που παραμένει άφαντος μέχρι στιγμής και τον Γιάννη Λαγό που είναι ευρωβουλευτής.
Από την Αστυνομία έχουν ξεκινήσει έρευνες προκειμένου να εκτελεστεί η καταδικαστική απόφαση σε βάρος του Χρήστου Παππά, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί.
Στο πλαίσιό των αναζητήσεων κλιμάκια της Ασφάλειας έκαναν έρευνες σε τρία σπίτια του Χρήστου Παππά, ένα στο Ίλιον και δύο στου Παπάγου, χωρίς όμως αποτέλεσμα, ενώ αναμένεται έρευνα σε ένα ακόμα σπίτι ιδιοκτησίας του στα Γιάννενα.
Ο Χρήστος Παππάς, όπως έγινε γνωστό από αστυνομικές πηγές, είχε την υποχρέωση, βάσει περιοριστικών όρων να δίνει το παρών κάθε 1η του μηνός, στο αστυνομικό τμήμα Παπάγου, κάτι που τηρούσε μέχρι και αυτό τον μήνα απαράβατα.
Μέχρι το 2015 από το δικαστήριο του είχαν επιβληθεί οι όροι να παρουσιάζεται τρεις φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα, αλλά αυτό άλλαξε με βούλευμα και μεταβλήθηκε σε μία φορά το μήνα, κάτι που τηρούσε απολύτως τυπικά μέχρι και αυτό το μήνα.
Τις τελευταίες μέρες όμως έχει εξαφανιστεί.
Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ θεωρούν πιθανό να εμφανιστεί τελευταίος, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν για να δημιουργήσει εντυπώσεις, αλλά αυτό δεν μειώνει τις προσπάθειες για τον εντοπισμό και την σύλληψη του.
Μέχρι αυτή την ώρα, μετά την εμφάνιση και των τελευταίων του "διευθυντηρίου" της οργάνωσης που προσήλθαν αυτοβούλως, στη ΓΑΔΑ κρατούνται συνολικά 22 άτομα, μεταξύ των οποίων και ο αρχηγός Νίκος Μιχαλολιάκος, ενώ άλλοι 10, ανάμεσα τους και ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος συνελήφθησαν στο Εφετείο, όπου ήταν παρόντες την ώρα της ανακοίνωσης της τελικής απόφασης και οδηγήθηκαν στο Τμήμα Μεταγωγών.
Λαγός: Καλώ την εισαγγελέα Οικονόμου ως μάρτυρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Εντός της ερχόμενης βδομάδας θα προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και μάλιστα καλεί την εισαγγελέα Αδαμαντία Οικονόμου ως μάρτυρα, ο καταδικασθέντας Γιάννης Λαγός.
Η ανακοίνωση του Γιάννη Λαγού:
«Μετά το πέρας της “δίκης” δηλώνω ότι θα προασπίσω την τιμή και την υπόληψή μου δια παντός νομίμου τρόπου τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Ανακοινώνω ότι εντός της ερχόμενης εβδομάδος προσφεύγω στο ευρωπαϊκό δικαστήριο διότι παραβιάστηκε και το τεκμήριο αθωότητας μου αφού δεν υπάρχει αμετάκλητη απόφαση. Ήδη κατέθεσα αγωγές κατά τηλεοπτικών σταθμών και εφημερίδων που προσέβαλαν αυτό το κεκτημένο δικαίωμα του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού και της ΕΣΔΑ. Στην διαδικασία ενώπιον του ευρωπαϊκού δικαστηρίου θα επικαλεστώ την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας και την μαρτυρία της καθώς έχω δικαίωμα που ουδείς μπορεί να μου στερήσει».
Η αντίδραση της Μάγδας Φύσσα
Κατέρρευσε η Μάγδα Φύσσα στο άκουσμα της απόφασης του δικαστηρίου, που στέλνει τη φυλακή τους βασικούς συνεργούς της δολοφονίας του γιού της και τη διευθυντική ομάδα της Χρυσής Αυγής.
Η Φύσσα ξέσπασε σε αναφιλητά μόλις η πρόεδρος ανακοίνωσε τις φυλακίσεις, πλαισιωμένη από συγγενείς, από φίλους του Παύλου Φύσσα, αλλά και τους δικηγόρους της οικογένειας, που επί 5,5 χρόνια παραστάθηκαν αφιλοκερδώς σε αυτή τη δίκη, όπως και όλη η Πολιτική Αγωγή.
Έξω από τη δικαστική αίθουσα δεκάδες πολίτες, που είχαν συγκεντρωθεί, υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα την απόφαση, αλλά και δίνοντας συγχαρητήρια στους συνηγόρους της Πολιτικής Αγωγής, ενώ φώναζαν «Ο Παύλος ζει τσακίστε τους ναζί».
Καμπαγιάννης (Πολιτική Αγωγή): Νομοθετική ρύθμιση για την αποζημίωση των θυμάτων
Mε τη λέξη «Νικήσαμε» αντέδρασε στο άκουσμα της απόφασης ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής Θανάσης Καμπαγιάννης.
Ο συνήγορος στην υπόθεση της επίθεσης κατά των Αιγυπτίων αλιεργατών ζήτησε νομοθετική ρύθμηση για την αποζημίωση των θυμάτων.
«Σήμερα δεν ειναι μέρα που μπορουμε να πανηγυρίζουμε όψιμα.
Είναι μέρα που εξακολουθούμε να ζητάμε δικαιοσύνη.
Απέναντι στην οικογένεια Φύσσα, είχαμε χρέος και θεωρούμε ότι το εκπληρώσαμε και θα συμπορευθούμε και στο εφετείο για να υπερασπιστούμε αυτΉ την απόφαση», τόνισε.
Παπαδάκης (Πολιτική Αγωγή): Ημέρα Δικαιοσύνης
Η 22α Οκτωβρίου του 2020 είναι ημέρα Δικαιοσύνης, είναι η μέρα που τελείωσε η δίκη μετά από 5,5 χρόνια και δύο ημέρες, και 465 συνεδριάσεις, δήλωσε ο Κ. Παπαδάκης συνήγορος Πολιτικής Αγωγής των Αιγύπτιων αλιεργατών.
«Η απόφαση ήταν ανάλογη και δίκαιη σύμφωνα με τη βαρύτητα των αδικημάτων.
Η προσπάθεια νομιμοποίησης του ναζισμού δεν πέρασε στην Ελλάδα γιατί το δικαστήριο αυτό μαζί με το αντιναζιστικό κίνημα έβαλε ταφόπλακα», ανέφερε.
Πολιτική Αγωγή στην υπόθεση του ΠΑΜΕ
«Η καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου για τους εγκληματίες Χρυσαυγίτες αποτελεί το επιστέγασμα ενός επίπονου και χρονοβόρου αγώνα πεντέμισι ετών κατά τον οποίο αποδείχθηκε με συντριπτικά στοιχεία τόσο η ναζιστική ιδεολογία της Χρυσής Αυγής όσο και τα εγκλήματα στα οποία που η εφαρμογή της ιδεολογίας αυτής οδηγεί», αναφέρουν οι συνήγοροι της Πολιτικής Αγωγής στην υπόθεση της επίθεσης κατά του ΠΑΜΕ.
Μιχαλολιάκος: Κάποιοι θα ντρέπονται σε λίγα χρόνια για την δικαστική απόφαση
«Είμαι περήφανος που πάω φυλακή για τις ιδέες μου» είπε ο ΓΓ της Χρυσής Αυγής, Ν. Μιχαλολιάκος, μετά την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης που δεν αναγνώρισε ανασταλτικό χαρακτήρα στην ποινή του (δείτε εδώ).
Ο ίδιος ανέφερε ότι σε λίγα χρόνια κάποιοι θα ντρέπονται γι' αυτήν την απόφαση.
Οι ποινές για το διευθυντήριο της εγκληματικής οργάνωσης
Νίκος Μιχαλολιάκος: 13 έτη κάθειρξη και 6 μήνες
Ιωάννης Λαγός: 13 έτη κάθειρξη και 8 μήνες
Ηλίας Κασιδιάρης: 13 έτη κάθειρξη και 6 μήνες
Γιώργος Γερμενής: 13 έτη κάθειρξη και 6 μήνες
Χρήστος Παππάς: 13 έτη κάθειρξη και 3 μήνες
Ηλίας Παναγιώταρος: 13 έτη κάθειρξη
Αρτέμης Ματθαιόπουλος: 10 έτη κάθειρξη
Δολοφονία Φύσσα
Ι. Άγγος: 9 έτη κάθειρξη και δύο μήνες, κατόπιν συγχώνευσης
Α. Αναδιώτης: 7 έτη κάθειρξη, κατόπιν συγχώνευσης
Ι. Καζαντζόγλου: 10 έτη και δύο μήνες κάθειρξη, κατόπιν συγχώνευσης
Ε. Καλαρίτης: 9 έτη κάθειρξη, κατόπιν συγχώνευσης
Ι. Β. Κομιανός: 9 έτη κάθειρξη, κατόπιν συγχώνευσης
Κ. Κορκοβίλης: 9 έτη κάρθειρξη, κατόπιν συγχώνευσης
Α. Μιχάλαρος: 9 έτη και δύο μήνες κάθειρξη, κατόπιν συγχώνευσης
Γ. Πατέλης: 10 έτη και δύο μήνες, κατόπιν συγχώνευσης
Γ. Ρουπακιάς: Ισόβια κάθειρξη και 14 έτη, κατόπιν συγχώνευσης
Γ. Σταμπέλος: 9 έτη κάθειρξη, κατόπιν συγχώνευσης
Γ.Χ. Τσακανίκας: 6 έτη κάθειρξη
Λ. Τσαλίκης: 9 έτη κάθειρξη, κατόπιν συγχώνευση
Αθ. Τσορβάς: 9 έτη κάθειρξη, κατόπιν συγχώνευσης
Ν. Τσορβάς: 9 έτη κάθειρξη, κατόπιν συγχώνευσης
Α. Χρυσαφίτης: 9 έτη κάθειρξη, κατόπιν συγχώνευσης
Υπόθεση Αλιεργατών
Δ. Αγριογιάννης: 7 έτη κάθειρξη, κατόπιν συγχώνευσης
Μ. Ευγενικός: 7 έτη κάθειρξη, κατόπιν συγχώνευσης
Αν. Πανταζής: 10 έτη κάθειρξη και 24 μήνες, κατόπιν συγχώνευσης
Υπόθεση ΠΑΜΕ
Α. Πανταζής: 10 έτη κάθειρξη και 24 μήνες, κατόπιν συγχώνευσης
Α. Χατζηδάκης: 6 έτη κάθειρξη, κατόπιν συγχώνευσης
Ένταξη σε εγκληματική οργάνωση
Ν. Αποστόλου: 7 έτη κάθειρξη
Α. Γρέγος: 6 έτη κάθειρξη
Π. Ζησιμόπουλος: 6 έτη κάθειρξη
Π. Ηλιόπουλος: 7 έτη κάθειρξη
Ν. Κούζηλος: 7 έτη κάθειρξη
Δ. Λιακόπουλος: 6 έτη κάθειρξη
Ν. Μίχος: 6 έτη κάθειρξη, κατόπιν συγχώνευσης.
Θ. Μπαρέκας: 6 έτη κάθειρξη και 2 μήνες, κατόπιν συγχώνευσης.
Γ. Μπαρμπαρούσης: 6 έτη κάθειρξη
Ν. Παπαβασιλείου: 6 έτη κάθειρξη
Β. Πόπορη: 7 έτη κάθειρξη και 3.400 ευρώ χρηματική ποινή, κατόπιν συγχώνευσης.
Β. Σιατούνης: 6 έτη κάθειρξη
Χ. Στεργιόπουλος: 6 έτη κάθειρξη
Α. Στράτος: 6 έτη κάθειρξη
Ποινές επιπλέον κατηγοριών / επιμέρους αδικημάτων χωρίς ένταξη
Μ. Μικελάτου: 2 έτη φυλάκιση
Θ. Στέφας: 17 μήνες φυλάκιση, κατόπιν συγχώνευσης. Αναστέλλει επί τριετία.
Α. Χίλιος: 2 έτη φυλάκιση και 2000 ευρώ
Θ. Σκαρπέλη: 1 έτος φυλάκιση και 1000 ευρώ
Νέα Δημοκρατία: Με κυβέρνηση ΝΔ η Χρυσή Αυγή στη Δικαιοσύνη, με κυβέρνηση ΝΔ η Χρυσή Αυγή στη φυλακή
«Με τη σημερινή ιστορική απόφαση του Δικαστηρίου κλείνει ο κύκλος της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία, σχολιάζοντας την απόφαση για την Χρυσή Αυγή.
Η ΝΔ επισημαίνει ότι «στην ιστορική αυτή νίκη της Δημοκρατίας, φτάσαμε χάρη στην επιμονή και την αποφασιστικότητα όσων εργάζονταν νυχθημερόν μέσα στα Δικαστήρια όλα τα προηγούμενα χρόνια, για την απονομή Δικαιοσύνης» και καταλήγει:
«Με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας η εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη, και με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας η Δικαιοσύνη ολοκλήρωσε ανεπηρέαστη το έργο της καταδικάζοντας τους εγκληματίες, οδηγώντας τους στη φυλακή και δικαιώνοντας όλους όσους την εμπιστεύονται και τη σέβονται».
Πέτσας: Η συλλογική μας απάντηση στους νεοναζί είναι το Κράτος Δικαίου
«Αυτή είναι η δύναμη της Ελληνικής Δημοκρατίας» επισημαίνει ο ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε ανάρτησή του, μετά την ολοκλήρωση της Δίκης της Χρυσής Αυγής.
«Η Ιστορία έγραψε: Τα νεοναζιστικά μορφώματα αποβλήθηκαν με την ψήφο των πολιτών από τη Βουλή. Και καταδικάστηκαν με τη σφραγίδα της Δικαιοσύνης».
Και συνεχίζει: «Οι θεσμοί της Δημοκρατίας μας απέδειξαν ότι είναι ισχυροί.
Και ότι η συλλογική μας απάντηση στους νεοναζί είναι το Κράτος Δικαίου.
Αυτή είναι η δύναμη της Δημοκρατίας μας».
Τσίπρας: Νίκη της Δημοκρατίας και ευκαιρία αντεπίθεσης η καταδίκη της Χρυσής Αυγής
«Ιστορικό γεγονός για την Ελλάδα και την Ευρώπη», «νίκη της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου», χαρακτηρίζει ο Αλέξης Τσίπρας τη σημερινή απόφαση για την εγκληματική συμμορία της Χρυσής Αυγής.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τονίζει ότι η δικαίωση αυτή δεν είναι το τέλος, αλλά «η αφορμή για μια νέα αρχή», για «να ξηλώσουμε όλα όσα γεννούν το φασισμό», «είναι η ευκαιρία της μεγάλης αντεπίθεσης του δημοκρατικού κόσμου και των ιδεών του».
Υπογραμμίζει ότι το ιστορικό εφόδιο της μνήμης, η επένδυση στη γνώση και τη μόρφωση, στην αλληλεγγύη, τη διεκδίκηση, τον αγώνα για καλύτερη ζωή, η επιμονή στην αλήθεια και την εντιμότητα, «από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μέχρι φυσικά, την κεντρική πολιτική σκηνή», είναι τα «όπλα μιας ισχυρής Δημοκρατίας».
Ειδικότερα, σε ανάρτηση του στο Facebook ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισημαίνει ότι «η 12η Οκτώβρη του 1944, ήταν η μέρα που τα ναζιστικά στρατεύματα αποχωρούσαν από την Αθήνα και ένας ολόκληρος λαός γιόρταζε την ελευθερία του», για να σημειώσει ότι η σημερινή, «η 22α Οκτώβρη του 2020 είναι μια μέρα που τα ναζιστικά τάγματα εφόδου οδηγούνται πίσω από τα κάγκελα της φυλακής και ένας ολόκληρος λαός είναι σήμερα ξανά περήφανος».
Τονίζει ότι «σήμερα είναι μια νίκη της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου», υπογραμμίζοντας ότι η Δικαιοσύνη «με τρόπο απόλυτο και αδιαμφισβήτητο βάζει τέλος στη δράση μιας εγκληματικής οργάνωσης που αιματοκύλησε, τρομοκράτησε, δολοφόνησε στο όνομα της πιο απάνθρωπης ιδεολογίας που γνώρισε η ανθρωπότητα».
Γεννηματά (ΚΙΝΑΛ) για Χρυσή Αυγή: Ιστορική απόφαση, νίκη της Δημοκρατίας
Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά σχετικά με τη σημερινή απόφαση για τη Χρυσή Αυγή δήλωσε πως πρόκειται για μία ιστορική απόφαση, για νίκη της Δημοκρατίας, αλλά και δικαίωση των θυμάτων.
«Είναι μία απόφαση ιστορική.
Μία απόφαση που ξεκάθαρα αποτελεί νίκη της δημοκρατίας και δικαίωση των θυμάτων.
Η ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής οδηγείται στη φυλακή, προφανώς όχι για τις ιδέες της, αλλά διότι με την απόφαση του δικαστηρίου είναι μία εγκληματική οργάνωση.
Όλα τα προηγούμενα χρόνια είχε το μανδύα ενός πολιτικού κόμματος.» δήλωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και πρόσθεσε:
«Με την απόφαση αυτή, η μικρή Ελλάδα στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο, ότι δεν υπάρχει χώρος για τους φασίστες. Και θα πρέπει πια να αφυπνιστούν και στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, γιατί τα φαινόμενα είναι ανησυχητικά.»
«Τώρα, σε ότι αφορά το εσωτερικό της χώρας, η ευθύνη και το βάρος πέφτει στον πολιτικό κόσμο.
Το κοινοβούλιο έχει την ευθύνη να κλείσει οριστικά το δρόμο στη Χρυσή Αυγή, στην ηγετική της ομάδα, στα μέλη και στα στελέχη της, προς τις εθνικές εκλογές.
Και μόνο όλοι μαζί μπορούμε να τελειώνουμε επιτέλους με τους νεοναζί.» κατέληξε η Φώγη Γεννηματά.
ΚΚΕ: Αναγκαία η καταδίκη του ναζιστικού μορφώματος, όχι στον εφησυχασμό
«Η απόρριψη των αιτημάτων αναστολής για την πλειοψηφία των καταδικασμένων ναζιστών-εγκληματιών της Χ.Α. και ιδιαίτερα για τον πυρήνα της διευθυντικής ομάδας, ήταν η αυτονόητη απόφαση, τόσο ως προς τη βαρύτητα των πράξεών τους όσο και ως προς το περί δικαίου αίσθημα του λαού, πάνω απ' όλα των ίδιων των θυμάτων της Χ.Α.
Η λαϊκή απαίτηση ήταν να βρεθούν οι ναζί στη φυλακή, έστω και μ' αυτές τις μειωμένες ποινές, που είναι τέτοιες εξαιτίας και της αλλαγής του Ποινικού Κώδικα» αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του «για την απόφαση του δικαστηρίου σχετικά με τη φυλάκιση των καταδικασμένων χρυσαυγιτών».
«Η καταδίκη του ναζιστικού εγκληματικού μορφώματος ήταν αναγκαία, ωστόσο δεν χωρά κανένας εφησυχασμός.
Ο φασισμός είναι γνήσιο τέκνο αυτού του σάπιου συστήματος, η διαπλοκή του με τμήματα του αστικού κράτους και του κεφαλαίου έχει αποκαλυφθεί πολλές φορές στο παρελθόν, όπως και στην ίδια τη δίκη, κι αν όλοι αυτοί χρειαστούν πάλι τη Χ.Α. ή κάποια άλλη ναζιστική παραφυάδα, δεν θα διστάσουν να την εμφανίσουν και να την στηρίξουν σε βάρος του λαού» τονίζει καταλήγοντας η ανακοίνωση του ΚΚΕ.
Οι συλλήψεις
Στο σπίτι του συνελήφθη και οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑ ο ηγέτης της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος
Λίγα λεπτά μετά τις 16:00, ο Νίκος Μιχαλολιάκος βγήκε από το σπίτι του, μπήκε σε αυτοκίνητο, με υποστηρικτές του να φωνάζουν συνθήματα και την κόρη του, Ουρανία, να βρίζει χυδαία τους δημοσιογράφους και τους φωτορεπόρτερ που βρίσκονταν εκεί, καλύπτοντας τα γεγονότα.
Ο αρχηγός της ΧΑ μετέβη λίγα λεπτά αργότερα στη ΓΑΔΑ με επεισοδιακό τρόπο, με τη γυναίκα του, Ελένη Ζαρούλια, που οδηγούσε το αυτοκίνητο, να βρίζει τους εκπροσώπους των ΜΜΕ που βρίσκονταν στο σημείο.
Ο ίδιος δήλωσε ότι «δεν φοβάται».
Μέσα στο Εφετείο, αστυνομικοί συνέλαβαν τον Αρτέμη Ματθαιόπουλο και άλλους πέντε, που ήταν παρόντες στη δίκη.
Ο Ηλίας Κασιδιάρης παραδόθηκε στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του, στη Ραφήνα.
Παραδόθηκε επίσης ο πυρηνάρχης της Νίκαιας, Γιώργος Πατέλης, μαζί με τον Ιωάννη Καζαντζόγλου, καθώς και ο Γ. Χ.Τσακανίκας στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής, αλλά και ο Μάρκος Ευγενικός από το Πέραμα.
Λίγο αργότερα στη ΓΑΔΑ μεταφέρθηκαν ο Νίκος Μίχος και ο Πολύβιος Ζησιμόπουλος.
Στη Ραφήνα παραδόθηκε, κατά πληροφορίες, και ο Γιώργος Γερμενής, καθώς και ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος.
Στις Αρχές παραδόθηκαν ακόμη οι Αναδιώτης (Δραπετσώνα), Ιωάννης - Βασίλειος Κομνιάνος παρουσιάστηκε αυτοβούλως στην Κέρκυρα.
Από το «διευθυντήριο» της εγκληματικής οργάνωσης απομένουν πλέον ο Ηλίας Παναγιώταρος και Χρήστος Παππάς.
Ο πρώτος που βρισκόταν στην επαρχία, έχει δηλώσει ότι θα παρουσιαστεί στη ΓΑΔΑ όπου αναμένεται, ενώ ο δεύτερος διά του δικηγόρου του διεμήνυσε ότι δεν θα εμφανιστεί στις αρχές.
Στη ΓΑΔΑ οδηγήθηκε λίγο πριν από τις 10:00 το βράδυ της Πέμπτης το μέλος της Χρυσής Αυγής και δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς, μετά την ποινή των ισοβίων που ανακοινώθηκε από το δικαστήριο.
Ο Ρουπακιάς συνελήφθη από πάνοπλους αστυνομικούς και υπό άκρα μυστικότητα από την πολυκατοικία που διαμένει στον Ταύρο.
Αρχικά οδηγήθηκε στη Σήμανση για δακτυλικά αποτυπώματα κι ακολούθως στην Εισαγγελία Εκτέλεσης Ποινών.
Από εκεί θα οδηγηθεί στις φυλακές, κατά πάσα πιθανότητα του Δομοκού, όπου είχε προφυλακιστεί για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.
Ο Γιώργος Ρουπακιάς βρισκόταν στις φυλακές του Δομοκού, αποφυλακίστηκε αφού δεν ορίστηκε δικάσιμος και τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό εδώ και 4,5 χρόνια και συγκεκριμένα από τις 18 Μαρτίου 2016.
Προκλητικός ο Γιάννης Λαγός δήλωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης 22/10 πως την ερχόμενη εβδομάδα θα προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και μάλιστα καλεί την εισαγγελέα Αδαμαντία Οικονόμου ως μάρτυρα!
Η ανακοίνωση του έχει ως εξής:
«Μετά το πέρας της “δίκης” δηλώνω ότι θα προασπίσω την τιμή και την υπόληψή μου δια παντός νομίμου τρόπου τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.
Ανακοινώνω ότι εντός της ερχόμενης εβδομάδος προσφεύγω στο ευρωπαϊκό δικαστήριο διότι παραβιάστηκε και το τεκμήριο αθωότητάς μου αφού δεν υπάρχει αμετάκλητη απόφαση.
Ήδη κατέθεσα αγωγές κατά τηλεοπτικών σταθμών και εφημερίδων που προσέβαλαν αυτό το κεκτημένο δικαίωμα του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού και της ΕΣΔΑ. Στη διαδικασία ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου θα επικαλεστώ την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας και τη μαρτυρία της, καθώς έχω δικαίωμα που ουδείς μπορεί να μου στερήσει».
Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελέας της έδρας στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Αδαμαντία Οικονόμου, είχε προκαλέσει τρεις φορές σάλο με τις εισηγήσεις της.
Την πρώτη είχε ταχθεί υπέρ της αθώωσης όλων των κατηγορουμένων από την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης και είχε χαρακτηρίσει «μεμονωμένα περιστατικά» τη δολοφονία Φύσσα και τις άλλες βίαιες επιθέσεις των Χρυσαυγιτών (κατά του ΠΑΜΕ και των Αιγύπτιων ψαράδων).
Στην κυρία Οικονόμου καταλογίζεται επίσης ότι υποβάθμισε την καταδίκη του αρχηγού της Χρυσής Αυγής το 1979 για βομβιστική επίθεση, με βόμβα με ωρολογιακό μηχανισμό, στον κινηματογράφο «Ελλη», με 18 τραυματίες.
Ακόμα, της ασκείται κριτική γιατί δεν ανέφερε πως ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός είχε παραβιάσει τον περιοριστικό όρο του κατ' οίκον περιορισμού, το 2015.
Τέλος, την τρίτη φορά, είχε ζητήσει να δοθεί αναστολή, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της προέδρου του δικαστηρίου Μαρίας Λεπενιώτη και είχαν μάλιστα έναν έντονο διάλογο.
Στη σύζυγο του Μιχαλολιάκου Ελένη Ζαρούλια και τους πρώην βουλευτές, Αρβανίτη, Αλεξόπουλο, Κουκούτση και Μπούκουρα που δόθηκε αναστολή επιβλήθηκε εγγύηση 20.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και υποχρέωση εμφάνισης στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής τους.
Όλοι οι καταδικασθέντες που παρουσιάζονται ή συλλαμβάνονται από τις ομάδες της ασφάλειας, οδηγούνται στον ειδικό χώρο που έχει διαμορφωθεί στον 7ο όροφο της ΓΑΔΑ, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία μέχρι την μεταγωγή τους στις φυλακές.
Πότε μπορούν να αποφυλακιστούν όσοι εκτίσουν την ποινή τους
Ο νόμος δίνει το δικαίωμα αποφυλάκισης ακόμη και στον καταδικασθέντα με ισόβια ποινή κάθειρξης Γιώργο Ρουπακιά, ωστόσο, ο χρόνος αποφυλάκισης των καταδικασθέντων εξαρτάται από την ποινή που τους επιβλήθηκε, δηλαδή σε πόσα χρόνια έχει καταδικαστεί ο καθένας από τους 39.
Αναλυτικότερα ό,τι ισχύει με βάση τον ποινικό κώδικα έχει ως εξής:
Τι ισχύει για όσους απέφυγαν τον εγκλεισμό
Το Τριμελές Εφετείο Αθηνών έδωσε σήμερα αναστολή εκτέλεσης της ποινής στους πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής Μιχάλη Αρβανίτη, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Ευστάθιο Μπούκουρα, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτρης Κουκούτσης, στους οποίους όμως έθεσε περιοριστικούς όρους δηλαδή, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, εγγύηση 20.000 ευρών και εμφάνιση στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής τους κάθε 1η και 15η κάθε μήνα.
Δικαίωμα υφ’ όρων απόλυσης μετά την έκτιση των 3/5 της ποινής
Τα μέλη του διευθυντηρίου της Χρυσής Αυγής τα οποία καταδικάστηκαν από το Τριμελές Εφετείο σε κάθειρξη 13 ετών και κάτι μηνών (από 5 έως 8 μήνες), έχουν την δυνατότητα, κατά μέσον όρο, να καταθέσουν αίτηση υφ΄ όρων απόλυσης στα 5 περίπου χρόνια φυλάκισης.
Σε γενικές γραμμές, όλοι οι καταδικασθέντες έχουν δικαίωμα, να αιτηθούν υφ΄ όρων απόλυση όταν εκτίσουν περίπου τα 3/5 της ποινής τους και υπό τις προϋποθέσεις ότι:
1) Θα εργαστούν μέσα στις φυλακές (μαγειρεία, πλυντήρια, βιβλιοδετεία, κ.λπ.) όπου οι ημέρες εργασίας έχουν ευεργετικό υπολογισμό και
2) Δεν θα υποπέσουν σε πειθαρχικό παράπτωμα κατά την διάρκεια του εγκλεισμού τους.
Πάντως, μπορούν να αιτηθούν υφ΄ όρων απόλυση για ανήκεστο βλάβη της υγείας τους, εάν η υγεία τους αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, τα οποία δεν μπορεί να αντιμετωπιστούν στο νοσοκομείο των φυλακών ή κρίνεται αναγκαία ιδιαίτερη υγειονομική περίθαλψη, κ.λπ.
Από το σύνολο του χρόνου φυλάκισης, θα αφαιρεθεί το διάστημα της 18μήνης προφυλάκισής τους.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης έχει μεγαλύτερο χρόνο προφυλάκισης, από τα άλλα μέλη του διευθυντηρίου της Χρυσής Αυγής.
Πότε μπορεί να αποφυλακιστεί το διευθυντήριο της οργάνωσης;
Ενδεικτικά, τα μέλη του διευθυντηρίου Νίκος Μιχαλολιάκος, Ιωάννης Λαγός, Ηλίας Κασιδιάρης, Γιώργος Γερμενής, Χρήστος Παππάς και Ηλίας Παναγιώταρος που έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη 13 ετών, θα μπορούν να αιτηθούν υφ΄ όρων απόλυση στα 5 περίπου χρόνια παραμονής τους στις φυλακές και υπό την προϋπόθεση ότι θα εργαστούν εντός των σωφρονιστικών καταστημάτων.
Την ίδια στιγμή, ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος ο οποίος έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 10 ετών, θα μπορεί να υποβάλλει αίτηση συντομότερα.
Ακόμη, σε περίπτωση κατά την οποία εκτίσουν τις ποινές τους σε αγροτικές φυλακές, τότε, ο χρόνος φυλάκισης μειώνεται κατά κάτι, καθώς τα «μεροκάματα» στις φυλακές αυτές είναι ευνοϊκότερα, από ότι εάν εργαστούν σε οποιαδήποτε άλλη φυλακή.
Για τους πρώην βουλευτές οι οποίοι βαρύνονται με το αδίκημα της ένταξης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση (χωρίς ή με ελαφρυντικά) και έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη από 5 έως 7 χρόνια, ο χρόνος που μπορούν να ζητήσουν υφ΄ όρων απόλυση, είναι λιγότερος των 5 ετών και μεγαλύτερος των 4 ετών.
Πότε αποκτούν δικαίωμα αποφυλάκισης οι υπόλοιποι
Όλοι οι υπόλοιποι που έχουν καταδικαστεί σε μικρότερες ποινές, ο χρόνος που μπορούν να υποβάλλουν αίτημα υφ΄ όρων απόλυσης μειώνεται ανάλογα με το ύψος της ποινής τους και γενικότερα ο μέσος όρος παραμονής στη φυλακή θα είναι από 4 έως 4,8 έτη.
Ο Γιώργος Ρουπακιάς, ο καθ΄ ομολογία δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε ισόβια και κάθειρξη 14 ετών, αίτημα υφ΄ όρων απόλυσης έχει την δυνατότητα να υποβάλλει αφού εκτίσει τα 20 έτη.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών