Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Sell off στο ΧΑ -2,67% στις 595 μον. με Πειραιώς -24% λόγω ΑΜΚ, Eurobank και Alpha -7% – Ορατές οι 580-550 μον. – Τράπεζες, Τουρκία στο επίκεντρο

Sell off στο ΧΑ -2,67% στις 595 μον. με Πειραιώς -24% λόγω ΑΜΚ, Eurobank και Alpha -7% – Ορατές οι 580-550 μον. – Τράπεζες, Τουρκία στο επίκεντρο
Ο Γενικός Δείκτης στις 595 μονάδες διασπώντας τις 600 μονάδες με ορατές τις 580 μονάδες και τις 550 μονάδες απόρροια του sell off στις τράπεζες
(upd16)Sell off καταγράφηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 595 μονάδες, με επίκεντρο τις τράπεζες, ειδικότερα την Πειραιώς με απώλειες -24,26% λόγω των σχεδίων για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, συμπαρασύροντας και το υπόλοιπο ταμπλό...
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 595 μονάδες, διασπώντας την πρώτη στήριξη των 600 μονάδων με ορατές πλέον τις 580 μονάδες και τις 550 μονάδες απόρροια των ισχυρών τραπεζικών πιέσεων αλλά και από τις ανησυχίες από την νέα έκρηξη της πανδημίας στη χώρα μας και της έκρυθμης κατάστασης στα ελληνοτουρκικά.
Στο επίκεντρο, βρέθηκε η μετοχή της τρ. Πειραιώς λόγω των σχεδίων για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, με την συμμετοχή του Paulson και του Mistakidis, τα οποία συνδέονται απόλυτα με το Cocos το μετατρέψιμο ομόλογο σε μετοχές ύψους 2 δισεκ. το οποίο λήγει τέλη Δεκεμβρίου 2022.
Για να μπορέσει να υλοποιηθεί ΑΜΚ θα πρέπει πρωτίστως το ελληνικό δημόσιο να ενεργοποιήσει την ρήτρα μετατροπής του Cocos του μετατρέψιμου ομολόγου σε μετοχές της Πειραιώς με τιμή μετατροπής στα 6 ευρώ.
Για να συμβεί αυτό θα πρέπει όμως η Πειραιώς να μην πληρώσει τους τόκους που αναλογούν στο Cocos και φέρει επιτόκιο 8% δηλαδή 160 εκατ. καθώς ήδη δεν έχει πληρώσει μια φορά οπότε με βάση τον νόμο εάν δεν πληρώσει τους τόκους και δεύτερη φορά αυτομάτως μετατρέπεται σε μετοχές.
Το ΤΧΣ κατέχει το 26% της Πειραιώς και εάν μετατραπεί το Cocos σε μετοχές στην τιμή των 6 ευρώ θα εκτιναχθεί στο 62% το ποσοστό του.
Ακολούθως θα μπορούσε να υλοποιηθεί αύξηση κεφαλαίου από τους ιδιώτες μετόχους τον Paulson με ποσοστό 6,23% και ο Mistakidis 5,14% και στην περίπτωση αυτή εάν η αύξηση είναι 800 εκατ θα υποχωρήσει το ποσοστό του δημοσίου από 62% στο 16% με 17%.
Για να γίνουν όμως όλα αυτά θα πρέπει το δημόσιο να αποδεχθεί την διαδικασία γιατί από 62% θα βρεθεί στο 16% με 17% της τράπεζας Πειραιώς.
Να σημειωθεί ότι με σημερινές παραδοχές η τιμή της αύξησης κεφαλαίου θα διαμορφωνόταν στα 0,50 με 0,30 ευρώ, ενώ θα υλοποιείτο και reverse split για να μπορέσει να υλοποιηθεί η αύξηση κεφαλαίου.

Ταυτόχρονα, ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν και στις υπόλοιπες τράπεζες με την Alpha Bank -7,17%, Eurobank -6,38% και Εθνική -4,66%.
Σημειώνεται, ότι σήμερα 26/10 καταγράφηκε ενδοσυνεδριακά νέο ιστορικό χαμηλό στην Alpha Bank στα 0,4525 ευρώ καθώς ενώ αναμενόταν να υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές για την Alpha bank και το πρόγραμμα τιτλοποίησης 10,6 δισεκ. Galaxy και πώληση της Cepal της εταιρίας διαχείρισης NPEs στις 23 Οκτωβρίου η Pimco ένας εκ των 3 ενδιαφερομένων ζήτησε παράταση στην διαδικασία για μια εβδομάδα έως τις 30 Οκτωβρίου 2020.

Ομοίως, σημαντικές απώλειες κατέγραψε και η πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips, με Ελλάκτωρα -6,1%, ΟΠΑΠ -3,7%, Viohalco -3,52%, Μotor Oil -3,26%......
Στα ελληνοτουρκικά, ενώ παρασκηνιακώς Τουρκία και Ελλάδα είχαν συμφωνήσει για έναρξη διαλόγου, η επιμονή της Ελλάδος μόνο για θέματα θαλάσσιας δικαιοδοσίας, έχει αλλάξει η στρατηγική του Erdogan του Τούρκου Προέδρου και των επιτελών του.
Η Τουρκία ζητάει διάλογο με την Ελλάδα για όλα τα θέματα, διάλογος εφ΄ όλης της ύλης με προφανή στόχο να διεκδικήσει την ΑΟΖ του Καστελόριζου τα 40,5 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα, την συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Κύπρου και αποσαφήνιση του καθεστώτος των χωρικών υδάτων και αποστρατιωτικοποίησης.
Την ίδια στιγμή ο βασικός πυρήνας των χωρών της ΕΕ, Γερμανία,  Ιταλία και εσχάτως η  Ισπανία… εναντιώνεται στην επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας ενώ οι ΗΠΑ δεν θα ασχοληθούν τώρα με την Τουρκία, καθώς έχουν τις εκλογές στις 3 Νοεμβρίου, ενώ η Γαλλία και ο Macron έχουν γίνει στόχος θρησκευτικός.
Από την άλλη, η Ελλάδα κρύβεται πίσω από την ΕΕ ή την Γαλλία και δεν τολμάει όχι προφανώς ένα θερμό επεισόδιο που στρατηγικά και διπλωματικά θα ήταν λάθος στρατηγική αλλά δεν ξεκαθαρίζει τι θα αποδεχθεί και ποια είναι η στρατηγική στο Ανατολικό Αιγαίο.
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 26/10 στην αγορά ομολόγων με το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 0,92% -  με ιστορικό χαμηλό στις 16/10 στο 0,674% - ενώ βελτίωση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων της Ν, Ευρώπης με το 10ετές ιταλικό στο 0,72% - με το ιστορικό χαμηλό στις 14/10 στο 0,634% -  και με το μεταξύ τους spread στις 20 μονάδες βάσης.
Σταθεροποίηση καταγράφεται στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 142 μονάδες  - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με απώλειες ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο -0,59% και ο Τραπεζικός Δείκτης στο -1,15%.
Λίγο Περί της 15:00 με ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Πειραιώς -30% ....αλλά και στο σύνολο των μη τραπεζικών τίτλων του FTSE 25 ,όπως Ελλάκτωρας -10,46%, Viohalco -7,04% ...και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -11,02% και ο Γενικός Δείκτης στο -3,38%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με ισχυρή πτώση -2,67% στις 595 μονάδες έχοντας υψηλό στις 609,37 μονάδες και χαμηλό 591,62 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και επικεντρώθηκε στις τράπεζες..   
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 69,1 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 11,6 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 59,5 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 48,9 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 11,6 εκατ. ευρώ και όγκο 3,3 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Η Alpha Bank διακίίνησε 2,5 εκατ. τεμάχια αξίας 1,18 εκατ. ευρώ. και ο ΟΤΕ 600 χιλ. τεμάχια αξίας 7,2 εκατ.ευρώ.
Η Jumbo 214,4 χιλ.τεμάχια αξίας 2,71 εκατ. ευρώ και η Motor Oil 60 χιλ. τεμάχια αξίας 509 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 595 μονάδες, διασπώντας την πρώτη στήριξη των 600 μονάδων και ακολουθούν οι 580 μονάδες και οι 550 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 615-620 μονάδες και ακολουθούν οι 635 και οι 650 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 251 μονάδες πλησίον της πρώτης στήριξης των 250 μονάδων και έχοντας διασπάσει την στήριξη των 260 μονάδων.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 275 μονάδες και ακολουθούν οι 285 και οι 300 μονάδες.

Οι εξελίξεις στην Alpha Bank:

Ενώ αναμενόταν να υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές για την Alpha bank και το πρόγραμμα τιτλοποίησης 10,6 δισεκ. Galaxy και πώληση της Cepal της εταιρίας διαχείρισης NPEs στις 23 Οκτωβρίου η Pimco ένας εκ των 3 ενδιαφερομένων ζήτησε παράταση στην διαδικασία για μια εβδομάδα έως τις 30 Οκτωβρίου 2020 η οποία έγονε αποδεκτή .
Οι ενδιαφερόμενοι είναι τρεις ή κατά το ορθότερο 2+1 ενώ με βάση ισχυρές ενδείξεις το τίμημα για Galaxy και Cepal εκτιμάται σε 300 εκατ ή εύρος 280 με 330 εκατ ευρώ.
Η Pimco που έχει και τις περισσότερες πιθανότητες, η Davidson Kempner αμερικανικό fund που έχει συμβούλους την Blackrock και την UBS και η Cerverd Credit Management η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία διαχείρισης προβληματικών δανείων στην Ιταλία.
Η Credito Fondiario ο τρίτος μεγαλύτερος διαχειριστής NPLs στην Ιταλία που προήλθε από την συνεργασία της Tages Group με την Elliot δεν θα κατέλθει στην διαδικασία, έχει αποσυρθεί επί της ουσίας.
Η Alpha bank θα αξιολογήσει τις προτάσεις και θα προσδιορίσει την short list που θα αποτελείται από τους δύο από τους τρεις ενδιαφερόμενους.
Η διαδικασία λογικά θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2020.

Oι εξελίξεις στην Εθνική:

Η Εθνική τράπεζα σε συνεργασία με την Morgan Stanley και την Goldman Sachs ξεκίνησε την ενεργοποίηση του plan b για την Εθνική Ασφαλιστική που αφορά IPO δηλαδή δημόσια προσφορών μετοχών στο χρηματιστήριο για το 30% των μετοχών.
Παρ΄  όλα αυτά το plan b προσκρούει στην άρνηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού να δώσει παράταση πέραν τις 31 Δεκεμβρίου 2020.
Στις 22 Δεκεμβρίου 2020, όπως είχε αναλυθεί το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής δεν έλαβε καμία απόφαση για την Εθνική Ασφαλιστική.
Η Εθνική όντως μελετάει την πιθανότητα να ζητήσει μικρή παράταση αλλά η DGComp δεν διάκειται θετικά.
Να σημειωθεί ότι η πρόταση του CVC για την εξαγορά του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής αφορά τίμημα 460 εκατ ευρώ μαζί με έκδοση ομολόγου tier 2 περίπου 40 με 50 εκατ.
Ωστόσο υπάρχουν και ρήτρες εσόδων 10ετούς διάρκειας από τις τραπεζοασφαλιστικές δραστηριότητες όπου μάλλον θεωρούνται λεόντειες από την Εθνική τράπεζα.
Η Εθνική τράπεζα από την μια έχει μια πρόταση από το CVC που δεν την ενθουσιάζει από την άλλη το CVC έχει σύμμαχο την DGComp που δεν θέλει να δώσει παράταση στην Εθνική τράπεζα για την πώληση της ασφαλιστικής της.
Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι η Εθνική τράπεζα και το διοικητικό συμβούλιο που είχε απορρίψει την αρχική οικονομική προσφορά του CVC να κάνει δεκτή την πρόταση του αμερικανικού fund.
Η Εθνική τράπεζα πρέπει να τελειώσει με την Εθνική Ασφαλιστική γιατί έχει άλλες προκλήσεις στο μέλλον… πιο στρατηγικές να αντιμετωπίσει.

Oι εξελίξεις στην MIG

Ως γνωστό το αμερικανικό fund έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για να αγοράσει από την Marfin Investment Group το 100% της Vivartia έναντι 175 εκατ ενώ θα υλοποιηθεί και αύξηση κεφαλαίου 25 με 35 εκατ στον κλάδο εστίασης.
Την ίδια στιγμή οι τράπεζες Εθνική και Eurobank πιέζουν για υλοποίηση του deal ή θα πουλήσουν τα δάνεια που κατέχουν ύψους 190 εκατ σε σύνολο 423 εκατ που είναι ο συνολικός δανεισμός της Vivartia.
Μάλιστα εστάτως στις διαπραγματεύσεις έχει εμπλακεί και η Alpha bank που έχει δανεισμό στον κλάδο εστίασης και μάλιστα δεν έχει ουσιώδεις προβλέψεις διενεργήσει.
Μέρος των τραπεζών θεωρεί ότι η Πειραιώς πρέπει να αγοράσει μέρος των δανείων του κλάδου εστίασης 40-60 εκατ ώστε να επιταχύνει την διαδικασία πώλησης της Vivartia στο CVC.
Eάν όμως υπάρξει κάποια εμπλοκή, το CVC φαίνεται να έχει και plan B δηλαδή εναλλακτικό σχέδιο.
Το αμερικανικό fund να αγοράσει αρχικά μόνο τον Μπάρμπα Στάθη που αποτελεί ίσως το καλύτερο περιουσιακό στοιχείο της Vivartia και δραστηριοποιείται στα κατεψυγμένα τρόφιμα και λαχανικά έναντι τιμήματος 130 με 140 εκατ ευρώ.
Όμως υπάρχουν εμπόδια, οι τράπεζες έχουν συνδέσει τα δάνεια της Vivartia και των θυγατρικών και με τον Μπάρμπα Στάθη, οπότε η πώληση του αυτόνομα είναι πολύ δύσκολη.
Συν τοις άλλοις οι τράπεζες Εθνική και Eurobank έχουν option να πουλήσουν τα 190 εκατ δάνεια που έχουν στην Vivartia σε τρίτο ενδιαφερόμενο.
Να σημειωθεί πάντως ότι το CVC έχει ζητήσει μεγάλο haircut στα δάνεια στον κλάδο της εστίασης και πολύ μικρότερο κούρεμα δανείων στις υπόλοιπες θυγατρικές της Vivartia που έχουν δανειστεί.
Το βασικό σενάριο θέλει ότι η Vivartia θα πουληθεί στο CVC έναντι 175 εκατ και θα ακολουθήσει αύξηση κεφαλαίου αλλά υπάρχουν και σκέψεις για plan B.

Η επικαιρότητα

Ανεξέλεγκτα εξελίσσεται το β’ κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού σε Ευρώπη και ΗΠΑ παρά τα συνεχή περιοριστικά μέτρα και τις απαγορεύσεις που τίθενται σε ισχύ.
Στην Ευρώπη η κατάσταση αρχίζει να λαμβάνει δραματικές διαστάσεις με τα περισσότερα κράτη να αναφέρουν καθημερινά ρεκόρ κρουσμάτων και αυξημένους θανάτους.
Αλλά και στις ΗΠΑ, το δεύτερο κύμα της επιδημίας εξελίσσεται με εφιαλτικούς ρυθμούς, καθώς ολοένα και περισσότερες Πολιτείες αναφέρουν ρεκόρ κρουσμάτων, εισαγωγών στα νοσοκομεία και θανάτων.
Μελέτη του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον αναφέρει πως αν το 95% των Αμερικάνων φορέσει μάσκα, θα μπορούσαν να αποτραπούν τουλάχιστον 100.000 θάνατοι.
Δύσκολη παραμένει η κατάσταση στη Λατινική Αμερική, ενώ πιο αισιόδοξη είναι η εικόνα από την Ινδία και την Κίνα.
Εν τω μεταξύ, αισιοδοξία υπάρχει από το εμβόλιο του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca, το οποίο σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των δοκιμών, προκαλεί ισχυρή ανοσοαπόκριση στους ηλικιωμένους.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι θάνατοι προσεγγίζουν τους 1,16 εκατομμύρια, τα κρούσματα ξεπερνούν τα 43 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, υπολογίζονται σε 29 εκατομμύρια.
Στην Ελλάδα, σε συναγερμό έχουν τεθεί κυβέρνηση και επιστήμονες για το πώς θα εξελιχθεί η επιδημία του κορωνοϊού τις επόμενες 15 ημέρες μια και όλοι περιμένουν με αγωνία να δουν αν τα νέα μέτρα – μάσκα παντού και απαγόρευση κυκλοφορίας στις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές – θα αποδώσουν και θα συνδράμουν στην αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, των εισαγωγών στα νοσοκομεία, των διασωληνωμένων και των θανάτων.
Μέχρι στιγμής πάντως οι αριθμοί σκιαγραφούν μια ιδιαίτερα απαισιόδοξη εικόνα, έστω και αν η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση από την υπόλοιπη Ευρώπη..
Υπό αυτά τα δεδομένα, οι επιστήμονες αναμένουν με αγωνία να δουν το πώς θα εξελιχθεί η επιδημία τις επόμενες 15 ημέρες προκειμένου να διαπιστώσουν εάν απέδωσαν τα τελευταία μέτρα.
Εάν τα κρούσματα συνεχίσουν να αυξάνονται, φτάσουν τα 1.000 κρούσματα και τα ξεπεράσουν, τότε αναμένεται να επιβληθούν νέα μέτρα.
Ανάμεσα στα μέτρα αυτά εξετάζεται να είναι η απαγόρευση της κυκλοφορίας εκτός των περιφερειών που είναι στο πορτοκαλί ή στο κόκκινο, η περαιτέρω μείωση του ωραρίου στην εστίαση και στα μπαρ και ο περιορισμός των μετακινήσεων για τις ευπαθείς ομάδες και τους άνω των 65.
Αν και σε αυτήν την περίπτωση δεν αλλάξει η επιδημιολογική κατάσταση, τότε το καθολικό lockdown θα θεωρείται αναπόφευκτο.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 30.782 με τους νεκρούς να ανέρχονται στους 576.

Πτωτικές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν σήμερα 26/10 στις ασιατικές αγορές με την αβεβαιότητα λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού σε ΗΠΑ και Ευρώπη, να επισκιάζουν τις προσδοκίες για θετικά εταιρικά αποτελέσματα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,09%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα στο -0,82%, ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο -0,72% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία με απώλειες -0,18%
Το χρηματιστήριο στο Χονγκ Κονγκ θα παραμείνει κλειστό λόγω αργίας

Ισχυρές πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Πτώση στην Wall Street

Ισχυρές πιέσεις καταγράφονται σήμερα 26/10 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με αφορμή την επαναφορά των περιοριστικών μέτρων λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων του κορωνοϊού.
Το outlook της ανάκαμψης επιδεινώνεται, καθώς οι μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες επαναφέρουν σταδιακά το lockdown, με δραματικές επιπτώσεις την επιχειρηματική δραστηριότητα.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX καταγράφει τη μεγαλύτερη μεταξύ των βασικών ευρωπαϊκών δεικτών, μετά την πτωτική αναθεώρηση του outlook για την κερδοφορία του 2020 από την SAP, με τη μετοχή του γερμανικού κολοσσού software να καταγράφει «βουτιά» 20%.
Επίσης και οι δείκτες της Wall Street, καταγράφουν σημαντικές απώλειες με την αβεβαιότητα στα ύψη καθώς ο κορωνοϊός σαρώνει ΗΠΑ, ενώ το κλίμα επιβαρύνει και η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας για το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο -3,5%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -1,6%, ο MIB στο Μιλάνο στο -1,7%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -1% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,90% .
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -2,5%, ο S&P στο -2,1% και ο Nasdaq στο -1,6% ενώ το ETF GREC καταγράφει απώλειες -3,23% (18,86 δολ.)

Sell off στις τράπεζες με ικανοποιητικές συναλλαγές – Στο επίκεντρο η Πειραιώς -24% - Νέο ιστορικό χαμηλό στην Alpha Bank

Sell off καταγράφηκε στις τραπεζικές μετοχές ειδικότερα στην Πειραιώς λόγω των σχεδίων για ΑΜΚ συμπαρασύροντας και τις υπόλοιπες μετοχές με τις συναλλαγές σε ικανοποιητικά επίπεδα. 
Η Εθνική έκλεισε στα 0,9420 ευρώ, με πτώση -4,66% με όγκο 5,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 862 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,4660 ευρώ, με πτώση -7,17%, με όγκο 14,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 719 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά σήμερα 26/10/2020 στα 0,4525 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 0,7180 ευρώ, με πτώση -24,26% με όγκο 11,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 314 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,3024 ευρώ, με πτώση -6,38% με όγκο 16,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,12 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,4685 ευρώ, με άνοδο +3,19% και με κεφαλαιοποίηση 209 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1372 ευρώ, με πτώση -11,48% και όγκο 372 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 63 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,28 ευρώ, με πτώση -0,75% και κεφαλαιοποίηση 264 εκατ. ευρώ.

Ισχυρές πιέσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές

Ισχυρές πιέσεις κατέγραψε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατλεγραψαν Ελλάκτωρας -7,7%, ΟΠΑΠ -3,7%, Viohalco -3,52%, Motor Oil -3,26% ....
Στον αντίποδα ανοδικά έκλιεσαν ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ και Aegean. 
H Coca Cola έκλεισε στα 21,70 ευρώ, με άνοδο +0,18% και κεφαλαιοποίηση στα 8,03 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 11,92 ευρώ, με άνοδο +0,59% και αποτίμηση 5,6 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 5,00 ευρώ, με πτώση -3,1% και αποτίμηση 1,16 δισ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,19 ευρώ, με πτώση -1,13% και κεφαλαιοποίηση 508 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 7,80 ευρώ, με πτώση -3,7% και αποτίμηση 2,66 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 10,80 ευρώ, με πτώση -2,35% και κεφαλαιοποίηση 890 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 4,3950 ευρώ, με πτώση -2,12% και κεφαλαιοποίηση 1,34 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 8,32 ευρώ, με πτώση -3,26% και κεφαλαιοποίηση 922 εκατ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,57 ευρώ με πτώση -1,85% και κεφαλαιοποίηση 1,37 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 12,60 ευρώ, με πτώση -1,41% και κεφαλαιοποίηση 1,71 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,50 ευρώ, με άνοδο +0,93% και κεφαλαιοποίηση 692 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,64 ευρώ, με πτώση -2,28%  και κεφαλαιοποίηση 189 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0245 ευρώ, με πτώση -3,54% και κεφαλαιοποίηση 23 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 0,92% - Βελτίωση στην Ιταλία στο 0,72%

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα στην ελληνική αγορά ομολόγων ενώ βελτίωση καταγράφεται στην ιταλική αγορά ομολόγων.
Η αγορά κρατάει σε γενικές γραμμές τα κεκτημένα καθώς οι τιμές έχουν τεχνηέντως διαμορφωθεί στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα λόγω της χειραγώγησης της ΕΚΤ.
Μέχρι τώρα η ΕΚΤ έχει αγοράσει 13 δισεκ. ελληνικά ομόλογα ενώ δυνητικά μπορεί να αγοράσει έως 25 δισεκ..
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,92% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,72%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,92% με το αμερικανικό 10ετές 0,80% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 20 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 76 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 107,69 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,04% με απόδοση αγοράς 0,06% και απόδοση πώλησης 0,02%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 107,72 μονάδες βάσης και απόδοση 0,10%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,16 μονάδες βάσης και απόδοση 0,20% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2020 στο 0,15%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,05 μονάδες βάσης και απόδοση 0,33% με το ιστορικό χαμηλό 0,30% στις 19 Οκτωβρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 108,37 μονάδες βάσης και απόδοση 0,40%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 109,42 μονάδες βάσης και απόδοση 0,52%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.  
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 122,38 μονάδες βάσης και απόδοση 0,60% με απόδοση αγοράς 0,62% και απόδοση πώλησης 0,58%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 125,80 μονάδες βάσης και απόδοση 0,70% με απόδοση αγοράς 0,71% και απόδοση πώλησης 0,69%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2020 στο 0,62%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση τιμή 105,85 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,91% με απόδοση αγοράς 0,92% και απόδοση πώλησης 0,90%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 16 Οκτωβρίου 2020 με απόδοση 0,6740%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 133,91 μονάδες βάσης και απόδοση 0,96%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 111,31 μονάδες βάσης και 1,02% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 143,44 μονάδες βάσης και απόδοση 1,08%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 156,39 μονάδες βάσης και απόδοση 1,18%
Το ιστορικό χαμηλό 1,10% σημειώθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 149 μονάδες βάσης από 150 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 142 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,42% ή 142 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Βελτίωση στα ιταλικά ομόλογα με το 10ετές στο 0,72%  

Βελτίωση καταγράφεται στην ιταλική αγορά ομολόγων αλλά και γενικά των χωρών της Νοτίου Ευρώπης
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 26 Οκτωβρίου 2020 στο 0,72%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 26/10/2020 στο -0,57% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,23% με το ιστορικό χαμηλό -0,27% σημειώθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,16% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,18% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,72% και με ιστορικό χαμηλό 0,6340% στις 14 Οκτωβρίου 2020….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,38%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2019 στο 0,3160%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης