Τελευταία Νέα
Διεθνή

González (ΥΠΕΞ Ισπανίας): Δάνειο 27 δισ ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την στήριξη της οικονομίας ζητά η Μαδρίτη

González (ΥΠΕΞ Ισπανίας): Δάνειο 27 δισ ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την στήριξη της οικονομίας ζητά η Μαδρίτη
Η κυβέρνηση Sánchez θα χρησιμοποιήσει τα χρήματα για να κλήσει τον προϋπολογισμό του 2021 και να αποφύγει πολιτικές αναταρραχές λόγω της οικονομίας
Η Ισπανία αναμένεται να ζητήσει δάνειο 27 δισ ευρώ από τα 750 δισ ευρώ του  Ταμείου Ανάκαμψης, που της αναλογούν, για την ενίσχυση της οικονομίας της η οποία έχει πληγεί σημαντικά από την κρίση του κορωνοΐού.
Όπως τόνισε σε συνέντευξή της στους Financial Times η υπουργός Εξωτερικών της χώρας Arancha González, "η Μαδρίτη σχεδιάζει να δανειστεί 27 δισ. Ευρώ έναντι μελλοντικών επιχορηγήσεων από το ταμείο, πολύ πριν εγκριθούν επίσημα από την ΕΕ.
Η κυβέρνηση του Pedro Sánchez ελπίζει να χρησιμοποιήσει τα χρήματα για να κλήσει τον προϋπολογισμό του 2021 ώστε να αποφύγει πολιτικές αναταρραχές λόγω της οικονομίας που πλήττεται σκληρά από την κρίση του κορωνοΐού.
«Βρισκόμαστε τώρα στο δεύτερο κύμα αυτής της πανδημίας και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με μια σαφή αίσθηση ότι η ΕΕ εργάζεται για να διασφαλίσει ότι η ανάκαμψη θα έρθει το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε η Arancha González.
Η Ισπανία επιδιώκει να χρησιμοποιήσει το μερίδιό της από το ταμείο ανάκαμψης 750 δισ. Ευρώ της ΕΕ για την αναζωογόνηση της οικονομίας της, με την κυβέρνηση να παρομοιάζει το δάνειο αυτό με εκίεν απου έλαβε η χώρα κατά την είσοδό της στην ΕΟΚ το 1986.
Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές έχουν δημιουργήσει αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί αποτελεσματικά τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης.
"Το πραγματικό κλειδί του σχεδίου ανάκαμψης δεν είναι το συνολικό ποσό, αλλά η ικανότητά μας να επιλέξουμε το σωστό είδος έργων", δήλωσε ο Rafael Doménech, επικεφαλής οικονομικής ανάλυσης της Ισπανικής τράπεζας BBVA.
«Δεν θα είναι πολύ χρήσιμο αν πάρουμε 140 δισεκατομμύρια ευρώ και μετά διαπιστώσουμε ότι δεν είμαστε ικανοί να τα χρησιμοποιήσουμε καλά».
Η Ισπανία, η οποία ελπίζει να πληροί τις προϋποθέσεις για επιχορηγήσεις 70 δισεκατομμυρίων ευρώ και δάνεια 70 δισεκατομμυρίων ευρώ για το διάστημα 2021-26, είναι ίσως η χώρα της ΕΕ που πλήττεται περισσότερο από την πανδημία.
Πάνω από 3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί και ο Pedro Sanchez έχει προειδοποιήσει ότι έρχονται ακόμη πιο δύσκολοι μήνες . Το ΔΝΤ αναμένει ότι η οικονομία της Ισπανίας θα συρρικνωθεί 12,8% φέτος και το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα ανέλθει στο 14,1% του ΑΕΠ.
Σε μια περίοδο τέτοιας οικονομικής πίεσης, το σχέδιο λήψης «προκαταβολής» 27 δισ. Ευρώ από το ταμείο θα επέτρεπε στην Ισπανία να πάρει ανάσα, παρόλο που το πρόγραμμα της ΕΕ απαιτεί την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των Κοινοβουλίων των χωρών μελών.
Με τα 27 δισ. Ευρώ στον επικείμενο προϋπολογισμό της κυβέρνησής του, ο Sánchez προσπαθεί να αποφύγει την καταψήφιση του προυπολογισμό του 2021 από την αντιπολίτευση, όπως είχε συμβεί και το 2018, όταν ανέλαβε την εξουσία.
Όπως τόνισε η González  ο δανεισμός σε αυτή τη βάση που ζητά η Ισπανία είναι  «αναπόσπαστο μέρος» της συμφωνίας ηγετών της ΕΕ τον Ιούλιο για τη σύσταση του ταμείου. «Η απόλυτη εγγύηση για όλους τους ευρωπαίους ενδιαφερόμενους. . . είναι ότι θα υπάρξει έλεγχος [ΕΕ] » τόνισε.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης