Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ευρωκοινοβούλιο - Ελλάδα: Δημιουργία task force για τη αποτελεσματική διαχείριση των αιτούντων άσυλο

Ευρωκοινοβούλιο - Ελλάδα: Δημιουργία task force για τη αποτελεσματική διαχείριση των αιτούντων άσυλο
Αποφασίστηκε η δημιουργία της task force έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα κέντρο υποδοχής που θα δέχεται τους αιτούντες άσυλο σε ανθρώπινες συνθήκες ανέφερε η Επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ομάδας Δράσης
Σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές αποφασίστηκε η δημιουργία της task force έτσι ώστε να υπάρχει συντονισμός και να δημιουργηθεί ένα κέντρο υποδοχής που θα είναι κατάλληλο για να δέχεται τους αιτούντες άσυλο σε ανθρώπινες συνθήκες ανέφερε κατά την τοποθέτησή της στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων η Επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ομάδας Δράσης Beatte Guenter.
Παράλληλα, η κ. Guenter τόνισε ότι «ο στόχος είναι να εφαρμόσουμε από κοινού προγράμματα με τις ελληνικές αρχές μετά την καταστροφή της Μόριας» και προσέθεσε ότι «έχουμε φροντίσει οι ασυνόδευτοι να μεταφερθούν στην ενδοχώρα και στη συνέχεια να μεταφερθούν σε κράτη - μέλη».
Ο εκπρόσωπος της γερμανικής προεδρίας υπογράμμισε ότι «μετά την πυρκαγιά εστιάσαμε στην ανθρωπιστική διάσταση» επισημαίνοντας τους πυλώνες της προεδρίας.
«Η θέση μας βασίζεται σε δύο πυλώνες: Θέλουμε αλληλεγγύη από τα κράτη μέλη σε είδος - π.χ. η γερμανική υπηρεσία τεχνικής βοήθειας παρέχει σημαντική βοήθεια.
Ο δεύτερος πυλώνας είναι η μετεγκατάσταση.
Συνολικά η Γερμανία έχει εκφράσει την επιθυμία της να μετεγκαταστήσει 2.500 άτομα από τη Λέσβο και τα άλλα νησιά.
Είναι κάτι το οποίο κάνουμε και ζητάμε από τα κράτη μέλη να κάνουνε το ίδιο».
«Αυτός ο καταυλισμός ήταν μία ντροπή για την Ελλάδα» υπογράμμισε ότι γενικός γραμματέας Αιτούντων 'Ασυλο, Μάνος Λογοθέτης.
Ο κ. Λογοθέτης σημείωσε ότι «το θέμα ήταν να προστατευτούν οι ανθρώπινες ζωές.
Η φωτιά κράτησε τρεις μέρες στη Μόρια και ήταν δύσκολο να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση».
Επιπροσθέτως, ο κ. Λογοθέτης, ανέφερε τη δυσκολία που υπήρξε στην προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων και των γυναικών.
«Καταφέραμε αν όχι να βρούμε κατάλληλη στέγη να απομακρύνουμε τις γυναίκες αυτές και τα παιδιά» επισήμανε ο γενικός γραμματέας αναφέροντας ότι «δεν είναι όλα τέλεια μετά από 47 ημέρες, όσοι είναι στο πεδίο εργάζονται σκληρά, σημειώνεται πρόοδος κάθε μέρα».
Από την πλευρά της, η εκτελεστική διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το 'Ασυλο (EASO) τόνισε ότι «γνωρίζουμε ότι έχουμε μία προσωρινή δομή στο Καρά Τεπέ και οφείλω να πω ότι οι ελληνικές αρχές προσπαθούν πολύ σκληρά να βελτιώσουν την κατάσταση και να προετοιμάσουν καταλύματα για το χειμώνα που έρχεται και προσπαθούμε κι εμείς να συνεισφέρουμε».
Η Nina Gregory προσέθεσε ότι «είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε τις ελληνικές αρχές με τον σχεδιασμό τη διαχείριση των νέων κέντρων γιατί αυτή είναι η προτεραιότητα».
«Είναι σημαντικό να θυμάται κανείς ότι η φωτιά δεν ήταν ο λόγος, ήταν το αποτέλεσμα της κρίσης, μίας κρίσης η οποία ήταν μακροχρόνια» υπογγράμισε η Aurelie Pontier από τους Γιατρούς του Κόσμου και συμπλήρωσε ότι «μπορεί να λέμε ότι δε θέλουμε άλλες Μόριες αλλά θα πρέπει να σας υπενθυμίσω ότι υπάρχουν ακόμη».
Η κ. Pontier κατέληξε ότι «οι καταυλισμοί στα νησιά δεν θα πρέπει να έχουν άλλο στόχο από την ασφαλή μετάβαση των ανθρώπων που φτάνουν στα σύνορα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης