Trump ή Biden; Ένα κρίσιμο ερώτημα για τη Βρετανία μετά το Brexit

Trump ή Biden; Ένα κρίσιμο ερώτημα για τη Βρετανία μετά το Brexit
Την ώρα που η Βρετανία ετοιμάζεται να χειραφετηθεί από την ΕΕ, η «ειδική της σχέση» με τις ΗΠΑ κινδυνεύει με αναταράξεις σε περίπτωση ήττας του D. Trump
Την ώρα που η Βρετανία ετοιμάζεται να χειραφετηθεί εντελώς από την ΕΕ, η «ειδική της σχέση» με τις ΗΠΑ κινδυνεύει με αναταράξεις σε περίπτωση ήττας του D. Trump, με δεδομένες τις καλές σχέσεις μεταξύ του Ρεπουμπλικάνου προέδρου και του Βρετανού πρωθυπουργού B. Johnson.
Μετά το Brexit, στις 31 Ιανουαρίου, οι Βρετανοί δεσμεύονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία ως την 1η Ιανουαρίου 2021.
Στο όνομα της «Παγκόσμιας Βρετανίας», το Λονδίνο αναφέρει ότι θέλει να ενισχύσει τις σχέσεις του με τον υπόλοιπο κόσμο, κυρίως «με τον πιο στενό και πιο σημαντικό του εταίρο», όπως έχει δηλώσει ο Johnson.
Σε συνέντευξή του στο CNN ο Βρετανός πρώην υπουργός Οικονομικών G. Osborn εκτίμησε ότι «αναμφίβολα η βρετανική κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει μια πρόκληση με μια κυβέρνηση Biden», αναφερόμενος σε ενδεχόμενη νίκη του υποψηφίου των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.
«Δεν πιστεύω ότι ο Biden  θα είναι πολύ θερμός απέναντι στην τρέχουσα βρετανική κυβέρνηση και θα πρέπει να εργαστούμε σκληρά για να αλλάξει αυτό», προειδοποίησε ο Osborn.
Στο παρελθόν δεν έχουν λείψει οι έπαινοι του Αμερικανού προέδρου προς τον Βρετανό πρωθυπουργό, τον οποίο έχει αποκαλέσει «ο Βρετανός Trump». Αντίθετα ο Trump είχε πιο ψυχρές σχέσεις με την προκάτοχό του T. May, ενώ δεν έχει κρύψει τη στήριξή του προς το Brexit, ένθερμος υποστηρικτής του οποίου ήταν ο Johnson.
Από την πλευρά του ο Biden είχε εκφράσει την αποστροφή του προς τον ένοικο της Ντάουνινγκ Στριτ πριν από τις βρετανικές εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου, όταν τον είχε χαρακτηρίσει «σωματικό και συναισθηματικό κλώνο» του Trump.
Ο Biden ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ όταν το 2016 ο Johnson, που τότε ήταν δήμαρχος του Λονδίνου, είχε κατηγορήσει τον B. Obama για αντιβρετανικές απόψεις λόγω της καταγωγής του πατέρα του από την Κένυα και «της προγονικής του εχθρότητας προς τη βρετανική αυτοκρατορία». Δηλώσεις που δεν ξεχνιούνται.

Πιο αξιόπιστος εταίρος

Μάλιστα ο πρώην σύμβουλος του Obama, ο B. Rodes, τις επανέφερε πρόσφατα, χαρακτηρίζοντας τον Johnson έναν «καλύτερα χτενισμένο» και πιο έξυπνο Trump.
Όλα αυτά δεν πρόκειται να διευκολύνουν τις σχέσεις ΗΠΑ- Βρετανίας σε περίπτωση νίκης του Biden, η οποία θα σημάνει την επιστροφή στον Λευκό Οίκο πολλών μελών της κυβέρνησης Obama.
«Οι λαϊκιστές είναι χαμαιλέοντες: παίρνουν το χρώμα του πολιτικού πλαισίου.
Αν κερδίσει ο αντιπρόεδρος Biden, ο Johnson θα αλλάξει με εντυπωσιακό τρόπο χρώμα», προέβλεψε η H. Conley, διευθύντρια του προγράμματος για την Ευρώπη του Centre for Strategic and International Studies.
Στην αμερικανική πλευρά «τα ζητήματα που συνδέονται με το Brexit σίγουρα θα αντιμετωπιστούν με διαφορετικό τρόπο από μια κυβέρνηση Biden, σε σχέση με τον ενθουσιασμό για το Brexit της κυβέρνησης Trump», σχολίασε η Conley.
Μετά την αποχώρησή του από την ΕΕ, το Λονδίνο θέλει να συνάψει με την Ουάσινγκτον μια σχέση ελεύθερου εμπορίου, όμως η υπόσχεση του Trump για μια «καταπληκτική» συμφωνία και γενικότερα μια στενότερη σχέση μετά το Brexit δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί.
Πέρα από τις προσωπικές σχέσεις και το Brexit, η Βρετανία, η οποία αναλαμβάνει την προεδρία της G7 την επόμενη χρονιά, παραμένει πιο κοντά στις ευρωπαϊκές χώρες και στον Biden σε μεγάλο αριθμό ζητημάτων, όπως η κλιματική αλλαγή, το Ιράν, η Ρωσία ή το ΝΑΤΟ.
Επισήμως η βρετανική κυβέρνηση δεν εκφράζει προτίμηση για κάποιον από τους δύο υποψηφίους, όμως μερικοί βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος είναι λιγότερο εγκρατείς.
Μιλώντας στην Daily Telegraph, ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Johnson, ο S. Javid δήλωσε ότι ο Biden θα είναι «ένας πιο αξιόπιστος εταίρος»  για τη Βρετανία σε θέματα "εμπορίου, διεθνών σχέσεων και ηθικής ηγεσίας», εκτιμώντας ότι «η Βρετανία θα τα πάει καλύτερα με τον Biden».

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS