Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ανεβαίνει ο πυρετός e - αποδείξεων για το 2020 - Ποινή φόρου 22% σε όσους δεν καλύψουν το 30% του εισοδήματος με ηλεκτρονικά μέσα

Ανεβαίνει ο πυρετός e - αποδείξεων για το 2020 - Ποινή φόρου 22% σε όσους δεν καλύψουν το 30% του εισοδήματος με ηλεκτρονικά μέσα
Η κλεψύδρα του χρόνου αδειάζει και ο πυρετός των e - αποδείξεων ανεβαίνει
Η κλεψύδρα του χρόνου αδειάζει και ο πυρετός των e - αποδείξεων ανεβαίνει για τους φορολογούμενους που δεν έχουν πραγματοποιήσει τις απαιτούμενες ηλεκτρονικές δαπάνες κινδυνεύοντας έτσι να βρεθούν με έλλειμμα στο απαιτούμενο όριο που έχει ορίσει η Εφορία.
Τίποτα όμως δεν έχει τελειώσει και οι υπόχρεοι προλαβαίνουν να κάνουν ταμείο αθροίζοντας την αξία των αγορών έτσι ώστε μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου που είναι το deadline να συγκεντρώσουν το ποσό του τους λείπει.
Σε διαφορετική περίπτωση θα κληθούν να πληρώσουν έξτρα φόρο που υπολογίζεται με συντελεστή 22% επί του ποσού που λείπει.
Βέβαια στη λίστα των ηλεκτρονικών αποδείξεων περιλαμβάνονται σχεδόν τα πάντα: από τα είδη του σούπερ μάρκετ, τους λογαριασμούς για ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, σταθερή και κινητή τηλεφωνία, μέχρι καύσιμα, πετρέλαιο θέρμανσης, κοινόχρηστα, ασφάλιστρα αυτοκινήτου, κ.ά.
Οπότε ελαχιστοποιούνται οι περιπτώσεις των πολιτών που δεν θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσό και θα τιμωρηθούν με πέναλτι φόρου.
Φέτος η αξία των αποδείξεων με πλαστικό η ηλεκτρονικό χρήμα έχει αυξηθεί αισθητά κυρίως για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα καθώς το ποσό δεν είναι κλιμακωτό όπως πέρυσι αλλά οριζόντιο στο 30% του δηλωθέντος εισοδήματος με πλαφόν τα 20.000 ευρώ.
Για τον υπολογισμό του ύψους του εισοδήματος δεν λαμβάνεται υπόψη η ειδική εισφορά αλληλεγγύης και το ποσό της διατροφής που δίδεται από τον φορολογούμενο στον/στην διαζευγμένο/-η σύζυγο ή σε μέρος συμφώνου συμβίωσης ή/και σε εξαρτώμενο τέκνο του, εφόσον αυτό καταβάλλεται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Επιπλέον δεν περιλαμβάνεται το εισόδημα που προκύπτει από την προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων.
Με βάση τα παραπάνω φορολογούμενος με εισόδημα 12.000 ευρώ θα πρέπει φέτος να συγκεντρώσει αποδείξεις αξίας 3.600 ευρώ (12.000Χ30%), για εισόδημα 20.000 ευρώ το ποσό διαμορφώνεται στα 6.000 ευρώ αλλά για εισόδημα 80.000 ευρώ είναι 20.000 ευρώ λόγω του πλαφόν και όχι 24.000 ευρώ.
Ωστόσο αν η αξία των αποδείξεων υπολείπεται του απαιτούμενου ορίου στη διαφορά επιβάλλεται πέναλτι 22%.
Έτσι, αν φορολογούμενος με εισόδημα 15.000 ευρώ δεν συγκεντρώσει αποδείξεις αξίας 4.500 ευρώ αλλά 4.000 ευρώ επί της διαφοράς των 500 ευρώ θα πληρώσει επιπλέον φόρο 110 ευρώ (500Χ22%)
Άλλο παράδειγμα φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ είναι υποχρεωμένος το 2020 να διενεργήσει ηλεκτρονικές συναλλαγές ύψους 6.000 ευρώ (20.000 x 30%= 6.000 ευρώ). Αν δεν τα καταφέρει και εμφανίσει ηλεκτρονικές αποδείξεις ύψους π.χ. 4.000 ευρώ, στη διαφορά των 2.000 ευρώ (6.000-4.000) θα πληρώσει πρόσθετο φόρο 440 ευρώ (2.000 x 22% = 440 ευρώ).
Εξαιρούνται από το μέτρο:
- οι φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο στους οποίος έχουν κατασχεθεί ένας η περισσότεροι λογαριασμοί, πλην του ακατάσχετου λογαριασμού, οποτεδήποτε μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του φορολογικού έτους. Για τη συγκεκριμένη κατηγορία το όριο των δαπανών με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής περιορίζεται σε 5.000 ευρώ.
- οι φορολογούμενοι που οι δαπάνες τους εντός του φορολογικού έτους για καταβολές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, δανειακές υποχρεώσεις προσωπικές ή επαγγελματικές προς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό) και για ενοίκια (κύριας ή/και δευτερεύουσας κατοικίας, επαγγελματικής στέγης, κατοικίας των εξαρτώμενων τέκνων του που φοιτούν σε άλλη πόλη) υπερβαίνουν το 60% του πραγματικού εισοδήματος τους. Σε αυτή τη περίπτωση το απαιτούμενο ποσοστό δαπανών περιορίζεται στο 20%, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν καταβληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης