Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Την ώρα που το Oruc Reis προκαλεί, Τουρκία και Ελλάδα συναντώνται καθημερινά για να επιλύσουν τις διαφορές, υποστηρίζει το ΝΑΤΟ

Την ώρα που το Oruc Reis προκαλεί, Τουρκία και Ελλάδα συναντώνται καθημερινά για να επιλύσουν τις διαφορές, υποστηρίζει το ΝΑΤΟ
Σύμφωνα με τον Stoltenberg ο στρατιωτικός μηχανισμός απαγόρευσης της σύγκρουσης μπορεί να μην επιλύσει τις διαφορές, αλλά ότι μπορεί να προσφέρει τον «χώρο για πολιτική συζήτηση»
Η Τουρκία και η Ελλάδα συναντώνται καθημερινά στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες σε μια προσπάθεια επίλυσης διαφορών στην Ανατολική Μεσόγειο.
Αυτό επιβεβαίωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, την ώρα που οι… διαδρομές του Oruc Reis προκαλούν την Ελλάδα.
"Η Ελλάδα και η Τουρκία συναντώνται καθημερινά εδώ στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ.
Νομίζω ότι αυτό είναι ένα από τα πλεονεκτήματα του ΝΑΤΟ, ότι παρέχουμε μια πλατφόρμα για τους συναδέλφους μας να συναντώνται και να συζητούν (θέματα) σε καθημερινή βάση", ανέφερε ο Stoltenberg.
Τα μέλη του ΝΑΤΟ, Τουρκία και Ελλάδα, διαφωνούν στις αξιώσεις για πόρους υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και την έκταση των υφαλοκρυπίδων.
Η Άγκυρα κατηγορεί την Αθήνα ότι ακολουθεί μαξιμαλιστικές πολιτικές στην Ανατολική Μεσόγειο και υπογραμμίζει ότι οι θαλάσσιες αξιώσεις της αποτελούν παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.
Σημειώνοντας ότι οι συνομιλίες σχετικά με τον μηχανισμό αποφυγής σύγκρουσης αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια των τεχνικών συναντήσεων μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών, ο Stoltenberg επισήμανε ότι είναι σημαντικό γιατί αυτό είναι για εμάς ένα τεχνικό στρατιωτικό ζήτημα, όπου πρέπει να βεβαιωθούμε ότι υπάρχουν τα εργαλεία για την πρόληψη ατυχημάτων.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι υπουργοί εξέφρασαν την «ισχυρή υποστήριξη για τον μηχανισμό αποσυμπίεσης του ΝΑΤΟ» στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι η αποφυγή απώλειας ζωών στη θάλασσα και στον αέρα «είναι βαριά ευθύνη».
"Εμείς, ως πολιτικοί, πρέπει να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να επιλύσουμε αυτές τις διαφορές στο επίπεδό μας", ανέφερε.
Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι μετά από μια σειρά τεχνικών συναντήσεων μεταξύ των στρατιωτικών αντιπροσωπειών της Ελλάδας και της Τουρκίας στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, δημιουργήθηκε ένας διμερής στρατιωτικός μηχανισμός απομόνωσης.
Οι τουρκικές και ελληνικές στρατιωτικές αντιπροσωπείες συμφώνησαν για «γενικές αρχές» στις συνομιλίες του ΝΑΤΟ, ανέφερε επίσης το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας μετά την ανακοίνωση του ΝΑΤΟ.
Ο μηχανισμός έχει σχεδιαστεί για τη μείωση του κινδύνου συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας γραμμής επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τη διευκόλυνση της αποσυμπίεσης στη θάλασσα ή στον αέρα.
Υπενθυμίζοντας ότι η ανοιχτή γραμμή 24/7 δημιουργήθηκε μεταξύ των δύο χωρών χρησιμοποιώντας τα ασφαλή δίκτυα του ΝΑΤΟ, ο Stoltenberg πρόσθεσε: «Εξετάζουμε τώρα πώς μπορούμε να επεκτείνουμε και να ενισχύσουμε περαιτέρω αυτόν τον μηχανισμό».
Χαιρέτισε επίσης την «ευελιξία» της Άγκυρας και της Αθήνας για τη δημιουργία ενός τέτοιου μηχανισμού.
Ο Stoltenberg είπε ότι ο στρατιωτικός μηχανισμός απαγόρευσης της σύγκρουσης μπορεί να μην επιλύσει τις διαφορές, αλλά ότι μπορεί να προσφέρει τον «χώρο για πολιτική συζήτηση».
"Και ελπίζω ότι θα ανοίξει το δρόμο για διερευνητικές συνομιλίες υπό τη γερμανική αιγίδα το συντομότερο δυνατό", είπε.
Προέτρεψε επίσης την Ελλάδα και την Τουρκία να συμμετάσχουν σε πολιτικό επίπεδο, ενθαρρύνοντας τον Πρόεδρο Recep Tayyip Erdoğan και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη να συζητήσουν.
Πιο πρόσφατα, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Hulusi Akar εξέφρασε την υποστήριξη για περισσότερες συναντήσεις υπό το ΝΑΤΟ, καθώς και για τον τέταρτο γύρο συνομιλιών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, δύο από τις οποίες ήταν στην Αθήνα και μία στην Άγκυρα, μέχρι στιγμής.
Επανέλαβε την υποστήριξη της Άγκυρας για την επίλυση της διαφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο μέσω διαλόγου και βάσει του διεθνούς δικαίου καθώς και σχέσεων καλής γειτονίας.
Ο Akar ισχυρίστηκε ότι η Άγκυρα βρισκόταν στην πλευρά της ειρήνης, του διαλόγου, της πολιτικής επίλυσης και των διαπραγματεύσεων, προσθέτοντας ότι οι διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα πρέπει να συνεχιστούν.
Οι διερευνητικές συνομιλίες αναφέρονται στον διμερή διάλογο κατά τον οποίο τα μέρη έχουν μια κριτική, αλλά και εποικοδομητική, προσέγγιση των απόψεων του άλλου.
Οι επερχόμενες διερευνητικές συνομιλίες θα είναι οι 61ες του είδους της, καθώς οι δύο χώρες άρχισαν να διεξάγουν διερευνητικές συνομιλίες για προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο στις 12 Μαρτίου 2002, με στόχο να βρουν μια δίκαιη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς λύση.
Αυτές οι συνομιλίες συνεχίστηκαν τακτικά μέχρι το 2016.
Ωστόσο, από την ημερομηνία αυτή, τόσο λόγω της πολιτικής κατάστασης όσο και της απροθυμίας της ελληνικής πλευράς, δεν υπήρξαν νέοι γύροι.
Οι προσπάθειες της Γερμανίας για μεσολάβηση μεταξύ των δύο χωρών ανανέωσαν την δέσμευση για επανέναρξη των συνομιλιών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης