Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊoύ διεθνώς - Στους 1,14 εκατ. οι νεκροί, στα 42,8 εκατ. τα κρούσματα - Μερικό lockdown σε Ιταλία και Ισπανία

tags :
Ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊoύ διεθνώς - Στους 1,14 εκατ. οι νεκροί, στα 42,8 εκατ. τα κρούσματα - Μερικό lockdown σε Ιταλία και Ισπανία
Σε νέα περιοριστικά μέτρα προχωρούν οι ευρωπαικές χώρες
Σε εφιάλτη διαρκείας εξελίσσεται το β’ κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού σε Ευρώπη και ΗΠΑ,  καθώς τα περιοριστικά μέτρα, τα οποία λαμβάνουν ολοένα και περισσότερα κράτη αδυνατούν να συγκρατήσουν την ένταση του ιού.
Σε παγκόσμιο επίπεδο οι νεκροί ξεπερνούν τους 1,15 εκατομμύρια, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι πάνω από 42,7 εκατομμύρια,  ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, υπολογίζονται σε περίπου 28,8 εκατομμύρια.
Την ίδια ώρα, στην Ευρώπη έχει σημάνει συναγερμός, αφού ο αριθμός των νέων κρουσμάτων σε διάστημα 10 ημερών υπερδιπλασιάστηκε και για πρώτη φορά ξεπέρασε την Πέμπτη τα 200.000 ημερήσια κρούσματα, με πολλές χώρες της νότιας Ευρώπης να καταγράφουν αυτή την εβδομάδα τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων.
Σημειώνεται ότι η Ευρώπη κατέγραψε 100.000 ημερήσια κρούσματα για πρώτη φορά στις 12 Οκτωβρίου, ενώ  καταγράφει σχεδόν το 19% των παγκόσμιων κρουσμάτων και περίπου το 22% των παγκόσμιων θανάτων.
Η Ευρώπη ως περιφέρεια καταγράφει περισσότερα ημερήσια κρούσματα από την Ινδία, την Βραζιλία και τις ΗΠΑ μαζί, με την αύξηση που σημειώνεται να συνδέεεται και με τη διενέργεια περισσότερων διαγνωστικών τεστ σε σχέση με το πρώτο κύμα της πανδημίας.
Στη Δυτική Ευρώπη,  η Γαλλία έγινε η δεύτερη χώρα στην Ευρώπη, μετά την Ισπανία, που ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπερνά το όριο του 1 εκατομμυρίου.
Και ενώ τα νοσοκομεία ανά την Ευρώπη παραμένουν σε καθεστώς μεγάλης πίεσης,  με τον αριθμό των εισαγωγών ασθενών με COVID-19 να αυξάνεται, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται ότι βρίσκονται στο επίκεντρο της πανδημίας.
Η Ευρώπη είναι σε εξαιρετικά δύσκολη θέση καθώς η κατάσταση σε 23 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στο Ηνωμένο Βασίλειο προκαλεί πλέον «μεγάλη ανησυχία», όπως τονίζεται στην τελευταία αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.
Όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με εξαίρεση την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Φινλανδία και την Εσθονία, εισέρχονται πλέον στην κατηγορία «σοβαρής ανησυχίας», έναντι επτά πριν από έναν μήνα, αναφέρει το ECDC.
Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ είναι και αυτές στο κόκκινο, καθώς και από εκεί τα τελευταία στοιχεία είναι εξαιρετικά απαισιόδοξα, όπως και μελέτη ερευνητών του Ινστιτούτου Μέτρησης και Αξιολόγησης της Υγείας του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, που κάνουν λόγο για 500.000 θανάτους ως τον Φεβρουάριο του 2021!
Σε τουλάχιστον 30 Πολιτείες καταγράφεται έξαρση μολύνσεων ενώ έντονο προβληματισμό προκαλεί και η αύξηση κατά 33% από τις αρχές Οκτωβρίου των εισαγωγών ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία.
Δύσκολη παραμένει η κατάσταση στη Λατινική Αμερική, ενώ πιο αισιόδοξη είναι η εικόνα από την Ινδία και την Κίνα.
Σημειώνεται μάλιστα πως στην Κίνα ο αριθμός των νεκρών (4.634) παραμένει αμετάβλητος από τον περασμένο Μάιο, πάντα βάσει των επίσημων στοιχείων.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 42.626.537 και σε νεκρούς με 1.152.314
- Πρώτες σε αριθμό κρουσμάτων οι ΗΠΑ με 8.581.574 και σε νεκρούς με 225.197
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 156.903 και τρίτη σε κρούσματα με 5.380.635
- Τρίτη σε νεκρούς η Ινδία με 118.534 και τέταρτο το Μεξικό με 88.743
- Ακολουθεί στην πέμπτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 44.835 νεκρούς
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 1.503.652 – Στους 25.875 οι νεκροί
- Πέμπτη σε κρούσματα η Γαλλία με 1.130.081, έκτη η Αργεντινή με 1.081.336 και έβδομη η Ισπανία με 1.046.132
- Όγδοη η Κολομβία με 1.007.711, ένατο το Μεξικό με 886.800 και δέκατο το Περού με 883.116.

Image
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ισπανία

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε την Ισπανία ο πρωθυπουργός Pedro Sanchez, σε μία προσπάθεια να περιοριστεί το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού προκείμενου να αποφευχθεί η χαοτική κατάσταση της περασμένης άνοιξης με τους χιλιάδες νεκρούς.
Έτσι, η Ισπανία απαγορεύει την κυκλοφορία από τις 11 το βράδυ ως τις 6 το πρωί της επόμενης ημέρας, με την καθεμιά από τις αυτόνομες κοινότητες να έχει τη δυνατότητα να προσαρμόσει το μέτρο μία ώρα νωρίτερα ή αργότερα.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα δώσει στις περιφέρειες, οι οποίες αποφασίζουν για τα υγειονομικά τους θέματα, τις εξουσίες να επιβάλουν αυστηρότερους περιορισμούς στην κυκλοφορία, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης κυκλοφορίας.
Μπορούν επίσης να θέσουν περιορισμούς στη λειτουργία των επιχειρήσεων και να περιορίσουν άλλες δραστηριότητες, όπως οι συγκεντρώσεις, μέσα και έξω από το σπίτι.
Ένας αυξανόμενος αριθμός περιφερειών κάλεσε την κυβέρνηση να εφαρμόσει το μέτρο που τους επιτρέπει να επιβάλλουν απαγόρευση κυκλοφορίας.
Σύμφωνα πάντως με την εφημερίδα El País, τα περιοριστικά μέτρα θα είναι ηπιότερα από το πρώτο κύμα της πανδημίας. Πρόθεση ωστόσο της κυβέρνησης είναι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης να παραταθεί μέχρι τον Απρίλιο 2021.
Η Ισπανία επέβαλε ένα από τα πιο σκληρά lockdown την άνοιξη και στη συνέχεια χαλάρωσε τα μέτρα το καλοκαίρι.
Όμως, όπως και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, βιώνει ένα επιθετικό δεύτερο κύμα τις τελευταίες εβδομάδες, με αποτέλεσμα τώρα έχει έναν από τους υψηλότερους αριθμούς λοιμώξεων στη Δυτική Ευρώπη.
Οι συνολικές περιπτώσεις αυξήθηκαν σε 1.046.132 την Παρασκευή (23/10) , ενώ ο αριθμός των θανάτων πλησιάζει τους 35.000.

Ιταλία: Κλείνουν καφέ και εστιατόρια από τις 6 το απόγευμα

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Giuseppe Conte, σε τηλεοπτικό μήνυμά του, παρουσίασε τα νέα μέτρα που έλαβε η κυβέρνησή του για τον περιορισμό των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού.
Επιβεβαιώνεται ότι τα καφέ και τα εστιατόρια θα πρέπει να κλείνουν, από 26/10, στις 6 το απόγευμα.
Τα βράδια θα επιτρέπεται μόνον παράδοση κατ΄οίκον και αγορά εδεσμάτων και ροφημάτων «take away».
Μετά τις έξι το απόγευμα, επίσης, απαγορεύεται η κατανάλωση φαγητού στον δρόμο.
Παράλληλα, η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε ότι θα πρέπει να κλείσουν πισίνες, γυμναστήρια, θέατρα, κινηματογράφοι, αίθουσες χορού και τυχερών παιχνιδιών.
Οι μαθητές των λυκείων, στο εξής, θα παρακολουθούν το σχολικό πρόγραμμα με τηλε- εκπαίδευση, σε ποσοστό από 75% και πάνω.
Αυξάνεται και η εξ αποστάσεως εργασία για την δημόσια διοίκηση, με σύσταση να γίνει το ίδιο και στον ιδιωτικό τομέα.
«Τον Νοέμβριο θα υποφέρουμε λίγο, αλλά ελπίζουμε ότι -σφίγγοντας τα δόντια- στην συνέχεια θα ξαναπάρουμε ανάσα», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός, ο οποίος θέλησε να προσθέσει, πάντως, ότι «δεν επιβάλλεται γενική απαγόρευση κυκλοφορίας».
Ζήτησε, επίσης, από τους πολίτες να μετακινούνται μόνον όταν υπάρχει πραγματική ανάγκη επαγγελματικού χαρακτήρα, για λόγους υγείας, για έκτακτες περιπτώσεις και για την εκπαίδευση.
«Ξέρουμε ότι η πανδημία προκαλεί θυμό και βαθιά αμηχανία.
Υπάρχουν νέες οικονομικές ανισότητες και για τον λόγο αυτό θα στηρίξουμε άμεσα όλες τις κατηγορίες που πλήττονται από τους νέους αυτούς περιορισμούς» τόνισε, τέλος, ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Μέτρα σε ολόκληρη την Ευρώπη

Εξάλλου υτό αυτά τα δεδομένα,ολοένα και περισσότερες χώρες λαμβάνουν μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού.

Συγκεκριμένα:

-Γαλλία: Νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας σε εννέα πόλεις

 Η Γαλλία επεκτείνει την νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας σε δεκάδες ακόμη περιοχές σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού.
  Η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 21:00 ως τις 06:00 τέθηκε σε ισχύ την Παρασκευή 23/10, τα μεσάνυχτα, μέτρο από το οποίο θα επηρεαστούν περίπου 46 εκατομμύρια πολίτες στο Παρίσι και στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας.
Πρόκειται για μέτρο που έρχεται λιγότερο από μια εβδομάδα μετά την επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας στην περιοχή του Παρισιού και οκτώ ακόμη πόλεις, μεταξύ των οποίων η Μασσαλία, η Λυών, η Λίλλη και η Τουλούζη.
 Η επέκταση της απαγόρευσης περιλαμβάνει 38 ακόμη διοικητικά διαμερίσματα καθώς και στο υπερπόντιο έδαφος της Πολυνησίας και θα παραμείνει σε ισχύ για έξι εβδομάδες.

-Βέλγιο: Αυστηροί περιορισμοί


Το Βέλγιο, μία από τις περισσότερο πληγείσες χώρες από τον κορωνοϊό στην Ευρώπη,  αυστηροποίησε περαιτέρω τους περιορισμούς για τις κοινωνικές συναθροίσεις την Παρασκευή 23/10, απαγορεύοντας την παρουσία φιλάθλων από τους αθλητικούς αγώνες, περιορίζοντας τον επιτρεπόμενο αριθμό επισκεπτών σε πολιτιστικούς χώρους και κλείνοντας τα θεματικά πάρκα.   
Ήδη, το Βέλγιο έχει κλείσει τα καφέ, τα μπαρ και τα εστιατόρια και έχει επιβάλει νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας.  
Επίσης, οι περιορισμοί περιλαμβάνουν αυστηρότερη κοινωνική αποστασιοποίηση, προσπάθειες αποφυγής συνωστισμού στα δημόσια μέσα μεταφοράς και μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό θεατών τα 200 άτομα σε θέατρα, συναυλιακούς χώρους και κινηματογράφους, μέχρι τις 19 Νοεμβρίου.
 Τα μέτρα θα ισχύσουν για τέσσερις εβδομάδες.
Σημειώνεται πως έχει τον δεύτερο κατά κεφαλήν υψηλότερο ρυθμό μολύνσεων στην Ευρώπη μετά την Τσεχία και μάλιστα, την Πέμπτη 22/10 ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έφθασε τον αριθμό ρεκόρ των 10.500.
Έως τώρα η χώρα αντιστέκεται στις εκκλήσεις ειδικών του τομέα υγείας για επιβολή ενός δεύτερου καθολικού lockdown, έπειτα από μια περίοδο καραντίνας τον Μάρτιο.

-Ισπανία: Περιορισμοί στις μετακινήσεις


 Η Ισπανία είναι η πρώτη χώρα της ΕΕ που καταγράφει ένα εκατομμύριο νέα κρούσματα και η βόρεια κοινότητα της Ναβάρα έχει επιβάλει περιορισμούς στις μετακινήσεις, κάτι που θα ισχύσει και στη Ριόχα, μια άλλη αυτόνομη κοινότητα στα βόρεια.
Οι περιφερειακές αρχές της Μαδρίτης επιβάλλουν από το Σάββατο 24/10 απαγόρευση σε όλες τις συναθροίσεις από τα μεσάνυχτα ως τις 06:00.

-Σλοβακία: Μερικό lockdown και κλείσιμο των περισσότερων σχολείων

Στη Σλοβακία από τη Δευτέρα 26/10 και για έναν μήνα κλείνει τα περισσότερα σχολεία και καλεί τους πολίτες να παραμένουν στα σπίτια τους και να βγαίνουν μόνο για τις απαραίτητες αγορές, για να εργαστούν ή για μια βόλτα στο ύπαιθρο, αλλά σε κοντινές αποστάσεις.
Μετά την πρώτη εβδομάδα των νέων μέτρων που ξεκίνησαν από την Παρασκευή 23/10, όσοι δεν βγουν αρνητικοί στο τεστ θα υποχρεώνονται σε ακόμη πιο αυστηρό lockdown, ενώ όσοι βγαίνουν αρνητικοί θα έχουν τους υφιστάμενους περιορισμούς στις κινήσεις όπως και την πρώτη εβδομάδα.
Σημειώνεται ότι η Σλοβακία κατέγραψε την Πέμπτη 22/10 ημερήσιο αριθμό ρεκόρ νέων κρουσμάτων.

- Πολωνία: Κλειστά για 2 εβδομάδες μπαρ και εστιατόρια - Θετικός στον ιό ο Duda

 
Η κυβέρνηση της Πολωνίας θα κλείσει για δύο εβδομάδες τα εστιατόρια και τα μπαρ, τα οποία θα μπορούν να δίνουν μόνο φαγητό σε πακέτο, και θα περιορίσει σε πέντε άτομα τις επιτρεπόμενες συναθροίσεις. Παράλληλα απαγορεύονται οι γάμοι, ενώ μειώνεται δραστικά ο αριθμός των ατόμων μέσα στα καταστήματα, τα μέσα μεταφοράς και τις εκκλησίες.
 Ακόμη, η κυβέρνηση θα συστήσει στους πολίτες 70 ετών και άνω να παραμένουν στα σπίτια τους και ενθαρρύνει την τηλεργασία, ενώ τα παιδιά θα επιτρέπεται να βγαίνουν από τα σπίτια τους στη διάρκεια της ημέρας μόνο με τη συνοδεία ενός ενήλικα και στο σχολείο θα συνεχίσουν να πηγαίνουν κανονικά μόνο οι μαθητές των τριών πρώτων τάξεων του Δημοτικού.
Οι υπόλοιποι μαθητές θα υποχρεωθούν σε τηλεκπαίδευση.
Τέλος, κλείνουν γυμναστήρια και πισίνες.
Στο μεταξύ, θετικός στον κορωνοϊό βρέθηκε ο πρόεδρος της Πολωνίας A. Duda, ο οποίος όμως νιώθει καλά, όπως ανακοίνωσε το Σάββατο 24/10 ο υπουργός Προεδρίας Blazej Spychalski μέσω Twitter.
Σε καραντίνα μπήκε και η νικήτρια του εφετινού Roland Garros, η 19χρονη Iga Swiatek, αν και όπως δήλωσε το Σάββατο 24/10 αισθάνεται καλά, καθώς συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Πολωνίας Α. Duda, ο οποίος κατόπιν βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό.

- Γερμανία: Απαγορεύονται οι συναθροίσεις- Πάνω από 10 χιλ. οι νεκροί


Τους 10.000 ξεπέρασαν οι θάνατοι εξαιτίας της Covid-19 στη Γερμανία, από την έναρξη της πανδημίας, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ για τις λοιμώδεις νόσους.
Η Γερμανία κατέγραψε 11.176 νέα κρούσματα κορονοϊού το προηγούμενο 24ωρο, όπως ανακοίνωσε το ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των μολύσεων στη χώρα σε 429.181.
Ακόμη, 29 θάνατοι καταγράφηκαν το ίδιο διάστημα, με τον συνολικό απολογισμό των νεκρών να ανέρχεται πλέον σε 10.032.
Η Γερμανίδα καγκελάριος, A. Merkel,  παρότρυνε τους Γερμανούς να περιορίσουν τις κοινωνικές επαφές τους και να κρατήσουν στο ελάχιστο δυνατό τα ταξίδια τους, καθώς οι μολύνσεις από τον κορωνοϊό αυξάνονται.
Αν οι Γερμανοί μειώσουν τις κοινωνικές επαφές τους «όλοι μαζί θα αντιμετωπίσουμε τη μαζική πρόκληση του κορωνοϊού», ανέφερε η Merkel σε ανακοίνωσή της.
Η Γερμανία επέκτεινε τις ταξιδιωτικές οδηγίες για την Ελβετία, την Ιρλανδία, την Πολωνία, το μεγαλύτερο τμήμα της Αυστρίας και περιοχές της Ιταλίας, περιλαμβανομένης της Ρώμης.
Ακόμη, οι γερμανικές αρχές απαγορεύουν τις συναθροίσεις, μια περιφέρεια στον νότο έχει τεθεί σχεδόν σε καραντίνα και η προστατευτική μάσκα είναι πλέον υποχρεωτική σε ορισμένους δρόμους του Βερολίνου.

-Ιρλανδία: Όλοι οι πολίτες μέσα στα σπίτια τους για 6 εβδομάδες

Στην Ιρλανδία, με την ελπίδα ότι η χώρα «θα γιορτάσει τα Χριστούγεννα όπως πρέπει», τέθηκαν σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 21/10 αυστηρά περιοριστικά μέτρα.
Έτσι, όλοι οι κάτοικοι καλούνται να παραμείνουν στα σπίτια τους για έξι εβδομάδες, τα μη απολύτως αναγκαία εμπορικά καταστήματα έκλεισαν, ενώ ανοιχτά παρέμειναν τα σχολεία.

- Βόρεια Αγγλία: Κλείνουν σχεδόν τα πάντα

  
Στην τρίτη βαθμίδα «πολύ υψηλού» κινδύνου από τον κορωνοϊό με τα αυστηρότερα μέτρα που εφαρμόζει η βρετανική κυβέρνηση υπάγεται από το Σάββατο 24/10 το Νότιο Γιόρκσιρ στη βόρεια Αγγλία.
Η απόφαση αφορά τις πόλεις Σέφιλντ, Μπάρνσλι, Ντόνκαστερ και Ρόδεραμ, δηλαδή συνολικά περίπου 1,4 εκατομμύριο πολίτες.
Η περιοχή συμφώνησε σε ένα πακέτο οικονομικής ενίσχυσης ύψους 45,1 εκατομμυρίων ευρώ για την στήριξη των επιχειρήσεων που θα πρέπει να κλείσουν και για τη λήψη επιπλέον μέτρων για την δημόσια υγεία
Το Νότιο Γιόρκσιρ ακολουθεί την ευρύτερη περιοχή της πόλης του Λίβερπουλ και την κομητεία του Λάνκασιρ στη βορειοδυτική Αγγλία που ήδη υπάγονται στα μέτρα της τρίτης βαθμίδας, ενώ από την Πέμπτη 22/10 τα ίδια μέτρα ισχύουν και στο ευρύτερο Μάντσεστερ.
Η τρίτη βαθμίδα προβλέπει κλείσιμο των παμπ και των μπαρ που δεν προσφέρουν κύριο γεύμα, απαγόρευση συναντήσεων σε κλειστό ή ανοιχτό χώρο ατόμων που δεν μένουν στην ίδια κατοικία, κλείσιμο των καζίνο, των στεγασμένων παιδότοπων, των γραφείων στοιχημάτων και των γυμναστηρίων κατόπιν συνεννόησης με τις τοπικές αρχές, καθώς και σύσταση αποφυγής μετακινήσεων από και προς τις υπό περιορισμούς περιοχές.
 
-Τσεχία: Κλείνουν τα σχολεία


Ένα δεύτερο lockdown βρίσκεται σε ισχύ στη χώρα, που κλείνει τα σχολεία μέχρι τις 27 Νοεμβρίου και επιβάλλει για μια εβδομάδα lockdown στις τέσσερις περισσότερο πληγείσες περιοχές της και μερικό lockdown στην υπόλοιπη χώρα.
Η Τσεχία ανακοίνωσε 15.252 νέα κρούσματα κορωνοϊού το προηγούμενο 24ωρο, τον μεγαλύτερο ημερήσιο απολογισμό από τότε ξεκίνησε η πανδημία, καθώς η χώρα είναι αντιμέτωπη με τη γρηγορότερη εξάπλωση της covid-19 στην Ευρώπη.
Συνολικά στην Τσεχία έχουν καταγραφεί 238.323 κρούσματα κορωνοϊού, ενώ ο αριθμός των νεκρών ανήλθε σε 1.971.

  -Πορτογαλία: Απαγορεύονται οι μετακινήσεις

Ρεκόρ κρουσμάτων και στην Πορτογαλία, όπου τρεις πόλεις του βορρά (συνολικά 150.000 άνθρωποι) τέθηκαν από την Παρασκευή 23/10 σε καραντίνα.
Σε όλη τη χώρα θα απαγορευτούν οι μετακινήσεις μεταξύ κοινοτήτων στο διάστημα 30 Οκτωβρίου-3 Νοεμβρίου, που συμπίπτει με τη γιορτή των Αγίων Πάντων.
Ήδη, από την Παρασκευή 23/10, περίπου 161.000 κάτοικοι των κοινοτήτων Φελγκέιρας, Λουσάδα και Πάκος ντε Φερέιρα επιτρέπεται να βγαίνουν από το σπίτι τους μόνο για να πάνε στη δουλειά τους, στο σχολείο ή για άλλες απαραίτητες εργασίες, όπως να αγοράσουν τρόφιμα και φάρμακα.
Όσοι μπορούν να εργάζονται από το σπίτι τους καλούνται να το κάνουν, απαγορεύονται οι επισκέψεις σε γηροκομεία και στις εκδηλώσεις επιτρέπονται έως πέντε άτομα.
Τα εμπορικά καταστήματα κλείνουν μέχρι τις 10 μμ, ενώ στους γάμους και τις βαφτίσεις επιτρέπονται έως 50 άτομα και απαγορεύονται τα πάρτυ στις πανεπιστημιακές εστίες.
 
-  Δανία: Από τη Δευτέρα 26/10 αυστηρά μέτρα

 Στη Δανία από τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου μειώνεται στους 10 ο μέγιστος αριθμός ανθρώπων που θα επιτρέπεται να συναθροίζονται (από 50), όμως εξαιρούνται οι αθλητικές εκδηλώσεις, όπου το όριο διατηρείται στα 500 άτομα.
Οι Δανοί καλούνται επίσης να μην έρχονται σε επαφή με περισσότερα από 10 άτομα, εκτός της οικογένειάς τους και των συναδέλφων τους στη δουλειά.
Από την επόμενη Πέμπτη θα γίνει υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας σε κλειστούς δημόσιους χώρους.
Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα η μάσκα ήταν υποχρεωτική μόνο στα δημόσια μέσα μεταφοράς.
  Υπενθυμίζεται ότι ήδη  από τα μέσα Σεπτεμβρίου, τα μπαρ, τα καφέ και τα εστιατόρια σε όλη τη χώρα υποχρεούνται να κλείνουν στις 22:00.
Στο εξής, πελάτες και προσωπικό θα πρέπει να φορούν μάσκα, εφόσον δεν κάθονται σε τραπέζι, ενώ η πώληση αλκοόλ θα απαγορευτεί μετά τις 22:00 το βράδυ.

ΗΠΑ: Νέο ρεκόρ κρουσμάτων , σχεδόν 89 χιλ σε 24 ώρες  - Αντιμέτωπες με 500.000 θανάτους μέχρι τον Φεβρουάριο 2021

Ένα ακόμη ρεκόρ σε αριθμό κρουσμάτων μόλυνσης της Covid-19, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, κατέγραψαν οι Ηνωμένες Πολιτείες το προηγούμενο 24ωρο, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο John Hopkins.
Ειδικότερα, καταγράφηκαν 88.973 νέες μολύνσεις, έναντι 79.963 την αμέσως προηγούμενη ημέρα.
Συνολικά οι μολύνσεις από την αρχή της επιδημίας ανέρχονται στη χώρα σε 8.578.063, ενώ οι θάνατοι σε 224.904.
Πάντως, τα χειρότερα ξεσπάσματα του ιού εντοπίζονται στις Βόρειες και στις Μεσοδυτικές Πολιτείες, με περίπου 35 από τις 50 πολιτείες να αντιμετωπίζουν αύξηση του αριθμού των μολύνσεων.
Αν και ο αριθμός των θανάτων εντός διαστήματος 24 ωρών παραμένει σε γενικές γραμμές σταθερός από τις αρχές του φθινοπώρου, με 700 έως 800 θύματα ημερησίως, το Σάββατο 24/10 κατέληξαν 906 άνθρωποι.
Στο μεταξύ, θετικός στον νέο κορωνοϊό εντοπίστηκε ο επιτελάρχης του Mike Pence, o Marc Short.
Ωστόσο, αρνητικός στον ιό είναι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και η σύζυγός του.
Σημειώνεται ότι ερευνητές του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον προέβλεψαν ότι ο αριθμός των θανάτων από covid-19 στις ΗΠΑ ενδέχεται να φτάσει τους 500.000 ως τον Φεβρουάριο του 2021.
Αν και οι επιστήμονες δεν έχουν εντοπίσει την αιτία της αύξησης των κρουσμάτων, επικαλούνται τις πιο ψυχρές θερμοκρασίες που ωθούν τους ανθρώπους να περνούν περισσότερη ώρα σε εσωτερικούς χώρους, την κούραση από τα περιοριστικά μέτρα και την επιστροφή των φοιτητών και των μαθητών στα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Η εκτίμηση του Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον αντικατοπτρίζει επίσης την ανησυχία ότι ο ψυχρότερος καιρός θα ωθήσει τους Αμερικανούς σε εσωτερικούς χώρους, όπου ο ιός εξαπλώνεται πιο εύκολα.
Εντούτοις, εάν το 95% των Αμερικανών φορούσε συστηματικά μάσκα, αυτός ο απολογισμός θα μπορούσε να μειωθεί κατά σχεδόν 130.000 ανθρώπους, σύμφωνα με την έρευνα, πρόσθεσε το IHMΕ, απηχώντας τις συστάσεις του A. Fauci διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Αλλεργιών και Μολυσματικών Ασθενειών.

Fauci (ΗΠΑ): Τον Δεκέμβριο θα γνωρίζουμε, εάν το εμβόλιο κατά του Covid είναι αποτελεσματικό

Στις αρχές Δεκεμβρίου 2020 θα έχει ξεκαθαρίσει, αν ένα εμβόλιο κατά της πανδημίας Covid -19 είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, όπως δήλωσε ο κορυφαίος Αμερικανός επιδημιολόγος Anthony Fauci. Εκτεταμένος εμβολιασμός δεν είναι πιθανό να γίνει μέχρι το 2021 αλλά αργότερα, πρόσθεσε.
«Θα γνωρίζουμε αν το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό μέχρι το τέλος Νοεμβρίου ή τις αρχές Δεκεμβρίου» δήλωσε ο Fauci στο BBC.
«Όταν μιλάμε για τον εμβολιασμό ενός ουσιαστικού ποσοστού του πληθυσμού, ώστε να μπορείς να έχεις μία σημαντική επίδραση στη δυναμική του ξεσπάσματος (της πανδημίας) αυτό δεν είναι πιθανό να συμβεί μέχρι το δεύτερο ή το τρίτο τρίμηνο του 2021», σημείωσε.

Στο κόκκινο η Ευρώπη – ECDC: Μεγάλη ανησυχία για την έκρηξη των κρουσμάτων σε ΕΕ και Βρετανία - Γαλλία - Ισπανία

Στο επίκεντρο της επιδημίας του κορωνοϊού βρίσκεται και πάλι η Ευρώπη.
Η κατάσταση φαίνεται να λαμβάνει δραματικές διαστάσεις, όπως άλλωστε δείχνουν οι αντιδράσεις και οι τοποθετήσεις πολλών αρμοδίων σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και προκαλεί πλέον «μεγάλη ανησυχία», σύμφωνα με την τελευταία αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.
Όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με εξαίρεση την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Φινλανδία και την Εσθονία, εισέρχονται πλέον στην κατηγορία «σοβαρής ανησυχίας», έναντι επτά πριν από έναν μήνα, αναφέρει στην αξιολόγησή του το ECDC.
Η νεότερη εξέλιξη της επιδημίας στις ευρωπαϊκές χώρες «δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας, με την πλειονότητα των χωρών να βρίσκονται σε μια πολύ ανησυχητική επιδημιολογική κατάσταση», ανέφερε η επικεφαλής του κέντρου αυτού που εδρεύει στη Στοκχόλμη, η Αντρέα Άμον, στην ανακοίνωση του ECDC.
«Ο αντίκτυπος σε ό,τι αφορά τις πιέσεις στις υπηρεσίες υγείας και τη θνησιμότητα γίνεται ολοένα και πιο εμφανής.
Μαζί με τα υψηλά επίπεδα μετάδοσης, η προστασία των ευπαθών ανθρώπων γίνεται πιο δύσκολη και είναι αναπόφευκτο περισσότεροι εξ αυτών να προσβληθούν σοβαρά», σημειώνει η ίδια.
Από τον Αύγουστο, το ποσοστό των θετικών τεστ αυξάνεται σταθερά σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια ένδειξη ότι η μόλυνση εξαπλώνεται, καθώς η προαναφερθείσα αύξηση δεν μπορεί να εξηγηθεί από τον αυξημένο αριθμό των τεστ, υπογραμμίζει η ευρωπαϊκή υπηρεσία, που καλύπτει τις χώρες της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.
«Είναι απαραίτητο να υπάρξουν ισχυρές δράσεις δημόσιας υγείας για να αντιστραφεί ο άμεσος κίνδυνος να δούμε τα συστήματα υγείας να ‘υπερφορτώνονται’ και να μην μπορούν να προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες», δήλωσε η Άμον.
Η Ευρώπη, που πλήττεται από ένα δεύτερο κύμα της Covid-19, είναι το νέο επίκεντρο της πανδημίας, με την επιστροφή περιοριστικών μέτρων και απαγόρευσης της κυκλοφορίας σε αρκετές χώρες.
Στα τέλη Σεπτεμβρίου, η αξιολόγηση του ECDC έθεσε επτά χώρες της ΕΕ σε κατάσταση «σοβαρής ανησυχίας» αλλά η πλειονότητα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών ήταν ήδη στο όριο του να εισέλθει σε αυτή την κατηγορία.
Image

Το μόνο αισιόδοξο στοιχείο είναι ότι μέχρι στιγμής, το δεύτερο κύμα της επιδημίας στην Ευρώπη είναι λιγότερο φονικό από ότι ήταν το πρώτο, κάτι που αποδίδεται αφενός στο ότι τα κρούσματα είναι σε νεαρότερες ηλικίες και αφετέρου στις καλύτερες θεραπείες που υπάρχουν στα νοσοκομεία.
Πράγματι, οι θάνατοι αυξάνονται στην Ευρώπη με πιο αργό ρυθμό από ό,τι την περασμένη άνοιξη στο πρώτο κύμα.
Αφότου οι θάνατοι από Covid-19 άρχισαν πάλι να αυξάνονται στο τέλος του καλοκαιριού και στην αρχή του φθινοπώρου (αρχή δεύτερου κύματος), χρειάστηκε κατά μέσο όρο ένας μήνας για να υπάρξει ένας θάνατος ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους στην Ευρώπη, ενώ τον Μάρτιο είχε χρειαστεί μόνο μία εβδομάδα για την ίδια αναλογία.
Image

Image
Ένα βήμα πριν από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ισπανία


Η ισπανική κυβέρνηση συνεδριάσε εκτάκτως  το πρωί της Κυριακής (25/10/2020) για να εξετάσει το ενδεχόμενο να κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν που εξέδωσε στις 24/10.
Ο πρωθυπουργός Pedro Sanchez «συγκάλεσε εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο στις 10.00 το πρωί τοπική ώρα προκειμένου να εξεταστούν οι συνθήκες ώστε να τεθεί σε ισχύ μια νέα κατάσταση έκτακτης ανάγκης», αναφέρεται στο κείμενο, όπου προστίθεται πως αυτή η πρωτοβουλία έγινε «δεκτή από την πλειονότητα των αυτόνομων κοινοτήτων της Ισπανίας, οι οποίες τη ζήτησαν».
Το μέτρο αυτό θα δώσει στις 17 περιφέρειες τα απαραίτητα νομικά εργαλεία για να επιβάλουν αυστηρότερους περιορισμούς, μεταξύ άλλων απαγορεύσεις κυκλοφορίας, προκειμένου να αναχαιτίσουν την εξάπλωση του ιού.
Η έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου διεξάγεται ημέρες αφότου η Ισπανία πέρασε το όριο του ενός εκατομμυρίου κρουσμάτων νέου κορωνοϊού.

Θερίζει τη Λατινική Αμερική ο κορωνοϊός – Πάνω από το 20% των θανάτων παγκοσμίως σε Βραζιλία, Μεξικό

Θερίζει η επιδημία του κορωνοϊού τη Λατινική Αμερική, η οποία παραμένει μια από τις πλέον πληττόμενες περιοχές του πλανήτη όσον αφορά τα κρούσματα και τους θανάτους.
Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο σε Βραζιλία και Μεξικό εντοπίζεται τουλάχιστον το 20% των θανάτων που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως.
Στη Βραζιλία, η οποία είναι και η πιο πληττόμενη περιοχή παγκοσμίως, καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες άλλα 26.979 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και ακόμη 432 θάνατοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19.
Συνολικά, στη Βραζιλία έχουν καταγραφεί πάνω από 5,3 εκατομμύρια μολύνσεις από τον νέο κορονοϊό, ενώ ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 156.903 νεκρούς.
Δραματική είναι η κατάσταση και στο Μεξικό.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες εντοπίστηκαν 6.025επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, ενώ 431 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19.
Το Μεξικό μετρά 88.743 νεκρούς επί συνόλου886.800 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.
Image

Αργεντινή: Παράταση κατά δύο εβδομάδες των περιοριστικών μέτρων

Στην παράταση κατά δύο εβδομάδες των περιοριστικών μέτρων που υιοθετηθήκαν στη χώρα τον Μάρτιο για να περιοριστεί η εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού, προχώρησε η Αργεντινή.
Από τη Δευτέρα 26/10 και για δύο εβδομάδες θα παραμείνουν σε ισχύ οι περιορισμοί που αφορούν κυρίως την κυκλοφορία των πολιτών, τις δημόσιες συγκοινωνίες, τα μαζικά θεάματα και τις συγκεντρώσεις σε εσωτερικούς χώρους.
Το lockdown που επιβλήθηκε στις 20 Μαρτίου στην Αργεντινή σταδιακά χαλάρωσε προκειμένου να ξεκινήσουν κάποιες εμπορικές και βιομηχανικές δραστηριότητες, αλλά και πολιτιστικές σε ανοικτούς χώρους.

Βουλγαρία: Κλειστά στη Σόφια από την Κυριακή 25/10 τα νυχτερινά κλαμπ

Για δύο εβδομάδες, αρχής γενομένης από την Κυριακή 25/10, στη Σόφια, πρωτεύουσα της Βουλγαρίας με περίπου δύο εκατομμύρια κατοίκους, κλείνουν  τα νυχτερινά κλαμπ και οι ντίσκο, στο πλαίσιο εφαρμογής μέτρων για τον περιορισμό της έξαρσης των κρουσμάτων μόλυνσης από την COVID-19.
Στόχος, είναι να ελαττωθεί η πίεση που ασκείται στο σύστημα υγείας της χώρας, όπως ανακοίνωσε το Σάββατο 24/10 η δήμαρχος Yordanka Fandakova.
Η ίδια μιλώντας στην εθνική τηλεόραση BTV παρότρυνε τα πανεπιστήμια της Σόφιας να εφαρμόσουν την εκπαίδευση μέσω του διαδικτύου, όπως και τις επιχειρήσεις να έχουν όσο το δυνατό μεγαλύτερο αριθμό εργαζόμενων μέσω τηλεργασίας.
Όπως ανέφερε «η κατάσταση στη Σόφια γίνεται όλο και πιο ανησυχητική.
Έχουμε μία νέα αύξηση των μολύνσεων, αλλά και των ανθρώπων που χρειάζονται νοσηλεία.
Αυτό ασκεί πίεση στα νοσοκομεία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης