Διατηρεί την ένταση η Τουρκία μετά τις νέες NAVTEX για ασκήσεις από 27 έως 29/10 στο Καστελόριζο, oρατό από τη Ρόδο το Oruc Reis – Erdogan: «Κακομαθημένη» η Ελλάδα

Διατηρεί την ένταση η Τουρκία μετά τις νέες NAVTEX για ασκήσεις από 27 έως 29/10 στο Καστελόριζο, oρατό από τη Ρόδο το Oruc Reis – Erdogan: «Κακομαθημένη» η Ελλάδα
Παρά τις διακηρύξεις περί λύσης μέσω διπλωματίας και διαλόγου η Τουρκία δυναμιτίζει το κλίμα
(upd) Με κάθε μέσο συντηρεί την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία, που επιμένει στις προκλήσεις παρά τις διακηρύξεις περί λύσης μέσω της διπλωματίας.
Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία βρίσκεται κοντά στη Ρόδο, στον απόηχο των τριών νέων NAVTEX, που εξέδωσε η Άγκυρα το βράδυ της Παρασκευής 23 Οκτωβρίου 2020 για ασκήσεις με πραγματικά πυρά το χρονικό διάστημα από 27 έως 29 Οκτωβρίου.
Με την κίνηση αυτή η τουρκική ηγεσία επεφύλασσε συν τοις άλλοις ένα  μεγαλοπρεπές άδειασμα στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg.
Παράλληλα νέα επίθεση κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε ο Erdogan, χαρακτηρίζοντάς την «κακομαθημένη».
Την ίδια ώρα αίσθηση προκαλούν τα λεγόμενα του πρέσβη της Ισπανίας στην Τουρκία, ο οποίος ανοιχτά τάσσεται κατά των κυρώσεων σε βάρος του Erdogan και καλεί Αθήνα και Άγκυρα να διαπραγματευθούν σε διμερές επίπεδο για την επίλυση των προβλημάτων.

Ορατό από τη Ρόδο το Oruc Reis

Σε πολύ κοντινή απόσταση από τη Ρόδο βρίσκεται το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία της Τουρκίας.  
Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκεται ο ελληνικός στόλος, που έχει παραταχθεί μπροστά από το τουρκικό πλοίο και τις φρεγάτες συνοδείας.
Το στρατιωτικό προσωπικό με εντολή της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας έχει τεθεί (και με τη νέα τουρκική NAVTEX) σε κατάσταση υψίστης επιφυλακής, δηλαδή: τα πολεμικά πλοία έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή των τουρκικών προκλήσεων καταλαμβάνοντας καίριες θέσεις, πανέτοιμα να αντιδράσουν.
Η φωτογραφία-ντοκουμέντο  (πηγή: Fanis creations photograph)  είναι από την περιοχή Καλλιθέα της Ρόδου.
Image
Image
Οι τρεις νέες NAVTEX

Οι δύο από τις νέες NAVTEX είναι για την περιοχή στα ανοιχτά της Φοινίκης, νοτιοανατολικά του Καστελόριζου.
Η τρίτη άσκηση θα πραγματοποιηθεί ανοιχτά των ακτών της Αλεξανδρέττας.
Νωρίτερα  ο Stoltenberg, είχε υποστηρίξει ότι Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν την ακύρωση των προγραμματισμένων την επόμενη εβδομάδα στρατιωτικών ασκήσεων.
Ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Hulusi Akar, δήλωσε:
«Κάναμε το πρώτο βήμα για αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, προτείνοντας στους Έλληνες την ακύρωση των προγραμματισμένων στρατιωτικών ασκήσεων στις 28 και στις 29 Οκτωβρίου.
Οι Έλληνες αξιωματούχοι ήταν θετικά διακείμενοι απέναντί μας και δέχθηκαν την πρόταση».
Επισημαίνεται ότι η ελληνική πλευρά είχε επιδώσει διάβημα διαμαρτυρίας στην Άγκυρα, σε συνέχεια της παράνομης NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία στις 22 Οκτωβρίου για έρευνες πλησίον του Καστελόριζου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Η αποχή από στρατιωτικές ασκήσεις κατά τη διάρκεια εθνικών και θρησκευτικών εορτών θεωρείται ένα από τα παλαιά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας, αν και στην πράξη καταστρατηγείται από τους γείτονες.
Image
Erdogan: «Κακομαθημένη» η Ελλάδα

Το Σάββατο ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan επιτέθηκε τόσο εναντίον της Ελλάδας την οποία χαρακτήρισε «κακομαθημένη» ενώ έβαλε και εναντίον του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron.
 «Στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι απαραίτητο να παραμείνουμε στο πλευρό το δίκαιου αντί να παραδοθούμε στην κακομαθημένη Ελλάδα και στον Ελληνοκυπριακό τομέα. Εάν εκείνοι που είναι απέναντί μας δεν ενεργήσουν σύμφωνα με το δίκαιο είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε τα δικά μας σχέδια», τόνισε ο  Erdogan μιλώντας στο τακτικό επαρχιακό συνέδριο του κόμματος ΑΚ στην Καισάρεια.
«Στην Ανατολική Μεσόγειο, αντί να παραδοθούμε στο πλιάτσικο της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής πλευράς, είναι απαραίτητο να παραμείνουμε στο δίκαιο» σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος, υπογραμμίζοντας πως ένας χάρτης αρκεί προκειμένου να αποδείξει η χώρα του το νόμιμο.
«Σε αυτό το πλαίσιο, είμαστε αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε τα δικά μας σχέδια, έως ότου εκείνοι που μπαίνουν μπροστά μας να ενεργήσουν σύμφωνα με το δίκαιο και τον νόμο»,  συνέχισε ο Erdogan.
Επίσης επιτέθηκε με σφοδρότητα και στον Γάλλο πρόεδρο λέγοντας πως χρήζει ψυχοθεραπείας.
«Τι σχέση έχει αυτό το άτομο που ονομάζεται Macron με τους μουσουλμάνους; Ο Macron χρειάζεται ψυχοθεραπεία.
Τι άλλο μπορεί χρειάζεται ένας αρχηγός κράτους που δεν κατανοεί την ελευθερία της πίστης και αντιμετωπίζει με αυτόν τον τρόπο εκατομμύρια ανθρώπων διαφορετικών θρησκειών που ζουν στη χώρα του».
«Θα δούμε τη τύχη του στις εκλογές. Δεν μπόρεσε να φέρει τίποτα στη Γαλλία για να κερδίσει κάτι για τον εαυτό του.
Η βασική μας στάση θα συνεχιστεί και στο μέλλον», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος για τον Γάλλο ομόλογό του, ο οποίος έχει δεσμευθεί να καταπολεμήσει τον «Ισλαμικό αυτονομισμό».

Akar: Θα προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας σε Αιγαίο - Κύπρο

Νέες εμπρηστικές δηλώσεις και από τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Hulusi Akar.
«Θα πεθάνουμε ως ήρωες, θα γίνουμε βετεράνοι, αλλά το λάβαρό μας και τη σημαία μας δεν μας κάνουν να την υποστείλουμε, δεν θα παραχωρήσουμε ποτέ τα δικαιώματά μας» σημείωσε ο Akar μιλώντας σε συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος ΑΚ στην Καισάρεια.
«Είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί να προστατεύσουμε με κάθε τρόπο τα δικαιώματα, τα ενδιαφέροντα και τα συμφέροντά μας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου και στο Αιγαίο.
Η τουρκική σημαία πλέον συμβολίζει την ασφάλεια και το λιμάνι σε πολλές περιοχές του κόσμου», πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Διάβημα της Αθήνας στην Άγκυρα για την παράνομη NAVTEX πλησίον του Καστελόριζου

Διάβημα διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά επέδωσε την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα σε συνέχεια της νέας παράνομης NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία για παράνομες έρευνες πλησίον του Καστελόριζου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, η ελληνική πλευρά επανέλαβε ότι οι παράνομες ενέργειες της τουρκικής πλευράς αποτελούν μια κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, την οποία η ελληνική πλευρά καταδικάζει απερίφραστα.
Επίσης, υπογράμμισε ότι οι τουρκικές ενέργειες δυναμιτίζουν το ήδη βεβαρημένο κλίμα που έχει δημιουργηθεί με αποκλειστική υπαιτιότητα της Τουρκίας, αυξάνουν κατακόρυφα την ένταση και αποσταθεροποιούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.
Τέλος, αποδυναμώνουν κατά τρόπο αδιαμφισβήτητο οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας κλίματος εμπιστοσύνης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα ειλικρινή διάλογο, μια προοπτική προς την οποία η Ελλάδα εργάζεται ανελλιπώς.

Παναγιωτόπουλος στο ΝΑΤΟ: Καμία συζήτηση με την Τουρκία εν μέσω προκλήσεων

Όσο η Τουρκία συνεχίζει τις προκλητικές της ενέργειες -τις οποίες η Ελλάδα αντιμετωπίζει με ψυχραιμία, καθώς και με πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα και αποφασιστικότητα- δεν πρόκειται να υπάρξουν συζητήσεις μεταξύ των δύο χωρών διεμήνυσε την Παρασκευή ο Νίκος Παναγιωτόπουλος στην τακτική φθινοπωρινή Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.
Κατά τις εργασίες της Συνόδου, που έγιναν μέσω τηλεδιάσκεψης, συζητήθηκαν οι μείζονες προκλήσεις και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε τον πλήρη σεβασμό της Ελλάδος στον θεμελιώδη κανόνα της Συνθήκης του ΝΑΤΟ και της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών για την ειρηνική επίλυση οποιασδήποτε διαφοράς, με βάση το Διεθνές Δίκαιο.
«Πρόκειται για πάγια θέση της χώρας μας σε αντιδιαστολή με μονομερείς και προκλητικές ενέργειες εκ μέρους της Τουρκίας, όπως οι πλόες ερευνητικού σκάφους και πολεμικών πλοίων εντός περιοχής ελληνικής υφαλοκρηπίδας, καθώς και με την επέκταση της παράνομης NAVTEX ως τις 27 Οκτωβρίου.
Οι ενέργειες αυτές αναδεικνύουν αναξιοπιστία προθέσεων εκ μέρους της Τουρκίας για διάλογο, υπονομεύουν τη διαδικασία του μηχανισμού αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και θίγουν τη συνοχή και την ενότητα της Συμμαχίας» επισήμανε ο υπουργός.
Πρόσθεσε ότι «ο Γενικός Γραμματέας NATO Γενς Στόλτενμπεργκ πρότεινε αμοιβαία αναστολή δραστηριότητος στρατιωτικών ασκήσεων σε περίοδο εορτών και προέτρεψε την Τουρκία να αποφύγει τη συνέχιση των σεισμικών ερευνών και να επιλύσει οποιαδήποτε διαφορά βάσει του Διεθνούς Δικαίου».

Ισπανικό χτύπημα στην Ελλάδα

Την ώρα που η Ελλάδα επιδιώκει τη διεθνοποίηση του προβλήματος με την τουρκική επιθετικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, μία χώρα - μέλος της ΕΕ  η Ισπανία μέσω του πρέσβη της στην Άγκυρα τάσσεται υπέρ του ακριβώς αντιθέτου. Μάλιστα ο πρέσβης της Ισπανίας τάσσεται κατά της επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας και τοποθετείται υπέρ της πρότασης Erdogan για περιφερειακή διάσκεψη στη Μεσόγειο.
Η διαμάχη στην Ανατολική Μεσόγειο «δεν μπορεί να δηλητηριάσει άλλες σχέσεις, πρέπει να περιοριστεί» και να επιλυθεί σε διμερές επίπεδο, δήλωσε ο νέος Ισπανός πρέσβης στην Τουρκία.
«Η Ισπανία είναι ένας πολύ καλός φίλος και των δύο χωρών, και της Ελλάδας και της Τουρκίας.
Και κατανοούμε τις διαφορετικές θέσεις.
Αλλά πιστεύουμε ότι το σημαντικό είναι να βρούμε μια λύση με διαπραγμάτευση», δήλωσε ο Javier Hergueta, μιλώντας αποκλειστικά στο πρακτορείο Anadolu, μια μέρα μετά την παρουσίαση των διαπιστευτηρίων του στον πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan.
«Η Ανατολική Μεσόγειος δεν μπορεί να δηλητηριάσει τις άλλες σχέσεις, ξέρετε, πρέπει να περιοριστεί εκεί.
Πρέπει, όπως λέει η κυβέρνησή σας, να διαπραγματευτεί διμερώς με την Ελλάδα.
Και υποστηρίζουμε αυτές τις προσπάθειες», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ισπανός πρέσβης χαιρέτισε την πρόταση Erdogan για περιφερειακή διάσκεψη για την αντιμετώπιση των διαφορών στη Μεσόγειο με τη συμμετοχή όλων των παράκτιων κρατών ως «πολύ καλή».
Εξάλλου όσον αφορά στις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, ο Hergueta είπε ότι η Ισπανία συνεργάζεται με τη γερμανική προεδρία για την «εποικοδομητική πολιτική» έναντι της Τουρκίας.
«Δεν πιστεύουμε στις κυρώσεις, αυτό που πιστεύουμε είναι ότι πρέπει να προσφέρουμε στην Τουρκία, μια δυνατότητα προσέγγισης με την ΕΕ, μια προοπτική» δήλωσε ο Hergueta προσθέτοντας ότι ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell «έχει την εντολή του συμβουλίου να διερευνήσει ακριβώς αυτό».
Ο Ισπανός πρέσβης είπε ότι η συμφωνία Τελωνειακής Ένωσης είναι πολύ σημαντική τόσο για την Τουρκία όσο και για τις χώρες της ΕΕ, διότι είναι το μέσο για την επιτάχυνση των οικονομικών σχέσεων.
Ο Hergueta τόνισε, πολλές ισπανικές εταιρείες επωφελήθηκαν από τη συμφωνία.
Για τις σχέσεις μεταξύ Ισπανίας και Τουρκίας, ο Ισπανός πρέσβης τόνισε πως, «υπάρχει πολύ μικρό περιθώριο για βελτίωση», επειδή οι δύο χώρες έχουν ήδη «εξαιρετικές» σχέσεις.
 
Oruc Reis και προσεχώς και Yavuz θα ερευνήσουν τις ελληνικές θάλασσες έως τον Δεκέμβριο – Θα υπάρξει deal Ελλάδος και Τουρκίας

Το Oruc Reis το τουρκικό ερευνητικό σκάφος και προσεχώς και το Yavuz - πλοίο εξόρυξης - το οποίο βρίσκεται εκτός δράσης λόγω επισκευών σε συνδυασμό με το Barbaros το οποίο ερευνά στην νοτιοδυτική Κύπρο θα αποτελέσουν το τρίπτυχο… της διπλωματίας των NAVTEX από την Τουρκία στις ελληνικές θάλασσες.
Τα βασικά ερωτήματα είναι:

1)Η παραμονή των τουρκιών ερευνητικών σκαφών στις ελληνικές θάλασσες μπορεί να προκαλέσει θερμό επεισόδιο;
2)Γιατί η Τουρκία θα πραγματοποιήσει έρευνες για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα;
3)Ποια η σκοπιμότητα των κινήσεων της Τουρκίας;
4)Θα υπάρξει συμφωνία – deal – μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας;

Απαντήσεις


Σε γενικές γραμμές πρέπει να ειπωθεί ότι η θέση της Ελλάδος ότι κόκκινη γραμμή είναι τα 6 ναυτικά μίλια επιτρέπει στην Τουρκία ανενόχλητη να διεξάγει έρευνες σε όλη την νοτιοανατολική μεσόγειο, στην περιοχή νοτίως του Καστελόριζου ακόμη και ενδιάμεσα Ρόδου και Καστελόριζου.
Επίσης η Τουρκία έχει προαναγγείλει έρευνες νοτίως της Κρήτης.
Η Ελλάδα εμπρός σε αυτό τον διασυρμό επικαλείται το επιχείρημα ότι δεν έχει ανακηρύξει ΑΟΖ στην ευρύτερη περιοχή αλλά αυτό το επιχείρημα είναι ψευδέστατο.
Η Ελλάδα ανακήρυξε αποκλειστική οικονομική ζώνη με την Αίγυπτο του δικτάτορα Sisi και μέρος των ερευνών του Orus Reis περιλαμβανόταν εντός αυτής της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης.
Το επιχείρημα ότι η κόκκινη γραμμή είναι στα 6 μίλια σημαίνει ότι η Ελλάδα
-απεμπολεί το δικαίωμα για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια ή 22 χιλιόμετρα.
Να σημειωθεί ότι έχει αναλυθεί διεξοδικά ότι η Ελλάδα, ούτε θέλει αλλά ούτε και μπορεί να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια.
-Η Ελλάδα επιτρέπει στην Τουρκία να ερευνά στην ελληνική υφαλοκρηπίδα που εκτείνεται στα 200 ναυτικά μίλια.
Όλα αυτά συμβαίνουν όχι εν αγνοία της Ελλάδος, η Αθήνα έχει συναινέσει ώστε να βρίσκεται το Oruc Reis στις ελληνικές θάλασσες.
Αξίζει να αναφερθεί ότι μόλις πρόσφατα Ελλάδα και Τουρκία ενός του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να συστήσουν ένα μηχανισμό αποτροπής κρίσεων και αυτός έχει ήδη δημιουργηθεί.
Δεν θα υπάρξει θερμό επεισόδιο, το Oruc Reis ερευνά τις ελληνικές θάλασσες και θαλάσσιες δικαιοδοσίες εν γνώσει της Ελλάδος.

Η στρατηγική της Τουρκίας είναι προφανής

Ήδη πραγματοποιεί έρευνες ένα μήνα και θα συνεχίσει και για άλλους δύο μήνες έως τέλη Δεκεμβρίου 2020.
Όχι γιατί ανησυχεί ότι με την έλευση του Biden στην Προεδρία των ΗΠΑ, ούτως ή άλλως οι αμερικανοί εμφορούνται από το δόγμα Kissinger που αναφέρει ότι η Τουρκία είναι ο περιφερειακός πόλος εξουσίας στην περιοχή.
Ο βασικός στόχος της Τουρκίας που διεξάγει και θα διεξάγει έρευνες για 3 μήνες είναι να αναζητήσει κοιτάσματα και εάν βρεθούν να ξεκινήσει ένας διάλογος Ελλάδος – Τουρκίας που θα μπορούσε να περιλαμβάνει και άλλα ζητήματα.
Η φυσική κατάληξη όλων αυτών είναι η συνεκμετάλλευση – εάν βρεθεί τελικώς φυσικό αέριο – Ελλάδα και Τουρκία νομοτελειακά θα συνδιαχειριστούν το κοίτασμα.
Εάν δεν βρεθούν κοιτάσματα η Τουρκία θα πιέσει για διάλογο εφ’ όλης της ύλης για όλα τα ανοικτά ζητήματα με την Ελλάδα, χωρικά ύδατα, εναέριος χώρος, αποκλειστικές ζώνες, αποστρατιωτικοποίηση, γκρίζες ζώνες κ.α.

Τι δεν θα συμβεί;

Δεν θα υπάρξει πολεμική σύγκρουση Ελλάδος και Τουρκίας, ενώ είναι απίθανο να υπάρξει θερμό επεισόδιο.
Η παρουσία του Oruc Reis που έχει παραβιάσει συστηματικά την ελληνική θαλάσσια δικαιοδοσία έχει και ένα θετικό, εάν ανακαλυφθεί φυσικό αέριο θα αποτελέσει αφορμή για deal με την Ελλάδα ή ακόμη και εάν δεν ανακαλυφθούν κοιτάσματα ο διάλογος Ελλάδος και Τουρκίας θα ξεκινήσει.
Αυτό που θα συμβεί είναι ότι Ελλάδα και Τουρκία θα συμφωνήσουν ένα πλαίσιο, deal θα υπάρξει το θέμα δεν είναι εάν υπάρξει συμφωνία αλλά πότε και τι θα περιλαμβάνει.
Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αποκαλύψει ότι έχει συναινέσει για την παρουσία του Oruc Reis βρίσκει προσχηματικά επιχειρήματα για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα αλλά στην πράξη είναι πρόδηλο ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος δεν βρίσκεται στις ελληνικές θάλασσες εν αγνοία της κυβέρνησης.
 

bankingnews.gr

BREAKING NEWS