Βατόπουλος: Σε 10 με 15 ημέρες θα ξέρουμε αν θα αποδώσουν τα νέα μέτρα

Βατόπουλος: Σε 10 με 15 ημέρες θα ξέρουμε αν θα αποδώσουν τα νέα μέτρα
Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει ελάττωση των κρουσμάτων υποστήριξε ο κ.Βατόπουλος
Τη θέση ότι σε 10 με 15 ημέρες θα γνωρίζουμε αν τα νέα μέτρα – μάσκα παντού και απαγόρευση κυκλοφορίας – θα αποδώσουν και θα συμβάλλουν στον περιορισμό της διασποράς του ιού διατύπωσε καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
«Αυτό που ελπίζει κανείς είναι ότι με τα νέα μέτρα θα σταματήσει η αύξηση των κρουσμάτων και θα υπάρξει και ελάττωση.
Είναι στο χέρι της οργανωμένης πολιτείας και καθενός από εμάς να σταματήσουμε αυτήν την επιδημία εφαρμόζοντας αυτά τα μέτρα ατομικής προφύλαξης.
Πρέπει να συνειδητοποιήσει ο κάθε πολίτης ότι ένα νόσημα που μεταδίδεται με την αναπνοή αφορά τον κάθε έναν από εμάς.
Μπορεί να είμαστε δίπλα σε κάποιον που να έχει τον ιό και να μην το ξέρει και από τον οποίον μπορεί να κολλήσουμε.
Συνεπώς πρωταρχικό είναι να προφυλάξει ο καθένας τον εαυτό του.
Επειδή ο χρόνος επωάσεως του νοσήματος είναι μία εβδομάδα έως το πολύ 15 μέρες, η αποτελεσματικότητα ενός μέτρου κρίνεται με καθυστέρηση 10-15 ημερών.
Άρα θα καταλάβουμε σε 10-15 μέρες να δούμε την επίδραση της απαγόρευσης κυκλοφορίας που ξεκίνησε το Σάββατο» ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ.Βατόπουλος, ο οποίος πάντως υπογράμμισε ότι είναι πιθανόν παράλληλα να δούμε και κάποια αύξηση, η οποία να οφείλεται στην εποχή.
«Είναι γνωστό ότι τα νοσήματα που μεταδίδονται με τα σταγονίδια είναι πιο συχνά τον χειμώνα, ιδίως λόγω του συνωστισμού μέσα σε κλειστούς χώρους, οι οποίοι λόγου κρύου δεν αερίζονται καλά…
Είναι σαφές ότι αυτό θα προκαλέσει κάποια αύξηση του νοσήματος» είπε ο κ.Βατόπουλος, ο οποίος ερωτηθείς εάν νομίζει πως θα ήταν καλύτερα να ληφθούν νωρίτερα πιο αυστηρά μέτρα, απάντησε ότι «κριτήριο της πολιτείας που λαμβάνει τα μέτρα είναι η επάρκειά τους από υγειονομικής πλευράς, αλλά και το κατά πόσον η κοινωνία μπορεί να τα αντέξει».
«Θεωρητικά το υγειονομικά σωστό θα ήταν να έχουμε κλειστεί από 1ης Σεπτεμβρίου όλοι στα σπίτια μας.
Αλλά αυτό καταλαβαίνετε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατον να γίνει».
Ο κ.Βατόπουλος τοποθετήθηκε επίσης στο ζήτημα των ΜΕΘ, αναφέροντας ότι δεν είναι αυτό το θέμα.
«Το θέμα δεν είναι να έχουμε περισσότερες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Σαφώς, καλό είναι να υπάρχουν, για να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά όταν αυτά έρθουν, αλλά το θέμα είναι να μην αρρωσταίνουμε, γιατί το να μπαίνεις σε μονάδα δεν είναι καθόλου ευχάριστο, έχει και μεγάλη θνητότητα και μεγάλη ταλαιπωρία για τον ασθενή και αφήνει υπολείμματα, τα οποία ακόμα δεν ξέρουμε.
Συνεπώς, η πρόληψη είναι το βασικότερο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η πολιτεία δεν πρέπει να κάνει τα αδύνατα δυνατά για να έχει επάρκεια των μέσων αντιμετώπισης των βαριών περιστατικών τα οποία υπολογίζεται ότι θα έχουμε» είπε ο κ.Βατόπουλος.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS