Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Προς τις 600 μονάδες λόγω ευρωπαϊκών πιέσεων και Τράπεζας Πειραιώς

tags :
Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Προς τις 600 μονάδες λόγω ευρωπαϊκών πιέσεων και Τράπεζας Πειραιώς
ΑΓΟΡΕΣ: Για τέταρτη φορά ο DAX βρίσκεται να δοκιμάζει τιμές κοντά στις 12.300 μονάδες. Μεγάλες απώλειες στο σημερινό άνοιγμα. Θα αντιδράσει όπως έκανε τις προηγούμενες φορές ή θα διασπάσει τη στήριξη και θα κινηθεί χαμηλότερα; Προς το παρόν πάτησε και αντέδρασε. Η διαπραγμάτευση είναι κάτω από τον εκθετικό των 200 ημερών και δοκιμάζει τα χαμηλά του Ιουλίου. Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στον πλανήτη επιβαρύνει τη μεγάλη εικόνα.

Στο εσωτερικό διαβάζοντας την εγχώρια ειδησεογραφία, παρατηρούμε πως έστω και με αργό ρυθμό ξεμπλοκάρουν κάποιες επενδύσεις. Οι ανακοινώσεις είναι περισσότερες και αυτό είναι ένα θετικό σημάδι, αλλά θα πρέπει να δούμε ακόμα πολλά. Πρέπει να φτάσουμε στο σημείο εκείνο όπου θα δούμε να υλοποιούνται και να πέφτει χρήμα στην οικονομία.

Το ΧΑ άνοιξε με σημαντικές απώλειες άνω του 1% και το Γενικό Δείκτη να είναι στις 605 μονάδες. Υποχωρούν τράπεζες, Ελλάκτωρ, Lamda και ΔΕΗ περισσότερο από τις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Οι πληροφορίες για αίτημα από βασικούς μετόχους για αύξηση κεφαλαίου 800 εκατ. ευρώ βάζουν τη μετοχή στο επίκεντρο. Η Πειραιώς χάνει πάνω από 5% και γράφει νέα χαμηλά κάτω από αυτά του Μαρτίου. Η Alpha Bank είναι σε νέα χαμηλά, χαμηλότερα από αυτά του περασμένου Αυγούστου. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί πως άλλο να κάνεις αύξηση επειδή η χώρα χρεοκόπησε και άλλο να το ζητάνε οι μέτοχοι που ήδη έχουν βάλει λεφτά. 

ΟΠΑΠ: Εξαιρετικά πήγε η έκδοση του ομολόγου και πολύ καλύτερα από τις εκτιμήσεις των στελεχών της αγοράς, τις οποίες είχε παρουσιάσει το ΒΝ. Η απόδοση του 2,1% είναι χαμηλή και το ερώτημα βέβαια είναι: Γιατί ενώ οι επενδυτές δανείζουν τόσο χαμηλά τις εταιρείες, δεν επενδύουν στις μετοχές; Η μετοχή στα 8 ευρώ με απώλειες άνω του 1%.

ΛΑΜΔΑ: Στα 5,30 ευρώ και δυστυχώς αυτό που έδειχνε το διάγραμμα επιβεβαιώνεται από την πορεία της μετοχής το τελευταίο διάστημα.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Υποχωρεί άνω του 1% με καλό όγκο ενώ στο ξεκίνημα βγήκαν και κάποιες καλές εντολές αγοράς με αποτέλεσμα η μετοχή να πάει στα 9,80 ευρώ αλλά στη συνέχεια γύρισε προς τα 9,60 ευρώ.

ΣΙΔΜΑ: Αύριο 27/10 θα αρχίσει η διαπραγμάτευση 3,395 εκατ. μετοχών, τις οποίες λαμβάνει η Μπήτρος για τα περιουσιακά στοιχεία που δίνει στην εταιρεία. Ολοκληρώνεται έτσι ένα deal που κράτησε πολλούς μήνες. Αυτό που μένει είναι να δούμε που θα διαμορφωθούν τα δάνεια και κυρίως της Μπήτρος. Να σημειωθεί πως η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών είναι πολλαπλάσια της τρέχουσας.

ΔΡΟΜΕΑΣ: Και νέο έργο ανέλαβε για τον Γερμανικό Στρατό ύψους 9,5 εκατ. ευρώ. Το νέο ανεκτέλεστο ανέρχεται στα 51 εκατ. ευρώ. Σε μία περίοδο ύφεσης έχει μεγάλη σημασία μία εταιρεία, που δραστηριοποιείται σε ένα κλάδο ο οποίος πλήττεται σημαντικά, να παίρνει τέτοια έργα και να έχει τέτοιο ανεκτέλεστο.

Ας θυμηθούμε λίγο τι έκανε στο πρώτο εξάμηνο του 2020. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν 25% και στα 9,9 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στις 398 χιλ. ευρώ από ζημιά 140 χιλ. ευρώ. Ο φόρος εισοδήματος βοήθησε στη φετινή περίοδο ενώ την περσινή την επιβάρυνε σημαντικά.

Τα ίδια κεφάλαια είναι στα 26,7 εκατ. ευρώ και οι συνολικές υποχρεώσεις στα 37,8 εκατ. ευρώ. Υπήρχαν ταμειακά διαθέσιμα 1,96 εκατ. ευρώ, απαιτήσεις συνολικά άνω των 11 εκατ. ευρώ και αποθέματα 15,4 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση περιμένει σημαντική αύξηση πωλήσεων στο σύνολο της χρήσης. Επίσης έχει ρίξει το βάρος των προσπαθειών της στη μείωση του δανεισμού. Πέτυχε μείωση επιτοκίων, αλλά πρέπει να δούμε μείωση δανείων, ή αύξηση μεγεθών σε τέτοια επίπεδα που να μην μας απασχολούν τα δάνεια. Η αποτίμηση είναι στα 14 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης