Ανεξέλεγκτο το β’ κύμα της επιδημίας σε Ευρώπη, ΗΠΑ – Αισιοδοξία για το εμβόλιο της Οξφόρδης – Στα 1,16 εκατ. οι νεκροί, στα 43 εκατ. τα κρούσματα

Ανεξέλεγκτο το β’ κύμα της επιδημίας σε Ευρώπη, ΗΠΑ – Αισιοδοξία για το εμβόλιο της Οξφόρδης – Στα 1,16 εκατ. οι νεκροί, στα 43 εκατ. τα κρούσματα
Ισχυρή ανοσοαπόκριση στους ηλικιωμένους φέρεται να προκαλεί στους ηλικιωμένους το εμβόλιο του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca
(upd5) Ανεξέλεγκτα εξελίσσεται το β’ κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού σε Ευρώπη και ΗΠΑ παρά τα συνεχή περιοριστικά μέτρα και τις απαγορεύσεις που τίθενται σε ισχύ.
Στην Ευρώπη η κατάσταση αρχίζει να λαμβάνει δραματικές διαστάσεις με τα περισσότερα κράτη να αναφέρουν καθημερινά ρεκόρ κρουσμάτων και αυξημένους θανάτους.
Η Ισπανία τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενώ με απόφαση της κυβέρνησης Sanchez επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες σε όλη την χώρα, η Ιταλία ανακοίνωσε ότι από σήμερα Δευτέρα 26/10 κλείνει σινεμά, πισίνες, θέατρα και γυμναστήρια ενώ τα μπαρ, τα καφέ και τα εστιατόρια θα κλείνουν από τις 18:00 το απόγευμα τη στιγμή που στη Γερμανία, η οποία καταγράφει συνεχή αύξηση κρουσμάτων, η καγκελάριος Merkel εξέφρασε την ανησυχία της υποστηρίζοντας πως «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι», χαρακτηρίζοντας την επιδημία «συμφορά» και «μάστιγα».
Αλλά και στις ΗΠΑ, το δεύτερο κύμα της επιδημίας εξελίσσεται με εφιαλτικούς ρυθμούς, καθώς ολοένα και περισσότερες Πολιτείες αναφέρουν ρεκόρ κρουσμάτων, εισαγωγών στα νοσοκομεία και θανάτων.
Ήδη πολλές Πολιτείες ζητούν από τους πολίτες τους να παραμείνουν στα σπίτια τους ενώ επανέρχεται το σενάριο να καταστεί υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε εθνικό επίπεδο σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του ιού.
Μελέτη μάλιστα του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον αναφέρει πως αν το 95% των Αμερικάνων φορέσει μάσκα, θα μπορούσαν να αποτραπούν τουλάχιστον 100.000 θάνατοι.
Σημειώνεται πως μελέτη ερευνητών του Ινστιτούτου Μέτρησης και Αξιολόγησης της Υγείας του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, κάνει λόγο για 500.000 θανάτους ως τον Φεβρουάριο του 2021!
Δύσκολη παραμένει η κατάσταση στη Λατινική Αμερική, ενώ πιο αισιόδοξη είναι η εικόνα από την Ινδία και την Κίνα.
Εν τω μεταξύ, αισιοδοξία υπάρχει από το εμβόλιο του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca, το οποίο σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των δοκιμών, προκαλεί ισχυρή ανοσοαπόκριση στους ηλικιωμένους.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι θάνατοι προσεγγίζουν τους 1,16 εκατομμύρια, τα κρούσματα ξεπερνούν τα 43 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, υπολογίζονται σε 29 εκατομμύρια.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 43.187.134 και σε νεκρούς με 1.155.653
-  Πρώτες σε αριθμό κρουσμάτων οι ΗΠΑ με 8.639.900 και σε νεκρούς με 225.282
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 157.134 και τρίτη σε κρούσματα με 5.394.128
- Τρίτη σε νεκρούς η Ινδία με 119.014 και τέταρτο το Μεξικό με 88.924
- Ακολουθεί στην πέμπτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 44.986 νεκρούς
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 1.503.652 – Στους 25.875 οι νεκροί
- Πέμπτη σε κρούσματα η Γαλλία με 1.130.143, έκτη η Αργεντινή με 1.090.589 και έβδομη η Ισπανία με 1.046.132
- Όγδοη η Κολομβία με 1.015.885, ένατο το Μεξικό με 891.160 και δέκατο το Περού με 888.175.
https://pbs.twimg.com/media/ElRDM53XgAAbX3W?format=jpg&name=large
Εμβόλιο Οξφόρδης: Ισχυρή ανοσοαπόκριση στους ηλικιωμένους

Αισιόδοξα είναι τα πρώτα αποτελέσματα των δοκιμών του πειραματικού εμβολίου κατά της COVID-19 που αναπτύσσει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca Plc, καθώς όπως αναφέρουν σε σημερινό δημοσίευμα τους οι Financial Times, φαίνεται ότι το εμβόλιο προκαλεί ισχυρή ανοσοαπόκριση στους ηλικιωμένους, οι οποίοι αποτελούν την ομάδα του πληθυσμού που διατρέχει τον υψηλότερο κίνδυνο από τον νέο κορωνοϊό.
Αυτό που δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα των δοκιμών είναι ότι το πειραματικό αυτό εμβόλιο ενεργοποιεί προστατευτικά αντισώματα και λεμφοκύτταρα στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες.
Τα πορίσματα αυτά απηχούν επίσης στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον Ιούλιο, τα οποία δείχνουν ότι το εμβόλιο προκάλεσε "ισχυρές ανοσοαποκρίσεις" σε ομάδα υγειών ενηλίκων 18 ως 55 ετών, αναφέρουν οι FT, οι οποίοι επικαλούνται πρόσωπα που είναι ενήμερα για τα αποτελέσματα των λεγόμενων εξετάσεων αίματος ανοσογονικότητας.

Στο κόκκινο η Ευρώπη – Νέες απαγορεύσεις σε Ισπανία, Ιταλία – Ποια μέτρα ισχύουν

Στο κόκκινο βρίσκεται η Ευρώπη με την τελευταία αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) να αναφέρει ότι όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με εξαίρεση την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Φινλανδία και την Εσθονία, εισέρχονται πλέον στην κατηγορία «σοβαρής ανησυχίας».
Σύμφωνα με το ECDC, η επιδημία «δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας, με την πλειονότητα των χωρών να βρίσκονται σε μια πολύ ανησυχητική επιδημιολογική κατάσταση» ενώ επισημαίνεται ότι «εναι απαραίτητο να υπάρξουν ισχυρές δράσεις δημόσιας υγείας για να αντιστραφεί ο άμεσος κίνδυνος να δούμε τα συστήματα υγείας να ‘υπερφορτώνονται’ και να μην μπορούν να προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες»
Image
Αφότου οι θάνατοι από Covid-19 άρχισαν πάλι να αυξάνονται στο τέλος του καλοκαιριού και στην αρχή του φθινοπώρου (αρχή δεύτερου κύματος), χρειάστηκε κατά μέσο όρο ένας μήνας για να υπάρξει ένας θάνατος ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους στην Ευρώπη, ενώ τον Μάρτιο είχε χρειαστεί μόνο μία εβδομάδα για την ίδια αναλογία.
Υπό αυτά τα δεδομένα, τα ευρωπαϊκά κράτη λαμβάνουν μια σειρά από περιοριστικά μέτρα.
Συγκεκριμένα:

Ισπανία: Τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενώ από σήμερα 26/10 επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη την χώρα από τις 23:00 το βράδυ έως τις 06:00 το πρωί.
Ωστόσο αναφέρεται πως καθεμιά από τις αυτόνομες κοινότητες έχει τη δυνατότητα να προσαρμόσει το μέτρο μία ώρα νωρίτερα ή αργότερα.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα δώσει στις περιφέρειες, οι οποίες αποφασίζουν για τα υγειονομικά τους θέματα, τις εξουσίες να επιβάλουν αυστηρότερους περιορισμούς στην κυκλοφορία, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης κυκλοφορίας.
Μπορούν επίσης να θέσουν περιορισμούς στη λειτουργία των επιχειρήσεων και να περιορίσουν άλλες δραστηριότητες, όπως οι συγκεντρώσεις, μέσα και έξω από το σπίτι.

Ιταλία: Από σήμερα 26/10 η Ιταλία κλείνει σινεμά, θέατρα, πισίνες και γυμναστήρια ενώ εστιατόρια, καφέ και μπαρ θα κλείνουν νωρίτερα και συγκεκριμένα, στις 18:00 το απόγευμα.
Τα βράδια θα επιτρέπεται μόνον παράδοση κατ΄οίκον και αγορά εδεσμάτων και ροφημάτων «take away».
Μετά τις 18:00 το απόγευμα, επίσης, απαγορεύεται η κατανάλωση φαγητού στον δρόμο.
Οι μαθητές των λυκείων, στο εξής, θα παρακολουθούν το σχολικό πρόγραμμα με τηλε-εκπαίδευση, σε ποσοστό από 75% και πάνω ενώ αυξάνεται και η εξ αποστάσεως εργασία για την δημόσια διοίκηση, με σύσταση να γίνει το ίδιο και στον ιδιωτικό τομέα.

Γαλλία:  Η Γαλλία επεκτείνει την νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας σε δεκάδες ακόμη περιοχές σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού.
Η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 21:00 ως τις 06:00 τέθηκε σε ισχύ την Παρασκευή 23/10, τα μεσάνυχτα, μέτρο από το οποίο θα επηρεαστούν περίπου 46 εκατομμύρια πολίτες στο Παρίσι και στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας.
Πρόκειται για μέτρο που έρχεται λιγότερο από μια εβδομάδα μετά την επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας στην περιοχή του Παρισιού και οκτώ ακόμη πόλεις, μεταξύ των οποίων η Μασσαλία, η Λυών, η Λίλλη και η Τουλούζη.
Η επέκταση της απαγόρευσης περιλαμβάνει 38 ακόμη διοικητικά διαμερίσματα καθώς και στο υπερπόντιο έδαφος της Πολυνησίας και θα παραμείνει σε ισχύ για έξι εβδομάδες.
Image
Βέλγιο:
Το Βέλγιο, μία από τις περισσότερο πληγείσες χώρες από τον κορωνοϊό στην Ευρώπη,  αυστηροποίησε περαιτέρω τους περιορισμούς για τις κοινωνικές συναθροίσεις την Παρασκευή 23/10, απαγορεύοντας την παρουσία φιλάθλων από τους αθλητικούς αγώνες, περιορίζοντας τον επιτρεπόμενο αριθμό επισκεπτών σε πολιτιστικούς χώρους και κλείνοντας τα θεματικά πάρκα.   
Ήδη, το Βέλγιο έχει κλείσει τα καφέ, τα μπαρ και τα εστιατόρια και έχει επιβάλει νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας.  
Επίσης, οι περιορισμοί περιλαμβάνουν αυστηρότερη κοινωνική αποστασιοποίηση, προσπάθειες αποφυγής συνωστισμού στα δημόσια μέσα μεταφοράς και μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό θεατών τα 200 άτομα σε θέατρα, συναυλιακούς χώρους και κινηματογράφους, μέχρι τις 19 Νοεμβρίου.
Τα μέτρα θα ισχύσουν για τέσσερις εβδομάδες.
Σημειώνεται πως έχει τον δεύτερο κατά κεφαλήν υψηλότερο ρυθμό μολύνσεων στην Ευρώπη μετά την Τσεχία και μάλιστα, την Πέμπτη 22/10 ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έφθασε τον αριθμό ρεκόρ των 10.500.
Έως τώρα η χώρα αντιστέκεται στις εκκλήσεις ειδικών του τομέα υγείας για επιβολή ενός δεύτερου καθολικού lockdown, έπειτα από μια περίοδο καραντίνας τον Μάρτιο.

Σλοβακία:
Από σήμερα Δευτέρα 26/10 και για έναν μήνα κλείνουν τα περισσότερα σχολεία ενώ καλούνται οι πολίτες να παραμένουν στα σπίτια τους και να βγαίνουν μόνο για τις απαραίτητες αγορές, για να εργαστούν ή για μια βόλτα στο ύπαιθρο, αλλά σε κοντινές αποστάσεις.
Μετά την πρώτη εβδομάδα των νέων μέτρων που ξεκίνησαν από την Παρασκευή 23/10, όσοι δεν βγουν αρνητικοί στο τεστ θα υποχρεώνονται σε ακόμη πιο αυστηρό lockdown, ενώ όσοι βγαίνουν αρνητικοί θα έχουν τους υφιστάμενους περιορισμούς στις κινήσεις όπως και την πρώτη εβδομάδα.
Σημειώνεται ότι η Σλοβακία κατέγραψε την Πέμπτη 22/10 ημερήσιο αριθμό ρεκόρ νέων κρουσμάτων.

Πολωνία:
Η κυβέρνηση της Πολωνίας θα κλείσει για δύο εβδομάδες τα εστιατόρια και τα μπαρ, τα οποία θα μπορούν να δίνουν μόνο φαγητό σε πακέτο, και θα περιορίσει σε πέντε άτομα τις επιτρεπόμενες συναθροίσεις. Παράλληλα απαγορεύονται οι γάμοι, ενώ μειώνεται δραστικά ο αριθμός των ατόμων μέσα στα καταστήματα, τα μέσα μεταφοράς και τις εκκλησίες.
Ακόμη, η κυβέρνηση θα συστήσει στους πολίτες 70 ετών και άνω να παραμένουν στα σπίτια τους και ενθαρρύνει την τηλεργασία, ενώ τα παιδιά θα επιτρέπεται να βγαίνουν από τα σπίτια τους στη διάρκεια της ημέρας μόνο με τη συνοδεία ενός ενήλικα και στο σχολείο θα συνεχίσουν να πηγαίνουν κανονικά μόνο οι μαθητές των τριών πρώτων τάξεων του Δημοτικού.
Οι υπόλοιποι μαθητές θα υποχρεωθούν σε τηλεκπαίδευση.
Τέλος, κλείνουν γυμναστήρια και πισίνες.
Στο μεταξύ, θετικός στον κορωνοϊό βρέθηκε ο πρόεδρος της Πολωνίας A. Duda, ο οποίος όμως νιώθει καλά, όπως ανακοίνωσε το Σάββατο 24/10 ο υπουργός Προεδρίας Blazej Spychalski μέσω Twitter.
Image
Γερμανία:
Την έντονη ανησυχία της για την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού, τον οποίο χαρακτήρισε μάστιγα και συμφορά, εξέφρασε η καγκελάριος Angela Merkel, η οποία είπε πως η Γερμανία δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι.
Σημειώνεται πως η Γερμανία επέκτεινε τις ταξιδιωτικές οδηγίες για την Ελβετία, την Ιρλανδία, την Πολωνία, το μεγαλύτερο τμήμα της Αυστρίας και περιοχές της Ιταλίας, περιλαμβανομένης της Ρώμης.
Ακόμη, οι γερμανικές αρχές απαγορεύουν τις συναθροίσεις, μια περιφέρεια στον νότο έχει τεθεί σχεδόν σε καραντίνα και η προστατευτική μάσκα είναι πλέον υποχρεωτική σε ορισμένους δρόμους του Βερολίνου.

Ιρλανδία:
Στην Ιρλανδία, με την ελπίδα ότι η χώρα «θα γιορτάσει τα Χριστούγεννα όπως πρέπει», τέθηκαν σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 21/10 αυστηρά περιοριστικά μέτρα.
Έτσι, όλοι οι κάτοικοι καλούνται να παραμείνουν στα σπίτια τους για έξι εβδομάδες, τα μη απολύτως αναγκαία εμπορικά καταστήματα έκλεισαν, ενώ ανοιχτά παρέμειναν τα σχολεία.

Ηνωμένο Βασίλειο:
Σχεδόν τα πάντα είναι κλειστά στη βόρεια Αγγλία καθώς στην τρίτη βαθμίδα «πολύ υψηλού» κινδύνου από τον κορωνοϊό με τα αυστηρότερα μέτρα που εφαρμόζει η βρετανική κυβέρνηση υπάγεται από το Σάββατο 24/10 το Νότιο Γιόρκσιρ.
Η απόφαση αφορά τις πόλεις Σέφιλντ, Μπάρνσλι, Ντόνκαστερ και Ρόδεραμ, δηλαδή συνολικά περίπου 1,4 εκατομμύρια πολίτες.
Η περιοχή συμφώνησε σε ένα πακέτο οικονομικής ενίσχυσης ύψους 45,1 εκατομμυρίων ευρώ για την στήριξη των επιχειρήσεων που θα πρέπει να κλείσουν και για τη λήψη επιπλέον μέτρων για την δημόσια υγεία
Το Νότιο Γιόρκσιρ ακολουθεί την ευρύτερη περιοχή της πόλης του Λίβερπουλ και την κομητεία του Λάνκασιρ στη βορειοδυτική Αγγλία που ήδη υπάγονται στα μέτρα της τρίτης βαθμίδας, ενώ από την Πέμπτη 22/10 τα ίδια μέτρα ισχύουν και στο ευρύτερο Μάντσεστερ.
Η τρίτη βαθμίδα προβλέπει κλείσιμο των παμπ και των μπαρ που δεν προσφέρουν κύριο γεύμα, απαγόρευση συναντήσεων σε κλειστό ή ανοιχτό χώρο ατόμων που δεν μένουν στην ίδια κατοικία, κλείσιμο των καζίνο, των στεγασμένων παιδότοπων, των γραφείων στοιχημάτων και των γυμναστηρίων κατόπιν συνεννόησης με τις τοπικές αρχές, καθώς και σύσταση αποφυγής μετακινήσεων από και προς τις υπό περιορισμούς περιοχές.
 
Τσεχία:
Ένα δεύτερο lockdown βρίσκεται σε ισχύ στη χώρα, που κλείνει τα σχολεία μέχρι τις 27 Νοεμβρίου και επιβάλλει για μια εβδομάδα lockdown στις τέσσερις περισσότερο πληγείσες περιοχές της και μερικό lockdown στην υπόλοιπη χώρα.

Πορτογαλία:
Απαγορεύονται οι μετακινήσεις σε όλη τη χώρα μεταξύ κοινοτήτων στο διάστημα 30 Οκτωβρίου - 3 Νοεμβρίου, που συμπίπτει με τη γιορτή των Αγίων Πάντων.
Ήδη, από την Παρασκευή 23/10, περίπου 161.000 κάτοικοι των κοινοτήτων Φελγκέιρας, Λουσάδα και Πάκος ντε Φερέιρα επιτρέπεται να βγαίνουν από το σπίτι τους μόνο για να πάνε στη δουλειά τους, στο σχολείο ή για άλλες απαραίτητες εργασίες, όπως να αγοράσουν τρόφιμα και φάρμακα.
Όσοι μπορούν να εργάζονται από το σπίτι τους καλούνται να το κάνουν, απαγορεύονται οι επισκέψεις σε γηροκομεία και στις εκδηλώσεις επιτρέπονται έως πέντε άτομα.
Τα εμπορικά καταστήματα κλείνουν μέχρι τις 10 μμ, ενώ στους γάμους και τις βαφτίσεις επιτρέπονται έως 50 άτομα και απαγορεύονται τα πάρτυ στις πανεπιστημιακές εστίες.
 
Δανία: Από σήμερα Δευτέρα 26 Οκτωβρίου μειώνεται στους 10 ο μέγιστος αριθμός ανθρώπων που θα επιτρέπεται να συναθροίζονται (από 50), όμως εξαιρούνται οι αθλητικές εκδηλώσεις, όπου το όριο διατηρείται στα 500 άτομα.
Οι Δανοί καλούνται επίσης να μην έρχονται σε επαφή με περισσότερα από 10 άτομα, εκτός της οικογένειάς τους και των συναδέλφων τους στη δουλειά.
Από την επόμενη Πέμπτη θα γίνει υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας σε κλειστούς δημόσιους χώρους.
Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα η μάσκα ήταν υποχρεωτική μόνο στα δημόσια μέσα μεταφοράς.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη  από τα μέσα Σεπτεμβρίου, τα μπαρ, τα καφέ και τα εστιατόρια σε όλη τη χώρα υποχρεούνται να κλείνουν στις 22:00.
Στο εξής, πελάτες και προσωπικό θα πρέπει να φορούν μάσκα, εφόσον δεν κάθονται σε τραπέζι, ενώ η πώληση αλκοόλ θα απαγορευτεί μετά τις 22:00 το βράδυ.
Image
Εφιάλτης ο κορωνοϊός για τις ΗΠΑ – Ρεκόρ κρουσμάτων, αυξάνονται εισαγωγές και θάνατοι τα τελευταία 24ωρα

Με ανεξέλεγκτο ρυθμό εξαπλώνεται το β’ κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού στις ΗΠΑ, όπου τα τελευταία 24ωρα αναφέρεται ρεκόρ κρουσμάτων και αύξηση εισαγωγών στα νοσοκομεία και θανάτων.
Είναι χαρακτηριστικό πως το Σάββατο 24/10 αναφέρθηκαν 79.852 κρούσματα, αριθμός πολύ κοντά στο ημερήσιο ρεκόρ των 84.244 τη στιγμή που και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία φτάνουν σε υψηλό δύο μηνών.
Παράλληλα άνοδο καταγράφει και ο αριθμός των θανάτων, οι οποίοι φτάνουν στα 225.230.
Τουλάχιστον 29 Πολιτείες ανέφεραν αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων – συνολικά ανέρχονται σε 8,636 εκατομμύρια -, ανάμεσα τους και οι 5 κρίσιμες για τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου Πολιτείες, Οχάιο, Μίτσιγκαν, Βόρεια Καρολίνα, Πενσιλβάνια και Ουισκόνσιν.
Το περασμένο Σάββατο καταγράφηκε ρεκόρ κρουσμάτων αλλά και αύξηση του αριθμού των εισαγωγών στις Μεσοδυτικές Πολιτείες, τη στιγμή που σε πολλές Πολιτείες τα νοσοκομεία δεν μπορούν να διαχειριστούν τον αυξημένο όγκο ασθενών.
Παράλληλα, στο Ελ Πάσο του Τέξας οι αρχές ζήτησαν από τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους για τις επόμενες δύο εβδομάδες, ενώ στην ευρύτερη περιοχή έκλεισαν για 14 ημέρες τα πάρκα και οι δραστηριότητες αναψυχής.
Εν τω μεταξύ, υπάρχουν σκέψεις να καταστεί υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε εθνικό επίπεδο προκειμένου να περιοριστεί όσο το δυνατόν το β’ κύμα της επιδημίας ενόψει μάλιστα και των πιο ψυχρών μηνών του χειμώνα.
Σε πρόσφατη έκθεση του το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον είχε αναφέρει πως αν φόραγε μάσκα το 95% των Αμερικάνων, θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί περισσότεροι από 100.000 θάνατοι.

Ινδία: Μια ανάσα από τα 8 εκατομμύρια κρούσματα κορωνοϊού – Πάνω από 119 χιλ. οι νεκροί

Μια ανάσα από τα 8 εκατομμύρια κρούσματα κορωνοϊού είναι η Ινδία, η οποία το τελευταίο 24ωρο ανέφερε 45.148 νέες μολύνσεις με το σύνολο τους να ανέρχεται στα 7,91 εκατομμύρια.
Πάντως τα κρούσματα αυτά είναι από τα χαμηλότερα που αναφέρονται σε ημερήσια βάση τους τελευταίους μήνες.
Σημειώνεται πως το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε και ο χαμηλότερος ημερήσιος απολογισμός θανάτων των τελευταίων 4 μηνών.
Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκαν 480 νέοι θάνατοι με το σύνολο τους να ανέρχεται στους 119.014.
Η Ινδία είναι δεύτερη παγκοσμίως σε κρούσματα και τρίτη σε θανάτους.

Θερίζει τη Λατινική Αμερική ο κορωνοϊός – Πάνω από 240 χιλ. θάνατοι σε Βραζιλία, Μεξικό

Με αμείωτη ένταση εξακολουθεί να πλήττει τη Λατινική Αμερική η επιδημία του κορωνοϊού, με τη Βραζιλία και το Μεξικό να είναι οι πλέον πληττόμενες.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι δύο αυτές χώρες αθροίζουν περισσότερους από 240.000 θανάτους, δηλαδή πάνω από το 20% των θανάτων που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως.
Στη Βραζιλία, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 231 θανάτους ασθενών εξαιτίας της COVID-19 και 13.493 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
Συνολικά η Βραζιλία μετρά 157.493 θανάτους επί συνόλου 5.394.128 μολύνσεων.
Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας στη Βραζιλία συνεχίζει να είναι ο δεύτερος βαρύτερος στον κόσμο, πίσω μόνο από αυτόν τον ΗΠΑ, μολονότι οι αριθμοί των ασθενών που υποκύπτουν και των ανθρώπων που μολύνονται έχουν μειωθεί σημαντικά σε σχέση με την κορύφωση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, από τον Μάιο ως τον Ιούλιο.
Στο Μεξικό, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες εντοπίστηκαν 4.630 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, ενώ το ίδιο διάστημα υπέκυψαν άλλοι 181 ασθενείς εξαιτίας της COVID-19.
Το Μεξικό μετρά 88.924 νεκρούς επί συνόλου 891.160 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Κίνα: Σε ύφεση η επιδημία, μόλις 20 εισαγόμενα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

Σε ύφεση παραμένει η επιδημία του κορωνοϊού στην Κίνα, όπου το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν 20 εισαγόμενα κρούσματα.
Παράλληλα, το υπ.Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκαν 161 νέες περιπτώσεις ασυμπτωματικών φορέων.
Από τους 161 ασυμπτωματικούς φορείς που εντοπίστηκαν — τους οποίους το Πεκίνο δεν συμπεριλαμβάνει στα επιβεβαιωμένα κρούσματα που ανακοινώνει — οι 137 θεωρείται πως μολύνθηκαν εγχωρίως.
Η Κασκάρ, στην περιφέρεια Σιντζιάνγκ, άρχισε προχθές Σάββατο να κάνει τεστ στα 4,75 εκατομμύρια κατοίκους της, αφού εντοπίστηκε ασυμπτωματικός φορέας του κορονοϊού σε υφαντουργία.
Άλλοι 125 ασυμπτωματικοί φορείς ανακοινώθηκε ότι εντοπίστηκαν χθες Κυριακή 25η Οκτωβρίου.
Επισήμως, οι νεκροί ανέρχονται σε 4.634 επί συνόλου 85.810 κρουσμάτων μόλυνσης.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS