Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

S&P: Αναβαθμίζεται σε σταθερό το outlook της Ιταλίας, στο ΒΒΒ η αξιολόγηση

tags :
S&P: Αναβαθμίζεται σε σταθερό το outlook της Ιταλίας, στο ΒΒΒ η αξιολόγηση
Στην αναβάθμιση των προοπτικών (outlook) της Ιταλίας από αρνητικές σε σταθερές προχώρησε η Standard & Poor’s
Στην αναβάθμιση των προοπτικών (outlook) της Ιταλίας από αρνητικές σε σταθερές προχώρησε η Standard & Poor’s, επιβεβαιώνοντας σε «BBB» τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα σε ξένο νόμισμα.
Ο αμερικανικός οίκος επικαλείται τους παρακάτω παράγοντες:
Η πανδημία COVID-19 έχει πλήξει την οικονομία της Ιταλίας.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις, το ΑΕΠ δεν θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2019 έως το 2023.
Σε απάντηση, η κυβέρνηση εισήγαγε έκτακτα δημοσιονομικά μέτρα για το 2020 ύψους 6,1% επί του ΑΕΠ και συνέταξε προϋπολογισμό υπέρ της ανάπτυξης για το 2021, με πρωταρχικό στόχο για έλλειμμα 7% του ΑΕΠ, συμπεριλαμβανομένου πρόσθετου δημοσιονομικών μέτρων στήριξης.
Σε υπερεθνικό επίπεδο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει επεκτείνει το μέγεθος και τη διάρκεια των προγραμμάτων αγοράς περιουσιακών στοιχείων της, διασφαλίζοντας ιστορικά χαμηλό κόστος αναχρηματοδότησης χρέους, ενώ η ΕΕ έχει θεσμοθετήσει ένα Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο πρόκειται να παρέχει στην Ιταλία έως και 12,5% του ΑΕΠ σε επιχορηγήσεις και δάνεια, που εξαρτώνται από μεταρρυθμίσεις υπέρ της ανάπτυξης.
Κατά την άποψή της S&P, παρά τις μακροοικονομικές αβεβαιότητες, αυτά τα βήματα παρέχουν στις ιταλικές αρχές την ευκαιρία να επανεκκινήσουν την οικονομική ανάπτυξη και να αντιστρέψουν την επιδείνωση της δημοσιονομικής απόδοσης της χώρας.
Για αυτούς τους λόγους, ο οίκος αναθεωρεί τις προοπτικές της Ιταλίας σε σταθερές από αρνητικές και επιβεβαιώνει τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητά της σε «BBB / A-2».
Για το 2020, η S&P εκτιμά ύφεση -8,9% επί του ΑΕΠ ακολουθούμενη από ανάκαμψη 6,4% το 2021 και 2,3% το 2022.
Ακόμα και στο πιο αισιόδοξο σενάριο, το ιταλικό ΑΕΠ δεν μπορεί να επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα πριν από το 2023.
Το έλλειμμα γενικής κυβέρνησης θα κυμανθεί στο 11% επί του ΑΕΠ το 2020 και στο 7% το 2021.
Αναμένεται ότι η καθαρή εξωτερική θέση των πιστωτών της Ιταλίας θα συνεχίσει να αυξάνεται την επόμενη μισή δεκαετία.
Παρά το αυξανόμενο δημόσιο χρέος προς το ΑΕΠ, ένα βασικό στοιχείο των δημοσίων δαπανών, οι τόκοι προς το ΑΕΠ, συνεχίζει να μειώνεται, αντικατοπτρίζοντας τις εξαιρετικές πολιτικές παρεμβάσεις της ΕΚΤ.
Από τότε που η ΕΚΤ ξεκίνησε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τον Μάρτιο του 2015, το ιταλικό Υπουργείο Οικονομικών έχει βελτιώσει το προφίλ του δημόσιου χρέους με διάφορους τρόπους.
Tέλος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της S&P, το καθαρό χρέος της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να φθάσει το ρεκόρ του 149,8% του ΑΕΠ στο τέλος του 2020, πριν σταθεροποιηθεί στο 147,1% περίπου του ΑΕΠ το 2021.
Image
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης