Βουλή: Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά του Σταϊκούρα - Σφοδρή σύγκρουση Μητσοτάκη με Τσίπρα για οικονομία και ελληνοτουρκικά

Βουλή: Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά του Σταϊκούρα - Σφοδρή σύγκρουση Μητσοτάκη με Τσίπρα για οικονομία και ελληνοτουρκικά
Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας σε βάρος του υπουργού Οικονομικών
(upd)  Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής 25/10, στην Ολομέλεια της Βουλής και σε υψηλούς τόνους η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα,  που υπέβαλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας και οι 85 βουλευτές της κοινοβουλευτικής του Ομάδας.
H προστασία της πρώτη κατοικίας καταργήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση, πως κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας την πιο ακατάλληλη περίοδο.

Σκληρή επίθεση εξαπέλυσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευησης κατηγορώντας την κυβέρνηση μεταξύ άλλων για τα εθνικά θέματα και κάλεσε τον πρωθυπουργό να εγκαταλείψει την διπλωματική αδράνεια καθώς το Oruc Reis παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα. 
Νωρίτερα κριτική τόσο στην κυβέρνηση όσο και στα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ άσκησαν οι αρχηγοί των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης.
Από τη συζήτηση αποχώρησε το ΜέΡΑ25.

Μητσοτάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας στην πιο ακατάλληλη περίοδο

Με σκληρή επίθεση κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έψεξε τον τέως πρωθυπουργό για την χρονική συγκυρία υποβολής της πρότασης δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.
Αφού τον κατηγόρησε για περιφρόνηση στις θεσμικές διαδικασίες του κοινοβουλίου, εξαιτίας της απουσίας του κ.Τσίπρα από την ομιλία του κ.Σταϊκούρα ο κ.Μητσοτάκης είπε ο κ.Τσίπρας «τρέμει να πει στους πολίτες ότι υπάρχει δυσαρμονία μεταξύ κοινωνίας και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας» και γιαυτό δεν έκανε πρόταση μομφής συνολικά στην κυβέρνηση, ενώ τόνισε ότι τα δυο τρίτα της ομιλίας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν άμυνα στις καταγγελίες των βουλευτών της ΝΔ.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι την περασμένη Πέμπτη είχαμε την τουρκική navtex την απόφαση του δικαστηρίου για την φυλάκιση της Χρυσής Αυγής, και το απόγευμα ο ίδιος απευθύνθηκε στους πολίτες για τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό.
«Ήταν ώρες που η εθνική εγρήγορση συναντούσε την δημοκρατική αξιοπρέπεια.
Υπήρχε ανάγκη για κινητοποιήση και περιφρούρηση της δημόσιας υγείας.
Ήταν μια σπάνια συγκυρία που απαιτούσε πατριωτική συσπείρωση και αλληλεγγύη.
Ήταν μοναδική ευκαιρία να αρθούμε όλοι πάνω από την καθημερινότητα των διαφορών μας.
Όμως αυτές τις στιγμές επιλέξατε πιεσμένος από εσωκομαμτικά αδιέξοδα και απο την αμφισβήτηση επιτρέψατε να διχάσετε και να παραπλανήσετε.
Υποβάλατε πρόταση δυσπιστίας στην πιο ακατάλληλη στιγμή, κάνατε δυο λάθη μαζί» είπε ο πρωθυπουργός.
Πρόσθεσε ότι η διαδικασία επέτρεψε στους βουλευτές της πλειοψηφίας να θυμίσουν το έργο μας αυτούς τους 15 μήνες. Μετατρέπεται σε μπούμερανγκ η πρόταση δυσπιστίας.
Ο κ.Τσακαλώτος που ξεκίνησε τους πλειστηριασμούς αισθάνθηκε άβολα αυτές τις μέρες όχι ο Σταϊκούρας.
Σας τα θύμισε και ο κ.Λαφαζάνης" είπε ο κ.Μητσοτάκης και πρόσθεσε απευθυνόμενος στον κ.Τσίπρα : «με υπογραφή Τσακαλώτου καταργήθηκε η προστασία της πρώτης κατοικίας όπως προβλεπόταν από το νόμο Κατσέλη.
Τον οποίο είχατε καταψηφίσει ενώ η ΝΔ τον είχε ψηφίσει. Ευχαριστούμε που επαναφέρατε στη μνήμη των πολτιών το μέγεθος της υποκρισίας σας».

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε ακόμη τον κ.Τσίπρα και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι επί των ημερών τους τον Φεβρουάριο του 2019 καταργήθηκε ουσιαστικά η προστασία της πρώτης κατοικίας.
Είπε επίσης ότι υπήρξε διαβούλευση πολλών ημερών για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο χωρίς να υπάρξει παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε αντιπρόταση, ενώ πολλοί φορείς εκφράστηκαν θετικά για το νομοσχέδιο όπως είπε.
Κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να μην κάνει «εξαγωγή της δικής σας κρίσης στην κοινωνία» και είπε ότι «πάνω στην κινδυνολογία χτίσατε την πολιτική σας καριέρα.
Δεν μπορείτε να διχάζετε τους πολίτες με έωλα συνθήματα μακριά από τα πραγματικά προβλήματα. Το εμβόλιο για τον κορονοϊό θα βρεθεί κάποια στιγμή, η νόσος του λαϊκισμού όμως παραμένει ανίατη» είπε.
Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τον Πτωχευτικό Κώδικα ο πρωθυπουργός είπε ότι υπήρξαν πολλές παρεμβάσεις στο παρελθόν για την μείωση του ιδιωτικού χρέους, αλλά ήταν ελλιπείς.
Η μεγάλη έκρηξη του ιδιωτικού χρέους επί ΣΥΡΙΖΑ αφορούσε ληξιπρόθεσμες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις είπε και σημείωσε ότι οι φορολογικές υποχρεώσεις από 71,5 δισ. το 2015 έφτασαν στα 104 δισ τον Ιούνιο 2019, και τα χρέη από ασφαλιστικές εισφορές απο 13,7 δισ. πήγε στα 35,1 το 2019.
Αυτά παρέλαβε η ΝΔ, είπε ο κ.Μητσοτάκης και πρόσθεσε:
«Εσείς διαλύσατε τη μεσαία τάξη με την υπερφορολόγηση με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, και την εξόντωση της μικρής επιχειρηματικότητας».
Υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου λέγοντας ότι μετατρέπει το τέλος σε μια νέα αρχή δίνει δυνατότητα να διαγραφούν χρέη προς το δημόσιο και τις τράπεζες «προφανώς με μια απώλεια περιουσίας, αλλά να τελειώσει επιτέλους οριστικά αυτή η πληγή για εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας οι οποίοι με το υφιστάμενο πλαίσιο θα ταλαιπωρούνται μια ζωή, χωρίς να μπορούν να κάνουν μια νέα αρχή».
Είπε ακόμη ότι όλες οι χώρες έχουν παρόμοιο πλαίσιο πτώχευσης με αυτό που κατατέθηκε, και δίνει την ευκαιρία σε όσους είχαν μια επιχειρηματική ατυχία, να ξαναπατήσουν στα πόδια τους.
Υλοποιούνται σήμερα 43 στρατηγικές επενδύσεις 13,4 δισεκατομμυρίων, είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική, και τόνισε ότι από τα 115 νομοσχέδια που έγιναν νόμοι τα 12 αφορούν διαρθρωτικές παρεμβάσεις, κάτι που δημιουργεί μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, ενώ τόνισε ότι η πρώτη απόφαση της κυβέρνησης στην οικονομία ήταν να μειώσει τον ΕΝΦΙΑ κατά 22% και να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές.

Τσίπρας: Η κυβέρνηση να εγκαταλείψει τη διπλωματική αδράνεια

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση για τα εθνικά θέματα αλλά και για τον πτωχευτικό νόμο εξαπέλυσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή.
Με κριτική στην κυβέρνηση για την πολιτική της στα εθνικά θέματα ξεκίνησε την ομιλία του Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζοντας ότι «δεν έχει στρατηγική για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων».
Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό τον ρώτησε: «Αισθάνεστε τόσο άνετα με όλα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες;
Είστε περήφανοι με την αποτελεσματικότητά σας στην εξωτερική πολιτική; Επί 40 μέρες τo Oruc Reis παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας…
Και κάθε εβδομάδα έχουμε και μια παράνομη NAVTEX.
Και φτάσαμε στο σημείο τουρκικά πολεμικά πλοία να παραβιάζουν το όριο των 12 μιλίων σε ελληνικά νησιά. Είστε περήφανοι με όλο αυτό που συμβαίνει. Είστε άνετοι;».
Συνεχίζοντας την επίθεση στον πρωθυπουργό ρώτησε: «Εσείς κ. Μητσοτάκη, άβουλος - ελπίζω όχι και μοιραίος αντάμα- χωρίς καμία στρατηγική, χωρίς καμία πρωτοβουλία, παρακολουθείτε απλά τις εξελίξεις.
Αποτύχατε να διασφαλίσετε κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, δεν δηλώνετε ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές και προσπαθείτε να αντιμετωπίζετε την τουρκική προκλητικότητα με μόνη σας έγνοια την επικοινωνία στο εσωτερικό. Μας είπε ο κος Γεραπετρίτης ότι κόκκινη γραμμή είναι η εθνική κυριαρχία των 6 μιλίων.
Αλίμονο ‼! Αυτό έλειπε να μην είναι η κυριαρχία κόκκινη γραμμή».
Ακολούθως ρώτησε: « Τι θα κάνετε όμως αν αύριο έρθει γεωτρύπανο νότια ή ανατολικά της Κρήτης;
Τι θα κάνετε αν παραβιαστεί ο 28ος Μεσημβρινός Δυτικά. Δηλαδή αν διεξαχθούν έρευνες εντός της οριοθετημένης πρόσφατα ΑΟΖ με την Αίγυπτο;
Αν δηλαδή δεν έχουμε απλά παραβίαση δυνητικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά αν έχουμε παραβίαση κατοχυρωμένων κυριαρχικών δικαιωμάτων;
Δεν απαντάτε. Και όσο δεν απαντάτε στέλνετε ένα μήνυμα στους απέναντι.
Διότι και η σιωπή πολλές φορές, πόσο μάλλον οι άστοχες δηλώσεις υπουργών σας, είναι ηχηρό μήνυμα.
Όπως αυτό που εκπέμφθηκε χθες στο ελληνικό κοινοβούλιο».
Κάλεσε ττον πρωθυπουργό να εγκαταλείψει τον δρόμο της διπλωματικής αδράνειας και της παθητικότητας και να ασκήσει το κυριαρχικό δικαίωμα της επέκτασης των 12 μιλίων νοτίως της Κρήτης.
Για τους πλειστηριασμούς, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: «Ενώ ίσχυε η προστασία της πρώτης κατοικίας, μας λέτε γιατί έγιναν πλειστηριασμοί.
Δηλαδή ενώ εμείς είχαμε προστατευμένα τα ευάλωτα, τα λαϊκά νοικοκυριά, τη πρώτη κατοικία, μας λέτε γιατί έγιναν πλειστηριασμοί.
Λέτε μάλιστα ότι έγιναν 20.000. Μα φυσικά έγιναν πλειστηριασμοί, αλλά έγιναν γι’ αυτούς που αφού φέσωσαν τις επιχειρήσεις τους, ζούσαν ζωή πλουσιοπάροχη.
Με τα λεφτά στο εξωτερικό και με τις βίλες, τα κότερα, τα σκάφη άθικτα στο εσωτερικό.
Έγιναν πλειστηριασμοί γι’ αυτούς που χρωστούσαν εκατομμύρια και δεν τους άγγιζε κανείς.
Η πρώτη κατοικία ήταν επί των ημερών μας θεσμικά και νομικά πάντοτε κατοχυρωμένη».
Ο κ. Τσίπρας παρατήρησε πως με το νέο Πτωχευτικό Κώδικα, «καθιερώνεται για πρώτη φορά στο νομικό μας σύστημα η πτώχευση και των ιδιωτών.
Όχι μόνο οι επιχειρήσεις και οι έμποροι. Πλέον πτωχεύουν όλοι. Ένα νοικοκυριό πτωχεύει όπως μια επιχείρηση, κι ένας μισθωτός όπως ένας έμπορος.
Και τι θα χάσει όποιος πτωχεύει; Όλα θα τα χάσει. Ό,τι έχει στο όνομα του. Και δε στοχεύετε μόνο την πρώτη κατοικία, αλλά και σε μισθούς, επιδόματα, στα πάντα.
Ποια θα είναι η δεύτερη ευκαιρία του πτωχευμένου που θα τα έχει χάσει όλα;
Ακόμη και αν καταφέρει να πατήσει στα πόδια του, να έχει ένα εισόδημα να ζει την οικογένειά του, εσείς θα το κατάσχετε.
Ό,τι υπερβαίνει τα 611 ευρώ, από το πιθανό εισόδημα μετά την κήρυξη της πτώχευσης, θα υποχρεώνετε τους πολίτες να το δίνουν.
Και φυσικά, το γεγονός ότι θα πτωχεύουν πλέον και φυσικά πρόσωπα συνεπάγεται ότι θα έχουν και ποινικές ευθύνες που συνδέονται με τη «χρεοκοπία».
Δηλαδή φυλακή. Εμείς το 2015, στο πιο βαθύ σκοτάδι ψηφίσαμε την αποποινικοποίηση της μη καταβολής Χρεών προς το Δημόσιο για ποσό μέχρι 100.000.
Kαι εσείς τώρα που βγήκαμε από το τούνελ ετοιμάζεστε να φέρετε ξανά τους πολίτες αντιμέτωπους με ποινές φυλάκισης.
Με δυο λόγια ποινικοποιείτε τη φτώχεια».
Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως είναι ψέμα το ότι «θα προστατευθούν οι πολίτες από τις εξώσεις», υπογραμμίζοντας: «Μα όποιος βγάζει μέχρι 7000 το χρόνο θα χάνει κι αυτός την ιδιοκτησία του και ό,τι περιουσία έχει, απλά θα γίνεται ενοικιαστής στο ίδιο του το σπίτι. Και αν μετά από 12 χρόνια θα μπορούσε να ξαναγοράσει το σπίτι του, τα μισθώματα που θα έχει καταβάλει δε θα υπολογίζονται. Ακόμη και αν εν μέσω της δωδεκαετίας κάποιος βρει τα χρήματα, δε θα μπορεί να αγοράσει το σπίτι του αν δε δώσει και τα μισθώματα όλης της δωδεκαετίας, επιπλέον. Γιατί όμως εδώ ο νόμος σας είναι τόσο σκληρός και ανελαστικός Γιατί αυτή είναι η ουσία και ο στόχος σας.
Να υπάρξει με διαδικασίες fast track μαζική αλλαγή τίτλων ιδιοκτησίας. Γιατί ;
Για τον απλούστατο λόγο ότι οι τράπεζες χρειάζονται εμπράγματες διασφαλίσεις να παρουσιάσουν προς τα funds, προκειμένου να τους περάσουν τα υπόλοιπα των κόκκινων δανείων».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως για το πρόβλημα ρευστότητας των τραπεζών έχουν ευθύνες οι πολιτικές ηγεσίες, οι κυβερνήσεις και το πολιτικό σύστημα. Εμείς επι τέσσερα χρόνια δώσαμε μάχη να ξελασπώσουμε τις δικές σας λάσπες. Προστατεύσαμε τους πιο αδύνατους. Βάλαμε τέλος στο πάρτυ των ισχυρών.
Και το πληρώσαμε. Όπως πληρώσαμε και το γεγονός ότι έχοντας ως στόχο να ξεχρεώσουμε τη χώρα, κυβερνήσαμε για ένα μεγάλο διάστημα με τα χέρια δεμένα πίσω από τη πλάτη».
\«Ποιοι θα είναι αυτοί οι νέοι στρατηγικοί κακοπληρωτές;», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:
«Οι εργαζόμενοι που είτε απολύονται είτε βλέπουν να αλλάζει η σχέση εργασίας τους και να μειώνεται το εισόδημά τους ελέω κορωνοϊού.
Και οι επιχειρηματίες που βλέπουν το τζίρο τους να εκμηδενίζεται αλλά τις υποχρεώσεις τους να μεγαλώνουν. Την ίδια στιγμή όμως που για σας αυτοί θα είναι οι νέοι στρατηγικοί κακοπληρωτές, οι πραγματικά στρατηγικοί κακοπληρωτές είναι άλλοι. Και αναφέρομαι σε μεγαλοσχήμονες επιχειρηματίες, που πτωχεύουν τις επιχειρήσεις τους αλλά οι ίδιοι ζούνε προκλητική ζωή και βλέπουν τα δάνειά τους να κουρεύονται το ίδιο προκλητικά, από τις τράπεζες.
Είτε είναι ιδιοκτήτες καζίνο είτε είναι γνωστές εφοπλιστικές οικογένειες που δεν έχουν από τις ελληνικές τράπεζες την ίδια μεταχείριση στα δάνειά τους, σε σύγκριση με τους πολλούς ανώνυμούς μικρομεσαίους επιχειρηματίες, που εσείς τώρα θα οδηγείτε μαζικά στη πτώχευση».

Γεννηματά: Με τον πτωχευτικό η κυβέρνηση δίνει τη χαριστική βολή στη μεσαία τάξη και τους πιο αδύνατους

Κριτική στην κυβέρνηση αλλά και στην αξιωματική αντιπολίτευση άφησε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά κατά τη συζήτηση για την πρόταση μομφής σε βάρος του υπουργού Οικονομικών.
Η κ. Γεννηματά επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τα εθνικά θέματα, την πανδημία και τον πτωχευτικό νόμο.
«Η μυστική και η φανερή σας διπλωματία κατάφεραν να φέρουν τον Erdogan μέσα στα 12 ν.μ.
Επιτρέψατε στο Oruc Reis να κάνει ανενόχλητο βόλτες και στην πράξη να αμφισβητεί το δικαίωμά μας να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα και βέβαια να αμφισβητεί την ΑΟΖ του Καστελόριζου.
Έχετε αναλάβει προσωπικά την ευθύνη μετά την άρνηση σας για συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, αλλά δεν έχετε λευκή επιταγή», σημείωσε για τα εθνικά θέματα.
«Έχετε μεγάλη ευθύνη, γιατί εσείς χάσατε τον έλεγχο στο δεύτερο κύμα της πανδημίας.
Και χάσαμε ό,τι με την προσπάθεια όλων μας κερδίσαμε την άνοιξη. Από την καραντίνα οδηγήσατε στον εφησυχασμό και δώσατε το σύνθημα της χαλάρωσης.
Ξέρουμε τι έγινε με το άνευ όρων άνοιγμα των συνόρων, του τουρισμού, το συνωστισμό στα ΜΜΜ και στα σχολεία, στα γηροκομεία και στις δομές μεταναστών», τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.
Αναφορικά με τον πτωχευτικό υπογράμμισε: «Πώς θα προστατευθούν κ. πρωθυπουργέ  όσοι άνθρωποι κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους από πραγματική αδυναμία να ανταποκριθούν;
Ο πτωχευτικός κώδικας ορίζει ως όριο ακόμα και για να μπορέσει να γίνει κάποιος ενοικιαστής στο ίδιο του σπίτι, 900 ευρώ οικογενειακό μηνιαίο εισόδημα.
Δηλαδή ένα ζευγάρι εργαζομένων πχ στον τουρισμό που σήμερα εδώ και μήνες ζουν με το επίδομα των 534 ευρώ δεν πληρούν τις προϋποθέσεις και θα χάσουν το σπίτι τους.
Τους τελευταίους μήνες έχουν αυξηθεί οι εργαζόμενοι που δουλεύουν με 200 ευρώ.
Ένας εργαζόμενος με 200 ευρώ, τι ακριβώς θα κάνει για να σώσει το σπίτι του;
Οδηγείτε σε μαζικούς πλειστηριασμούς. Δίνετε τη χαριστική βολή στη μεσαία τάξη και τους πιο αδύνατους.  
Με ένα νομοσχέδιο που σας υπαγόρεψαν οι Τράπεζες και τα Funds».
Η κ. Γεννηματά άσκησε κριτική και στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
«Ο κ. Τσίπρας απαλλάσσει από τις ευθύνες του τον κ. Μητσοτάκη, τον βγάζει από το κάδρο των ευθυνών και στρέφεται κατά μεμονωμένου υπουργού» επισήμανε.
«Επιβεβαιώνεται με αυτό τον τρόπο ότι είναι ο μεγαλύτερος πολιτικός χορηγός του κ. Μητσοτάκη και της δεξιάς.
Αρκετά, κ. Τσίπρα. Αφήστε να κάνει αντιπολίτευση κανένας άλλος. Το κενό το καλύπτουμε ήδη από καιρό εμείς, το Κίνημα Αλλαγής».

Κουτσούμπας: Στρατηγική σύμπλευση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στις αντιλαϊκές ρυθμίσεις

Διμέτωπη επίθεση σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή.
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας έκανε λόγο για στρατηγική σύμπλευση κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τον πτωχευτικό κώδικα.
«Είναι τέτοια η αναλγησία σας που για πρώτη φορά εισάγετε την έννοια της πτώχευσης φυσικού προσώπου.
Εξισώνετε τον μεγαλοεπιχειρηματία με τον μισθωτό και τον αγρότη»,  σημείωσε ο κ. Κουτσούμπας.
«Το έγκλημα εξελίσσεται εδώ και μια δεκαετία από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ που βήμα – βήμα προωθούσαν όλο και πιο αντιλαϊκές ρυθμίσεις για να φορτώσουν νέα βάρη στους πολίτες.
Εσείς κύριοι της ΝΔ θεσμοθετείτε την τριετή εργασία του εργαζόμενου προς όφελος της τράπεζας.
Εσείς κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ ξεχνάτε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς; Τα ΜΑΤ; Ότι κάνατε ιδιώνυμο αδίκημα την κατηγορία σε όποιον αντιδρά κατά των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών;
Η κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, έχει τη δική σας υπογραφή κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ».
«Η πανδημία αποτελεί ευκαιρία γι εσάς για να ισοπεδώσετε ό,τι απέμεινε από τα λαϊκά δικαιώματα και να υλοποιήσετε διάφορα αντιλαϊκά μέτρα.
Μέσα σε έναν χρόνο υλοποιήσατε τόσα αντιλαϊκά μέτρα όσα δεν υλοποίησαν μέσα σε τρία μνημόνια η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ».
Αναφερόμενος στα εργασιακά και τον συνδικαλιστικό νόμο υπογράμμισε.
 «Τη μισή από αυτή τη δουλειά την έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον απεργοκτόνο νόμο που είχε περάσει η υπουργός σας.
Που τώρα είναι στα κάγκελα που δίπλα στο όνομά της είναι και αυτό του κ. Βρούτση».
Ο λαός πρέπει να πιστέψει στις ανεξάρτητες δυνάμεις του, να δυναμώσει την πάλη του για αποδέσμευση από τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα.
Μομφή στην κυβέρνηση της ΝΔ, μομφή αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ.
Μομφή σε όσους υπηρετούν ένα σύστημα που δεν μπορεί να προστατέψει τη λαϊκή περιουσία, αλλά δεν μπορεί να προασπίσει τη δημόσια υγεία.
Το ΚΚΕ καταψηφίζει συνολικά την πολιτική της κυβέρνησης αλλά και την πολιτική των κομμάτων που σχεδίασαν το έγκλημα σε βάρος της λαϊκής κατοικίας, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ»,  κατέληξε ο κ. Κουτσούμπας.

Βελόπουλος: Έχουμε τους Τούρκους στο Αιγαίο και εμείς ξιφουλκούμε ο ένας απέναντι στον άλλο

Επίθεση σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την πρόταση μομφής σε βάρος του υπουργού Οικονομικών.
«Έχουμε τους Τούρκους στο Αιγαίο και εμείς ξιφουλκούμε ο ένας απέναντι στον άλλο και η κυβέρνηση φέρνει ένα σοβαρό θέμα σε λάθος ώρα.
Την ώρα που χρειαζόμαστε εθνική ομοψυχία. Εμείς θα ψηφίσουμε την πρόταση μομφής.
Πολιτικά άστοχη η πρόταση μομφής. Αν έπρεπε να κάνει πρόταση ο ΣΥΡΙΖΑ, ας έκανε σε όλη την κυβέρνηση.
Ο Πτωχευτικός, είναι πράγματι πτωχευτικός, γιατί πτωχεύουν όλοι οι Έλληνες» σημείωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.
«Η οικονομία είναι εθνικό ζήτημα.
Δεν έχεις άμυνα, δεν έχεις ασφάλεια αν δεν έχεις οικονομία» σημείωσε και επεσήμανε «πως θέλει προσοχή ο ελληνικός λαός, γιατί έχει απογοητευθεί απ όλους».
«Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ μας βρίσκει σύμφωνους.
Θα συμφωνούμε με ό,τι είναι σωστό απ όπου και αν προέρχεται.
Ο πρωθυπουργός πρέπει να μας ενημερώνει.
Είναι υποχρεωμένος για να σταθούμε δίπλα του», είπε.

Αποχώρησε το ΜέΡΑ25

Να σημειωθεί ότι, το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη αποχώρησε από τη συζήτηση.
Στους λόγους αποχώρησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΜέΡΑ 25 από τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στην Ολομέλεια αναφέρθηκε ο κ. Βαρουφάκης, με δήλωσή του, αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας του, ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας.
«Το 1980 και το 2000 πάρα πολλοί αναρωτιόντουσαν ‘γιατί μας βάζουν στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, στο ευρώ;
Τι έχει να προσφέρει η Ελλάδα; Τι παράγει η Ελλάδα;'. Η απάντηση είναι ότι είχαμε πάρα πολύ χαμηλό ιδιωτικό χρέος και μεγάλο ποσοστό ιδιοκατοίκησης.
Οι άνθρωποι μπορεί να έβγαζαν λίγα χρήματα αλλά είχαν το σπίτι τους και δεν χρώσταγαν. Αυτό είναι ένα όνειρο για Γερμανούς, Γάλλους, ξένους τραπεζίτες.
Σήμερα φαίνεται ήρθε η ώρα να πάρουν αυτές τις περιουσίες.
Ο πτωχευτικός νόμος ουσιαστικά βάζει στη μέγγενη της ιδιωτικής χρεοδουλοπαροικίας το 81% των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, όλων των επιχειρήσεων για την ακρίβεια, και 600.000 οικογένειες.
Εμείς το ΜέΡΑ25, δεν πρόκειται να συμμετάσχουμε σε αυτό κάνουν εκεί μέσα, αυτή τη στιγμή στην ολομέλεια, μια απίστευτη κοκορομαχία, που μιλάνε επί παντός του επιστητού, για να μην μιλήσουν γι΄αυτό.
Γι΄αυτό το έγκλημα που επιτελείται εναντίον των Ελληνίδων και των Ελλήνων.
Εμείς σηκώνουμε το θέμα του πτωχευτικού.
Αρνούμαστε να συμμετάσχουμε σε αυτή την κοκορομαχία που το σκεπάζει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης.

Δένδιας για Τουρκία: Δεν ανεχόμαστε παραβατικές αξιώσεις - Δεν ανεχόμαστε απειλές πολέμου

Ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο υπουργό Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, από τη βήμα της Βουλής, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν ανεχόμαστε παραβατικές αξιώσεις.
Δεν ανεχόμαστε απειλές πολέμου.
Δεν συμπλέουμε με μονομερείς διεκδικήσεις».
«Λυπούμαι που η Τουρκία εκτρέπεται σε ένα νεοθωμανισμό», υπογράμμισε ο υπουργός, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι φοβική η εξωτερική μας πολιτική, αλλά και πως «θα προασπίσουμε με κάθε τρόπο την κυριαρχία μας.
Θα προασπίσουμε με κάθε τρόπο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».
«Θα προασπίσουμε με κάθε τρόπο την πατρίδα μας.
Την μεγαλώνουμε με την επέκταση των χωρικών υδάτων, με τις οριοθετήσεις υφαλοκρηπίδας και των ΑΟΖ, με έντιμες συμφωνίες που κάνουμε με όλους του γείτονές μας πλην της Τουρκίας που αρνείται να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», συμπλήρωσε.
Ο κ. Δένδιας, διαμήνυσε ότι «απορρίπτουμε τον εριστικό επαρχιωτισμό της Τουρκίας», σημειώνοντας παράλληλα πως « βρισκόμαστε σε ένα ιδιαίτερο κρίσιμο για τα εθνικά θέματα σημείο, αντιμετωπίζοντας πρωτοφανείς προκλήσεις» μεταξύ των οποίων και «η αντιμετώπισης του μείζονος τουρκικού αναθεωρητισμού».
Υπογράμμισε  ότι έχουμε «αντιστρέψει το τουρκικό αφήγημα του "κακομαθημένου παιδιού της Ευρώπης", αυτό που προσπαθούσε η τουρκική διπλωματία να δημιουργήσει σε βάρος της χώρας μας.
Οι Τούρκοι διπλωμάτες έλεγαν " οι Έλληνες δεν συμφωνούν με εμάς, μήπως έχουν συμφωνήσει με κανέναν άλλο;"
Αυτό έχει αναστραφεί πλήρως.
Οι Έλληνες έχουν συμφωνήσει με όλους πλην της τουρκικής πλευράς».
Είπε χαρακτηριστικά ότι «επί του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας χτίζουμε συμμαχίες. Έχουμε δημιουργήσει ένα ευρύτατο δίκτυο διμερών και πολυμελών σχημάτων, αλλά και με την υλοποίηση της εθνικής στρατηγικής οριοθέτησης των Θαλασσίων Ζωνών».
Έκανε αναφορά στις οριοθετήσεις της υφαλοκρηπίδας και των ΑΟΖ με Ιταλία, Αίγυπτο, ενώ σημείωσε  πως έχουμε συμφωνήσει πρόσφατα με την Αλβανία να παραπέμψουμε το ζήτημα στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης, κάτι «που δεν είχε γίνει εφικτό, για δεκαετίες, για διάστημα που υπερέβη το μισό αιώνα».
Κάνοντας αναφορά στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, τόνισε ότι «δεν είναι φοβική, δεν είναι πολιτική μιας περίκλειστης Ελλάδας, μιας ανασφαλούς Ελλάδας.
Δεν είναι πολιτική μια μίζερης Ελλάδας.
Δεν είναι πολιτική μιας καχύποπτης απομονωμένης Ελλάδας».
Πρόσθεσε πως «πιστεύουμε σε μια Ελλάδα σύγχρονη, «ανοικτή» προς όλες τις θρησκείες, προς όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως χρώματος.
Πιστεύουμε σε μια Ελλάδα φιλόδοξη με αυτοπεποίθηση.
Σε μια Ελλάδα κέντρο οικονομικής ανάπτυξης των Βαλκανίων».

Ν. Παναγιωτόπουλος: Πρέπει να ενισχυθεί το εθνικό φρόνημα, λόγω των εξελίξεων με την Τουρκία

Τη συμβολή του συνόλου του πολιτικού φάσματος στην ενίσχυση του εθνικού φρονήματος, ζήτησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, στην ομιλία του επί της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά του Χρήστου Σταϊκούρα.
Ηγεσία, πολιτικές δυνάμεις και λαός, πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι στη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται κάτω από τις δύσκολες συνθήκες, ενός παγκόσμιου υγειονομικού κινδύνου και μιας επικίνδυνης αποσταθεροποιητική δύναμης, της Τουρκίας, που απειλεί τη σταθερότητα στην περιοχή και τα εθνικά μας δίκαια.
Εκτιμώ ότι η κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ αυτή την ώρα, γίνεται, είτε για εντυπώσεις, είτε για να αποδείξει ότι έχει λόγο ύπαρξης και δεν συνδράμει σε αυτή την κρίσιμη καμπή.
Μιλώντας για την πρόσφατη, αναθεωρητική και παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, είπε ότι φτάνει σε αλλοπρόσαλλα όρια:
Προ ημερών, σημείωσε, η Τουρκία έσπευσε να υιοθετήσει την πρόταση του γ.γ. του ΝΑΤΟ Stoltenberg για ματαίωση ασκήσεων κατά τη διάρκεια εθνικών εορτών, κι εμείς - καλή τη πίστη - την δεχθήκαμε.
Και την επόμενη μέρα, εκτέθηκε η Τουρκία στα μάτια των Συμμάχων και του γ.γ., προχωρώντας σε navtex και ασκήσεις στην ευρύτερη περιοχή, επισήμανε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Αναφερόμενος στις προσπάθειες της κυβέρνησης για αναβάθμιση των συμμαχιών της χώρας μας με σημαντικές δυνάμεις της περιοχής μας, αλλά και ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων, μίλησε και για την επικείμενη αύξηση της στρατιωτικής θητείας.
Σχολιάζοντας όσους μιλούν για πολιτικό κόστος από την απόφαση αυτή, είπε ότι «κάποιες φορές είναι προτιμητέα μια απόφαση με πολιτικό κόστος, παρά μια μη απόφαση με εθνικό κόστος.
Η εθνική επιταγή επιβάλει ότι οι μονάδες πρέπει να ενισχυθούν με έμψυχο δυναμικό», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Αντιπαράθεση σημειώθηκε μετά την ομιλία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης, παρατήρησε στον κ. Παναγιωτόπουλο, ότι επέκρινε την αξιωματική αντιπολίτευση αλλά δεν έστειλε ένα μήνυμα στην Τουρκία.
«Αν κάποιος, μετά από λίγα χρόνια, που θα βλέπει τι διεξάγεται αυτές τις εβδομάδες στα χωρικά μας ύδατα, στα δυνητικά χωρικά μας ύδατα για να ακριβολογώ, καθώς και στα δυνητική ΑΟΖ της χώρας μας, και διαβάσει την ομιλία σας, θα εκπλαγεί και θα τη θεωρήσει ως μια ανιστόρητη αυταρέσκεια, που δεν μπορεί να έχει χώρο και χρόνο σε αυτές τις περιστάσεις».
Κάλεσε μάλιστα τον υπουργό, να πει «τι θα κάνει η χώρα εάν μπει γεωτρύπανο στα 12 ναυτικά μίλια», καθώς και να σχολιάσει τα περί εθνικισμού που ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης για τα 12 ν.μ..
Σχόλιο για την αναφορά Χρυσοχοΐδη ζήτησε από τον υπουργό Άμυνας και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Κ. Χήτας, ο οποίος ζήτησε εξηγήσεις και για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων χωρίς την παρουσία του κ. Παναγιωτόπουλου.
Απαντώντας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, αναρωτήθηκε εάν ο κ. Ραγκούσης άκουσε την ομιλία του.
Σχολίασε μάλιστα την παρέμβαση του κ. Ραγκούση, λέγοντας ότι «εντυπωσιάζει η στροφή ενός κόμματος, που πρόσφατα ο αρχηγός του υποστήριζε ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα και σήμερα εξορκίζει την κυβέρνηση να τα επεκτείνει στα 12 ν.μ., όταν ήδη αυτό έχει εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό, και σε κάθε περίπτωση, αυτή τη στιγμή αποτελεί δυνητικό κυριαρχικό δικαίωμα.
Κι όπως καταλαβαίνετε, στη σφαίρα προστασίας που καλύπτονται, δεν περιέρχονται τα δυνητικά κυριαρχικά δικαιώματα αλλά τα απόλυτα».
Όσο για τη συνάντηση των αρχηγών των επιτελείων με τον πρωθυπουργό, είπε ότι ο ίδιος απουσίαζε στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων του και πως η συγκεκριμένη συνάντηση, έγινε για να δοθούν απαντήσεις σε τεχνικής φύσης θέματα για τις κινήσεις του Oruc Reis.
Σε νέα παρέμβασή του, ο κ. Ραγκούσης είπε ότι «έντρομοι σας άκουσαν οι βουλευτές, και οι της ΝΔ, να αποκαλείτε το αναφαίρετο δικαίωμα, το ρητώς αναγνωρισμένο από το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας, της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ν.μ. ως 'δυνητικό κυριαρχικό δικαίωμα'.
Είναι απαράδεκτη αυτή η τοποθέτηση και πρέπει να την ανακαλέσετε διότι βλάπτει τα εθνικά μας συμφέροντα. Ή δεν ξέρετε τι είπατε, ή κάνατε λάθος.
Διορθώστε το», είπε ο κ. Ραγκούσης, ο οποίος αποκάλεσε «ντροπή» να λέγεται για τον πρώην πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα ότι έχει εκφράσει θέση ότι η Ελλάδα δεν έχει θαλάσσια σύνορα.
Να το ανακαλέσετε, ιδίως όταν είστε εσείς ο υπουργός, που επί των ημερών του το Oruc Reis είναι μέσα στα 12 ναυτικά μίλια.
Σχολιάζοντας την παρέμβαση του κ. Ραγκούση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Ιω. Μπούγας, είπε ότι οι δηλώσεις για σουλατσάρισμα του τουρκικού πλοίου δείχνουν έλλειψη σεβασμού προς τους άνδρες και γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων που «ορθώνουν τείχος στο Αιγαίο.
Πρέπει να τους σέβεστε» κάλεσε τον κ. Ραγκούση, ο κ. Μπούγας.

Βαρβιτσιώτης: Ζητάμε από την Ε.Ε. αυστηρό πλαίσιο κυρώσεων κατά της Τουρκίας

«Ζητάμε από την Ε.Ε. να οπλιστεί με ένα αυστηρό πλαίσιο κυρώσεων κατά της Τουρκίας», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μ. Βαρβιτσιώτης, στη Βουλή, με αφορμή τη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα.
Εξέφρασε την ελπίδα ότι «με τις πρωτοβουλίες που θα πάρει η Ε.Ε., θα υψωθεί απέναντι στη Τουρκία, όχι μόνο ένα τείχος δηλώσεων στήριξης Ελλάδας και Κύπρου, αλλά και ένα ουσιαστικό τείχος προστασίας σε αυτή την προκλητική της συμπεριφορά, που έχει στοιχεία αναθεωρητισμού του 18ου αιώνα».
Όπως είπε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης «βρισκόμαστε σε μια πρωτοφανή σε διάρκεια και ένταση, κρίση με την Τουρκία», ενώ «αυτό που ζητά η Ελλάδα από την Ε.Ε. και τους 27, είναι να ομοφωνήσουν σε θέματα που δείχνουν να έχουν αποκλίσεις και να οπλιστεί η Ε.Ε. με ένα πλαίσιο κυρώσεων κατά της Τουρκίας».
Ακόμη, έδωσε έμφαση στις ελληνικές διπλωματικές πρωτοβουλίες που βρίσκονται «σε πλήρη εξέλιξη», σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα έχει ρίξει μεγάλο βάρος στην διπλωματία για να αποκρούσουμε αυτές τις κρίσεις και να δημιουργηθεί μια συναντίληψη απέναντι στον νεοτουρκικό, νέο-οθωμανικό επεκτατισμό».
Υπογράμμισε ότι «στην καρδιά των πρωτοβουλιών μας βρίσκεται η ευρωπαϊκή πολιτική, προσβλέποντας στην έμπρακτη και ουσιαστική στήριξη της Ευρώπης.
Γι' αυτό προσπαθούμε να ενισχύσουμε, όχι μόνο τη παρουσία μας στην Ε.Ε., αλλά να είμαστε και στη πρώτη γραμμή των μεγάλων αποφάσεων».
Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «η ΕΕ δεν είναι μόνο η πολιτική μας ασφάλεια, αλλά και η οικονομική μας ασφάλεια.
Η Ευρώπη έκανε τεράστιο βήμα το καλοκαίρι.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε αμοιβαιοποίηση του χρέους της Ελλάδος, κάτι που χρόνια το ζητούσαμε και τα καταφέραμε.
Κάναμε 100 ώρες διαπραγμάτευση και όχι 17 ώρες, και φέραμε στη χώρα πίσω 72 δισ. και δεν δώσαμε 100 δισ.».
Περαιτέρω, ο κ. Βαρβιτσιώτης εξαπέλυσε επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε εναντίον του υπουργού Οικονομικών, χαρακτηρίζοντάς την «ακατανόητη πολιτικά».
Όπως είπε, «είναι ακατανόητη πολιτικά, όχι μόνο γιατί κανείς δεν ξεχνά ότι η μεγάλη αλλαγή στους πλειστηριασμούς έγινε επί κυβέρνησης ΣΥΡΖΑ, αλλά και λόγω της επικαιρότητας.
Γιατί η χώρα, πέρα από την πρωτοφανή και διαρκή τουρκική προκλητικότητα που αντιμετωπίζει, ζει και μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση με σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις».
Τέλος, αναφέρθηκε σε ένα πλέγμα ισχυρών σχέσεων που έχει δημιουργήσει η Ελλάδα με τις μεσογειακές χώρες, σημειώνοντας ότι «αποτελούν ασπίδα, όχι μόνο για τη προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και για τη σταθερότητα της περιοχής απέναντι στην απειλή της Τουρκίας».
Σύμφωνα με τον κ. Βαρβιτσιώτη, «είναι απολύτως απαραίτητο να εμβαθύνουμε τη σχέση μας με Ιταλία και Ισπανία, χώρες που είναι πιο χαλαρές στη τουρκική επιθετική πολιτική του αναθεωρητισμού.
Η Ελλάδα είναι χώρα που υπερασπίζεται τα ευρωπαϊκά σύνορά της.
Το κάναμε στον Έβρο, όταν η Τουρκία εξαπέλυσε μια ιδιότυπη μορφή υβριδικού πολέμου, και τα υπερασπιστήκαμε και στο Αιγαίο».

Κικίλιας: Ο ΣΥΡΙΖΑ υπονομεύει τη χώρα - Πλαστά τα στοιχεία για το ΕΣΥ

Για υπονόμευση της εθνικής προσπάθειας από το ΣΥΡΙΖΑ σε θέματα ύψιστης σημασίας που αντιμετωπίζει η χώρα για την εθνική επιβίωσή της, κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.
Από το βήμα της Βουλής, μιλώντας στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας  υποστήριξε πως "εμείς στη ΝΔ αντίθετα, επιμένουμε στο δόγμα «όπου ενότητα, εκεί και νίκη'».
«Καλούμε την ύστατη ώρα, την αξιωματική αντιπολίτευση να αναλογιστεί τις ευθύνες της. Και σας υπενθυμίζω ότι είναι υποχρέωσή σας να επιστρέψετε στην Ελλάδα, τουλάχιστον το ισότιμο αυτού που της αφαιρέσατε στη διάρκεια των τελευταίων ετών με τις άφρονες πολιτικές σας.
Όχι να παριστάνετε τους τιμητές και τους κήνσορες!», είπε ο Βασίλης Κικίλιας και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να πάψει να καθοδηγείται από το κομματικό συμφέρον και τις εσωτερικές ισορροπίες.
Αναφερόμενος στην κατάσταση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπο σήμερα το Εθνικό Σύστημα Υγείας, επισήμανε ότι η ιατρική ασκείται πλέον σε συνθήκες οιωνεί πολέμου και υπογράμμισε ότι παρά τις αντιξοότητες και την κατάσταση που παρέλαβε η σημερινή κυβέρνηση, οι παρεμβάσεις και οι πρωτοβουλίες που ανέλαβε έγιναν παράδειγμα επιτυχημένης διαχείρισης της πανδημίας παγκοσμίως.
«Διαμορφώσαμε ένα ασφαλές, λελογισμένο σχέδιο λειτουργίας της κοινωνίας, προσαρμοσμένο στις έκτακτες υγειονομικές συνθήκες, και όλα αυτά, με απόλυτο γνώμονα τον ανθρωποκεντρισμό και την προστασία της ανθρώπινης ζωής», είπε ο Βασίλης Κικίλιας.

Καραμανλής: Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να διχάσει

Σκληρή κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ άσκησε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, κατηγορώντας τον «για απόλυτη πολιτική υποκρισία», απορρίπτοντας την πρόταση μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, και υποστηρίζοντας πως η αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθεί να πολώσει και να διχάσει.
«Μετά από δύο ημέρες, η αλήθεια είναι ότι ουδείς από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να δικαιολογήσει γιατί, εν μέσω πανδημίας και όξυνσης στα ελληνοτουρκικά, την ώρα που η πατρίδα μας χρειάζεται τη μέγιστη δυνατή πολιτική συναίνεση, εκείνοι επέλεξαν να πολώσουν και να διχάσουν.
Έχετε και εσείς όμως παρελθόν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής και συμπλήρωσε:
«Εσείς δεν ήσασταν η κυβέρνηση μιας δήθεν αριστεράς, που κόψατε μισθούς και συντάξεις και κάνατε 29 αυξήσεις φόρων και εισφορών;
Εσείς δεν είστε που καταργήσατε τον Φεβρουάριο του 2019 την προστασία της 1ης κατοικίας;
Εσείς δεν είστε η κυβέρνηση που θέσπισε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς;
Ο παλαιός σύντροφός σας Παναγιώτης Λαφαζάνης, σας κατηγορεί ότι όταν ήσασταν στην κυβέρνηση κάθε Τέταρτη, στέναζαν τα ειρηνοδικεία με πλειστηριασμούς σπιτιών φτωχών νοικοκυριών.
Και εσείς στέλνατε τα ΜΑΤ στις κινητοποιήσεις εναντίον των πρώην συντρόφων σας.
Αυτά λέει ο κ. Λαφαζάνης και αποδεικνύει τον κυνισμό και την απόλυτη πολιτική υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ».
«Δεν είχατε προετοιμάσει ούτε ένα νέο έργο. Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι αυτή που μεθοδικά ξεμπλοκάρει τα μεγάλα έργα», επεσήμανε ενώ έδωσε έμφαση στη Γραμμή 4 του μετρό της Αθήνας,

Τζανακόπουλος: Αποτυχία της κυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα

Για «πλήρη, παταγώδη αποτυχία σε όλα τα επίπεδα, εθνικά, οικονομικά και κοινωνικά», κατηγόρησε την κυβέρνηση ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Τζανακόπουλος.
Κατά τον ίδιο,  «μοναδικός στόχος του εκτρωματικού νέου πτωχευτικού κώδικα είναι η εξυπηρέτηση των φίλων της μεγαλοτραπεζιτών και η φτωχοποίηση της κοινωνίας».
Ειδικότερα,  ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «με τον εκτρωματικό νέο πτωχευτικό κώδικα διευκολύνει και επιταχύνει τις διαδικασίες διάλυσης των περιουσιακών στοιχείων των πολιτών».
«Αυτός ο νόμος γράφτηκε μόνο για ένα σκοπό.
Για να εξυπηρετήσετε τους φίλους σας μεγαλοτραπεζίτες με φας τρακ διαδικασίες και ακραία αναδιανομή του πλούτου από τα κάτω προς τα πάνω», ανέφερε ο κ Τζανακόπουλος, ο οποίος έκανε λόγο  για «πλήρη αποτυχία του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα» και σημείωσε ότι «η ίδια η πραγματικότητα τον διαψεύδει με παταγώδη τρόπο».
«Η πανδημία αποδεικνύει την απόλυτη αποτυχία σας.
Στο προϋπολογισμό του 2020 υπάρχει η παγκόσμια πρωτοτυπία να μειώνονται οι δαπάνες των νοσοκομείων σε σχέση με το 2019 και εσείς την ίδια ώρα να μιλάτε για στήριξη και ενίσχυση του δημόσιου συστήματος», τόνισε.
Ακόμη, ο  κ. Τζανακόπουλος εξαπέλυσε επίθεση και στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοίδη, τον οποίο και  χαρακτήρισε ως «νεοφώτιστο και ανεκδιήγητο νεοδεξιό», ενώ  κάλεσε τον Υπουργό Εξωτερικών, Ν. Δένδια, να ξεκαθαρίσει εάν η επέκταση των χωρικών υδάτων της χώρας στα 12 μίλια είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδος ή εθνικισμός, όπως είχε πει χθες στην ομιλία του.
Όπως είπε ο κ. Τζανακόπουλος, «ο νεοφώτιστος ανεκδιήγητος κ. Χρυσοχοίδης εκστόμισε ψέματα και προσβολές συγκρίνοντας τους αριστερούς που πήγαν στην εξορία με τους ναζί εγκληματίες της Χρυσής Αυγής».
«Ο υπουργός Εξωτερικών πρέπει να διευκρινίσει αν η άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος της χώρας στα 12 μίλια είναι εθνικισμός;
Είναι αδιανόητο το σχόλιο του κ. Χρυσοχοίδη που μέσα στο νεοφώτιστο νεοδεξιό φανατισμό του, ανοίγει το στόμα του και δεν ξέρει τι λέει», πρόσθεσε.
Επίσης, ο κ. Τζανακόπουλος μίλησε για αντιφατική κριτική της κυβέρνησης κατά του ΣΥΡΙΖΑ με ψευτοεπιχειρήματα.
Όπως είπε, «έρχεστε με ψευτοεπιχειρήματα και λέτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατήργησε την προστασία της πρώτης κατοικίας την ίδια ώρα που υποστηρίζετε ότι παρατείνατε την ρύθμιση που είχαμε κάνει εμείς για την προστασία της.
Ένας και μοναδικός στόχος σας είναι η εξυπηρέτηση των σ&

bankingnews.gr

BREAKING NEWS