Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νευρικότητα στις αγορές με το βλέμμα σε εταιρικά αποτελέσματα και εκλογές ΗΠΑ - Επιφυλακτικές κινήσεις στη Wall, ο DAX -0,93%

Νευρικότητα στις αγορές με το βλέμμα σε εταιρικά αποτελέσματα και εκλογές ΗΠΑ - Επιφυλακτικές κινήσεις στη Wall, ο DAX -0,93%
Επιφυλακτικές κινήσεις στις αγορές - H έκρηξη των κρουσμάτων του κορωνοϊού, επιδεινώνει τις προοπτικές της οικονομικής ανάκαμψης
Νευρικότητα επικράτησε στη Wall Street σήμερα 27/10 μετά το χθεσινό sell off της Δευτέρας, με την αβεβαιότητα να βρίσκεται στα ύψη, στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.
Παράλληλα η έκρηξη των κρουσμάτων του κορωνοϊού, επιδεινώνει τις προοπτικές της οικονομικής ανάκαμψης, ενώ στο επίκεντρο βρίσκονται οι  συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας
Το ενδιαφέρον βρίσκεται στα εταιρικά αποτελέσματα, με τις Merck & Co, Elli Lilly, Microsoft στο επίκεντρο.
Εντός της εβδομάδας θα ανακοινώσουν επίσης αποτελέσματα οι τεχνολογικοί κολοσσοί Apple, Amazon, Alphabet και Facebook.
Οι επενδυτές παρακολουθούν με νευρικότητα τις διαπραγματεύσεις για το νέο πακέτο δημοσιονομικής στήριξης, καθώς ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σήμερα ότι μια πιθανή συμφωνία για ανακούφιση από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού θα μπορούσε να έρθει μέσα σε διάστημα εβδομάδων, εγείροντας αμφιβολίες για το εάν θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία με το Κογκρέσο πριν από τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα έχουν εκτοξευτεί στις ΗΠΑ.
Τη Δευτέρα, η εκπρόσωπος της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Nancy Pelosi εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί συμφωνία πριν από τις εκλογές, παρόλο που πρέπει να αντιμετωπιστούν σημαντικά ζητήματα.
Στο μέτωπο της πανδημίας με ιδιαίτερη δριμύτητα πλήττει το βόρειο ημισφαίριο ο κορωνοϊός με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ να πλήττονται σφόδρα από το β’κύμα, το οποίο εξαπλώνεται με μεγαλύτερη ταχύτητα τουλάχιστον σε σχέση με την περασμένη άνοιξη.
Στις ΗΠΑ ο αριθμός των εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία έχει φτάσει σε υψηλό δύο μηνών, με πολλά νοσοκομεία να αναφέρουν δυσκολία στη διαχείριση και αντιμετώπιση των περιστατικών και ενώ καταγράφεται αύξηση κατά 24% των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα.
Ακόμα πιο δύσκολη είναι η κατάσταση στην Ευρώπη, όπου οι θάνατοι από τον κορωνοϊό ξεπέρασαν τους 250.000.
Η Γαλλία ανακοίνωσε περισσότερα από 50.000 κρούσματα σε μια ημέρα και ενώ οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο ακόμα και για 100.000 μολύνσεις ημερησίως, η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel υποστηρίζει ότι οι επόμενες μήνες θα είναι εξαιρετικά δύσκολοι ενώ Ισπανία και Ιταλία έλαβαν νέα μέτρα και περιορισμούς.
Σε αντίθεση με το βόρειο ημισφαίριο, πολύ καλύτερη είναι η εικόνα στην Ινδία, όπου οι μολύνσεις μειώνονται ενώ καλή είναι η κατάσταση και στην Κίνα, η οποία έχει να αναφέρει από τον περασμένο Μάιο, κάποιο νέο θάνατο από τον κορωνοϊό.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι θάνατοι ξεπέρασαν τους 1,16 εκατομμύρια, τα κρούσματα προσεγγίζουν τα 43,6 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, ανέρχονται σε περίπου 29,3 εκατομμύρια.
Ο δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής της Microsoft,Bill Gates, εκτιμά ότι τα πρώτα εμβόλια κατά του νέου κορωνοϊού θα είναι διαθέσιμα στις αρχές του 2021.
Tο Ίδρυμα Gates, έχει δαπανήσει δισεκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση αρκετών φαρμακοβιομηχανιών προκειμένου να εξοικονομηθεί χρόνος μέχρι την παραγωγή εμβολίου.
Μιλώντας στον αρχισυντάκτη της Yahoo Finance, o Gates εκτίμησε ότι θα υπάρχει εμβόλιο «νωρίτερα από ό,τι νομίζουμε, στις αρχές του νέου έτους (2021)».

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση -0,75% στις 27.4782 μονάδες
Ο δείκτης  S&P 500 σημείωσε απώλεις -0,24% στις 3.392 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε κέρδη +0,69% στις 11.437 μονάδες
Ο δείκτης VIX – ήτοι δείκτης φόβου  ενισχύθηκε στις 33,04 μονάδες
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έκλεισε με πτώση -0,93% στις 12.063 μονάδες
Image

Image
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας άνοδο 1,9% σημείωσαν οι παραγγελίες διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο του 2020, για πέμπτο διαδοχικό μήνα.
Η άνοδος σηματοδοτεί μία σταθερή ενίσχυση της μεταποιητικής δραστηριότητας που άνοιξε τον δρόμο για την ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ.
Η άνοδος των παραγγελιών τον προηγούμενο μήνα διέψευσε τις εκτιμήσεις της Wall Street.
Οι οικονομολόγοι ανέμεναν πτώση 0,2%.
Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών ανήλθαν οι τιμές κατοικιών στις ΗΠΑ τον Αύγουστο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία του δείκτη S&P CoreLogic Case-Shiller που καλύπτει 20 πόλεις, οι τιμές κατοικιών σημείωσαν αύξηση 5,2% σε ετήσια βάση, τη μεγαλύτερη από τον Αύγουστο του 2018.
Η άνοδος ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν τον δείκτη στο +4,2%.
Τον Ιούλιο ο δείκτης είχε καταγράψει ετήσια άνοδο 4,1%.
Στις 100,9 μονάδες υποχώρησε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Οκτώβριο.
Το αποτέλεσμα είναι χαμηλότερο από αυτό που ανέμεναν οι αναλυτές, ενώ είναι επίσης πιο κάτω από τη μέτρηση του Σπετεμβρίου, όταν βρισκόταν στις 101,8 μονάδες.
Η κατηγορία που μετράει την τρέχουσα αποτίμηση διαμορφώθηκε στις 104,6 μονάδες, από 98,5 τον Σεπτέμβριο.
Την ίδια ώρα, ο δείκτης που αφορά τις προσδοκίες έφτασε στις 98,4 μονάδες, καταγράφοντας σημαντική πτώση από τις 104,0 μονάδες του Σεπτεμβρίου.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας συμφωνία για εξαγορά της Xilinx ανακοίνωσε η εταιρεία τσιπ Semiconductor Advanced Mircro Devices (AΜD).
Όπως μετέδωσε το Reuters, το ντιλ μετοχών ύψους 35 δισ. δολαρίων θα εντείνει τη μάχη της με την Intel στην αγορά τσιπ κέντρων δεδομένων.
Η συμφωνία, που αναμένεται να κλείσει στα τέλη του 2021, θα δημιουργήσει μία συνδυασμένη εταιρεία με 13.000 μηχανικούς και μία στρατηγική πλήρους outsourcing, που θα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd.

Αδυναμία ανάκαμψης στις ευρωαγορές

Αδυναμία ανάκαμψης καταγράφουν τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης μετά το sell off της Δευτέρας, με την έξαρση των κρουσμάτων του κορωνοϊού να επιβαρύνει σημαντικά το κλίμα στις αγορές.
Η Ευρώπη δέχεται ισχυρό πλήγμα από το δεύτερο κύματος κορωνοϊού, με τη Γαλλία για παράδειγμα να καταγράφει νέο ρεκόρ νοσηλευόμενων.
Πολλές χώρες έχουν επαναφέρει αυστηρά περιοριστικά μέτρα, ενώ η Ισπανία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για έξι μήνες, γεγονός που επιφέρει ισχυρό πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητα.
Υπό αυτό το πρίσμα, αυξάνονται οι προσδοκίες για νέα μέτρα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με φόντο τη συνεδρίαση της Πέμπτης.
Ωστόσο οι αναλυτές δεν αναμένουν την ανακοίνωση νέων μέτρων πριν από τον Δεκέμβριο.
Στο ταμπλό, η μετοχή της HSBC σημείωσε κέρδη +5,6%, καθώς τα αποτελέσματα του γ΄ τριμήνου ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων.
Άλμα +4,2% σημεόωσε  και η μετοχή της Banco Santander, καθώς ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 1,75 δισ. ευρώ στο γ΄τρίμηνο του 2020, έναντι ζημιών στο β΄τρίμηνο (οι πρώτες στην 163χρονη ιστορία της ισπανικής τράπεζας).
Με άνοδο +2,4% έκλεισε η μετοχή της BP, καθώς ο πετρελαϊκός κολοσσός επέστρεψε στην κερδοφορία στο γ΄τρίμηνο του 2020.
Image
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας με υψηλούς ρυθμούς συνεχίστηκε τον Σεπτέμβριο η αύξηση των χορηγήσεων δανείων από τις τράπεζες της Ευρωζώνης καθώς και η αύξηση των καταθέσεων σε αυτές.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα δάνεια προς τις (μη χρηματοπιστωτικές) επιχειρήσεις αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 7,1% όσο και τον Αύγουστο, ενώ τα δάνεια προς τα νοικοκυριά αυξήθηκαν 3,1% έναντι 3% αντίστοιχα.
Οι συνολικές καταθέσεις στις τράπεζες της Ευρωζώνης αυξήθηκαν κατά 132 δισ. ευρώ μέσα στον Σεπτέμβριο, με τον ετήσιο ρυθμό αύξησής τους να φθάνει το 10,5% έναντι 9,6% τον Αύγουστο.
Οι καταθέσεις των νοικοκυριών ειδικότερα αυξήθηκαν κατά 56 δισ. ευρώ ή με ετήσιο ρυθμό 7,4% έναντι 7,5% τον Αύγουστο.
Η τελευταία εξέλιξη οφείλεται κυρίως στις καταθέσεις όψεως, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 49 δισ. ευρώ ή με ετήσιο ρυθμό 11,3%.
Η προσφορά χρήματος με ευρεία έννοια (Μ3) αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 10,4% έναντι 9,5% τον Αύγουστο, ενώ η προσφορά χρήματος με τη στενή έννοια (Μ1), που περιλαμβάνει τη νομισματική κυκλοφορία και τις καταθέσεις όψεως, αυξήθηκε 13,8% έναντι 13,2%, αντίστοιχα.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας μικρότερη των εκτιμήσεων είναι η πτώση που κατέγραψαν τα κέρδη της HSBC στο γ΄τρίμηνο του 2020, καθώς ο περιορισμός των εξόδων αντισταθμισε τις υψηλότερες προβλέψεις για τα επισφαλή δάνεια.  
Ειδικότερα, τα κέρδη προ φόρων της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής τράπεζας υποχώρησαν κατά 35%  στα 3,1 δισ. δολάρια, έναντι 4,8 δισ. δολάρια το αντίστοιχο διάστημα του 2019.
Οι αναλυτές ανέμεναν υποχώρηση των κερδών στα 2,07 δισ. δολ. σύμφωνα με το Reuters.
Η βρετανική τράπεζα ανακοίνωσε ότι επιδιώκει να μετατοπίσει την κύρια πηγή εσόδων της από τους τόκους, στις επιχειρήσεις.
Πρόκειται για μία αλλαγή προσέγγισης η οποία σηματοδοτεί μία από τις μεγαλύτερες μακροπρόθεσμες αλλαγές στρατηγικής για την HSBC.
Στην κερδοφορία επέστρεψε η Banco Santander στο γ΄τρίμηνο του 2020, μετά τις μεγάλες ζημιές ύψους 11 δισ. ευρώ του β΄τριμήνου, τις πρώτες στην μακρόχρονη ιστορία της.
Η ισπανική τράπεζα ανακοίνωσε καθαρά κέρδη της τάξης των 1,75 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι έκαναν λόγο για κέρδη 1 δισ. ευρώ σύμφωνα με την Factset.
Η τράπεζα ωφελήθηκε από την εξοικονόμηση κόστους , ύψους 500 εκατ. ευρώ, έναντι 200 εκατ. το 2019.
Η EasyJet πούλησε 9 αεροσκάφη Airbus σε εκμισθωτές αεροσκαφών, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τα οικονομικά της, συγκεντρώνοντας 398,6 εκατ. δολάρια (305,7 εκατ. βρετανικές λίρες) σε μετρητά, για να τη βοηθήσει να επιβιώσει από την κρίση του κορωνοϊού.
Η αεροπορική εταιρεία άφησε την πόρτα ανοιχτή για παρόμοια ντιλ, σε δήλωσή της προς τους επενδυτές την Τρίτη, σημειώνοντας ότι έχει ακόμη 152 αεροσκάφη στην ιδιοκτησία της, ενώ χαρακτήρισε την πώληση «ισχυρή».
Οι συμφωνίες της αεροπορικής με δύο εταιρείες υπογραμμίζουν την πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι αεροπορικές, με τη ζήτηση αεροπορικών ταξιδιών παγκοσμίως να δέχεται χτύπημα από την πανδημία. Η EasyJet είχε ήδη συγκεντρώσει περισσότερα από 2,4 δισ. στερλίνες σε μετρητά, μετά το πλήγμα από τον κορωνοϊό.
Mικρά κέρδη ανακοίνωσε ο ενεργειακός γίγαντας BP την Τρίτη για το τρίτο τρίμηνο, ξεπερνώντας ωστόσο τις προσδοκίες των αναλυτών, καθώς η εταιρεία επωφελήθηκε από τις ισχυρότερες τιμές του πετρελαίου.
Όπως μετέδωσε  το CNBC, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 100 εκατ. δολάρια, μετά τις απώλειες κατά 6,7 δισ. δολάρια το δεύτερο τρίμηνο και τα κέρδη 2,3 δισ. το τρίτο τρίμηνο του 2019.  
Οι αναλυτές στο Refinitiv ανέμεναν από την BP να αναφέρει ζημιά τρίτου τριμήνου ύψους 347 εκατ. δολαρίων.

Νευρικότητα στις αγορές της Ασίας λόγω κορωνοϊού, ΗΠΑ - Ο Hang Seng στο -0,7%

Υπό πίεση διαπραγματεύτηκαν οι αγορές της Ασίας, καθώς η έκρηξη των κρουσμάτων κορωνοϊού και το αδιέξοδο σχετικά με το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, πλήττουν τις προοπτικές της ανάκαμψης.
«Δύο γεγονότα θα διαμορφώσουν το κλίμα στις διεθνείς αγορές το επόμενο διάστημα:
Το 14ο 5ετές πλάνο της Κίνας και οι αμερικανικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου», σημειώνει ο Tai Hui, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της J.P. Morgan Asset Management.
Ο δείκτης Asia Dow υποχώρησε -0,42% στις 3.342 μονάδες.
Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με οριακή μεταβολή -0,04% στις 23.485 μονάδες.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με πτώση -0,09% στις 1.617.53 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite ενισχύθηκε +0,10% στις 3.254 μονάδες.
Ο Sensex σημείωσε άνοδο +0,6% στις 40.938 μονάδες.
Στην Αυστραλία ο δείκτης ASX 200 έκλεισε με πτώση -1,7%, καταγράφοντας τη χειρότερη συνεδρίαση εδώ και ένα μήνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης