Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η εκεχειρία στη Λιβύη αυξάνει την πίεση στις τιμές πετρελαίου

Η εκεχειρία στη Λιβύη αυξάνει την πίεση στις τιμές πετρελαίου
Πίεση στις τιμές του «μαύρου χρυσού» από την εκεχειρία στη Λιβύη
Η πρόσφατη συμφωνία για εκεχειρία στη Λιβύη αναμένεται να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου, απειλώντας περαιτέρω την ανάκαμψη στις τιμές του «μαύρου χρυσού».
Οι κύριες αντιμαχόμενες φατρίες της Λιβύης -ο κλάδος πετρελαίου της χώρας αντιπροσωπεύει το 95% των εσόδων από τις εξαγωγές και το 60% του ΑΕΠ της- υπέγραψαν μια -υποθετικά- μόνιμη εκεχειρία την περασμένη εβδομάδα, ένα μήνα μετά την άρση του αποκλεισμού των εξαγωγών πετρελαίου της χώρας.
Αυτό ενίσχυσε τις προοπτικές κανονικότητας στην παραγωγή πετρελαίου της χώρας-μέλους του ΟΠΕΚ, αλλά εγείρει ερωτήματα σχετικά με τις τιμές, οι οποίες δέχονται ήδη πλήγμα από την παγκόσμια υπερπροσφορά και την αναιμική ζήτηση εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού.
Οι τιμές πετρελαίου για WTI και Brent αδυνατούν να ξεπεράσουν τα 45 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ ουκ ολίγες φορές τις τελευταίες εβδομάδες υποχώρησαν κάτω από 40 δολάρια.
Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες ότι η παραγωγή θα αυξηθεί από 500.000 βαρέλια την ημέρα σε 800.000 σε δύο εβδομάδες, και σε 1 εκατομμύριο βαρέλια την σε ένα μήνα -πολύ υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
«Το σταθεροποιημένο πολιτικό σκηνικό και η επακόλουθη αύξηση της παραγωγής πετρελαίου και των εξαγωγών, είναι μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη για το έθνος της Βόρειας Αφρικής μετά από χρόνια πολέμων, κοινωνικής και πολιτικής διαίρεσης και ταλαιπωρίας.
Ωστόσο, αποτελεί απειλή για τη μεγαλύτερη εικόνα σχετικά με τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του που παράγουν πετρέλαιο.
Οι χώρες του ΟΠΕΚ+ δεν πρέπει να είναι απρόσεκτες και πρέπει να αντιμετωπίσουν το ζήτημα των επιπλέον βαρελιών πετρελαίου που θα εμφανιστούν στην αγορά, διαφορετικά οι ημέρες σχετικά σταθερών τιμών πετρελαίου θα είναι μετρημένες», δήλωσε -σύμφωνα με το CNBC- ο Tamas Varga, αναλυτής της PVM Oil.
Οι αναλυτές πετρελαίου δίστασαν να προβλέψουν μια ισχυρή απόδοση των εξαγωγών της Λιβύης το 2020, αν και ορισμένοι, συμπεριλαμβανομένης της Goldman Sachs, είδαν πιθανό άνοιγμα των εγκαταστάσεων πετρελαίου της χώρας ως έναν από τους πολλούς λόγους για να αμφισβητηθεί ένα σημαντικό «ράλι» πετρελαίου το 2020.
«Ο άμεσος καταλύτης για χαμηλότερες τιμές φαίνεται να είναι η προσδοκία της αγοράς ότι η παραγωγή της Λιβύης θα ανακάμψει σε επίπεδα πριν από τον εμφύλιο πόλεμο, άνω των 1 εκατ. βαρελιών/ημέρα τις επόμενες εβδομάδες», έγραψε ο Edward Bell της Emirates NBD.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης