Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Oruc Reis και προσεχώς και Yavuz θα ερευνήσουν τις ελληνικές θάλασσες έως Δεκέμβριο – Θα υπάρξει deal Ελλάδος και Τουρκίας

Oruc Reis και προσεχώς και Yavuz θα ερευνήσουν τις ελληνικές θάλασσες έως Δεκέμβριο – Θα υπάρξει deal Ελλάδος και Τουρκίας
Δεν θα υπάρξει πολεμική σύγκρουση Ελλάδος και Τουρκίας, ενώ είναι απίθανο να υπάρξει θερμό επεισόδιο
Το Oruc Reis το τουρκικό ερευνητικό σκάφος και προσεχώς και το Yavuz - πλοίο εξόρυξης - το οποίο βρίσκεται εκτός δράσης λόγω επισκευών σε συνδυασμό με το Barbaros το οποίο ερευνά στην νοτιοδυτική Κύπρο θα αποτελέσουν το τρίπτυχο… της διπλωματίας των navtex από την Τουρκία στις ελληνικές θάλασσες.
Τα βασικά ερωτήματα είναι
1)Η παραμονή των τουρκιών ερευνητικών σκαφών στις ελληνικές θάλασσες μπορεί να προκαλέσει θερμό επεισόδιο;
2)Γιατί η Τουρκία θα πραγματοποιήσει έρευνες για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα;
3)Ποια η σκοπιμότητα των κινήσεων της Τουρκίας;
4)Θα υπάρξει συμφωνία – deal – μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας;

Απαντήσεις

Σε γενικές γραμμές πρέπει να ειπωθεί ότι η θέση της Ελλάδος ότι κόκκινη γραμμή είναι τα 6 ναυτικά μίλια επιτρέπει στην Τουρκία ανενόχλητη να διεξάγει έρευνες σε όλη την νοτιοανατολική μεσόγειο, στην περιοχή νοτίως του Καστελόριζου ακόμη και ενδιάμεσα Ρόδου και Καστελόριζου.
Επίσης η Τουρκία έχει προαναγγείλει έρευνες νοτίως της Κρήτης.
Η Ελλάδα εμπρός σε αυτό τον διασυρμό επικαλείται το επιχείρημα ότι δεν έχει ανακηρύξει ΑΟΖ στην ευρύτερη περιοχή αλλά αυτό το επιχείρημα είναι ψευδέστατο.
Η Ελλάδα ανακήρυξε αποκλειστική οικονομική ζώνη με την Αίγυπτο του δικτάτορα Sisi και μέρος των ερευνών του Orus Reis περιλαμβανόταν εντός αυτής της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης.
Το επιχείρημα ότι η κόκκινη γραμμή είναι στα 6 μίλια σημαίνει ότι η Ελλάδα
-απεμπολεί το δικαίωμα για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια ή 22 χιλιόμετρα.
Να σημειωθεί ότι έχει αναλυθεί διεξοδικά ότι η Ελλάδα, ούτε θέλει αλλά ούτε και μπορεί να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια.
-Η Ελλάδα επιτρέπει στην Τουρκία να ερευνά στην ελληνική υφαλοκρηπίδα που εκτείνεται στα 200 ναυτικά μίλια.
Όλα αυτά συμβαίνουν όχι εν αγνοία της Ελλάδος, η Αθήνα έχει συναινέσει ώστε να βρίσκεται το Oruc Reis στις ελληνικές θάλασσες.
Αξίζει να αναφερθεί ότι μόλις πρόσφατα Ελλάδα και Τουρκία ενός του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να συστήσουν ένα μηχανισμό αποτροπής κρίσεων και αυτός έχει ήδη δημιουργηθεί.
Δεν θα υπάρξει θερμό επεισόδιο, το Oruc Reis ερευνά τις ελληνικές θάλασσες και θαλάσσιες δικαιοδοσίες εν γνώσει της Ελλάδος.

Η στρατηγική της Τουρκίας είναι προφανής.


Ήδη πραγματοποιεί έρευνες ένα μήνα και θα συνεχίσει και για άλλους δύο μήνες έως τέλη Δεκεμβρίου 2020.
Όχι γιατί ανησυχεί ότι με την έλευση του Biden στην Προεδρία των ΗΠΑ, ούτως ή άλλως οι αμερικανοί εμφορούνται από το δόγμα Kissinger που αναφέρει ότι η Τουρκία είναι ο περιφερειακός πόλος εξουσίας στην περιοχή.
Ο βασικός στόχος της Τουρκίας που διεξάγει και θα διεξάγει έρευνες για 3 μήνες είναι να αναζητήσει κοιτάσματα και εάν βρεθούν να ξεκινήσει ένας διάλογος Ελλάδος – Τουρκίας που θα μπορούσε να περιλαμβάνει και άλλα ζητήματα.
Η φυσική κατάληξη όλων αυτών είναι η συνεκμετάλλευση – εάν βρεθεί τελικώς φυσικό αέριο – Ελλάδα και Τουρκία νομοτελειακά θα συνδιαχειριστούν το κοίτασμα.
Εάν δεν βρεθούν κοιτάσματα η Τουρκία θα πιέσει για διάλογο εφ’ όλης της ύλης για όλα τα ανοικτά ζητήματα με την Ελλάδα, χωρικά ύδατα, εναέριος χώρος, αποκλειστικές ζώνες, αποστρατιωτικοποίηση, γκρίζες ζώνες κ.α.

Τι δεν θα συμβεί;

Δεν θα υπάρξει πολεμική σύγκρουση Ελλάδος και Τουρκίας, ενώ είναι απίθανο να υπάρξει θερμό επεισόδιο.
Η παρουσία του Oruc Reis που έχει παραβιάσει συστηματικά την ελληνική θαλάσσια δικαιοδοσία έχει και ένα θετικό, εάν ανακαλυφθεί φυσικό αέριο θα αποτελέσει αφορμή για deal με την Ελλάδα ή ακόμη και εάν δεν ανακαλυφθούν κοιτάσματα ο διάλογος Ελλάδος και Τουρκίας θα ξεκινήσει.
Αυτό που θα συμβεί είναι ότι Ελλάδα και Τουρκία θα συμφωνήσουν ένα πλαίσιο, deal θα υπάρξει το θέμα δεν είναι εάν υπάρξει συμφωνία αλλά πότε και τι θα περιλαμβάνει.
Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αποκαλύψει ότι έχει συναινέσει για την παρουσία του Oruc Reis βρίσκει προσχηματικά επιχειρήματα για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα αλλά στην πράξη είναι πρόδηλο ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος δεν βρίσκεται στις ελληνικές θάλασσες εν αγνοία της κυβέρνησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης