Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Πού επενδύουν τα funds στον τουρισμό εν μέσω πανδημίας

tags :
Πού επενδύουν τα funds στον τουρισμό εν μέσω πανδημίας
Του Χάρη Ντιγριντάκη
Επί ξηρού ακμής βρίσκονται δεκάδες funds που επενδύουν ή έχουν στο μικροσκόπιο τους τη χώρας μας.
Είναι κοινός τόπος ότι ριζικές αλλαγές έχει προκαλέσει η υγειονομική κρίση στο εγχώριο real estate.
Funds που δραστηριοποιούνται στην ελληνική κτηματαγορά και στον τουρισμό, έχοντας επενδύσει αρκετά εκατομμύρια ευρώ τα τελευταία χρόνια, εξετάζουν το ενδεχόμενο πώλησης μέρους του χαρτοφυλακίου τους. Ή μεταφοράς των δικαιωμάτων χρήσης για ακίνητα που έχουν αποκτήσει μετά από πλειοδοτικούς διαγωνισμούς.
Την ίδια ώρα, ένα βήμα πιο κοντά στην κατασκευή και τη λειτουργία της πολυτελούς τουριστικής μονάδας VIP Exclusive Club στον Σκορπιό βρίσκεται η εταιρεία ΜΥΚΗΝΑΙ Α.Ε.
Συμφερόντων του Ρώσου μεγιστάνα Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ. Η οποία πριν από λίγες ημέρες έλαβε το «πράσινο» φως για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Stop στα projects

Ήδη, ορισμένα επενδυτικά κεφάλαια που δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα, αποφάσισαν να σταματήσουν οποιοδήποτε project στη χώρα μας.
Τηρώντας ουσιαστικά στάση αναμονής μέχρι να ξεκαθαρίσουν τα δεδομένα υπό τον φόβο ενός νέου μεγαλύτερου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού.
Το οποίο όπως εξηγούν παράγοντες του real estate, θα επηρεάσει εντονότερα την οικονομία κάθε χώρας.

Ψάχνουν αγοραστές

Αρκετά funds προτίθενται να πωλήσουν μέρος του χαρτοφυλακίου. Αλλά οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί λόγω COVID-19 δεν επιτρέπουν να ολοκληρωθούν οι συναλλαγές.
Ενδεικτικά, funds που έχουν επενδύσει σε επαγγελματικά ακίνητα -κυρίως σε κτίρια με γραφειακούς χώρους που ήταν ήδη μισθωμένα ως ακίνητα απόδοσης- σήμερα επιθυμούν να προβούν σε πώληση των συγκεκριμένων assets.
Ωστόσο αδυνατούν να ολοκληρώσουν σχετικές συναλλαγές, όπως υποστηρίζουν εκπρόσωποι του real estate.
«Υπάρχουν funds που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στη πώληση αυτών των ακινήτων. Διότι η απόδοση δεν μπορεί να θεωρηθεί σταθερή. Με δεδομένο ότι είτε οι ενοικιαστές βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τα funds για το ύψος του μισθώματος. Είτε το μίσθωμα είναι μειωμένο λόγω COVID-19 εκ του νόμου», λένε.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του fund Urban View. Που έχει επενδύσει στο mall Cosmos Business Center. Βρίσκεται επί της λεωφόρου Κηφισίας στην Αθήνα, ως ακίνητο απόδοσης και επιθυμούσε τη πώληση του.
Ο βασικός ενοικιαστής γραφειακού χώρου επικοινώνησε με το fund. Ζητώντας τη μόνιμη μείωση του ενοικίου κατά 20%. Σε αντίθετη περίπτωση θα «αφήσει» το 30% του χώρου που μισθώνει. Διότι το 40% των υπαλλήλων του εργάζεται μέσω τηλεργασίας. Και δεν είναι διατεθειμένος να καταβάλει μίσθωμα για χώρους που δεν χρησιμοποιεί.
Το αποτέλεσμα είναι το fund να μην μπορεί να πουλήσει το συγκεκριμένο ακίνητο ως ακίνητο επένδυσης – απόδοσης.
Όπως εξηγούν παράγοντες του real estate, «με τα σημερινά δεδομένα δεν έχει προϊόν. Και ταυτόχρονα αν προβεί σε πώληση ως επενδυτικό ακίνητο με τα άνωθεν δεδομένα, η αξία του θα είναι αρκετά μειωμένη με βάση την αρχική επένδυση».

Η επένδυση στον Σκορπιό

Η mega επένδυση στον Σκορπιό που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 165 εκατ. ευρώ, θα μεταμορφώσει το θρυλικό νησί του Αριστοτέλη Ωνάση, τον Σκορπιό, σε ένα πολυτελές τουριστικό θέρετρο. Που θα προσελκύει την ελίτ του τουρισμού.
Σύμφωνα με το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας που «τρέχει» την επένδυση, τα παλιά κτίσματα που χρησιμοποιούσε ο Έλληνας κροίσος θα ενταχθούν αρμονικά στη νέα επένδυση. Ενώ το σύνολο των υφιστάμενων υποδομών θα αναβαθμιστεί.

Το επενδυτικό σχέδιο στον Σκορπιό

Συγκεκριμένα, όπως περιγράφεται από τον φορέα υλοποίησης του έργου, το επενδυτικό σχέδιο περιλαμβάνει:
*    Κύριο τουριστικό συγκρότημα δυναμικότητας 84 κλινών.
*    Υποδομές ψυχαγωγίας με δυναμικότητα εξυπηρέτησης 250 επισκεπτών.
*    Υποδομές για την εξυπηρέτηση 130 ατόμων προσωπικού.
Στον χώρο θα κατασκευαστούν και τουριστικές κατοικίες υψηλών προδιαγραφών. Για να καλύψουν τις ανάγκες των VIP επισκεπτών του νησιού.
Το αρχικό χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του project έχει τεθεί για το 2021.
Τους τελευταίους μήνες πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, είχαν ξεκινήσει να πραγματοποιούνται περιορισμένα έργα υποδομών.
Το έργο θα αναπτυχθεί σε 9 κτιριακές ενότητες

Κύριο Τουριστικό Συγκρότημα

    «Κύριο Τουριστικό Συγκρότημα». Η συνολική δόμηση είναι 9784,43 τ.μ. και περιλαμβάνει:

α) Το Κύριο Τουριστικό Συγκρότημα που αποτελείται από την Προεδρική Σουίτα και ελεύθερες βίλες, με τις κεντρικές εγκαταστάσεις βοηθητικών λειτουργιών.
Με χρήση τουριστικών καταλυμάτων, ειδικών τουριστικών υποδομών και λοιπών τουριστικών εγκαταστάσεων και εστίασης.
Που θα εξυπηρετούν τις κύριες και βοηθητικές λειτουργίες της τουριστικής εγκατάστασης. Όπως συνεδριακό κέντρο, εστιατόριο, κέντρο ευεξίας, αίθουσα προβολών.
Και χώρος ψυχαγωγίας, κουζίνες, πλυντήρια, τροφοδοσία, αποθήκες κ.λπ. Καθώς και κολυμβητικές δεξαμενές.

Ροζ Βίλα

β) Τη «Ροζ Βίλα», υφιστάμενο διώροφο κτίριο με συνολική δόμηση 364,43 τ.μ. Με χρήση τουριστικού καταλύματος.
Επιτρέπεται μόνο η διατήρηση, συντήρηση και ανακαίνιση του κτιρίου. Καθώς και η αναδιαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου.
*    «Βίλες Κύριου Τουριστικού Συγκροτήματος». Με συνολική δόμηση 1320,00 τ.μ. που αφορά την κατασκευή τεσσάρων νέων πολυτελών κατοικιών με χρήση τουριστικών καταλυμάτων, με υπαίθριες θέσεις στάθμευσης και την κεντρική οδό πρόσβασης σε αυτήν.
*    «Πολυαθλητικό Κέντρο». Περιλαμβάνει το «Κέντρο Πολλαπλών Χρήσεων και Αθλητικών Εγκαταστάσεων», ένα νέο κτήριο δόμησης 4.000 τ.μ. στο οποίο χωροθετούνται χρήσεις που εξυπηρετούν πολυλειτουργικές τουριστικές, αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, όπως ανοιχτό γήπεδο ποδοσφαίρου 5×5, αθλοπαιδιών και τένις, δωμάτια προσωρινής διαμονής για την παραμονή ειδικών επισκεπτών (γυμναστές, ιατροί κ.λπ.), αίθουσα bowling, κοινόχρηστοι χώροι προσωπικού με κουζίνα, χώροι γυμναστηρίου, αποδυτήρια και χώροι υγιεινής, ιατρείο, χώρος περίθαλψης και κέντρο πρώτων βοηθειών, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και βοηθητικοί χώροι.
*    «Εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης λουόμενων Ανατολικής Παραλίας», με συνολική δόμηση 403,51 τ.μ., οι οποίες περιλαμβάνουν:

α) τα «Αποδυτήρια Ανατολικής Παραλίας

β) τους Βοηθητικούς Χώρους Αποδυτηρίων

*    «Κτηριακή Ενότητα 5». Η συνολική δόμηση της Κτηριακής Ενότητας 5 είναι 340,00 τ.μ. και περιλαμβάνει:

α) «Βίλα Διευθυντή/Διαχειριστή της νήσου Σκορπιός»: Νέο κτήριο συνολικής δόμησης 260,00 τ.μ. με χρήση κατοικίας. Το δώμα του κτηρίου μπορεί να λειτουργεί ως χώρος στάθμευσης οχημάτων.

β) «Χώρος Αναμονής Ελικοδρομίου»: Νέο κτήριο συνολικής δόμησης 80 τ.μ. με χρήση ελικοδρομίου. Το κτήριο αποτελεί την αίθουσα αναμονής (lounge) του ελικοδρομίου.

*    «Κατοικίες Προσωπικού», με συνολική δόμηση 2173,78 τ.μ.
*    «Αρένα, Στάβλοι και Κήπος Κατοικίδιων». Ένα νέο κτήριο συνολικής δόμησης 635 τ.μ. Με χρήση αθλητικών εγκαταστάσεων, με όλες τις απαραίτητες υποδομές φιλοξενίας αλόγων. Καθώς και ιππικό κέντρο για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών με πεδίο εξάσκησης ίππων, καθώς και γήπεδα καλαθοσφαίρισης και ποδοσφαίρισης.
*    Προβλέπεται η αναβάθμιση της αρένας ιππασίας και η αναδιαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου.
*    Περιλαμβάνει επίσης μικρό κτίσμα που θα φιλοξενεί μικρά κατοικίδια ζώα.
*    «Σπίτι του Λόφου». Ένα νέο κτήριο συνολικής δόμησης 565,00 τ.μ. με χρήση τουριστικών καταλυμάτων.
*    «Αμφιθέατρο», ένα νέο κτήριο συνολικής δόμησης 250,00 τ.μ. Με χρήση πολιτιστικών εγκαταστάσεων και χώρων συνάθροισης κοινού.

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης