Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οι οικολόγοι φρέναραν τον ΕΟΑΝ - Που προσκρούει η δωρεάν διανομή πάνινων τσαντών

tags :
Οι οικολόγοι φρέναραν τον ΕΟΑΝ - Που προσκρούει η δωρεάν διανομή πάνινων τσαντών
Αποσύρθηκε το θέμα από το χθεσινό ΔΣ του Εθνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης - Σφοδρή επίθεση σε Χατζηδάκη - Χιωτάκη από τους εκπροσώπους περιβαλλοντικών οργανώσεων - Ολόκληρη η επιστολή σε Χιωτάκη
Στον αέρα τινάχτηκε η  προσπάθεια του Προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης  (ΕΟΑΝ) κ. Νίκου Χιωτάκη να φέρει προ Ημερησίας Διάταξης στο ΔΣ την έγκριση εισήγησης για τη διανομή πάνινων τσαντών σε όλους τους Έλληνες με τη διάθεση 12 εκ ευρώ από τα  20 εκ ευρώ που έχουν συγκεντρωθεί από το τέλος της πλαστικής σακούλας.
Η διάθεση των πάνινων τσαντών (3,5 εκ τεμάχια) ήδη έχει  ήδη ανακοινωθεί χωρίς να έχει ληφθεί απόφαση από τον ΕΟΑΝ, από τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη και φέρουν την σχεδιαστική υπογραφή της Σήλιας Κριθαριώτη.
Το θέμα αποσύρθηκε άρον άρον για να επανέλθει προς συζήτηση την ερχόμενη Δευτέρα μετά τις αντιδράσεις πολλών μελών του ΔΣ. είναι δε χαρακτηριστικό ότι οι εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών Οργανώσεων έστειλαν επιστολή με την οποία επιτίθενται σφοδρά στον Πρόεδρο του ΕΟΑΝ αναφέροντας ότι η διανομή πάνινων τσαντών δεν αποτελεί το ενδεδειγμένο τρόπο διάθεσης των πόρων που έχουν συγκεντρωθεί από το τέλος της πλαστικής σακούλας αλλά και εκφράζοντας δυσαρέσκεια από το γεγονός ότι ανακοινώθηκε (σ.σ.από τον κ. Χατζηδάκη) η διάθεση των πόρων  του τέλους πλαστικής σακούλας πριν αποφασίσει το ΔΣ.
Ο Πρόεδρος του ΕΟΑΝ ερωτηθείς στην εκπομπή Market Watch του bankingnews στο Action 24 για την αναβολή της συζήτησης του θέματος προσπάθησε να υποβαθμίσει το ζήτημα αναφέροντας ότι θα συζητηθεί την ερχόμενη Δευτέρα.
Ερωτηθείς για το κόστος διανομής ανέφερε ότι θα γίνει διαγωνισμός χωρίς ωστόσο να δώσει απάντηση ποιο θα είναι το κόστος διανομής που δεν θα έχει περιβαλλοντικό αποτύπωμα αλλά και γιατί δεν επιλέχθηκαν κίνητρα που θα οδηγήσουν τα 20 εκ ευρώ από το τέλος της πλαστικής σακούλας απευθείας στον καταναλωτή που δεν ρυπαίνει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και αν υποτεθεί ότι η διανομή σε κάθε νοικοκυριό μιας πάνινης τσάντας μέσω εταιριών παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών γίνεται με την εξευτελιστική τιμή των 0,5 ευρώ ανά τεμάχιο θα ξοδευτούν τουλάχιστον 1,75 εκ ευρώ.
Φυσικά με 1 ευρώ ανά τεμάχιο το ποσό εκτινάσσεται στα 3,5 εκ ευρώ.
Έτσι το τέλος της πλαστικής κατά ένα μέρος θα καταλήξει ως έσοδο των εταιριών ταχυμεταφορών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην επιστολή τους οι εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών οργανώσεων στο ΔΣ του ΕΟΑΝ οι οποίοι προέρχονται από τη WWF αφήνουν αιχμές για τη διαφάνεια στη διάθεση των πόρων που εισπράττονται από τους πολίτες ενώ ζητούν να έχουν πλήρη ενημέρωση για τα έσοδα τον ΕΟΑΝ ανά τρίμηνο από την έναρξη του μέτρου έως και σήμερα.
Ολόκληρη η επιστολή των εκπροσώπων των περιβαλλοντικών Οργανώσεων

Αγαπητέ πρόεδρε,
με δυσαρέσκεια πληροφορηθήκαμε την περασμένη Παρασκευή 23/10 ότι θα επιχειρηθεί να συζητηθεί προ ημερησίας διατάξεως στο ΔΣ του ΕΟΑΝ την προσεχή Δευτέρα 26/10 η διάθεση των εσόδων του τέλους πλαστικής σακούλας.
Με μεγαλύτερη δυσαρέσκεια επίσης διαβάσαμε στα μέσα ενημέρωσης την εισήγηση του τρόπου διάθεσης, πριν αυτή φτάσει στα μέλη του ΔΣ.
Παρότι χαιρετίζουμε την πρόθεση να διανεμηθούν επιτέλους τα έσοδα, κάτι που οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν εδώ και πολύ καιρό- διατυπώνουμε σοβαρές ενστάσεις σχετικά με τον τρόπο που ζητείται να ληφθεί η απόφαση, λαμβάνοντας την εισήγηση το βράδυ της Παρασκευής 23/10 σαν έκτακτο θέμα της συνεδρίασης του ΔΣ της Δευτέρας 26/10.
Η διάθεση πόρων που έχουν προέλθει από τους πολίτες της χώρας πρέπει να διέπεται από απόλυτη διαφάνεια και να χαρακτηρίζεται από τη μεγαλύτερη δυνατή αποδοτικότητα στη σχέση κόστους-οφέλους.
Ειδικά σήμερα, που η πανδημία έχει προκαλέσει συντριπτικό πλήγμα στο εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών, θεωρούμε πως η όποια απόφαση του ΔΣ για την αξιοποίηση των εσόδων από το τέλος της πλαστικής σακούλας θα πρέπει να είναι στιβαρά τεκμηριωμένη και να έχει προκύψει μετά από ανοιχτή διαβούλευση και επαρκή συζήτηση με κοινωνικούς εταίρους, που θα μπορούσαν να προσφέρουν καινοτόμες ιδέες για την βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων.
Λαμβάνοντας επιπλέον υπόψη ότι τα μέλη του ΔΣ δεν είχαν στα χέρια τους την εισήγηση στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα, ζητάμε την απόσυρση του θέματος «Έγκριση δράσεων που θα χρηματοδοτήσει ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης μέσω του Περιβαλλοντικού τέλους» από τα θέματα συζήτησης της 173ης συνεδρίασης του ΔΣ του ΕΟΑΝ και ανάκληση της εισήγησης προκειμένου να εξεταστούν καλύτεροι και αποδοτικότεροι τρόποι διάθεσης των πόρων.
Σε διαφορετική περίπτωση, είμαστε δυστυχώς υποχρεωμένοι να θέσουμε ζήτημα για τον προβληματικό χαρακτήρα της διαδικασίας που ακολουθήθηκε και να δημοσιοποιήσουμε την εναντίωσή μας στον τρόπο διάθεσης, όπως αυτός επιχειρείται βάσει της εισήγησης που λάβαμε το βράδυ της Παρασκευής 23/10.
Αναφορικά με τον τρόπο διάθεσης, έχουμε τονίσει επανειλημμένα σε παλιότερα ΔΣ ότι η δωρεάν διανομή πάνινων τσαντών δεν είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος διάθεσης των πόρων, αφού σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών διαθέτει αρκετές τσάντες πολλών χρήσεων, αλλά τις χρησιμοποιεί πολύ λίγο, και άρα αυτό που προέχει είναι η ενημέρωση των πολιτών για να απομακρυνθούν από τις πλαστικές σακούλες και να χρησιμοποιούν τις τσάντες πολλών χρήσεων.
Σε ένα πιο ευρύ πλαίσιο, υπάρχει αδήριτη ανάγκη για χρηματοδοτική στήριξη καινοτόμων και εμβληματικών παρεμβάσεων για την πρόληψη, την ανακύκλωση, την μείωση της κατανάλωσης πλαστικών μιας χρήσης, την περιβαλλοντική εκπαίδευση μαθητών, την κινητοποίηση του επιστημονικού δυναμικού της χώρας κοκ.
Από την πλευρά των περιβαλλοντικών οργανώσεων θα καταθέσουμε το αμέσως επόμενο διάστημα ενδεικτικές προτάσεις προς συζήτηση για την βέλτιστη αξιοποίηση του ανταποδοτικού τέλους.
Τέλος, με το παρόν μήνυμα ζητάμε να μας δοθεί από την υπηρεσία ενημέρωση σχετικά με τα έσοδα που έχουν αποδοθεί στον ΕΟΑΝ από το περιβαλλοντικό τέλος και ειδικότερα αιτούμαστε την παροχή ενημέρωσης σχετικά με τα έσοδα ανά τρίμηνο είσπραξης, από την έναρξη εφαρμογή του μέτρου έως σήμερα.
Αγαπητέ πρόεδρε, αναγνωρίζουμε το δύσκολο έργο που αναμφίβολα έχει να επιτελέσει ο ΕΟΑΝ.
Πρόθεσή μας είναι η στήριξή του οργανισμού, σε ένα πλαίσιο αμοιβαίας εμπιστοσύνης που δεν πρέπει να διαρραγεί.
Πάντα στη διάθεσή σας.
Με εκτίμηση,
Αχιλλέας Πληθάρας, Αντιγόνη Δαλαμάγκα
Εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών οργανώσεων στο ΔΣ ΕΟΑΝ

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης