Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Επιβεβαίωσε σε ΒΒ (low) την αξιολόγηση της Ελλάδας, σταθερό το trend - Στο 197,4% του ΑΕΠ το χρέος - Η πανδημία πλήττει τα NPEs

DBRS: Επιβεβαίωσε σε ΒΒ (low) την αξιολόγηση της Ελλάδας, σταθερό το trend - Στο 197,4% του ΑΕΠ το χρέος - Η πανδημία πλήττει τα NPEs
DBRS: Επιβεβαίωσε σε ΒΒ (low) την αξιολόγηση της Ελλάδας, σταθερό παραμένει το trend
Ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS επιβεβαίωσε σήμερα 23/10 σε ΒΒ (low) την αξιολόγηση της Ελλάδας, με σταθερό το trend.
Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης DBRS η Ελλάδα εισήλθε στην πανδημία του COVID-19 μετά από χρόνια σταθερής δημοσιονομικής απόδοσης και με τη συσσώρευση σημαντικών ταμειακών αποθεμάτων.
Αυτό παρέχει στη χώρα κάποια δημοσιονομική ικανότητα να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του αντίκτυπου της κρίσης.
Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική κυβέρνηση έχει εφαρμόσει έκτακτα δημοσιονομικά μέτρα για τον μετριασμό του αντίκτυπου του οικονομικού σοκ, αποτρέποντας το κλείσιμο επιχειρήσεων και τις μεγάλες απώλειες θέσεων εργασίας μέχρι στιγμής.
Ωστόσο, το ξέσπασμα του COVID-19 έχει βαρύ αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία, οδηγώντας σε απότομη συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 15,2% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο του 2020.
Η απότομη μείωση του πραγματικού ΑΕΠ οφείλεται στα αυστηρά μέτρα για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού και την καθυστερημένη επανέναρξη της τουριστικής περιόδου.
Ο τουριστικός τομέας, ο οποίος συμβάλλει σημαντικά στην οικονομία και την απασχόληση, θα πληγεί σοβαρά το 2020 και η ανάκαμψή του θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας.
Σε απάντηση στην κρίση, η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει μια γρήγορη απάντηση που θα οδηγήσει σε σημαντικά υψηλότερο δείκτη δημοσιονομικού ελλείμματος και δημόσιου χρέους.
Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει διατηρήσει μια συνετή δημοσιονομική στάση με αποτέλεσμα πέντε χρόνια πρωτογενούς πλεονάσματος, υπερβαίνοντας τους δημοσιονομικούς της στόχους και οδηγώντας σε πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους της.
Παρά το πολύ υψηλό απόθεμα δημόσιου χρέους, η συμπερίληψη των ελληνικών ομολόγων στο Πρόγραμμα Πανδημίας Αγοράς Έκτακτης Ανάγκης (PEPP) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (PEPP) διασφαλίζει την ικανότητα της Ελλάδας να έχει πρόσβαση στις αγορές με ιστορικά χαμηλό κόστος χρηματοδότησης.
Επιπλέον, η Ελλάδα αναμένεται να λάβει ένα σημαντικό ποσό επιχορηγήσεων από το χρηματοδοτικό μέσο της επόμενης γενιάς της ΕΕ που ανέρχεται στο 8,9% του ΑΕΠ, το οποίο πιθανότατα θα υποστηρίξει την ανάκαμψη και μια πιο βιώσιμη πορεία οικονομικής ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα.

Η οικονομία της Ελλάδας θα συρρικνωθεί το 2020 – Τα κονδύλια της ΕΕ και τα έκτακτα μέτρα θα υποστηρίξουν πιθανώς την ανάκαμψη μεσοπρόθεσμα

Η ελληνική οικονομία θα παρουσιάσει σοβαρή συρρίκνωση το 2020, καθώς η πανδημία έχει οδηγήσει σε ασθενέστερη παγκόσμια και εγχώρια ζήτηση.
Τα αυστηρά μέτρα περιορισμού που επιβλήθηκαν τον Μάρτιο του 2020 και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, που παρέμειναν σε ισχύ μέχρι τον Ιούλιο, είχαν ως αποτέλεσμα μείωση 7,9% του πραγματικού ΑΕΠ το πρώτο εξάμηνο του έτους σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019.
Η ιδιωτική κατανάλωση αντιπροσώπευε σχεδόν το ήμισυ των μείωση της οικονομικής δραστηριότητας, ακολουθούμενη από επενδύσεις και καθαρές εξαγωγές.
Η τουριστική βιομηχανία, η οποία αντιπροσωπεύει μια σημαντική πηγή εισοδήματος και απασχόλησης για την ελληνική οικονομία, θα υποστεί σοβαρές απώλειες το 2020.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 9% το 2020.
Η ταχεία αντίδραση στην πανδημία επέτρεψε τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων τον Μάιο, τα οποία μαζί με τα μέτρα πολιτικής, απέτρεψαν το ουσιαστικό κλείσιμο των επιχειρήσεων και τις μεγάλες απώλειες θέσεων εργασίας μέχρι στιγμής.
Η υψηλή εξάρτηση από τον τουρισμό δημιουργεί πρόσθετες προκλήσεις στην ικανότητα της Ελλάδας να διευκολύνει την ταχεία οικονομική ανάκαμψη. Ωστόσο, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην ενίσχυση των προοπτικών ανάπτυξης βελτιώνοντας το επιχειρηματικό κλίμα και μειώνοντας τη γραφειοκρατία που στο παρελθόν μείωσε τις ιδιωτικές επενδύσεις.
Επιπλέον, η Ελλάδα θα επωφεληθεί ουσιαστικά από το χρηματοδοτικό μέσο της ΕΕ επόμενης γενιάς, καθώς η Ελλάδα πιθανότατα θα λάβει περίπου 32 δισεκατομμύρια ευρώ (17% του ΑΕΠ του 2019) σε επιχορηγήσεις και δάνεια, επιπλέον 40 δισεκατομμυρίων από το Ταμείο Συνοχής της ΕΕ.
Κατά της DBRS η ικανότητα της Ελλάδας να βελτιώσει την ικανότητα απορρόφησής της, διατηρώντας παράλληλα τη δυναμική της μεταρρύθμισης θα είναι καθοριστικής σημασίας για τον καθορισμό του ρυθμού της οικονομικής ανάκαμψης.

Δημοσιονομικά στοιχεία

Μετά από χρόνια μεγάλων ελλειμμάτων, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώθηκε σημαντικά από -15% το 2008 σε -1,4% το 2019.
Αυτό οφείλεται στη βελτίωση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών, η οποία αυξήθηκε κατά περισσότερο από 17% από το 2010 έως το 2019.
Η ισχυρή απόδοση του ισοζυγίου υπηρεσιών, η οποία οφείλεται κυρίως στη βελτίωση του ταξιδιωτικού ισοζυγίου με τις αφίξεις ξένων να αυξάνονται κατά σχεδόν 26% την περίοδο 2016-2019, αναμένεται να επηρεαστεί σοβαρά από την παγκόσμια κρίση υγείας το 2020.
Ωστόσο, θα αντισταθμιστεί εν μέρει από τις ροές κεφαλαίων της ΕΕ και από τη μείωση των εισαγωγών που σχετίζονται με τον τουρισμό.
Οι διεθνείς αφίξεις μειώθηκαν κατά 80% και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις κατά 86% τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο του 2020 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, αλλά αναμένεται να ανακάμψουν εν μέρει μόνο τον Αύγουστο, παραδοσιακά τον ισχυρότερο μήνα της τουριστικής περιόδου.
Επιπλέον, οι καθαρές δανειακές ποχρεώσεις της Ελλάδας παραμένουν υψηλές στο 153% του ΑΕΠ το 2019, από 89% το 2011, αντανακλώντας κυρίως το εξωτερικό χρέος του δημόσιου τομέα.
Μετά από πέντε διαδοχικά έτη υπεραπόδοσης δημοσιονομικού πλεονάσματος, το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι αρνητικό το 2020, λόγω της πανδημίας του  κορωνοϊού.
Σε απάντηση στην ασθένεια COVID-19, η ελληνική κυβέρνηση εφάρμοσε μια σειρά φορολογικών μέτρων με στόχο τη στήριξη της οικονομίας και τον μετριασμό των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.
Τα πακέτα υποστήριξης που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής περιλαμβάνουν
-προγράμματα διατήρησης θέσεων εργασίας και οικονομική υποστήριξη στους αυτοαπασχολούμενους
-αυξημένες δαπάνες για τη στήριξη του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης
-μείωση του ΦΠΑ στα εμπορεύματα που σχετίζονται με την εστίαση και
-υποστήριξη ρευστότητας στις επιχειρήσεις μέσω εγγυήσεων δανείων και αναβαλλόμενων πληρωμών φόρων και κοινωνικών εισφορών.
Το κόστος του φορολογικού πακέτου εκτιμάται στο 8,3% του ΑΕΠ του 2019.
Επιπλέον, η καταβολή αποζημίωσης στους συνταξιούχους μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τις συντάξεις θα αυξήσει το φορολογικό κόστος.
Το ΔΝΤ υπολογίζει ένα βασικό δημοσιονομικό έλλειμμα φέτος το 9% του ΑΕΠ σε σύγκριση με ένα μικρό πλεόνασμα 0,6% το 2019.
Για να υποστηρίξει τα φορολογικά μέτρα που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες του κορωνοϊού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ Ο δημοσιονομικός στόχος για το 2021 δεν αποτελεί πλέον απαίτηση για την Ελλάδα και νέοι στόχοι για το 2022 και μετά θα συμφωνηθούν με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Λαμβάνοντας υπόψη τις αβεβαιότητες σχετικά με την εξέλιξη του ιού και την πιθανή ανάγκη για πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης,
Κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής, η Ελλάδα εφάρμοσε διάφορες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες διόρθωσαν τις δημοσιονομικές ανισορροπίες και βελτίωσαν τη δημοσιονομική της διαχείριση, με αποτέλεσμα πρωτογενή πλεονάσματα περίπου 4% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο από το 2016. Παρά τη σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή, θα μπορούσε να δημιουργήσει παρατεταμένη απόκλιση από συνετές δημοσιονομικές πολιτικές κίνδυνο για τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας.
Ο δείκτης χρέους αναμένεται να αυξηθεί εν μέσω μέτρων αντιμετώπισης πολιτικής για τον μετριασμό του οικονομικού αντίκτυπου του COVID-19, φθάνοντας το 197,4% του ΑΕΠ το 2020  προτού μειωθεί στο 184,7% του ΑΕΠ το 2021, σύμφωνα με το Σχέδιο Προϋπολογισμού 2021.
Επίσης, το χρέος έχει πολύ μεγάλη σταθμισμένη μέση διάρκεια 20,2 ετών από τον Ιούνιο του 2020 και το μεγαλύτερο μέρος του χρέους χρηματοδοτείται με πολύ χαμηλά επιτόκια, με περισσότερο από το 90% του χρέους σε σταθερά επιτόκια, μετριάζοντας τους κινδύνους που προκύπτουν από την αυξημένη αγορά μεταβλητότητα.
Επιπλέον, η συμμετοχή της Ελλάδας στο PEPP της ΕΚΤ συμβάλλει σε πιο ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης, όπως φαίνεται στις πρόσφατες εκδόσεις ομολόγων με ιστορικά χαμηλές αποδόσεις.
Το σημαντικό απόθεμα ρευστότητας που ανέρχεται συνολικά σε 37 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικά, στηρίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας για ενίσχυση της εμπιστοσύνης μεταξύ των συμμετεχόντων στην αγορά.

O Covid 19 θα επιβραδύνει τον ρυθμό μείωσης των NPEs στις ελληνικές τράπεζες

Με βάση κυρίως τις πωλήσεις και τις διαγραφές, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) του ελληνικού τραπεζικού συστήματος συνέχισαν να μειώνονται κατά το 2019, φθάνοντας τα 68,5 δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος του έτους.
Παρά την αυξημένη αβεβαιότητα και το επιδεινούμενο μακροοικονομικό περιβάλλον που σχετίζεται με την κρίση COVID-19, οι ελληνικές τράπεζες σημείωσαν περαιτέρω πρόοδο στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 κατά σχεδόν 9 δισεκατομμύρια ευρώ, με τον δείκτη NPL να μειώνεται στο 36,7%.
Αυτή η μείωση αντικατοπτρίζει πρωτίστως την ολοκλήρωση της συναλλαγής τιτλοποίησης της Eurobank στο πλαίσιο του προγράμματος Ηρακλής {(Hercules Asset Protection Scheme (HAPS)}, για 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Οι άλλες τρεις συστημικές τράπεζες έχουν επίσης ανακοινώσει σχέδια για χρήση του HAPS, ενώ συνεχίζουν επίσης να προχωρούν στην πώληση χαρτοφυλακίων NPL. Εάν το μεγαλύτερο μέρος των τιτλοποιήσεων NPL που εκτελούνται επί του παρόντος υλοποιηθεί εντός του 2020, το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα έχει μειωθεί συνολικά κατά 20 δισεκατομμύρια ευρώ το 2020.
Ωστόσο, η αβεβαιότητα που προκαλείται από την πανδημία COVID-19 θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την έγκαιρη ολοκλήρωση των συναλλαγών.
Επιπλέον, η αναστολή αποπληρωμής των εγχώριων δανείων που χορηγήθηκε από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες προκειμένου να μετριάσει την πίεση των εταιρειών και των νοικοκυριών δημιουργεί πρόσθετους κινδύνους για την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών, ενώ τα δάνεια υπό αναστολή ανέρχονταν σε περίπου 18,9 δισεκατομμύρια ευρώ στα τέλη Μαΐου 2020.
Η απόφαση της ΕΚΤ να διευκολύνει προσωρινά τους κανόνες ασφάλειας και να αποδεχτεί τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ως ασφάλεια έχει ενισχύσει τη ρευστότητα των τραπεζών και την ικανότητά τους να υποστηρίζουν νέους δανεισμούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης