Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στις φυλακές οδηγούνται οι καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής - Άφαντος παραμένει ο Παππάς

Στις φυλακές οδηγούνται οι καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής - Άφαντος παραμένει ο Παππάς
Η ηγετική ομάδα θα οδηγηθεί στις φυλακές Δομοκού, ενώ οι υπόλοιποι στις φυλακές Τρικάλων και Μαλανδρίνου
(upd) Ξεκίνησε η μεταγωγή απευθείας από τη ΓΑΔΑ για τις φυλακές, των 37 εκ των 39 καταδικασθέντων της Χρυσής Αυγής, που έχουν συλληφθεί ή παραδοθεί (διαφεύγει ο Χρήστος Παππάς, ενώ ο Γιάννης Λαγός καλύπτεται από την ασυλία του ευρωβουλευτή).
Η Αστυνομία έχει παραλάβει όλα τα φυλακιστήρια από τον αρμόδιο εισαγγελέα και ήδη αναχώρησαν δύο βαν από την ΓΑΔΑ με τους πρώτους.
Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για τον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα Γιώργο Ρουπακιά και τον συνοδηγό του αυτοκινήτου του το βράδυ της δολοφονίας Γιάννη Καζαντζόγλου, οι οποίοι οδηγούνται στις φυλακές Δομοκού.
Το δεύτερο βαν μεταφέρει την μοναδική γυναίκα μεταξύ των καταδικασθέντων, πρώην αστυνομικό Βενετία Πόπορη, στις γυναικείες φυλακές Ελαιώνα Θήβας.
Οι άλλοι θα μεταχθούν με κλούβες της ΕΛ.ΑΣ και ισχυρή συνοδεία.
Έξω από τη ΓΑΔΑ βρίσκονται η σύζυγος και η κόρη του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης Ελένη Ζαρούλια και Ουρανία Μιχαλολιάκου.
Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στις φυλακές Δομοκού θα κρατηθούν συνολικά 28 άτομα, μεταξύ των οποίων όλα τα ηγετικά στελέχη, πλην του Αρτέμη Ματθαιόπουλου, ο οποίος θα οδηγηθεί στις φυλακές Μαλανδρίνου.
Στις φυλακές Μαλανδρίνου και Τρικάλων θα μοιραστούν και οι υπόλοιποι οκτώ.
Η μεταγωγή γίνεται με ισχυρή αστυνομική συνοδεία και μέτρα ασφάλειας, αλλά και αυστηρά μέτρα για τον κορωνοϊό.
Όπως έγινε γνωστό από την Γενική Γραμματεία Αντεγκλητικής Πολιτικής, και στις τρεις φυλακές έχουν διαμορφωθεί χώροι όπου θα κρατηθούν αρχικά, σε καραντίνα 14 ημερών, όλοι οι φυλακισθέντες, οι οποίοι θα υποβληθούν και σε τεστ για Covid-19 και ύστερα θα μεταφερθούν στα κελιά τους, κατά το πλείστον ανά δύο.
Κατά την διάρκεια της κράτησης τους έχει ληφθεί μέριμνα να μην έρχονται σε επαφή με άλλους κρατούμενους για λόγους ασφαλείας, αλλά ούτε και μεταξύ τους.

Δεν θα εμφανιστεί στις αρχές ο Χρήστος Παππάς, σύμφωνα με τον δικηγόρο του

Την πρόθεσή του να μην εμφανιστεί ενώπιον των διωκτικών αρχών τουλάχιστον προς το παρών, φέρεται να εκφράζει ο υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς, δια του συνηγόρου του Περικλή Σταυριανάκη.
Ο δικηγόρος τoυ δήλωσε ότι γνώριζε εδώ και καιρό ότι ο πελάτης του πιστεύει πως είναι σωστό να εκτίσει ολόκληρη την πρωτοβάθμια ποινή του έως ότου εκδοθεί απόφαση του Εφετείου. «Μεγαλύτερη ποινή από το να εκτίσεις 5 χρόνια και μετά να ακυρωθούν δεν υπάρχει από αυτό», σημείωσε.
Σύμφωνα με τον κ. Σταυριανάκη ο Χρήστος Παππάς βρισκόταν όντως υπό διακριτική επιτήρηση της αστυνομίας αλλά κατάφερε και ξέφυγε.
Δεν απάντησε αν βρίσκεται ή όχι στην Ελλάδα και τόνισε πως δεν έχει μιλήσει μαζί του, γιατί αν γινόταν κάτι τέτοιο θα ήταν εύκολο οι αρχές να τον εντοπίσουν.
«Τώρα τι θα κάνει τις επόμενες ημέρες θα το δούμε πάλι», είπε ο δικηγόρος του Χρήστου Παππά.
Η εξέλιξη αυτή όμως κινητοποιεί τις διωκτικές αρχές που αναζητούν τον καταδικασμένο σε κάθειρξη 13 ετών ώστε να οδηγηθεί στις φυλακές.
Στη διάθεση των αρχών βρίσκονται όλα τα ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, εκτός από τον υπαρχηγό Χρήστο Παππά, που παραμένει άφαντος μέχρι στιγμής και τον Γιάννη Λαγό που είναι ευρωβουλευτής.
Από την Αστυνομία έχουν ξεκινήσει έρευνες προκειμένου να εκτελεστεί η καταδικαστική απόφαση σε βάρος του Χρήστου Παππά, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί.
Στο πλαίσιό των αναζητήσεων κλιμάκια της Ασφάλειας έκαναν έρευνες σε τρία σπίτια του Χρήστου Παππά, ένα στο Ίλιον και δύο στου Παπάγου, χωρίς όμως αποτέλεσμα, ενώ αναμένεται έρευνα σε ένα ακόμα σπίτι ιδιοκτησίας του στα Γιάννενα.
Ο Χρήστος Παππάς, όπως έγινε γνωστό από αστυνομικές πηγές, είχε την υποχρέωση, βάσει περιοριστικών όρων να δίνει το παρών κάθε 1η του μηνός, στο αστυνομικό τμήμα Παπάγου, κάτι που τηρούσε μέχρι και αυτό τον μήνα απαράβατα.
Μέχρι το 2015 από το δικαστήριο του είχαν επιβληθεί οι όροι να παρουσιάζεται τρεις φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα, αλλά αυτό άλλαξε με βούλευμα και μεταβλήθηκε σε μία φορά το μήνα, κάτι που τηρούσε απολύτως τυπικά μέχρι και αυτό το μήνα.
Τις τελευταίες μέρες όμως έχει εξαφανιστεί.
Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ θεωρούν πιθανό να εμφανιστεί τελευταίος, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν για να δημιουργήσει εντυπώσεις, αλλά αυτό δεν μειώνει τις προσπάθειες για τον εντοπισμό και την σύλληψη του.
Μέχρι αυτή την ώρα, μετά την εμφάνιση και των τελευταίων του "διευθυντηρίου" της οργάνωσης που προσήλθαν αυτοβούλως, στη ΓΑΔΑ κρατούνται συνολικά 22 άτομα, μεταξύ των οποίων και ο αρχηγός Νίκος Μιχαλολιάκος, ενώ άλλοι 10, ανάμεσα τους και ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος συνελήφθησαν στο Εφετείο, όπου ήταν παρόντες την ώρα της ανακοίνωσης της τελικής απόφασης και οδηγήθηκαν στο Τμήμα Μεταγωγών.
Οι ελληνικές αρχές ενημέρωσαν την Interpol για την εξαφάνιση του πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Χρήστου Παππά.
Η ΕΛ.ΑΣ. αναζητεί τον Χρήστο Παππά ακόμη και σε μοναστήρια που πήγαινε αρκετά συχνά.
Ταυτόχρονα αναζητήθηκε σε νησιά, ενώ τα ίχνη των κινητών τηλεφώνων δείχνουν ότι έχουν να χρησιμοποιηθούν αρκετό καιρό.

Τι απαντά η αστυνομία για την εξαφάνιση του Παππά

Η Ελληνική Αστυνομία με ανακοίνωσή της απαντά, σχετικά με τη διαφυγή του καταδικασμένου για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, Χρήστου Παππά, που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων.
Απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ, που ζητά από τον πρωθυπουργό και τον αρμόδιο υπουργό να αναλάβουν τις ευθύνες τους, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναφέρει ότι:
«1. Με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών στις 27/8/2015, ήρθησαν περιοριστικοί όροι που ίσχυαν για τον αποφυλακισθέντα τον Μάρτιο 2015 Χ. Παππά: Είχε υποχρέωση να εμφανίζεται μόνο μια φορά το μήνα στο Αστυνομικό τμήμα (την 1η κάθε μήνα), αντί για τρείς που ίσχυαν προηγουμένως και δεν ήταν πια υποχρεωμένος να διανυκτερεύει σπίτι του, στου Παπάγου.
2. Δηλαδή οι όροι έγιναν κατά πολύ επιεικέστεροι.
Τους αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών, δεν κυβερνούσε η Ν. Δημοκρατία, ήταν υποχρεωμένη να τους εφαρμόσει η Αστυνομία.
3. Ο Χ. Παππάς με άνεση εφήρμοζε τους νέους όρους. Τελευταία φορά εμφανίσθηκε στο Τμήμα την 1η Οκτωβρίου 2020, ως όφειλε. Και η Αστυνομία το κατέγραψε και ενημέρωσε, ως όφειλε.
4. Έκτοτε δεν έχει εμφανισθεί. Δεν είχε καμιά τέτοια υποχρέωση, δεδομένου του προαναφερθέντος βουλεύματος.
5. Εάν η Αστυνομία παρακολουθούσε με οποιοδήποτε τρόπο τον Χ. Παππά θα παρανομούσε διπλά. Απέναντι σε ένα πολίτη και απέναντι σε ένα κατηγορούμενο.
6. Στη σημερινή Ελλάδα και διακυβέρνηση οι παρακολουθήσεις γίνονται με εντολή εισαγγελέα. Όποιος έχει αντίθετη γνώμη να το δηλώσει καθαρά!
7. Ο ΣΥΡΙΖΑ πριν λίγες μέρες εγκαλούσε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη γιατί δεν συνέλαβε τον ευρωβουλευτή Λαγό. Τώρα εγκαλεί γιατί δεν παρακολουθούσαμε τον πολίτη-κατηγορούμενο Παππά.
8. Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή καλεί το Υπουργείο και την Αστυνομία να παρανομήσουν. Και στον Λαγό και στον Παππά. Να μην εφαρμόσουν τη νομιμότητα, αλλά να ερμηνεύσουν το κράτος δικαίου α λα καρτ. Η ταραγμένη μετεμφυλιακή πολιτική μας ιστορία θα έπρεπε να είναι μάθημα για αυτές τις επικίνδυνες σκέψεις.
9. Στο όνομα λοιπόν της ομόθυμης λαϊκής καταδίκης της Χ.Α. ο ΣΥΡΙΖΑ πλειοδοτεί, πάει να κάνει το συναίσθημα παρανομία. Πιο σταλινικό, πιο ολοκληρωτικό, πιο λαϊκιστικό, πιο επικίνδυνο δεν γίνεται!
10. Ας γίνει λοιπόν απολύτως ξεκάθαρο στους κάθε είδους νοσταλγούς: Στην σημερινή Ελλάδα και διακυβέρνηση ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα!
11. Για τον φυγόποινο Χ. Παππά η Αστυνομία ενεργεί τα δέοντα. Το έχει κάνει πολλές φορές και με επιτυχία.»

Σήμερα διαβιβάζεται στο Ευρωκοινοβούλιο το απόσπασμα της απόφασης για τον Γιάννη Λαγό

 Εντός της ημέρας αναμένεται να διαβιβαστεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μέσω του Αρείου Πάγου, το απόσπασμα της απόφασης του δικαστηρίου που αφορά την καταδίκη σε κάθειρξη 13 ετών και την έκτισή της του Γιάννη Λαγού, προκειμένου να εκκινήσει η διαδικασία που θα κρίνει αν θα αρθεί η ασυλία του ώστε να συλληφθεί για να οδηγηθεί στην φυλακή.
Οι συνήγοροι του ευρωβουλευτή καταθέτουν άμεσα έφεση κατά της απόφασης σε βάρος του, ώστε να παραλάβουν το σχετικό αντίγραφο (εφετήριο) για να το καταθέσουν στη Νομική Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου που θα εξετάσει την υπόθεση για να την εισάγει στην Ολομέλεια του Σώματος.

H άρση ασυλίας

Ο καταδικασμένος Γιάννης Λαγός που έχει εκλεγεί ευρωβουλευτής έχει ήδη μπει στον «πάγο» στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.
Όπως είχε δηλώσει πρόσφατα ο Sassoli έλαβε αίτημα από τις ελληνικές αρχές αλλά για την υπόθεση του σκισίματος σημαίας στο ευρωκοινοβούλιο και όχι για τη Χρυσή Αυγή.

Τα επόμενα βήματα της Δικαιοσύνης

Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου θα στείλει αίτημα στην επιτροπή  δικαιοσύνης του ευρωκοινοβουλίου, η οποία πρέπει να συνεδριάσει και να στείλει το θέμα στην ολομέλεια.
Όμως επειδή η επιτροπή διέπεται από την αρχή της μυστικότητας κάτι που δεν είναι εύκολο να διασφαλιστεί μέσω τηλεδιάσκεψης λόγω κορωνοϊού είναι πιθανόν να υπάρξει καθυστέρηση στην λήψη της απόφασης.
Εφόσον συνεδριάσουν τα μέλη της επιτροπής, παραπέμπουν το θέμα σε μια συνεδρίαση της Ολομέλειας.
Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι δεν αναμένεται να γίνει αυτό πριν τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου 2020.

Λαγός: Καλώ την εισαγγελέα Οικονόμου ως μάρτυρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Εντός της ερχόμενης βδομάδας θα προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και μάλιστα καλεί την εισαγγελέα Αδαμαντία Οικονόμου ως μάρτυρα, ο καταδικασθέντας Γιάννης Λαγός.
Η ανακοίνωση του Γιάννη Λαγού:
«Μετά το πέρας της “δίκης” δηλώνω ότι θα προασπίσω την τιμή και την υπόληψή μου δια παντός νομίμου τρόπου τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Ανακοινώνω ότι εντός της ερχόμενης εβδομάδος προσφεύγω στο ευρωπαϊκό δικαστήριο διότι παραβιάστηκε και το τεκμήριο αθωότητας μου αφού δεν υπάρχει αμετάκλητη απόφαση. Ήδη κατέθεσα αγωγές κατά τηλεοπτικών σταθμών και εφημερίδων που προσέβαλαν αυτό το κεκτημένο δικαίωμα του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού και της ΕΣΔΑ. Στην διαδικασία ενώπιον του ευρωπαϊκού δικαστηρίου θα επικαλεστώ την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας και την μαρτυρία της καθώς έχω δικαίωμα που ουδείς μπορεί να μου στερήσει».

Ποιοι θα οδηγηθούν στις φυλακές

Η άρνηση του δικαστηρίου να δώσει αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση σε συνολικά 39 (και όχι 38 όπως αρχικά μεταδόθηκε) από τους καταδικασθέντες σε καθείρξεις, αφορά τόσο 13 από τους 18 πρώην βουλευτές του κόμματος όσο και εκείνους που έχουν εμπλακεί σε σοβαρές ενέργειες που "χρεώθηκαν" στην οργάνωση όπως έκρινε το δικαστήριο από το 2008 έως την δολοφονία Φύσσα το 2013.
Η απόφαση του δικαστηρίου να θεωρήσει πως δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να τύχουν αναστέλλουσας δύναμης στην έφεση οι περισσότεροι από τους 50 καταδικασθέντες, δηλώνει ενδεχομένως πολύ περισσότερα πράγματα όσον αφορά την αντίληψη του δικαστηρίου για την εγκληματική οργάνωση, την επίδραση και τα μέλη της. Ωστόσο η πεποίθηση του δικαστηρίου θα γίνει σαφής με την δημοσίευση της απόφασης του όταν αυτή καθαρογραφεί.
Το δικαστήριο οδηγεί στην φυλακή τους καταδικασθέντες ως "διευθυντήριο" της εγκληματικής οργάνωσης: Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο, Χρήστο Παππά, στους οποίους επιβλήθηκαν ποινές 13 ετών κάθειρξης και ποινές φυλάκισης 6 έως 8 μηνών και Αρτέμη Ματθαιόπουλο που καταδικάστηκε σε 10ετή κάθειρξη.
Για τον ευρωβουλευτή Λαγό δρομολογείται τις επόμενες ημέρες η διαδικασία για την ενημέρωση του Ευρωκοινοβουλίου ώστε να κριθεί το θέμα της άρσης ασυλίας του.
Στης φυλακή επίσης και οι καταδικασθέντες ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης πρώην βουλευτές Αντώνης Γρέγος, Πολύβιος Ζησιμόπουλος και Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης που καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 6 ετών, Παναγιώτης Ηλιόπουλος και Νικόλαος Κούζηλος με κάθειρξη 7 ετών και Νίκος Μίχος με 5ετή φυλάκιση.
Φυλακή επίσης αποφάσισε το δικαστήριο για 13 συγκατηγορουμένους του Γιώργου Ρουπακιά για τη δολοφονία Φύσσα ο οποίος έχει καταδικασθεί σε ισόβια και 14ετή κάθειρξη. Πρόκειται για τους καταδικασμένους σε κάθειρξη 10 ετών Γιώργο Πατέλη (πηρυνάρχης Νίκαιας) και Ιωάννη Καζαντζόγλου. Τους καταδικασμένους σε κάθειρξη 9 ετών Ιωάννη Άγγο, Ελπιδοφόρο Καλαρύτη, Ιωάννη Κομιάνο, Κωνσταντίνο Κορκοβίλη, Αναστάσιο Μιχάλαρο, Γεώργιο Σταμπέλο, Αθανάσιο Τσόρβα, Νικόλαο Τσόρβα και Λέοντα Τσαλίκη.
Τους καταδικασμένους σε 7ετή κάθειρξη Αριστοτέλη Χρυσαφίτη και Αναστάσιο Αναδιώτη
Για την επίθεση εις βάρος των Αιγύπτιων ψαράδων στη φυλακή οδηγούνται οι: Δημήτρης Αγριογιάννης, Μάρκος Ευγενικός καταδικασμένοι και οι δυο σε επταετή κάθειρξη και ο Αναστάσιος Πανταζής, πυρηνάρχης Περάματος, ο οποίος έχει καταδικασθεί σε 10ετή κάθειρξη και ποινή φυλάκισης 24 μηνών.
Οι υπόλοιποι καταδικασθέντες που οδηγούνται στη φυλακή για το αδίκημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση είναι:
Οι δράστες -με τελεσίδικες καταδίκες- της δολοφονίας του εργάτη από το Πακιστάν, Σαχζάτ Λουκμάν, Διονύσιος Λιακόπουλος και Χρήστος Στεργιόπουλος που καταδικάστηκαν σε 6ετή κάθειρξη.
Οι δράστες -με τελεσίδικες καταδίκες- της επίθεσης στον κοινωνικό χώρο Αντίπνοια που καταδικάστηκαν τώρα σε 6ετή κάθειρξη, Βασίλειος Σιατούνης και Αθανάσιος Στράτος
Ο δράστης επίθεσης στον κοινωνικό χώρο Συνεργείο Θωμάς Μπαρέκας που τώρα καταδικάστηκε σε 6ετή κάθειρξη και 2μηνών φυλάκισης.
Η αστυνομικός Βενετία Πόπορη με καταδίκη 7ετούς κάθειρξης.
Ο θεωρούμενος ως στρατολόγος του Γιώργου Ρουπακιά Νικόλαος Αποστόλου (κάθειρξη 7 ετών).
δράστης -με καταδίκη- της φωτιάς στο μπαρ "Κουαντρό", ιδιοκτησίας πολίτη Καμερούν, Νίκος Παπαβασιλείου που καταδικάστηκε σε 6 χρόνια κάθειρξη.
Και τέλος ο Γεώργιος Τσακανίκας που κρίθηκε αθώος λόγω αμφιβολιών για συνέργεια στην δολοφονία Φύσσα και καταδικάστηκε σε 6ετή κάθειρξη
Από τους πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής εκτός φυλακής με όρους (20.000 απαγόρευση εξόδου και εμφάνιση δύο φορές το μήνα σε αστυνομικό τμήμα) παραμένουν οι: οι Μιχάλης Αρβανίτης, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Ευστάθιος Μπούκουρας, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτρης Κουκούτσης.
Τέλος εκτός φυλακής είναι και οι:  Σταύρος Σαντοριναίος, Γεώργιος Σκάλκος, Γεώργιος Δήμου, Θωμάς Μαρίας, Κυριάκος Αντωνακόπουλος, Ιωάννης Καστρινός, Αριστόδημος Δασκαλάκης, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος,  Αναστάσιος Χίλιος, Μαργαρίτα Μικελάτου, Χρήστος- Αντώνιος Χατζηδάκης, Θεόδωρος Στέφας και  Θεώνη Σκαρπέλη.   

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης