Η Πειραιώς θα πληρώσει τόκους 164 εκατ του Cocos των 2 δισ. με μετοχές ή μετρητά; - Ο ρόλος του SSM στις 12/11 και το σχέδιο Paulson - Διαψεύδει για ΑΜΚ 2 δισ

Η Πειραιώς θα πληρώσει τόκους 164 εκατ του Cocos των 2 δισ. με μετοχές ή μετρητά; - Ο ρόλος του SSM στις 12/11 και το σχέδιο Paulson - Διαψεύδει για ΑΜΚ 2 δισ
To μεγάλο ερώτημα είναι τι θα αποφασίσει ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών, εάν θα επιτρέψει στην Πειραιώς να πληρώσει τους τόκους του Cocos με μετρητά ή μετοχές
Η τράπεζα Πειραιώς θα πληρώσει τους τόκους 164 εκατ ευρώ του Cocos του μετατρέψιμου ομολόγου ύψους 2 δισεκ. ευρώ στο πρώτο 10ήμερο του Δεκεμβρίου 2020 σε μετρητά όπως αρχικώς σχεδίαζε, με έκδοση μετοχών ύψους 164 εκατ ευρώ ή θα ενεργοποιήσει την διαδικασία ολικής μετατροπής του Cocos σε μετοχές με τιμή μετατροπής τα 6 ευρώ;
Ταυτόχρονα η τράπεζα Πειραιώς διαψεύδει πληροφορίες του bankingnews ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που ελέγχει το 26% της Πειραιώς έχει ζητήσει αύξηση κεφαλαίου 2 δισεκ. ευρώ.

Ποια είναι τα νέα δεδομένα για την πληρωμή των τόκων του Cocos;
Η Πειραιώς κάθε χρόνο πληρώνει τόκους 164 εκατ ευρώ για τα 2 δισεκ. που είναι το ύψος του μετατρέψιμου ομολόγου σε μετοχές.
Με βάση την σύμβαση που αφορά το Cocos μεταξύ Πειραιώς και ελληνικού δημοσίου – ΤΧΣ η Πειραιώς έχει τις εξής επιλογές...

-Έχοντας ήδη ενεργοποιήσει την ρήτρα μη καταβολής των τόκων του Cocos δεν μπορεί δεύτερη φορά να μην καταβάλλει τόκους.
Θα υποχρεωθεί εάν αυτό συμβεί να μετατραπεί όλο το Cocos σε μετοχές με τιμή μετατροπής τα 6 ευρώ.
Το ΤΧΣ θα βρεθεί σε αυτή την περίπτωση να ελέγχει το 61% με 62% από 26% που ελέγχει αυτή την περίοδο των μετοχών της Πειραιώς.

-Η Πειραιώς είχε αποφασίσει να πληρώσει τους τόκους του Cocos τα 164 εκατ ευρώ δηλαδή με μετρητά στο πρώτο 10ήμερο του Δεκεμβρίου 2020, σχέδιο που είναι βασικό καθώς αυτό θέλει η διοίκηση Χρήστου Μεγάλου. 
Ωστόσο για να συμβεί αυτό πέραν της απόφασης του διοικητικού συμβουλίου απαιτείται και η έγκριση του SSM του Μόνιμου Εποπτικού Μηχανισμού των Τραπεζών της ΕΚΤ.
Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα – όχι βεβαιότητα αλλά πιθανότητα – να μην εγκρίνει την καταβολή των τόκων με μετρητά γιατί αυτά θα αφαιρεθούν από τα κεφάλαια.
Η Πειραιώς μπορεί να διαθέτει συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 16,1% αλλά με όρους πλήρους εφαρμογής της Βασιλείας ΙΙΙ ο συνολικός δείκτης διαμορφώνεται στο 13,7% όταν προ κορωνοιού η Πειραιώς είχε ελάχιστο συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας SREP 14,25% και αναπροσαρμόστηκε στο 11,25% λόγω του κορωνοιού.
Η Πειραιώς έχει 5,5 δισεκ. κεφάλαια και 2 δισεκ. το Cocos συνολικά 7,6 δισεκ. κεφάλαια.

-Εάν η Πειραιώς δεν πληρώσει τους τόκους με μετρητά τι επιλογές έχει;

Με βάση την σύμβαση που καθορίζει το Cocos έχει την επιλογή της έκδοσης μετοχών, δηλαδή να εκδώσει μετοχές ύψους 164 εκατ. ευρώ δηλαδή να πληρώσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με μετοχές δηλαδή να υλοποιηθεί αύξηση κεφαλαίου.
Όμως το βασικό θέμα εδώ είναι ότι η έκδοση μετοχών για τα 164 εκατ με ποια τιμή θα υλοποιηθεί;
Θα είναι με την τιμή μετατροπής του Cocos τα 6 ευρώ ή την τρέχουσα τιμή;
Εάν είναι με την τρέχουσα τιμή π.χ. το ελληνικό δημόσιο – ΤΧΣ θα βρεθεί να κατέχει από 113 εκατ μετοχές της Πειραιώς ή 26% συνολικά 330 εκατ μετοχές που αναλογούν στο 50% των μετοχών που θα διαθέτει η Πειραιώς περίπου 660 εκατ μετοχές μετά την έκδοση των νέων μετοχών.
Πρακτικά με 160 εκατ το ΤΧΣ θα βρεθεί από 26% στο 50%.
Εάν όμως η τιμή της έκδοσης των νέων μετοχών είναι η τιμή μετατροπής τα 6 ευρώ – που είναι η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2015 μετά το reverse split – τότε θα εκδοθούν 27,33 εκατ μετοχές και το ΤΧΣ από 26% θα βρεθεί να ελέγχει το 30% των μετοχών της Πειραιώς.

Ποιο ήταν το σχέδιο του Paulson;

Το σχέδιο του Paulson ο οποίος κατέχει το 6,23% της Πειραιώς ήταν απλό να επενδυθούν 800 εκατ και λαμβάνοντας την αποτίμηση της τράπεζας στα 327 εκατ ουσιαστικά το TXΣ να υποστεί αραίωση, να μειωθεί το ποσοστό του και ταυτόχρονα να αυξηθεί του Paulson και των υπολοίπων ιδιωτών επενδυτών που θα συμμετείχαν στην αύξηση κεφαλαίου.
Το σχέδιο αυτό προσέκρουσε στην άρνηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αλλά και της κυβέρνησης.

Τι ανέφερε νωρίτερα το bankingnews 

Οι ραγδαίες εξελίξεις στην Τράπεζα Πειραιώς, τα σχέδια για αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης και η προσπάθεια των ιδιωτών μετόχων να εκπαραθυρώσουν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας… προσέκρουσε στον βασικό μέτοχο το ΤΧΣ που ελέγχει το 26% της τράπεζας Πειραιώς.
Υπήρξαν συνέπειες γιατί η επενδυτική κοινότητα δεν κατανόησε το σχέδιο και η μετοχή στις 26 Οκτωβρίου έχασε το 24% της αξίας με την κεφαλαιοποίηση να υποχωρεί στα 313 εκατ ευρώ.
Συνοπτικά η τράπεζα Πειραιώς σε συνεργασία με τον Paulson που ελέγχει το 6,23% των μετοχών της Πειραιώς και τον Mistakidis που πρόσφατα απέκτησε έναντι 28 εκατ στο 5,18% των μετοχών της Πειραιώς εξέτασαν το εξής σενάριο.
-Να μετατραπεί το Cocos των 2 δισεκ ευρώ το μετατρέψιμο ομόλογο σε μετοχές στην τιμή των 6 ευρώ με το ΤΧΣ να αυξάνει το ποσοστό του από 26% σε 61% με 62%.
Ακολούθως θα υλοποιείτο αύξηση κεφαλαίου με ιδιωτικά κεφάλαια 800 εκατ και το ποσοστό του δημοσίου θα μειωνόταν από 61% με 62% στο 16% με 17%.
Τα ποσοστά των ιδιωτών μετόχων θα εκτινάσσονταν οπότε Paulson και Mistakidis θα ήλεγχαν την τράπεζα Πειραιώς.
Εν συνεχεία είτε θα διαχειρίζονταν λύσεις για την μείωση των NPEs των προβληματικών δανείων, ύψους 23 δισεκ. είτε θα μεταφέρονταν σε βάθος 2ετίας εάν προχωρούσε η bad bank στην κακή τράπεζα της ΤτΕ – σενάριο όχι όμως ιδιαίτερα πιθανό καθώς προσκρούει σε πολλά εμπόδια.

Πειραιώς: Δεν υπάρχει καμία ανάγκη ΑΜΚ - Διαψεύδει ΑΜΚ 2 δισεκ. ευρώ

Δεν υπάρχει καμία εποπτική ανάγκη αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Τράπεζα Πειραιώς, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Όπως αναφέρει, έχει συνολικό δείκτη κεφαλαίων 16,1% έναντι εποπτικής απαίτησης 11,25%.
Επιπλέον, η Τράπεζα Πειραιώς  χαρακτηρίζει απολύτως ψευδή τα δημοσιεύματα τα οποία αναφέρουν ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εκτιμά ότι απαιτείται ΑΜΚ €2 δισ., όπως ενημέρωσε σχετικά το Ταμείο.

Γιατί αντέδρασε το ΤΧΣ;

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αντέδρασε γιατί έγινε αντιληπτό ότι η Πειραιώς θα περνούσε στον έλεγχο των ιδιωτών μετόχων στο 11% της λογιστικής αξίας δηλαδή 0,11 της λογιστικής αξίας αφού με 800 εκατ θα αγόραζαν κεφάλαια 7 δισεκ.
Το ποσοστό του ΤΧΣ που εκπροσωπεί το δημόσιο συμφέρον θα συρρικνωνόταν είτε μετατρεπόταν είτε όχι το Cocos το μετατρέψιμο ομόλογο και έτσι για την ώρα πάγωσε η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης.

Ποιοι οι όροι του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας;

Το ΤΧΣ για να συναινέσει στην διαδικασία ιδιωτικοποίησης θα πρέπει να πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις

1)Η αύξηση κεφαλαίου δεν μπορεί να είναι 800 εκατ αλλά 2 δισεκ. ευρώ τουλάχιστον.
Έχει εκτιμηθεί ότι η Πειραιώς για να φθάσει σε NPEs ratio κάτω από 5% θα χρειαστεί 4 δισεκ. κεφάλαια σε σύνολο 7 δισεκ. που διαθέτει.
Με βάση τις σημερινές παραδοχές και από τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασε η μετοχή -24% στα 0,71 ευρώ και την αποτίμηση στα 313 εκατ εξάγεται το συμπέρασμα ότι η τιμή της αύξησης θα είναι στα 0,30 ευρώ όχι 0,50 ευρώ και προφανώς θα χρειαστεί reverse split.

2)Θα πρέπει να αλλάξει ο νόμος ώστε στις αυξήσεις κεφαλαίου να μπορεί να συμμετάσχει και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και αυτό γιατί για να μεγιστοποιήσει το δυνητικό όφελος για τον έλληνα φορολογούμενο.
Το ορθό είναι το ΤΧΣ να συμβάλλει στην ιδιωτικοποίηση της κάθε τράπεζας ή ειδικά της Πειραιώς υπό την αίρεση ότι θα διαθέτει ένα ικανό ποσοστό που θα μπορούσε να το διαθέσει με placement δηλαδή να διαθέσει πακέτα μετοχών στους επενδυτές.
Π.χ. σε μια αύξηση 800 εκατ θα μπορούσε το ΤΧΣ να συμμετάσχει με 208 εκατ και σε μια αύξηση 2 δισεκ. θα μπορούσε να συμμετάχει με 520 εκατ ευρώ.
Έτσι το ΤΧΣ θα προασπιζόταν το δημόσιο συμφέρον, η ιδιωτικοποίηση είναι θετική εξέλιξη αλλά να γίνει με τρόπο που διασφαλίζεται και το δημόσιο συμφέρον.

Τα ερωτηματικά

Από την διαδικασία ενίσχυσης των κεφαλαίων και των κινήσεων ιδιωτικοποίησης της Πειραιώς εγείρονται ορισμένα ερωτηματικά.

-Θα μπορούσε ο Paulson που έχει να δώσει σημεία ζωής από το 2015 να συγκεντρώσει νέα κεφάλαια;

-Θα μπορούσε ο Mistakidis ο οποίος επένδυσε 28 εκατ για να πάρει το 5,18% της Πειραιώς και εν συνεχεία ζητούσε να συμμετάσχει στην πώληση 200 εκατ προβληματικών δανείων με εγγύηση ακίνητα αξίας να επενδύσει νέα κεφάλαια στην Πειραιώς;

-Επιχειρήθηκε ή όχι με 800 εκατ να αλλάξει η μετοχική σύνθεση και επί της ουσίας με 800 εκατ να αγοράσουν τα 7 δισεκ. κεφάλαια της Πειραιώς δηλαδή με 0,11 της λογιστικής αξίας;

-Επιχειρήθηκε ή όχι η εκπαραθύρωση του βασικού μετόχου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που ελέγχει το 26%;

-Το μετατρέψιμο ομόλογο σε μετοχές των 2 δισεκ. με τιμή μετατροπής τα 6 ευρώ θα μετατραπεί τελικώς;
Η αλήθεια είναι ότι είναι ορθό να μετατραπεί.

-Ο SSM της ΕΚΤ που συνεδριάζει 12 Νοεμβρίου 2020 θα εγκρίνει η Πειραιώς να πληρώσει με μετρητά τους τόκους του Cocos ύψους 160 εκατ (το Cocos των 2 δισεκ. φέρει επιτόκιο 8%) ή θα αποτιμηθεί το γεγονός ότι τα 160 εκατ αντιστοιχούν σχεδόν στο 50% της χρηματιστηριακής αξίας της Πειραιώς;

-Γιατί η κυβέρνηση δεν συμφώνησε να επεκταθεί το μετατρέψιμο ομόλογο για άλλα 5 χρόνια από το 2022 που λήγει στο 2027;
Ήταν μόνο η ανησυχία για state aid για να μην θεωρηθεί κρατική βοήθεια;

-Γιατί δεν έγινε δεκτό οι τόκοι αντί μετρητών να πληρώνεται με υβριδικό τίτλο tier 1 ύψους 160 εκατ κατά το ύψος των ετήσιων τόκων;

Συμπέρασμα

Το ΤΧΣ δεν είναι αρνητικό να ιδιωτικοποιηθεί η τράπεζα Πειραιώς αλλά τίθενται όροι και ένας εξ αυτών είναι ότι η τράπεζα χρειάζεται πολύ περισσότερα κεφάλαια.
Μια αύξηση 2 δισεκ. είναι πολύ πιο κοντά στις ανάγκες και απαιτήσεις που ορίζονται από το μεγάλο χαρτοφυλάκιο NPEs 23 δισεκ. αλλά και του χαμηλού δείκτη μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων με προβλέψεις coverage ratio NPEs στο 44%.
Η κυβέρνηση πρέπει να λειτουργήσει όπως και το αμερικανικό δημόσιο αρχικά κρατικοποίησε τις τράπεζες και ακολούθως μέσω placement ιδιωτικοποίησε τις τράπεζες (βλέπε Citigroup 2008 -2011).
Επίσης πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η ιδιωτικοποίηση είναι η σωστή επιλογή αλλά δεν μπορεί μια ομάδα μετόχων να πάρουν την Πειραιώς τσάμπα γιατί περί αυτού πρόκειται.
Θα πρέπει η ανάγκη σε κεφάλαια να καλυφθεί στην πράξη και στον πυρήνα όχι μερικώς με στόχο τον έλεγχο και όχι την ολοκληρωτική εξυγίανση.

Υποσημείωση

Από τις ανακοινώσεις της Πειραιώς ότι δεν σχεδιάζεται άμεσα αύξηση κεφαλαίου και του ΤΧΣ ότι στηρίζει την διοίκηση Πειραιώς, υπάρχει η προοπτική της ιδιωτικοποίησης αλλά και του δημοσίου συμφέροντος εξάγεται το συμπέρασμα ότι το κράτος θέλει καλύτερους όρους… με ότι αυτό συνεπάγεται.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS