Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τσουνάμι ενοικιαστών φέρνει ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας

Τσουνάμι ενοικιαστών φέρνει ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας
Ο ένας στους δύο φορολογούμενους θα έρθει αντιμέτωπος με το νέο σχέδιο νόμου που ψηφίστηκε χθες από την ολομέλεια της Βουλής
Ο ένας στους δύο φορολογούμενους θα έρθει αντιμέτωπος με το νέο σχέδιο νόμου που ψηφίστηκε χθες από την ολομέλεια της Βουλής με τον διακριτικό τίτλο «Ρύθμιση Οφειλών και Παροχής Δεύτερης Ευκαιρίας» που αποτελεί το νέο Πτωχευτικό Κώδικα και θα τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του νέου έτους.
Με βάση τα επίσημα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων οι δανειολήπτες με εισοδήματα κάτω των 7000 ευρώ ανέρχονται σε 3.095.029 φορολογούμενους που αντιπροσωπεύουν το 47,8% του συνόλου των εισοδημάτων που δηλώθηκαν για το οικονομικό έτος 2019.
Η κατηγορία αυτή με βάση το νόμο αποκτούν το δικαίωμα να μισθώσει το ακίνητο για τα επόμενα 12 χρόνια.
Στην λήξη της μίσθωσης τους παρέχεται το δικαίωμα να εξαγοράσουν το ακίνητο που διαμένουν ως ενοικιαστές με την προϋπόθεση να καταβάλλουν την αξία του ακινήτου που θα ορίσει ο πιστωτής.
Τα κριτήρια για τους ευάλωτους οφειλέτες διαμορφώνονται ανάλογα με την οικογενειακή του κατάσταση.
Ο άγαμος με ετήσιο εισόδημα έως 7.000 ευρώ και αξία συνολικής ακίνητης περιουσίας έως 120.000 ευρώ
Ο έγγαμος με ετήσιο εισόδημα έως 10.500 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 135.000 ευρώ.
Το νοικοκυριό με τρία μέλη και με ετήσιο εισόδημα έως 14.000 ευρώ και αξία ακίνητης περιουσίας έως 150.000 ευρώ.
Η οικογένεια με τέσσερα μέλη το ετήσιο εισόδημα φτάνει έως τις 17.500 ευρώ και αξία της ακίνητης περιουσίας έως 165.000 ευρώ.
Στελέχη κτηματομεσιτικών γραφείων εκτιμούν ότι η κατάργηση της 1ης κατοικίας και με την εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού Κώδικα το ποσοστό ιδιοκτησίας θα κινηθεί προς το μέσο όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαμορφώνεται στο 50,1% ενώ η Ελλάδα σήμερα παρουσιάζει ποσοστό ιδιοκτησίας στα επίπεδα του 75,1%.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η χώρα μας έρχεται δεύτερη στην κατάταξη μεταξύ των χωρών της ΕΕ αφού στην πρώτη θέση είναι η Ρουμανία με ποσοστό 96,5%.
Πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ ζει σε ιδιόκτητη κατοικία και σε ποσοστό το οποίο κυμαίνεται από 51,8 % στη Γερμανία ως 96,5 % στη Ρουμανία.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, κανένα από τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν κατέγραψε ποσοστό μισθωτών υψηλότερο από το ποσοστό των ατόμων που ζουν σε ιδιόκτητες κατοικίες.
Αντιθέτως, στην Ελβετία το ποσοστό των ατόμων που ζούσαν σε κατοικίες με ενοίκιο ήταν μεγαλύτερο από το ποσοστό των ατόμων που ζούσαν σε ιδιόκτητες κατοικίες, δεδομένου ότι περίπου το 55,5 % του πληθυσμού ήταν μισθωτές.
Στη Σουηδία (63,4 %) και στις Κάτω Χώρες (60,1 %), πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού ζούσε σε ιδιόκτητη κατοικία για την οποία υπήρχε δάνειο ή υποθήκη σε εκκρεμότητα.
Αυτό συνέβη και στην Ισλανδία (62,8 %) και στη Νορβηγία (61,9 %).
Οι επικριτές του νομοσχεδίου που πλέον είναι νόμος του κράτους και θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τις επόμενες ημέρες ισχυρίζονται ότι οι τράπεζες θα ανακεφαλαιοποιηθούν με τα νέα περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων και στη χειρότερη περίπτωση η περιουσία να περάσουν στις εταιρείας διαχείρισης κόκκινων δανείων που θα είναι οι νέοι κάτοχοι των ακινήτων.
Το νέο τοπίο αναμένεται πιο ορατό από το 2022 καθώς θα απαιτεί χρόνος για την υλοποίηση του νέου νόμου καθώς θα απαιτηθεί χρόνος γι να μάθουν τα κλειδιά του οι ενδιαφερόμενοι δηλαδή οι διαχειριστές των Funds και οι τράπεζες.
 
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr    
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης