Διεθνή

Deutche Welle: Ο δύσκολος αγώνας της Γαλλίας ενάντια στον ισλαμισμό - Η τρομοκρατία στοιχειώνει (πάλι) τη χώρα

Deutche Welle: Ο δύσκολος αγώνας της Γαλλίας ενάντια στον ισλαμισμό - Η τρομοκρατία στοιχειώνει (πάλι) τη χώρα
Μετά τη βίαιη δολοφονία δασκάλου στο Παρίσι, η Γαλλία καταδίκασε τους ύποπτους ισλαμιστές ριζοσπάστες για την προώθηση του «μίσους και της βίας». Ο Πρόεδρος Macron πρέπει να είναι σκληρός, αλλά παράλληλα υπομονετικός και πειστικός, γράφει η DW
Δεν χωρούν άλλα λάθη από την πλευρα της Γαλλίας απέναντι στον ισλαμισμό, αναφέρει σε άρθρο της η Deutsche Welle.
Στα τέλη Σεπτεμβρίου 2020, η Γαλλία σοκαρίστηκε εκ νέου από την επίθεση με μαχαίρι έξω από τα πρώην γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo στο Παρίσι.
Μετά από μερικούς μήνες ηρεμίας, η ισλαμική τρομοκρατία επέστρεψε για να στοιχειώσει τη χώρα με τον αποκεφαλισμό του καθηγητή γράφει η DW.
Λίγο αργότερα, ο Πρόεδρος Macron πραγματοποίησε μια μακρά προγραμματισμένη ομιλία στην οποία περιέγραψε νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του ριζοσπαστικού Ισλάμ.
Ήταν μια ομιλία, χωρίς ακροδεξιά ή με ισλαμοφοβική ρητορική.
Ωστόσο, ο Macron γνωρίζει ότι πρέπει να αναλάβει τον αγώνα, δεδομένου ότι περίπου 250 άτομα έχουν πέσει θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων στη Γαλλία τα τελευταία πέντε χρόνια.

Κυβέρνηση υπό πίεση

Η πρόσφατη δολοφονία του δασκάλου σε ένα βορειοδυτικό προάστιο του Παρισιού, έφερε νέα στοιχεία για τον υπόγειο ρόλο του ισλαμισμού στην Γαλλία
Ο Macron περιέγραψε το φαινόμενο, το οποίο εξαπλώθηκε μετά την επίθεση στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στη Νέα Υόρκη το 2001 και με την άνοδο του λεγόμενου «Ισλαμικού Κράτους» και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων και αυταρχικών ισλαμιστικών κυβερνήσεων στη Μέση Ανατολή, ως «ισλαμιστικό αυτονομισμό»
Μεταξύ αυτών είναι η Τουρκία, όπου ο Πρόεδρος Erdogan χρησιμοποιεί τη θρησκεία ως μέσο καταστολής για να διατηρήσει την εξουσία του.
Σε χώρες όπως αυτές οι τρομοκράτες βρίσκουν προστασία, καθώς και ιδεολογική υποστήριξη.
Με την πρόσφατη σκληρή στάση του για την επιθετική δραστηριότητα του Erdogan στην ανατολική Μεσόγειο, ο Macron έδειξε ότι κατανοεί πως πρέπει να επιβληθεί ένα παγκόσμιο πλαίσιο κατά της τρομοκρατίας.
Ωστόσο, πρέπει να επικεντρωθεί αρχικά στην ηγεσία αυτού του αγώνα στο γαλλικό έδαφος.
Και πολλά από αυτά που κάνει τώρα η κυβέρνηση είναι σωστά γράφει η DW.
Έχει ορίσει ότι οι μουσουλμάνοι ιεροκήρυκες πρέπει να ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους στη Γαλλία και επέμεινε ότι όλα τα παιδιά, συμπεριλαμβανομένων των μουσουλμάνων παιδιών, πρέπει να φοιτήσουν σε κρατικά εγγεγραμμένα σχολεία από την ηλικία των 3 ετών.
Έχουν απελαθεί ξένοι Ισλαμιστές σκληροπυρηνικοί, και πολιτιστικοί και θρησκευτικοί σύλλογοι που ανέχονται βίαιους ιεροκήρυκες στις τάξεις τους.
Αυτό δεν έχει καμία σχέση με την ισλαμοφοβία - αυτές οι οργανώσεις είχαν αρκετό χρόνο για να σταματήσουν την ανοχή ή την υποστήριξη της βίας στις τάξεις τους.

Τα σκληρά μέτρα αρκούν;

Ωστόσο, μια σκληρή πολιτική στάση είναι μόνο ένα μέσο για την καταπολέμηση της ισλαμικής παράλληλης κοινωνίας που έχει αναπτυχθεί σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες πόλεις της Γαλλίας και βρήκε αντήχηση σε ορισμένους από τους μετανάστες της.
Αυτά τα μέτρα θα επιτύχουν μόνο βραχυπρόθεσμα, ικανοποιώντας τους ψηφοφόρους που ανησυχούν για αυτά τα θέματα.
Παρατηρητές από όλο το πολιτικό φάσμα της Γαλλίας γνωρίζουν ότι τα προβλήματα είναι πολύ βαθύτερα.
Το ίδιο το γαλλικό κράτος δημιούργησε αυτά τα «γκέτο» και είναι έτσι εν μέρει υπεύθυνη για το γεγονός ότι «αποσχιστικές» ομάδες φαίνεται να έχουν ριζώσει.
Όπως εκτιμούν οι ειδικοί, θα πάρει χρόνια για να απαλλαγούμε από αυτό το κύμα , ενώ εκτιμούν ότι αυτό δεν θα συμβεί με την πίεση, αλλά με τα χρήματα, την εκπαίδευση, τη στέγαση και την υποδομή - ο κατάλογος είναι ατελείωτος . Το 1995 , η γαλλική ταινία La Haine απεικόνισε τη ζωή στα προάστια.
Στα τέλη του περασμένου έτους, η κυκλοφορία μιας άλλης ταινίας, Les Miserables , έδειξε ότι λίγα φαίνεται να έχουν αλλάξει τον τελευταίο τέταρτο αιώνα.
Τα προάστια είναι μια μεγάλη πρόκληση για τον Macron, ο οποίος θα μπορούσε να κερδίσει μια ακόμη τετραετία στον προεδρικό θώκο, τον Απρίλιο του 2022.
Θα μπορούσε να ξεκινήσει από τώρα μια ειλικρινή αντιπαράθεση με τα προβλήματα του παρελθόντος, και παρόλο που αυτό του κόστισε ψήφους στα δεξιά, θα ήταν επίσης μια σημαντική πρόκληση για εκείνον

Υπομονή και πειθώ

Ο άκαμπτος λαϊκισμός του γαλλικού κράτους, όπου η θρησκεία αποκλείεται εντελώς από τη δημόσια σφαίρα, συνέβαλε επίσης στην κατάσταση.
Από τη μία πλευρά, η κυβέρνηση δικαίως αναμένει ο καθένας, συμπεριλαμβανομένου του μουσουλμανικού πληθυσμού, να τηρούν τους νόμους και πολιτιστικά πρότυπα.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχει λίγος χώρος για τη θρησκευτική έκφραση στη δημόσια ζωή.
Αλλά η αποτυχία του γαλλικού κράτους κατά του οργανωμένου Ισλάμ στη Γαλλία τα τελευταία χρόνια απαγορεύει οποιαδήποτε άλλη δικαιολογία .
Ο Macron θα πρέπει να είναι υπομονετικός και πειστικός, σκληρός και ελαστικός εάν θέλει να κερδίσει έδαφος σε αυτόν τον αγώνα.
Η Γαλλία έχει δώσει αναβολή αυτό το ζήτημα για πολύ καιρό.

Η Γαλλία πρέπει τώρα να αντιμετωπίσει τα λάθη του παρελθόντος.

«Ο καθηγητής που δέχτηκε επίθεση με μαχαίρι και αποκεφαλίστηκε σε προάστιο του Παρισιού είχε δείξει στους μαθητές, στην τάξη του, σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ», ανέφερε μια αστυνομική πηγή.
Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της αστυνομίας, ο δράστης σκοτώθηκε επίσης, αφού τον πυροβόλησαν αστυνομικοί σε μικρή απόσταση από το σημείο της επίθεσης.
Μια δικαστική πηγή επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο δράστης αποκεφάλισε το θύμα του, κάτι που είχε διαψεύσει αρχικά η αστυνομία, και ότι στη συνέχεια έπεσε νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών.
Το θύμα ήταν καθηγητής ιστορίας σε ένα κολέγιο του Κονφλάν-Σεντ-Ονορίν (Υβλίν).
Τον περασμένο Σεπτέμβριο (2020), ένας μετανάστης από το Πακιστάν, εγκατεστημένος στη Γαλλία, επιτέθηκε με μπαλτά και τραυμάτισε δύο ανθρώπους έξω από τα παλιά γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo.
Σε αυτά τα γραφεία, πριν από σχεδόν πέντε χρόνια, ισλαμιστές τρομοκράτες σκότωσαν 12 ανθρώπους, επειδή το περιοδικό δημοσίευσε σατιρικά σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ.

www.bankingnews.gr







Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης