Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Nέα βουτιά για την τουρκική λίρα - Είναι το νόμισμα με τη χειρότερη απόδοση

Rabobank: Nέα βουτιά για την τουρκική λίρα - Είναι το νόμισμα με τη χειρότερη απόδοση
Η τουρκική λίρα είναι το νόμισμα με τη χειρότερη απόδοση, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες αναδυόμενες αγορές, αναφέρει η ολλανδική τράπεζα Rabobank
Η τουρκική λίρα συνεχίζει να υποχωρεί έναντι του δολαρίου όσο η κεντρική τράπεζα της χώρας παραμένει διστακτική να αυξήσει τα επιτόκια της κατά μερικές εκατοντάδες μονάδες βάσης, αναφέρει σε ανάλυση της η Rabobank.
Η τουρκική λίρα είναι το νόμισμα με τη χειρότερη απόδοση, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες αναδυόμενες αγορές.
Ένα αμερικανικό δολάριο ισοδυναμεί με οκτώ λίρες.
Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο Πρόεδρος Erdogan προκάλεσε τις ΗΠΑ να επιβάλουν οικονομικές κυρώσεις στην Τουρκία.
«Όποιες κι αν είναι οι κυρώσεις σας, μην διστάσετε να τις εφαρμόσετε» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.
«Μας είπατε να μην δοκιμάσουμε τους S-400, δεν είμαστε φυλή.
Είμαστε η Τουρκία» πρόσθεσε.
Όμως η αγορά ανησυχεί σοβαρά – ιδιαίτερα αν στις 3 Νοεμβρίου εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ o Joe Biden.
Σε αυτή την περίπτωση είναι σίγουρο ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα τιμωρήσει την Άγκυρα.
Αξίζει επίσης να υπενθυμίσουμε ότι η κεντρική τράπεζα της Τουρκία (CBRT) άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια repo την περασμένη εβδομάδα, απογοητεύοντας τους επενδυτές.
Αν μη τι άλλο, η CBRT ενδέχεται να έχει υπολογίσει εσφαλμένα την ανοχή της αγοράς για τη διεξαγωγή μιας ανορθόδοξης πολιτικής, που βασίζεται στη χρήση διαδρόμου ενδιαφέροντος για τη διαχείριση της ρευστότητας.
Η CBRT πρέπει να εξετάσει σοβαρά μια αύξηση στα επιτόκια - ειδικά αν ο Biden κερδίσει τις εκλογές.
Στο μεταξύ, οι αγορές, παγκοσμίως, βρίσκονται σε risk off mode), αν και η αβεβαιότητα εντείνεται καθώς οι προσδοκίες ότι το Κογκρέσο των ΗΠΑ θα περάσει άλλο ένα δημοσιονομικό πακέτο έχουν εξασθενήσει.
Απομένουν μόλις 8 ημέρες μέχρι τις προεδρικές εκλογές, και οι δύο πλευρές ενδέχεται να μην έχουν επαρκή κίνητρα για να καταλήξουν σε συμφωνία.
Ακόμα κι αν δεν υπάρξει συμφωνία τις επόμενες μέρες, ένα δημοσιονομικό πακέτο τόνωσης εξακολουθεί να είναι πιθανό μετά τις εκλογές, προς υποστήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.
Στην πραγματικότητα, ο προσωπάρχης του Προέδρου Trump παραδέχτηκε ανοιχτά ότι οι ΗΠΑ «δεν πρόκειται να ελέγξουν» την πανδημία και ότι θα επικεντρωθούν σε «παράγοντες κατευνασμού», όπως εμβόλια και θεραπείες.
Ο πρώην αντιπρόεδρος Biden επέκρινε έντονα την κυβέρνηση, λέγοντας ότι «έχει παραιτηθεί από το βασικό τους καθήκον να προστατεύσει τον αμερικανικό λαό».
Σημειώνεται πως τα κρούσματα κορωνοϊού στις ΗΠΑ το τελευταίο 24ωρο έφτασαν τις 84.000.

Εν τω μεταξύ, ο ΠΟΥ προειδοποίησε ότι ορισμένες χώρες στο βόρειο ημισφαίριο αντιμετωπίζουν μεγάλο κίνδυνο.
Αυτή η εκτίμηση ισχύει για ορισμένες χώρες της ΕΕ όπου οι πολιτικοί ηγέτες προσπαθούν να προστατεύσουν τους πολίτες τους χρησιμοποιώντας διάφορους περιορισμούς για να εξομαλύνουν την καμπύλη του κορωνοϊού.
Η Ισπανία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας.
Η Ιταλία έχει επίσης επιβάλει αυστηρότερους περιορισμούς αφού οι νέες μολύνσεις έφτασαν τις 21.273 την Κυριακή.
Η Γαλλία ανέφερε ρεκόρ νέων λοιμώξεων για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα.
Την περασμένη εβδομάδα, η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε την επέκταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας σε 54 διαμερίσματα, καλύπτοντας περίπου τα 2/3 της χώρας.
Αν και αυτοί οι περιορισμοί δεν είναι ακόμη τόσο αυστηροί όσο την άνοιξη, το τελευταίο σύνολο δεδομένων έχει ήδη αποκαλύψει ότι ο ρυθμός οικονομικής ανάκαμψης των υπηρεσιών έχει αρχίσει να χάνει δυναμική.
Ο PMI υπηρεσιών της Ευρωζώνης έπεσε στις 46,2 μονάδες, από τις 48 τον προηγούμενο μήνα, λόγω περιορισμών κοινωνικής απόστασης που επιβλήθηκαν σε ολόκληρη την ήπειρο.
Ο PMI μεταποίησης σημείωσε άνοδο, από τις 53,7 μονάδες, στις 54,4 τον Οκτώβριο, λόγω της ζήτησης από το εξωτερικό, ιδιαίτερα από την Ασία, όπου οι χώρες φαίνεται να έχουν προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.
Eιδικότερα, ο δείκτης PMI στη Γαλλία υποχώρησε κατά 0,2 μονάδες, στις 51 μονάδες, ενώ ο PMI υπηρεσιών υποχώρησε περαιτέρω, σε 46,5, από 47,5 μονάδες τον Σεπτέμβριο.
Στη Γερμανία, η εικόνα είναι παρόμοια, με την κατασκευαστική δραστηριότητα να ανακάμπτει τον Οκτώβριο.
Αυτό φαίνεται να σχετίζεται με την ισχυρότερη ζήτηση στο εξωτερικό.
Ωστόσο, ο PMI υπηρεσιών έπεσε κάτω από τις 50 μονάδες.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνθηκε.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το συναίσθημα των καταναλωτών μειώθηκε.
Ως εκ τούτου, ο χειμώνας αναμένεται να είναι ζοφερός, με μια ανάκαμψη τύπου w να είναι το πιο πιθανό ενδεχόμενο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης