Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Συνεχίζεται ο πόλεμος νεύρων από την Τουρκία με όπλο το Oruc Reis - Celik: Αν θέλει διάλογο η Ελλάδα, να φέρει μαζί όλους τους φακέλους

tags :
Συνεχίζεται ο πόλεμος νεύρων από την Τουρκία με όπλο το Oruc Reis - Celik: Αν θέλει διάλογο η Ελλάδα, να φέρει μαζί όλους τους φακέλους
Αρχικά, το Oruc Reis έπλευσε προς Αίγυπτο, αλλά τη νύχτα έστριψε και επιστρέφει
Την Ελλάδα «έδειξε» για άλλη μία φορά  ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία, Omer Celik, για το ναυάγιο στις μέχρι τώρα συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών, επισημαίνοντας πως αν η Ελλάδα επιθυμεί διαπραγματεύσεις, θα πρέπει να φέρει μαζί όλους τους φακέλους – κάτι που φανερώνει την πρόθεση της Άγκυρας να ξεδιπλώσει τις μαξιμαλιστικές της θέσεις για μια σειρά από ζητήματα, π.χ. αποστρατικοποίηση, και όχι μόνο για την οριοθέτηση ΑΟΖ.
Στο μεταξύ, η Τουρκία, αν και σε… ένδειξη καλής θέλησης να ακύρωσε τη στρατιωτική άσκηση που είχε προγραμματίσει για την 28η Οκτωβρίου, συνεχίζει τον πόλεμο νεύρων μέσω του Oruc Reis.

Εφ’ όλης της ύλης διαπραγματεύσεις ζήτησε η Τουρκία, διά στόματος Celik

Σε δηλώσεις του έπειτα από τη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του ΑΚΡ, υπό την προεδρία του Recep Tayyip Erdogam, ο Omer Celik, σε ερώτηση σχετική με το πού βρίσκονται οι διερευνητικές, απάντησε ότι «ο μηχανισμός των επαφών δεν λειτουργεί αποτελεσματικά», καρφώνοντας την Ελλάδα.
«Η Αθήνα κατηγορεί την Τουρκία, αλλά οι διερευνητικές συνομιλίες σταμάτησαν όταν η Ελλάδα έφυγε από το τραπέζι πριν από χρόνια.
Αν η Αθήνα επιθυμεί να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να βρούμε ειλικρινά λύση, θα πρέπει να φέρει μαζί όλους τους φακέλους.
Δεν έχουμε πραγματοποιήσει ποτέ διερευνητικές συνομιλίες για να συζητήσουμε ένα μόνο ζήτημα.
Κι η Ελλάδα αυτό το εκμεταλλεύεται» δήλωσε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία.
Η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει τις προκλητικές της ενέργειες αν θέλει να βρει πόρτα ανοιχτή για διαπραγματεύσεις, κατέληξει ο Celik.

Πόλεμος νεύρων με το Oruc Reis

Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο αν και στις 10 το βράδυ ώρα Ελλάδος έπλεε στη μέση της Μεσογείου με κατεύθυνση προς Αίγυπτο, έκανε στροφή, περίπου στα μεσάνυχτα και χάραξε ξανά ρότα με κατεύθυνση βόρεια-βορειοανατολική μέσα στην περιοχή που έχει δεσμεύσει παρανόμως, νότια της Ρόδου και της Καρπάθου, με NAVTEX έως τις 4 Νοεμβρίου.

Η πορεία του Oruc Reis στις 6 τα ξημερώματα

Τη Δευτέρα (26/10/2020), το Oruc Reis καταγράφηκε να πλέει σε απόσταση ακόμη και 13 ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Ρόδου, συνοδεία τουρκικών πολεμικών πλοίων.
Σε απόσταση ασφαλείας καταγράφηκε και μια τουρκική φρεγάτα σε ρόλο οπισθοφυλακής, που συνοδεύει το ερευνητικό σκάφος, ενώ τα υπόλοιπα πολεμικά πλοία του τουρκικού στολίσκου έχουν κατεύθυνση προς τα τουρκικά παράλια.

Υπό στενή παρακακολούθηση από το Πολεμικό Ναυτικό

Πάντως, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε πλήρη ετοιμότητα και έχουν υπό στενή παρακολούθηση το τουρκικό ερευνητικό πλοίο στην ευρύτερη περιοχή Καστελόριζου, Ρόδου, Κάρπαθο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ένοπλες Δυνάμεις στο πλαίσιο της αντίδρασης στην τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, τηρούν άμεση ετοιμότητα αντίδρασης, διατηρώντας ψυχραιμία, εκμεταλλευόμενες στο έπακρο τον επαγγελματισμό και την αξιοσύνη του προσωπικού τους αλλά και την αξιοπιστία των μέσων τους.

Η Τουρκία ακύρωσε τις στρατιωτικές ασκήσεις

Παρ' όλα αυτά και σε ένδειξη καλής θέλησης, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι ακυρώνει τη στρατιωτική άσκηση που είχε προγραμματίσει για την 28η Οκτωβρίου.
Ειδικότερα, είχε εκδώσει NAVTEX για το τριήμερο 27-28-29 Οκτωβρίου, για στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά στην Μεσόγειο, κοντά στο Καστελόριζο.
Ωστόσο, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ετοιμάζονται για τη διεξαγωγή της άσκησης «Μπλε Φάλαινα» από τις 30 Οκτωβρίου μέχρι τις 10 Νοεμβρίου στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στην άσκηση αυτή σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου θα συμμετάσχουν οι ΗΠΑ, η Ισπανία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και το Πακιστάν.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης