Αυστρία: Έξαρση της απαισιοδοξίας λόγω της πανδημίας

Αυστρία: Έξαρση της απαισιοδοξίας λόγω της πανδημίας
Στο χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων 48 ετών οι πολίτες που αισθάνονται σιγουριά για τους ερχόμενους 12 μήνες
Η αισιοδοξία των Αυστριακών για το μέλλον έχει μειωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, όσο ποτέ εδώ και δεκαετίες, και σύμφωνα με δημοσκόπηση του ερευνητικού ινστιτούτου IMAS, μόνον σε ποσοστό 24% οι πολίτες αισθάνονται σίγουροι για τους επόμενους δώδεκα μήνες, που είναι και το χαμηλότερο στις έρευνες που πραγματοποιούνται από το 1972 - ήδη εδώ και 48 χρόνια.
Όχι απροσδόκητα, η διάθεση του πληθυσμού σήμερα διαφέρει σημαντικά από εκείνη πριν από την έναρξη της κρίσης του κορωνοϊού, αλλά ακόμη και το τωρινό ποσοστό αισιοδοξίας είναι κατά 14% χαμηλότερο από αυτό της προηγούμενης έρευνας του Ιουλίου.
Το 37% των ερωτηθέντων της τωρινής δημοσκόπησης «βλέπει» το εγγύς μέλλον με σκεπτικισμό, ένα ακόμη 35% με ανησυχία, με τις γυναίκες, τους ανθρώπους από αδύναμες κοινωνικές τάξεις και τη γενιά άνω των 60 ετών να ανησυχούν ιδιαίτερα.
Όσον αφορά το συγκριμένο ζήτημα της αξιολόγησης των μελλοντικών οικονομικών εξελίξεων, επικρατεί επίσης η απαισιοδοξία καθώς σε ποσοστό 54 % πιστεύουν ότι θα επιδεινωθεί η κατάσταση στην οικονομία, ενώ σε ποσοστό μόλις 12% αναμένουν βελτίωση.

Ικανοποίηση

Επιπλέον, μετά από μια σύντομη αντίθετη τάση το 2018/2019, το αίσθημα της ικανοποίησης από τη ζωή έγινε αρνητικό και πάλι: το 48% των ερωτηθέντων δεν έχουν την εντύπωση ότι οι περισσότεροι άνθρωποι στην Αυστρία είναι γενικά ικανοποιημένοι με τη ζωή τους, κάτι που πιστεύει το 30%, και ένα τόσο χαμηλό ποσοστό δεν έχει καταμετρηθεί από το 2015 και μετά.
Αξίζει να σημειωθεί πως ανάλογη δημοσκόπηση που είχε διενεργηθεί τον περασμένο Αύγουστο για λογαριασμό της εφημερίδας Der Standard εμφάνιζε ένα ποσοστό μόνον 35% του αυστριακού πληθυσμού να βλέπει το εγγύς μέλλον με αισιοδοξία.
Σε μακροπρόθεσμη σύγκριση, το ποσοστό αυτό ήταν εντυπωσιακά χαμηλό, καθώς πριν από μία δεκαετία το ποσοστό των αισιόδοξων ανθρώπων στην Αυστρία ανερχόταν σε αντίστοιχη δημοσκόπηση στο 70%, ενώ, μεταξύ 2015 και του περασμένου χειμώνα κυμαινόταν γύρω στο 50%.
Η δημοσκόπηση για την Der Standart κατέγραφε, με το 35% ποσοστό αισιοδοξίας, πρακτικά το χαμηλότερο ποσοστό που διαπίστωνε το Ινστιτούτο Markit για λογαριασμό της εφημερίδας σε μια σειρά ερευνών που ξεκίνησαν εδώ και δεκαπέντε χρόνια.
Τα ποσοστά που καταγράφηκαν από το 2006 έως το 2010 κυμαίνονταν μεταξύ 69% και 77%, και η καμπύλη αισιοδοξίας έπεφτε κατόπιν στο 50% το φθινόπωρο του 2015, το οποίο σημαδεύτηκε από την προσφυγική κρίση.

www.bankingnews.gr

BREAKING NEWS