Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κύμα συγκέντρωσης στις πετρελαϊκές εταιρείες λόγω της κρίσης της πανδημίας

tags :
Κύμα  συγκέντρωσης στις πετρελαϊκές εταιρείες λόγω της κρίσης της πανδημίας
Ξεκίνησε ένας γύρος εξαγορών και συγχωνεύσεων σύμφωνα με τους New York Times
Με τη ραγδαία πτώση της ζήτησης για «μαύρο χρυσό» για άγνωστο προς το παρόν διάστημα και τις τιμές καθηλωμένες πάντα κάτω από τα 50 δολ. το βαρέλι η μόνη λύση για τις πετρελαικές εταιρείες είναι η ισχύς εν τη ενώσει όπως επισημαίνουν σε ανάλυσή τους οι New York Times.
Οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας όπου έχουν καταβαραθρώσει την παραγωγική βάση των οικονομιών και τη ζήτηση για ενάργειας καθώς και η πτώση των τιμών του «μαύρου» χρυσού στα 40 δολάρια έχουν λυγίσει τον κάποτε ισχυρό όμιλο πετρελαίου και του φυσικού αερίου ConocoPhillips.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε σχετικό της δημοσίευμα η αμερικανική εφημερίδα των The New York Times, η ConocoPhillips, η μεγαλύτερη ανεξάρτητη πετρελαϊκή των ΗΠΑ, αποκτά αντί 9,7 δισ. δολαρίων την Concho Sources στη μεγαλύτερη επιχειρηματική συμφωνία από τον Μάρτιο και μετά, η Chevron εξαγοράζει τη Noble Energy και η Devon Vitality την WPX Vitality.
Επιπλέον, η Pioneer Natural Resources στο πεδίο των σχιστολιθικών κοιτασμάτων ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα εξαγοράσει τη μικρότερη ανταγωνίστριά της Parsley Energy με τίμημα σχεδόν 4,5 δισε. δολαρίων.

Αναδιάρθρωση χρεών

Πολλές εταιρείες με δραστηριότητες στα σχιστολιθικά κοιτάσματα στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως αναφέρεται σχετικά σε δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, βρίσκονται ενώπιον σοβαρών ζημιών εξαιτίας της πτώσης των τιμών του πετρελαίου και της μειωμένης ζήτησης, αλλά, σε αντίθεση με όσα συνέβαιναν σε ανάλογες περιστάσεις στο παρελθόν, σήμερα οι εταιρείες δυσκολεύονται να κάνουν αύξηση κεφαλαίου και να αναδιαρθρώσουν τα επαχθή τους χρέη.
Ειδικά στην περίπτωση της Pionner Natural Resources και της εξαγοράς της Parsley Energy, πρόκειται για μία επιχειρηματική συνεργασία, που θα οδηγήσει στην ανάδειξη του μεγαλύτερου σχιστολιθικού ομίλου διεθνώς με αποκλειστική δράση στη Λεκάνη Πέρμια (Τέξας). Ο διευθύνων σύμβουλος της Pioneer, Σκοτ Σέφιλντ, τόνισε ότι στόχος του είναι η αύξηση στην εξοικονόμηση δαπανών και στις ταμειακές ροές. Κατά την δική του εκτίμηση, λίγες θα είναι οι επιχειρήσεις, που θα επιβιώσουν από τη σημερινή κρίση, κατονομάζοντας τη δική του Pioneer Natural Resources, καθώς και τις ConocoPhillips, EOG Resources και ίσως την Hess, οι οποίες θα προσελκύσουν επενδυτικά κεφάλαια.

Πτώση επενδύσεων

Όπως παρατηρούν αναλυτές, οι αμερικανικές εταιρείες σχιστολιθικών αναζητούν τρόπους να ανακτήσουν τη θέση τους στην αγορά, ενώ οι επενδύσεις στο πεδίο αυτό φέτος ελαττώθηκαν στα 45 δισεκατομμύρια δολάρια από τα σχεδόν 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως το 2018 και το 2019, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας.
Η δε επιρροή των μεγάλων παικτών θα ενισχυθεί περαιτέρω λόγω συσπείρωσης με μικρότερες επιχειρήσεις, ενώ πλέον η έμφαση θα δίδεται όχι στην αύξηση των εσόδων αλλά των αποδόσεων, όπως αναφέρουν οι ΝΥΤ.
Σημειωτέον πως η παραγωγή πετρελαίου των Ηνωμένων Πολιτειών ελαττώθηκε στα 11,2 εκατομμύρια βαρέλια σε ημερήσια βάση τον Σεπτέμβριο, ενώ στις αρχές του έτους έφθανε τα 13 εκατομμύρια βαρέλια.
Οι Αμερικανοί τον Αύγουστο οδήγησαν 12,3% λιγότερα μίλια από το 2019, ενώ παγκοσμίως η κατανάλωση πετρελαίου τον Σεπτέμβριο ήταν 6% χαμηλότερη από πέρυσι.
Αυτό σημαίνει πως η παραγωγή υπερσκελίζει τη ζήτηση, τα αποθέματα διογκώνονται και η τιμή κατακυλά.
Περισσότερες από 50 αμερικανικές επιχειρήσεις του κλάδου πτώχευσαν από τις αρχές του χρόνου, όπως η Chesapeake Energy, σκαπανέας στα σχιστολιθικά, ενώ άλλα θέματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος είναι τα όρια εκπομπών ρύπων και η θέσπιση αυστηρότερων κανόνων επ’ αυτών.
Τέλος, υπενθυμίζεται πως με αυτά κατά νου οι ευρωπαϊκές ομόλογες εταιρείες έχουν ήδη αρχίσει να δυναμώνουν την παρουσία τους στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ οι αμερικανικές δείχνουν προσκολλημένες στα παραδοσιακά ρυπογόνα καύσιμα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης