Τραπεζικά νέα

Οι εξελίξεις με CoCos και ΑΜΚ στην Τρ. Πειραιώς δικαιώνουν το bankingnews.gr

Οι εξελίξεις με CoCos και ΑΜΚ στην Τρ. Πειραιώς δικαιώνουν το bankingnews.gr
Τι είχε αναφέρει εδώ και καιρό το bankingnews για την Τρ. Πειραιώς
Οι εξελίξεις στην Τράπεζα Πειραιώς, τα σχέδια για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με την συμμετοχή του Paulson και του Mistakidis και η μετατροπή του Cocos σε μετοχές ύψους 2 δισεκ., δικαιώνουν πλήρως δημοσιεύματα του Bankingnews.gr.
Εδώ και καιρό το bankingnews αναφέρει ότι το Cocos το μετατρέψιμο ομόλογο θα δρομολογήσει εξελίξεις και το ιδανικότερο σενάριο για την τράπεζα θα ήταν η μετατροπή του Cocos σε μετοχές.
Σημειώνεται εδώ ότι για να μπορέσει να υλοποιηθεί αύξηση κεφαλαίου θα πρέπει πρωτίστως το ελληνικό δημόσιο να ενεργοποιήσει την ρήτρα μετατροπής του Cocos του μετατρέψιμου ομολόγου σε μετοχές της Πειραιώς με τιμή μετατροπής στα 6 ευρώ.

Τι είχε αναφέρει εδώ και καιρό το bankingnews.gr

Στις 26 Οκτωβρίου 2020: Στις 12 Νοεμβρίου συνεδριάζει ο SSM για το Cocos της Πειραιώς, τι ζητάει το ΤΧΣ και γιατί κολλάει η 5ετής παράταση και η έκδοση Tier 1;

Στις 12 Νοεμβρίου 2020 συνεδριάζει ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών για να εξετάσει μεταξύ άλλων θεμάτων και το αίτημα της τράπεζας Πειραιώς να πληρώσει τους τόκους 160 εκατ του Cocos του μετατρέψιμου ομολόγου σε μετοχές ύψους 2 δισεκ. που λήγει τέλη Δεκεμβρίου 2022.
Η τράπεζα Πειραιώς έχει ζητήσει να πληρώσει τους τόκους με μετρητά δηλαδή να καταβάλλει στο ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας 160 εκατ άπαξ και πληρώνει επιτόκιο για τα 2 δισεκ. 8%.
Η τράπεζα Πειραιώς να σημειωθεί ότι μπορεί να πληρώσει τους τόκους με μετρητά, διαθέτει τα 160 εκατ ευρώ.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ως μέτοχος με ποσοστό 26% έχει ζητήσει να πληρωθεί για το Cocos μόνο με… μετρητά.
Έχει υπάρξει μεγάλη παραφιλολογία για το εάν ο SSM σε μια περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας επέτρεπε στην Πειραιώς να πληρώσει τους τόκους του Cocos σε μετρητά αλλά αυτό θα συμβεί με μεγάλη πιθανολόγηση…

Που υπάρχει πρόβλημα;

Έχουν υπάρξει συζητήσεις ώστε η κυβέρνηση να εγκρίνει παράταση στην λήξη του Cocos των 2 δισεκ. αντί 2022 στο 2027 δηλαδή να υπάρξει 5ετής παράταση.
Επίσης έχει εξεταστεί η Πειραιώς να μπορεί να εκδίδει υβριδικό τίτλο Tier 1 ύψους 160 εκατ τον οποίο θα διακρατεί το ελληνικό δημόσιο και θα το πληρώνεται με μετρητά στην λήξη του.
Το tier 1 θα εκδίδεται αντί της πληρωμής των 160 εκατ των τόκων του Cocos.
Με βάση πληροφορίες και οι δύο προτάσεις – ενώ αρχικώς φαινόταν πιθανό να υλοποιηθούν – προσκρούουν σε εμπόδια, οπότε και η παράταση αλλά και η πληρωμή των τόκων του Cocos με έκδοση tier 1 δεν μπορούν να υλοποιηθούν.

Τι θέλουν τα funds και πως συνδέεται το Cocos με την bad bank της ΤτΕ;

Τα hedge funds που συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της Πειραιώς θα ήθελαν το Cocos των 2 δισεκ. να μετατραπεί… χθες σε μετοχές καθώς το ομόλογο αυτό θα μετατρεπόταν σε μετοχές στα 6 ευρώ στην τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2015 αντί στα 1,05 ευρώ που βρίσκεται εσχάτως η τιμή.
Το δημόσιο – ΤΧΣ θα αύξανε το ποσοστό του από 26% σε 58% ή 62% εάν συμπεριληφθούν και οι τόκοι μιας χρονιάς.
Η Πειραιώς έχει περίοδο έως το τέλος του 2022 να επιλύσει το ζήτημα του Cocos αλλά όλα θα εξαρτηθούν εάν το δημόσιο τελικά δώσει την παράταση αλλά αυτό θα πρέπει να εγκριθεί και από τις θεσμικές αρχές.

Πως συνδέεται το Cocos με την bad bank;

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι εάν μετατρεπόταν το Cocos της Πειραιώς σε μετοχές και ουσιαστικά το δημόσιο αύξανε το ποσοστό του από 26% σε 58% θα… έδινε την δυνατότητα νομιμοποίησης της bad bank της Τράπεζας της Ελλάδος η οποία είναι στον αέρα.
Στην πράξη θα επέτρεπε στην ΤτΕ να μεταφερθούν όλα τα προβληματικά δάνεια της Πειραιώς στην bad bank και έτσι να αποκτήσει οντότητα η κακή τράπεζα που σήμερα είναι στον αέρα στην κυριολεξία και αμφίβολο – πολύ αμφίβολο – εάν θα εγκριθεί γιατί προσκρούει σε κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA), SSM Εποπτικός Μηχανισμός ΕΚΤ και DGComp (Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ).

Στις 24 Οκτωβρίου 2020: Οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές θα υποχωρήσουν ακόμη 30% - Η ΤτΕ φέρνει πιο κοντά τις αυξήσεις κεφαλαίου και τα reverse split

Οι τραπεζικές μετοχές στην Ελλάδα θα μπορούσαν να χάσουν ακόμη 30% από την χρηματιστηριακή τους αξία να υποχωρήσουν δηλαδή από τα επίπεδα των 3,3 δισεκ. κεφαλαιοποίηση στα 2,3 δισεκ. ευρώ εξέλιξη σίγουρα άκρως αρνητική.
Γιατί όμως υπάρχει αυτός ο κίνδυνος;
Παράγοντας μεγάλης επενδυτικής τράπεζας αναφέρει στο bankingnews ότι η μεγαλύτερη ζημία έγινε από την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος.
«Η λύση που έχει προωθήσει η ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων με τον Ηρακλή έδωσε μια προοπτική στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα που παραμένει καθηλωμένο στα όρια της απαξίωσης.
Όμως η πρόταση της ΤτΕ έρχεται να δημιουργήσει σοβαρές σκιές.
Δεν αναφέρομαι στους όρους ή εάν θα γίνει δεκτή αλλά στο ότι αναδεικνύει ένα πρόβλημα στο τραπεζικό σύστημα, καθορίζει την κεφαλαιακή τρύπα στα 8 με 10 δισεκ. ανάλογα το τελικό ύψος των προβληματικών δανείων που θα ενταχθούν.
 
H μαύρη τρύπα

Μια μαύρη τρύπα 8 με 10 δισεκ. που ζητάει η ΤτΕ να την καλύψει το ελληνικό δημόσιο αλλά ακόμη και αν αυτό συμβεί – σενάριο απίθανο – οι ιδιώτες μέτοχοι θα κληθούν σε επόμενη φάση να βάλουν εκ νέου κεφάλαια.
Η πρόταση της ΤτΕ φέρνει πιο κοντά τις αυξήσεις κεφαλαίου.
Με τωρινές παραδοχές οι αυξήσεις κεφαλαίου θα υποχρέωναν τις τράπεζες να ορίσουν κατά την διαδικασία του καθορισμού των τιμών μεγάλα discount 40% ή και 50%.
Σε τωρινές τιμές discount 40% σημαίνει τιμή αύξησης κεφαλαίου στην Πειραιώς στα 0,50 ευρώ.
Θα πρέπει να θεωρηθεί αυτονόητο ότι όλες οι τράπεζες θα οδηγηθούν σε reverse split δηλαδή σε κινήσεις όχι ωραιοποίησης αλλά σε κινήσεις ανάγκης για να υλοποιήσουν τις αυξήσεις κεφαλαίου.
Οι αυξήσεις κεφαλαίου δεν θα πραγματοποιηθούν άμεσα αλλά τα στοιχεία που προαναφέραμε αποτελούν μια πιθανή πραγματικότητα εάν σήμερα υποχρεώνονταν οι τράπεζες να βρουν κεφάλαια».
To συμπέρασμα από την ανάλυση του παράγοντα μεγάλης επενδυτικής τράπεζας – γνωστής στην Ελλάδα για τις δραστηριότητες της – είναι ότι η πρόταση της ΤτΕ θα φέρει πιο κοντά τις αυξήσεις κεφαλαίου και τα reverse split στις τραπεζικές μετοχές.

Στις 2 Σεπτεμβρίου 2020: Θετική η κυβέρνηση στην μετατροπή του Cocos 2 δισ. σε μετοχές της Πειραιώς, θα αποκτήσει το 58% από 26% - Το deal Πειραιώς με MIG μπλοκάρει ΕΤΕ-Eurobank

«Η κυβέρνηση δεν είναι αρνητική στην μετατροπή του μετατρέψιμου ομολόγου σε μετοχές Cocos ύψους 2 δισεκ. ευρώ της τράπεζας Πειραιώς… εφόσον το αποφασίσει η τράπεζα» την απάντηση αυτή έδωσε ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας στην ερώτηση του bankingnews εάν ετίθετο θέμα μετατροπής του ομολόγου Cocos σε μετοχές της Πειραιώς τι απόφαση θα ελάμβανε η κυβέρνηση.
Δεν πρόκειται για υποχρέωση της Πειραιώς αλλά για μια επιλογή η οποία όπως έχει αναλυθεί έχει πολλά πλεονεκτήματα που επισκιάζουν τα μειονεκτήματα.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εάν η Πειραιώς αποφασίσει να μετατρέψει το Cocos σε μετοχές θα διαθέτει τα ίδια κεφάλαια αλλά πολύ καλύτερης ποιότητας, δεν θα πληρώνει τόκους 164 εκατ ετησίως και επίσης δεν θα χρειαστεί να αναζητήσει 2 δισεκ. για να αποπληρώσει το ελληνικό δημόσιο.

Να διευκρινιστεί ότι το ομόλογο Cocos το οποίο μπορεί να μετατραπεί σε μετοχές στην τιμή των 6 ευρώ – στην τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2015 μετά το reverse split – μόνο εφόσον το αποφασίσει η διοίκηση της Πειραιώς υπό τον Χρήστο Μεγάλου.
Το ομόλογο λήγει τέλη του 2022 δηλαδή σε 27 μήνες από σήμερα.
Το Cocos το μετατρέψιμο ομόλογο της Πειραιώς ύψους 2 δισεκ. έχει μια ιδιαιτερότητα η τράπεζα πληρώνει επιτόκιο 8% ετησίως ή 164 εκατ ευρώ μέσα στο πρώτο 10ήμερο κάθε Δεκεμβρίου κάθε έτους…. και έως σήμερα μόνο μια φορά δεν πληρώθηκε ο τόκος.
Με βάση τον νόμο είχε την δυνατότητα μια φορά να μην πληρώσει τον τόκο, πλέον πρέπει να πληρώνεται κανονικά.
Η Πειραιώς έχει μια υποχρέωση να πληρώνει υψηλό τόκο και οι επιλογές είναι τρεις
1)Να συνεχίσει να πληρώνει τον τόκο σε μετρητά ή σε μετοχές έως την λήξη το 2022 και να αποπληρώσει εν συνεχεία τα 2 δισεκ.
2)Να συνεχίσει να πληρώνει τον τόκο σε μετρητά έως την λήξη το 2022 και να ζητήσει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής π.χ. έως το 2025 ή 2027 δηλαδή ο τίτλος από 7ετές να εξελιχθεί σε 10ετές ή 12ετές ομόλογο.
3)Να μετατρέψει προσεχώς το ομόλογο σε μετοχές με τιμή τα 6 ευρώ που αυτό θα ισοδυναμεί με κρατικοποίηση της Πειραιώς αφού το 26% του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα φθάσει στο 58%.

Οι πραγματικές επιλογές

Απαντήσεις
1)Η πρώτη επιλογή δηλαδή να αποπληρωθεί το Cocos τέλη του 2022 έχει τις μικρότερες πιθανότητες ας πούμε 10% πιθανότητα επιβεβαίωσης.
Η Πειραιώς μεταξύ 2016 και 2022 θα έχει πληρώσει για τα 6 από τα 7 χρόνια σχεδόν 1 δισεκ. σε τόκους + τα 2 δισεκ. του ομολόγου συνολικά 3 δισεκ. ευρώ.
2)Το σενάριο δύο να παραταθεί ο χρόνος αποπληρωμής του Cocos ήταν ένα σενάριο που έχει εξετάσει διεξοδικά η Πειραιώς.
Στην περίπτωση αυτή θα επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής για 3 ή 5 ακόμη χρόνια αλλά θα πληρώσει π.χ. στα 3 χρόνια επιμήκυνσης δηλαδή για το διάστημα 2020 με 2025 δηλαδή 6 χρόνια περίπου 1 δισεκ. τόκους.
Λαμβάνοντας υπόψη τι έχει ήδη πληρώσει η τράπεζα σε τόκους και την εξόφληση του κεφαλαίου η Πειραιώς θα πληρώσει για 2 δισεκ. 3,5 δισεκ. ευρώ θα πρόκειται για μια πανάκριβη διαχείριση κεφαλαίου.
3)Η 3η επιλογή εφόσον διασφαλίζει ότι η κρατικοποίηση θα είναι προσωρινή και δεν θα αλλάξει η διοίκηση Μεγάλου που έχει επιτελέσει θετικό ρόλο στην τράπεζα Πειραιώς έχει τα εξής χαρακτηριστικά.
Η Πειραιώς πλην του 2020 δεν θα ξαναπληρώσει τόκους για το Cocos.
Δεν θα προβληματίζεται για το πώς θα συγκεντρώσει τα 2 δισεκ. του μετατρέψιμου ομολόγου.
Το κυριότερο όλων η Πειραιώς θα μετατρέψει τα κεφάλαια του ομολόγου σε μετοχές με τιμή τα 6 ευρώ έναντι 1,21 ευρώ της τρέχουσας περιόδου, εξέλιξη σίγουρα θετική για τους ιδιώτες μετόχους.
Την ίδια στιγμή το κράτος μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από 26% θα βρεθεί στο 58% η Πειραιώς θα κρατικοποιηθεί προσωρινά αλλά θα διαθέτει πολύ καλύτερης ποιότητας κεφάλαιο.
Οι ιδιώτες μέτοχοι θα υποστούν dilution αλλά τα 2 δισεκ. κεφάλαιο θα έχουν μετατραπεί στα 6 ευρώ όπερ σημαίνει ότι αυξάνεται έστω και εικονικά η εσωτερική αξία.  
Ο Paulson ως μέτοχος με 6,7% θα υποστεί dilution όπως και ο Mistakidis ο οποίος όμως έχει αποκτήσει το 5,2% των μετοχών της Πειραιώς με μόλις 29 εκατ ευρώ.
Για την Πειραιώς όπως έχει αναλύσει το bankingnews η καλύτερη λύση είναι η 3η και η ιδανικότερη θα ήταν η 1η αλλά στην πράξη ανέφικτη.
Σε κάθε περίπτωση όποτε στο μέλλον υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου με ιδιωτικά κεφάλαια, αμέσως το κράτος θα υποστεί dilution – αραίωση.

Τι είχε αναφέρει το bankingnews στις 24 και 25 Αυγούστου 2020

Γιατί συμφέρει την τράπεζα Πειραιώς η μετατροπή του μετατρέψιμου ομολόγου Cocos των 2 δισ. σε μετοχές στα 6 ευρώ;

Η διοίκηση Χρήστου Μεγάλου στην τράπεζα Πειραιώς έχει κάνει σημαντικό έργο εάν ληφθεί υπόψη ότι η τράπεζα δεν βρίσκεται στην ίδια κατάσταση σε κεφάλαια και NPEs με τις υπόλοιπες τράπεζες.
Λαμβάνοντας υπόψη όλες αυτές τις παραδοχές η Πειραιώς καταφέρνει και τα 164 εκατ τόκους από το μετατρέψιμο ομόλογο Cocos των 2 δισεκ. να πληρώνει και να τιτλοποιεί προβληματικά δάνεια.
Η Πειραιώς κατά το πιθανότερο σενάριο θα ζητήσει και θα λάβει παράταση στο cocos των 2 δισεκ. που καλύφθηκε από το ελληνικό δημόσιο το 2015 με την υποχρέωση η τράπεζα να πληρώνει τόκο 8% ετησίως ή 164 εκατ ευρώ.
Η τράπεζα Πειραιώς μια φορά δεν έχει πληρώσει τον τόκο και αυτό σημαίνει ότι έχει εξαντλήσει την ελαστικότητα του νόμου που περιβάλλει το μετατρέψιμο ομόλογο σε μετοχές Cocos.
To μετατρέψιμο ομόλογο λήγει τέλος 2022 εκδόθηκε στο τέλος του 2015 και πληρώθηκε πρώτη φορά τόκος τέλος του 2016.
Η DGComp η επιτροπή ανταγωνισμού θα δώσει το πράσινο φως της παράτασης αν και το θέμα δεν είναι ακόμη της παρούσης ακόμη απαιτούνται δύο χρόνια.

Ποιο είναι το βέλτιστο σενάριο;

Η τράπεζα Πειραιώς διαθέτει συνολικά κεφάλαια 7,64 δισεκ. εκ των οποίων τα 5,5 δισεκ. είναι core κεφάλαιο και ομολογιακά tier 2 και τα υπόλοιπα 2 δισεκ. είναι το cocos το μετατρέψιμο ομόλογο σε μετοχές.
Ταυτόχρονα η Πειραιώς έχει DTC δηλαδή αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις 4 δισεκ. ενώ το SREP ο ελάχιστος συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας από 14,25% έχει μειωθεί στο 11,25%.
Επίσης η Πειραιώς διαθέτει 23,3 δισεκ. NPEs μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα με coverage ratio δείκτη κάλυψης μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων με προβλέψεως 45%.
Αυτό σημαίνει ότι οι συνολικές προβλέψεις είναι 10,5 δισεκ. άρα υπάρχει ένα υπόλοιπο 12,8 δισεκ. NPEs που δεν έχει επαρκείς εξασφαλίσεις.
Αυτή είναι η εικόνα της τράπεζας Πειραιώς, η οποία εκμεταλλευόμενη το παράθυρο ευκαιριών που άνοιξε προ κορωνοιού εξέδωσε ομολογιακά tier 2 ενισχύοντας τα κεφάλαια.
Ένα θέμα που σίγουρα θα προβληματίζει την Πειραιώς είναι το Cocos το μετατρέψιμο ομόλογο σε μετοχές.
Η Πειραιώς δεν θα το μετατρέψει και όπως αναφέρθηκε θα ζητήσει παράταση στην λήξη του εν λόγω ομολόγων των 2 δισεκ.
Όμως το βέλτιστο σενάριο της Πειραιώς θα ήταν να μετατρέψει το Cocos των 2 δισεκ. σε μετοχές αλλά γιατί;

Γιατί αξίζει η μετατροπή του Cocos σε μετοχές;

Η Πειραιώς μπορεί να μετατρέψει το ομόλογο των 2 δισεκ. που οφείλει στο κράτος σε μετοχές στην τιμή των 6 ευρώ ενώ η τιμή στο ελληνικό χρηματιστήριο σήμερα είναι 1,25 ευρώ περίπου.
Η μετατροπή συμφέρει αλλά γιατί;
Το ελληνικό δημόσιο υφιστάμενο κεφάλαιο – δεν θα επενδυθεί νέο κεφάλαιο – θα μετατρέψει το ομόλογο των 2 δισεκ. σε μετοχές Πειραιώς σε τιμή 6 ευρώ θα εκδοθούν 333 εκατ μετοχές.
Το ελληνικό δημόσιο από 26% θα εκτιναχθεί στο 58% και η πρώτη μεγάλη αλλαγή θα είναι η κρατικοποίηση της τράπεζας.
Όμως αυτή η εξέλιξη μόνο προσωρινή θα είναι και έχει οφέλη.
1)Στο μέλλον δεν θα ελλοχεύει ο κίνδυνος μετατροπής του cocos σε μετοχές.
Οπότε η Πειραιώς όποτε αποφασίσει να υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου δεν θα έχει κανένα δυνητικό κίνδυνο.
2)Η Πειραιώς με την μετατροπή δεν θα ξαναπληρώσει 164 εκατ ετησίως τόκους για το Cocos.
Εάν πάρει παράταση η Πειραιώς ας υποθέσουμε έως το 2027 δηλαδή 5 ακόμη χρόνια αυτό σημαίνει ότι από το 2020 έως το 2027 θα πρέπει να πληρώσει 8 φορές 164 εκατ που σημαίνει 1,3 δισεκ. συν τα 500 εκατ που ήδη έχει πληρώσει συν τα 2 δισεκ που είναι η εξόφληση του κεφαλαίου όποτε λήξη το Cocos η Πειραιώς θα έχει πληρώσει για 2 δισεκ. 4 δισεκ. ευρώ προφανώς πανάκριβο κεφάλαιο.
Με την μετατροπή σε μετοχές η Πειραιώς θα αποφύγει να πληρώσει τα μελλοντικά 1,3 δισεκ. ευρώ.

Ποιο θα ήταν το επόμενο βήμα;

Εάν υποθέσουμε ότι το σενάριο που περιγράφουμε υλοποιείτο, το δημόσιο θα ήταν ο μεγάλος χαμένος.
Γιατί;
Θα είχε μετατρέψει το cocos των 2 δισεκ. στα 6 ευρώ ενώ π.χ. η τρέχουσα τιμή είναι 1,25 ευρώ θα είχε αυξήσει προσωρινά το ποσοστό του το κράτος από 26% σε 58% αλλά… εάν η Πειραιώς αποφάσιζε στο μέλλον μια αύξηση π.χ. 1,5 δισεκ. με ιδιωτικά κεφάλαια το ελληνικό δημόσιο θα υποχωρούσε στο 22%.
Προφανώς όσο μεγαλύτερη η αύξηση τόσο θα μειώνεται το ποσοστό του δημοσίου στην Πειραιώς.
Π.χ. αύξηση 2 δισεκ. θα μειώσει το ποσοστό του δημοσίου στο 18% κ.ο.κ.
Ο μεγάλος κερδισμένος θα ήταν ο μελλοντικός ιδιώτης μέτοχος της τράπεζας Πειραιώς.
Εν συνεχεία η Πειραιώς έχοντας κάνει αυτές τις κινήσεις θα διαθέτει με βάση τα σημερινά δεδομένα 9 δισεκ. καθαρά κεφάλαια με μόλις 1 δισεκ. tier 2.
H Πειραιώς θα διέθετε σχεδόν 21% συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας και κεφαλαιακό μαξιλάρι με SREP 14,25% περίπου 2,6 δισεκ. ευρώ χωρίς να περιλαμβάνεται και η εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου που θα μπορούσε να φθάσει το capital buffer στα 3 δισεκ.
Με 3 δισεκ. πλεονασματικό κεφάλαιο η Πειραιώς θα μπορούσε να μειώσει τα NPEs κατά 15 με 16 δισεκ. από 23,3 δισεκ. της τρέχουσας περιόδου.
Θα απελευθέρωνε μεγάλες παραγωγικές δυνάμεις και ένα χρόνο μετά την ολοκλήρωση αυτού του σχεδιασμού η Πειραιώς θα είχε NPEs ratio σχεδόν 5%.

Συμπέρασμα

Η μετατροπή του Cocos του μετατρέψιμου ομολόγου σε μετοχές συμφέρει υπό την αίρεση ότι μια τέτοια κίνηση δεν θα σηματοδοτήσει διοικητικές αλλαγές.
Εάν εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει καμία διοικητική αλλαγή η Πειραιώς έχει συμφέρον να μετατρέψει το Cocos σε μετοχές από το να συντηρεί κάτι τόσο ακριβό και τόσο ανασταλτικό για μελλοντικές αυξήσεις κεφαλαίου.
Η Πειραιώς δεν εξετάζει αυτό το ενδεχόμενο, το σημειώνουμε αλλά θεωρούμε ότι αυτό είναι το βέλτιστο σενάριο για την Πειραιώς, ούτε η παράταση συμφέρει γιατί θα πληρωθούν extra τόκοι 1,3 δισεκ. η Πειραιώς στο τέλος της ημέρας θα έχει πληρώσει τα 2 δισεκ. σε 4 δισεκ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης