Βαρβιτσιώτης (αναπληρωτής ΥΠΕΞ): Δεν είναι έτοιμη η ΕΕ να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία – Δεν υπάρχει ομοφωνία

Βαρβιτσιώτης (αναπληρωτής ΥΠΕΞ): Δεν είναι έτοιμη η ΕΕ να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία – Δεν υπάρχει ομοφωνία
Η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρήσει 100% την ψυχραιμία της υποστήριξε ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ
Την εκτίμηση πως η ΕΕ δεν είναι έτοιμη να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία διατύπωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μ. Βαρβιτσιώτης, ο οποίος υποστηρίζει πως η Ελλάδα πρέπει να διατηρήσει στο 100% την ψυχραιμία της.
«Αυτό το οποίο γράφεται ότι η Τουρκία θα αναδειχθεί ηγέτης του μουσουλμανικού κόσμου μέσα από τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται ο κ. Ερντογάν όλη αυτή την περίοδο, δεν νομίζω ότι τελικά είναι μια προσπάθεια η οποία θα καταφέρει να ευοδωθεί από πλευράς της Τουρκίας κι αυτό γιατί το τελευταίο διάστημα οι σχέσεις μεταξύ του Αραβικού κόσμου και της Δύσεως δεν είναι μονοδιάστατες, αντιθέτως είναι πολυδιάστατες.
Υπάρχει πλέον μια εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και σε χώρες του Κόλπου, υπάρχει μια εξομάλυνση ανάμεσα στις σχέσεις που παραδοσιακά δίχαζαν τον Αραβικό κόσμο.
Σε αυτά τα δύο γκρουπ που έχουν σχηματιστεί, από τη μια πλευρά δηλαδή στις χώρες που θέλουν μια εποικοδομητική σχέση με τη Δύση όπως είναι τα Αραβικά Εμιράτα, όπως είναι η Αίγυπτος και άλλες, η Τουρκία δεν έχει αυτή τη στιγμή ερείσματα.
Μάλλον βρίσκεται στην άλλη πλευρά υποστηρίζοντας τον ισλαμικό φονταμενταλισμό τον οποίο πολλές από αυτές τις χώρες θα ήθελαν να δουν να περιορίζει την επήρειά του», ανέφερε μιλώντας στο Παραπολιτικά Fm ο κ.Βαρβιτσιώτης.
«Εμάς δεν μας ενδιαφέρει και δεν μας συμφέρει να μπούμε σε ένα καινούργιο πόλεμο μεταξύ πολιτισμών και θρησκειών.
Δεν μας ενδιαφέρει ένας τέτοιος πόλεμος, ένας τέτοιος πόλεμος είναι αντίθετος στα στρατηγικά μας συμφέροντα θα οδηγήσει σε περαιτέρω δυσκολία τις σχέσεις ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση.
Εμείς είμαστε η χώρα που γειτνιάζει με την Ανατολή και για αυτούς τους λόγους θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ επιφυλακτικοί στα οποιαδήποτε κελεύσματα νέου θρησκευτικού πολέμου.
Δεν πιστεύω ότι θα πρέπει σε αυτό το μύλο του φανατισμού η Ελλάδα να ρίξει περισσότερο νερό και περισσότερη τροφή.
Πιστεύω ότι η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρήσει 100% την ψυχραιμία της, τα προβλήματα τα οποία έχει με την Τουρκία είναι γεωπολιτικής φύσεως, δεν είναι θρησκευτικής φύσεως, δεν είναι πολιτισμικής φύσεως και θα πρέπει να περιορίζεται σε αυτή τη διάσταση.
Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει σήμερα ο κ. Ερντογάν για τους δικούς του λόγους όλη αυτή την ιστορία νομίζω ότι είναι μια διάσταση η οποία προκαλεί τα δικά μας στρατηγικά συμφέροντα ακριβώς γιατί βάζει ένα θρησκευτικό στοιχείο σε μια γεωπολιτική σύγκρουση» είπε ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ.

Δεν υπάρχει ομοφωνία στην ΕΕ για κυρώσεις

Ερωτηθείς αν είναι έτοιμη η ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, ο κ.Βαρβιτσιώτης απάντησε αρνητικά.
«Όχι αυτή τη στιγμή δεν είναι έτοιμη, δεν έχουμε φτάσει στο επίπεδο της ομοφωνίας.
Εμείς δεν λέμε να επιβληθούν αυτή τη στιγμή οι κυρώσεις, εμείς θέλουμε να υπάρχουν στο τραπέζι ως επιλογή πολύ σοβαρές κυρώσεις οι οποίες να δημιουργήσουν μέσα στην Τουρκία την αντίθετη φορά των πραγμάτων.
Δηλαδή να είναι αυτές οι κυρώσεις ως φόβητρο απέναντι στην εξέγερση της κοινωνίας απέναντι στις αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας οι οποίες οδηγούν τη χώρα του σε οικονομική δυσπραγία.
Η Ευρώπη δεν έχει φτάσει αυτή τη στιγμή στο επίπεδο στο οποίο θα θέλαμε να είναι.
Αν είχαμε καταφέρει αυτή τη στιγμή να έχουμε ομονοήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το πλαίσιο των κυρώσεων στην Τουρκία θα συζητούσαμε σε άλλο επίπεδο.
Το διεκδικούμε εδώ και πολλά ευρωπαϊκά συμβούλια δεν έχουμε καταφέρει, πέρα από τις συζητήσεις που έχουνε γίνει, να υπάρχει αυτή τη στιγμή στο τραπέζι αυτό το πλαίσιο» τόνισε ο κ.Βαρβιτσιώτης.

Εξαιρετικά θετική η επίσκεψη Lavrov

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Ρώσου ΥΠΕΞ Sergei Lavrov στην Αθήνα, ο κ.Βαρβιτσιώτης, την χαρακτήρισε εξαιρετικά θετική.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η συνολική αποτίμηση αυτής της επίσκεψης είναι εξαιρετικά θετική.
Και είναι εξαιρετικά θετική για τον απλούστατο λόγο ότι μετά από πάρα πολύ καιρό και ιδιαίτερα μετά από εκείνη την παράλογη κίνηση να απελαθούν Ρώσοι διπλωμάτες ως πράκτορες την παραμονή της υπογραφής και κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών από την προηγούμενη κυβέρνηση είχαν οδηγηθεί σε ένα τέλμα οι σχέσεις.
Έχουμε κάνει τον τελευταίο χρόνο πολλές προσπάθειες για να αναζωπυρώσουμε το ρωσικό ενδιαφέρον για την περιοχή μας και την Ελλάδα.
Αυτή η προσπάθεια ήρθε να επικυρωθεί από την χθεσινή επίσκεψη η οποία σηματοδοτεί μια καινούργια σελίδα στις ελληνορωσικές σχέσεις» υποστήριξε ο κ.Βαρβιτσιώτης.
«Οι δηλώσεις που έγιναν εχθές είναι πολύ σημαντικές, η μια είναι η αναγνώριση του δικαιώματος των παρακτίων χωρών να επεκτείνουν τα χωρικά τους ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια και η δεύτερη είναι ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ που είναι και η πάγια ελληνική θέση.
Αυτές οι θέσεις μαζί με την προσφορά για διαμεσολάβηση και για μια εποικοδομητική παρουσία της Ρωσίας σε όλη αυτή την κρίση στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο νομίζω ότι κάνει την κατάσταση πολύ καλύτερη.
Νομίζω ότι δείχνει με τη στάση της η ρωσική πλευρά ένα ενδιαφέρον προς την περιοχή μας, δείχνει μια διάθεση να μετέχει σε αυτή την ιστορία.
Εμείς αποδεχόμαστε αυτή την προσφορά καταρχάς θετικά, αποτιμούμε την επίσκεψη εξαιρετικά θετικά, θεωρούμε ότι βρισκόμαστε σε μια διαδικασία στην οποία μπορούμε να μιλήσουμε για σαφή βελτίωση των ελληνορωσικών σχέσεων και βεβαίως αναμένουμε και τον πρόεδρο Πούτιν να έρθει να γιορτάσει μαζί μας την επέτειο της 25ης Μαρτίου, τα 200 χρόνια από την επανάσταση» υποστήριξε ο κ.Βαρβιτσιώτης.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS