Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Βέλη Erdogan κατά της Ουάσιγκτον: Δεν θα ζητήσουμε άδεια για δοκιμές στους S-400 - Πεντάγωνο (ΗΠΑ): Η Τουρκία θα υποστεί σοβαρές συνέπειες

Βέλη Erdogan κατά της Ουάσιγκτον: Δεν θα ζητήσουμε άδεια για δοκιμές στους S-400 - Πεντάγωνο (ΗΠΑ): Η Τουρκία θα υποστεί σοβαρές συνέπειες
Ο Τούρκος πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία προχώρησε σε δοκιμές του πυραυλικού συστήματος S-400
(upd6) Την κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ για το πυραυλικό σύστημα S-400 της Ρωσίας, συντηρεί o τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan αλλά και οι ΗΠΑ που έκαναν λόγω για σοβαρές συνέπειες.
Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι δεν χρειάζεται η άδεια από τις ΗΠΑ για τις δοκιμές των S-400, ενώ διεμήνυσε ότι οι δικιμαστικές εκτοξεύσεις πυραύλων θα συνεχιστούν.
Μάλιστα, στο στόχαστρο του Erdogan για ακόμα μία φορά μπήκε και η Ελλάδα...
«Και η Ελλάδα έχει S-300 και πραγματοποιεί δοκιμές...
Οι ΗΠΑ έχουν την ίδια αντίδραση;» είπε ο Erdogan.
«Η Τουρκία προχώρησε σε δοκιμές του αντιπυραυλικού συστήματος S-400.
Δεν χρειάζεται άδεια από τις ΗΠΑ γι' αυτό» τόνισε χαρακτηριστικά, ο Erdogan και συνέχισε «η Τουρκία θα συνεχίσει τις δοκιμικές στρατιωτικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων και των S-400.
Δεν θα ζητήσουμε την άδεια από τις ΗΠΑ».

Σκληρή απάντηση ΗΠΑ

Την ίδια ωρα με έντονο τόνο απάντησε στις 23 Οκτωβρίου 2020 το αμερικανικό Πεντάγωνο στις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Tayyip Erdogan με τις οποίες επιβεβαίωσε την πραγματοποίηση δοκιμών του αντιπυραυλικού συστήματος S-400 εκ μέρους της Τουρκίας στην περιοχή της Σινώπης στη Μαύρη Θάλασσα την οποία είχε προηγουμένως δεσμεύσει.
Στην ανακοίνωση του Πενταγώνου επισημαίνεται ότι οι δοκιμές του συστήματος S-400 θα έχουν σοβαρές συνέπειες για την Τουρκία καθώς η λειτουργία του συστήματος δεν είναι συμβατή με την ιδιότητά του μέλους του ΝΑΤΟ και της συμμάχου των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι η δοκιμή των S-400 την προηγούμενη εβδομάδα προκάλεσε την οργισμένη απάντηση του State Department και του αμερικανικού Πενταγώνου.Κορυφαίοι γερουσιαστές των Ρεπουμπλικανών και των Δημοκρατικών ζήτησαν κυρώσεις, που θα μπορούσαν να ζημιώσουν σοβαρά την τουρκική οικονομία που επλήγη από δύο μεγάλες βουτιές την τελευταία διετία.
Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, η αγορά των S-400 από την Τουρκία θέτει σε κίνδυνο τις άμυνες του ΝΑΤΟ.

Πεντάγωνο (ΗΠΑ): Οι δοκιμές του συστήματος S-400 θα έχει σοβαρές συνέπειες για την Τουρκία

Οι δοκιμές του ρωσικού συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας S-400 από την Τουρκία μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες για τη σχέση της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον, προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Jonathan Rath Hoffman σε ανακοίνωση που εξέδωσε.
«Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ καταδικάζει με τον εντονότερο τρόπο τη δοκιμή του συστήματος S-400 που έκανε η Τουρκία στις 16 Οκτωβρίου 2020, μια δοκιμή που επιβεβαιώθηκε σήμερα από τον Τούρκο πρόεδρο Tayyip Erdogan», ανέφερε ο εκπρόσωπος.
«Αντιτιθέμεθα στη δοκιμή αυτού του συστήματος από την Τουρκία, η οποία μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τη σχέση μας στον τομέα της ασφάλειας», προστίθεται στην ανακοίνωση.
«Ένα λειτουργικό σύστημα S-400 δεν είναι συμβατό με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Τουρκία ως σύμμαχος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ», τόνισε ο Hoffman.

Πώς απέκτησε η Τουρκία του ρωσικούς S-400 που δεν θα εντάξει στην άμυνα του ΝΑΤΟ

Η Τουρκία βρισκόταν σε διαδικασία αγοράς υπερσύγχρονων πολεμικών αεροπλάνων jet F-35 Lightning II από τις ΗΠΑ.
Ωστόσο οι διαπραγματεύσεις πάγωσαν γιατί οι ΗΠΑ ισχυρίστηκαν ότι τα νέα μαχητικά αεροπλάνα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τη Ρωσία για να αποκτήσει κρυφά διαβαθμισμένες λεπτομέρειες σχετικά με τα αεροσκάφη Lockheed Martin F-35.
Η Τουρκία, ωστόσο, επιμένει ότι το σύστημα S-400 δεν θα ενσωματωθεί στα συστήματα του ΝΑΤΟ και δεν θα αποτελέσει απειλή για τη συμμαχία.
Από «ώρα σε ώρα» η Άγκυρα θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα αεράμυνας -  Έτοιμοι οι S-400 | OnAlert

Οι S-300 της Ελλάδας


Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία αναφέρεται στους S-300 της Ελλάδας και ψέγουν τις ΗΠΑ για τη στάση τους.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Hulusi Akar, αναφέρθηκε στο θέμα με δηλώσεις του στο Bloomberg.
«Οι S-400 θα χρησιμοποιηθούν ως ξεχωριστό σύστημα, όπως τα S-300 που βρίσκονται επί του παρόντος στο ΝΑΤΟ» είπε και συμπλήρωσε ότι «κάθε παρεχόμενος αμυντικός εξοπλισμός περιλαμβάνει και δοκιμές και έλεγχο συστήματος», απαντώντας έτσι στην κριτική που δέχεται η Άγκυρα για την ενεργοποίηση την προηγούμενη εβδομάδα των S-400 στη Μαύρη Θάλασσα.
Οι πύραυλοι S-300 αρχικά αγοράστηκαν και προορίζονταν για εγκατάσταση στην Κύπρο.
Ωστόσο κατόπιν πιέσεων των Αμερικανών, Βρετανών και Τουρκικών απειλών η Αθήνα πίεσε την Λευκωσία για μεταφορά των αντιβαλλιστικών πυραύλων στην Κρήτη.
Η απόφαση για τη μη εγκατάσταση των S-300 στην Κύπρο αλλά στην Κρήτη ανακοινώθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2008 από τον Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη.
H πρώτη δοκιμαστική βολή των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς S-300, πραγματοποιήθηκε στο Πεδίο Βολής Κρήτης (ΠΒΚ) στα Χανιά, από την 11η Μοίρα Κατευθυνομένων Βλημάτων (11η ΜΚΒ) της 126 Σμηναρχίας Μάχης, στα πλαίσια της άσκησης «Λευκός Αετός 2013» στις 26 Δεκεμβρίου 2013.

Η Τουρκία μέρος της λύσης για το Nagorno Karabakh

Η Τουρκία έχει το δικαίωμα να συμμετάσχει σε μια λύση για το Nagorno Karabakh όσο και η Ρωσία, δήλωσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Erdogan, προσθέτοντας ότι ελπίζει ότι οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν για την επίτευξη του στόχου.
Στην περιοχή του Nagorno Karabakh έχουν σημειωθεί έντονες μάχες τις τελευταίες εβδομάδες, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή 600 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των αμάχων.
Κατά την Ρωσία από την ημέρα της σύρραξης έως και σήμερα έχουν σκοτωθεί 5000 αζέροι και αρμένιοι.
Η περιοχή θεωρείται από τα Ηνωμένα Έθνη και το διεθνές δίκαιο ως μέρος του Αζερμπαϊτζάν αλλά η πλειοψηφία των κατοίκων είναι αρμένιοι.
Το Αζερμπαϊτζάν έχει καταλάβει μέχρι τώρα περισσότερα από 20 χωριά στο Nagorno Karabakh από τότε που ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν στις 27 Σεπτεμβρίου όταν οι δυνάμεις των αζέρων χτύπησαν θέσεις των Αρμενικών δυνάμεων.
Οι σχέσεις μεταξύ των δύο πρώην σοβιετικών δημοκρατιών του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας είναι τεταμένες από το 1991 όταν ο Αρμενικός στρατός κατέλαβε το Nagorno Karabakh.

H συμφωνία εκεχειρίας στην Λιβύη είναι πολλά υποσχόμενη

Οι αντιμαχόμενες πλευρές της Λιβύης υπέγραψαν συμφωνία για «μόνιμη κατάπαυση του πυρός σε όλες τις περιοχές της Λιβύης», δήλωσε η αποστολή υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη (UNSMIL).
Οι συνομιλίες της Κοινής Στρατιωτικής Επιτροπής 5 + 5 στη Γενεύη κατέληξαν σε ένα ιστορικό επίτευγμα καθώς θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός.
Η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) που εδρεύει στην Τρίπολη έχει σταθεροποιήσει δυτικά τις δυνάμεις της, κοντά στην παράκτια πόλη Sirte, ενώ από την άλλη ο στρατάρχης Haftar επιχειρούσε να καταλάβει την Sirte.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης