Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κίνηση απελπισίας του Τσίπρα η πρόταση δυσπιστίας στον Σταικούρα – Έντονο διήμερο με ανοικτά όλα τα θέματα Τουρκία, πανδημία και… πλειστηριασμοί

Κίνηση απελπισίας του Τσίπρα η πρόταση δυσπιστίας στον Σταικούρα – Έντονο διήμερο με ανοικτά όλα τα θέματα Τουρκία, πανδημία και… πλειστηριασμοί
Η ιδέα για την πρόταση μομφής στον Χρήστο Σταϊκούρα ήταν του Αλέκου Φλαμπουράρη, ο οποίος την εισηγήθηκε στον Αλέξη Τσίπρα
Στον ΣΥΡΙΖΑ εδώ και μέρες επιχειρούσαν να «σηκώσουν» επικοινωνιακά το θέμα του νέου πτωχευτικού κώδικα, με συνεχείς δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα και άλλων κορυφαίων στελεχών.
Oι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειχναν έναν ΣΥΡΙΖΑ καθηλωμένο σε ποσοστό κάτω του 20%, με τάσεις αποσυσπείρωσης και φυγής προς το κυβερνών κόμμα.
Μία τέτοια καθίζηση είναι αποτέλεσμα των εσωκομματικών διαφωνιών για το ύφος και το περιεχόμενο της αντιπολίτευσης που ακολουθείται καθώς και η επικράτηση ακραίων φωνών στον ΣΥΡΙΖΑ (Πολάκης, Καρανίκας κ.α).
Η ιδέα για την πρόταση μομφής στον Χρήστο Σταϊκούρα ήταν του Αλέκου Φλαμπουράρη, ο οποίος την εισηγήθηκε στον Αλέξη Τσίπρα.
Η τελική απόφαση ελήφθη το μεσημέρι στις 22 Οκτωβρίου 2020 σε σύσκεψη στη Βουλή στην οποία συμμετείχαν οι κ. Τσίπρας, Αχτσιόγλου, Τσακαλώτος, Σκουρλέτης, Ραγκούσης, Βούτσης, Γεροβασίλη, Θεοχαρόπουλος.

Κινήσεις τακτικής

Η λογική της κίνησης είναι απλή:
Να γίνει κεντρικό πολιτικό θέμα και να αναγκαστεί να το χρεωθεί προσωπικά ο πρωθυπουργός, «παίρνοντας πάνω του τον κ. Σταϊκούρα».
Ωστόσο το θέμα των πλειστηριασμών των σπιτιών που έχουν άλλωστε διενεργηθεί και επί ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ και ενέχει άλλο ένα κίνδυνο:
Την ώρα που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνει με διάγγελμα μέτρα για την πανδημία και παίρνει νέα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, την στιγμή που υπάρχουν ανοικτά τα εθνικά θέματα, η αξιωματική αντιπολίτευση επιλέγει να καταθέσει πρόταση μομφής και να στρέψει το ενδιαφέρον του κόσμου σε ένα «δευτερεύον» και «τριτεύον» θέμα της επικαιρότητας.

Στο επίκεντρο τα θέματα της επικαιρότητας

Το επιχείρημα που πρόβαλε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνεργάτες του ότι θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση όλα τα θέματα της επικαιρότητας.
Συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας θα θέσει ζητήματα πέραν του πτωχευτικού κώδικα: προσφυγή στη Χάγη με Αλβανία για την ΑΟΖ, Οruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, γιατί δεν έχει αντιδράσει στρατιωτικά η Ελλάδα με την τουρκική προκλητικότητα, το θέμα των 12 ναυτικών μιλίων στο Αιγαίο το οποίο αποτελεί και πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, το θέμα των κρουσμάτων και των κλινών ΜΕΘ στα νοσοκομεία, τα μέτρα στήριξης και το μέγεθος της ύφεσης και της ανεργίας.
Ουσιαστικά με μία πλούσια ατζέντα ο Τσίπρας θα έχει μία πρώτης τάξεως ευκαιρίας να συσπειρώσει λίγο την βάση του κόμματος και να δηλώσει ότι είναι παρών.
Ωστόσο, στο Μαξίμου θεωρούν ότι εάν υπάρχει εκτροπή στα ελληνοτουρκικά θέματα και υπάρξει θερμό επεισόδιο θα τα καλύψει όλα και φυσικά σε αυτή την περίπτωση δεν χωράει κομματική κριτική καθώς σε κάθε εθνικό θέμα απαιτείται εθνική ομοψυχία.
Όποιος προσπαθήσει να το εκμεταλλευτεί – η εμπειρία έχει δείξει – ότι του έρχεται μπούμερανγκ και υφίσταται πολιτική απομόνωση.
Πάντως, αναμένεται ένα πολύ έντονο Σαββατοκύριακο το οποίο θα ολοκληρωθεί την Κυριακή τα μεσάνυκτα και θα ειπωθούν πάρα πολλά.
Υπουργοί και βουλευτές ετοιμάζουν τις ομιλίες τους και το Μαξίμου έχει ζητήσει σημειώματα των υπουργών για την ομιλία του Πρωθυπουργού.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης