Εκτός ελέγχου ο κορωνοϊός στην Ελλάδα, στους 600 οι νεκροί - Γεμίζουν οι ΜΕΘ, τρομάζουν οι διασωληνωμένοι - Πιο κοντά... το καθολικό lockdown

Εκτός ελέγχου ο κορωνοϊός στην Ελλάδα, στους 600 οι νεκροί - Γεμίζουν οι ΜΕΘ, τρομάζουν οι διασωληνωμένοι - Πιο κοντά... το καθολικό lockdown
Τοπικά lockdown σε Ιωάννινα και Σέρρες από αύριο 29/10 – Πιθανή η χρήση μάσκας και σε περιοχές που είναι στο κίτρινο - Στους 600 οι νεκροί
(upd5) Εκτός ελέγχου είναι η επιδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα όπως άλλωστε προκύπτει από την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες, γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό στην κυβέρνηση και στους επιστήμονες.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως είμαστε πραγματικά σε ένα οριακό σημείο, επισημαίνουν την ανάγκη οι πολίτες να τηρήσουν πιστά τα μέτρα και αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και αυτό ενός καθολικού lockdown, εφόσον ο αριθμός των κρουσμάτων δεν μειωθεί το επόμενο διάστημα.
Η κυβέρνηση διαμηνύει πως το καθολικό lockdown είναι η ύστατη λύση αλλά είναι προφανές πως όλα θα κριθούν από το κατά πόσο το δημόσιο σύστημα υγείας θα καταφέρει να σταθεί όρθιο στην αντιμετώπιση της επιδημίας.
Βάσει των τελευταίων δεδομένων, εκτιμάται πως στα νοσοκομεία της χώρας νοσηλεύονται περίπου 1.000 ασθενείς με κορωνοϊό, εκ των οποίων οι 125 είναι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Παράλληλα, οι διασωληνωμένοι υπολογίζονται σε 102, (έφτασαν ακόμα και τους 112), ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί από την έναρξη της επιδημίας στην Ελλάδα, εκ των οποίων το 60% εκτιμάται ότι είναι σε νοσοκομεία της Αττικής.
Με την επιδημιολογική εικόνα διαρκώς να επιδεινώνεται, οι επιστήμονες βλέπουν πως ο στόχος του να μπούμε στους δύσκολους, ψυχρούς μήνες του Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου, με όσο το δυνατόν λιγότερα κρούσματα δεν επιτυγχάνεται.
Πολλά θα κριθούν το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, όταν και θα φανεί αν τα τελευταία μέτρα – χρήση μάσκας και απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας – απέδωσαν και περιόρισαν τη διασπορά του ιού.
Εάν δεν συμβεί αυτό, η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει σε μια σειρά νέων απαγορεύσεων σε μια ύστατη προσπάθεια να αποφύγει το καθολικό lockdown.
Αυτές προβλέπουν μεταξύ άλλων την υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού ακόμα και στις περιοχές που βρίσκονται στο «κίτρινο» στον σχετικό υγειονομικό χάρτη, την πλήρη απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός της περιφερειακής ενότητας καθώς και νέα μείωση στο ωράριο λειτουργίας στους κλάδους της εστίασης και της διασκέδασης.

Δερμιτζάκης: Εκτός ελέγχου ο κορωνοϊός στην Ελλάδα – Μπορεί να ζήσουμε σκηνές Ιταλίας

Τη θέση ότι η επιδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα είναι εκτός ελέγχου διατύπωσε ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου της Γενεύης, Μ. Δερμιτζάκης, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του ότι μπορεί να ζήσουμε στην Ελλάδα εικόνες Ιταλίας.
«Φοβάμαι ότι μπορεί να ζήσουμε στην Ελλάδα σκηνές Ιταλίας με 5.000 και 6.000 κρούσματα την ημέρα.
Βεβαίως φοβάμαι ότι μπορούμε να δούμε 5.000 με 6.000 κρούσματα την ημέρα, άσχετα με τα τεστ, και η κατάσταση να βγει εκτός ελέγχου.
Εκτός ελέγχου σημαίνει αυτό που βλέπαμε στην Ιταλία το Μάρτιο…
Μπορεί να τα ξαναδούμε αυτά και στην Ιταλία, μπορούμε να τα δούμε και στην Ελλάδα.
Φοβάμαι να μην υπάρχει χωρητικότητα για ΜΕΘ στους ασθενείς COVID…
H Ελλάδα απόλυτα βρίσκεται στην πορεία των χωρών που βρίσκονταν άλλες χώρες πριν 2 με 3 εβδομάδες και αντιμετωπίζουν τέτοιο πρόβλημα.
Είμαστε δύο με τρεις εβδομάδες πίσω από την Ευρώπη, δεν είναι ότι γίνεται εδώ κάτι καλύτερα από άλλες χώρες, ίσως λόγω καιρού, ίσως και λόγω ιδιοσυγκρασίας των πολιτών έχει καθυστερήσει να ξεφύγει ο ιός» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Δερμιτζάκης, ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη εφαρμογής των μέτρων από τους πολίτες.
«Τα νούμερα που βλέπουμε είναι πριν τα τελευταία μέτρα.
Χρειάζεται μείωση με τα μέτρα, η σταθεροποίηση δε φτάνει» τόνισε ο κ.Δερμιτζάκης, ο οποίος σημείωσε πως «έχουμε διπλασιασμό κρουσμάτων μέσα σε μια εβδομάδα από 600 κάτι σε 1259 χθες».
«Μπορεί να φτάσουμε σε όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη.
Είμαστε δυο βήματα μπροστά.
Εδώ που είμαστε τώρα αυτό που πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι είναι να κτίσουμε τη συνείδηση που είπε ο κ. Τσιόδρας…
Οι πολίτες πρέπει να συνειδητοποιήσουν τη δική τους προσωπική συμμετοχή» είπε ο κ.Δερμιτζάκης.

Σαρηγιάννης (ΑΠΘ): Αν εφαρμοστούν σοβαρά τα μέτρα, από τις 9/11 μπορεί να δούμε μεγάλη μείωση κρουσμάτων

Την εκτίμηση πως αν εφαρμοστούν σοβαρά τα μέτρα, είναι πιθανό από τις 9 Νοεμβρίου να δούμε μια σταθεροποίηση και από τα μέσα Νοεμβρίου μια μεγάλη μείωση κάτω από τα 1.000 κρούσματα την ημέρα διατύπωσε ο καθηγητής στο Τμήμα Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Σε δηλώσεις του στο Mega και αναφερόμενος στα υπολογιστικά του μοντέλα σχετικά με την πορεία της επιδημίας στην Ελλάδα, ο κ.Σαρηγιάννης είπε ότι μετά τις 15 Νοεμβρίου θα διαπιστωθεί κατά πόσο αποδίδουν τα μέτρα και σε ποιο βαθμό.
«Αν εφαρμοστούν σοβαρά τα μέτρα, μετά τις 9 Νοεμβρίου, ίσως και μετά τις 5-6 Νοεμβρίου να αρχίσουμε να βλέπουμε σταθεροποίηση και σιγά σιγά μια μείωση η οποία μπορεί να είναι και εντυπωσιακή.
Έτσι μετά τα μέσα του Νοεμβρίου μπορεί να αρχίσουμε να πέφτουμε κάτω από τα 1.000 κρούσματα ενώ αν συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τα μέτρα μπορεί να πέσουμε προς το τέλος Νοεμβρίου ακόμη και κάτω από τα 400» ανέφερε ο κ.Σαρηγιάννης, ο οποίος εκτίμησε ότι για τις επόμενες μέρες, μπορεί να κινηθούμε κοντά στα 1.400 ή και 1.500 κρούσματα.
«Σημασία έχει να αρχίσουμε να αναστρέφουμε την πορεία της πανδημίας και αυτό είναι στο χέρι μας» υποστήριξε ο καθηγητής, ο οποίος επεσήμανε ότι στο αρνητικό σενάριο, αν συνεχιστεί δηλαδή η αύξηση των κρουσμάτων, είναι εύκολο να ξεπεράσουμε τα 2.000 κρούσματα.
«Σε περίπτωση που η τάση της καμπύλης δεν σταθεροποιηθεί αλλά αρχίσει να ξεφεύγει σε εκθετική αύξηση αυτό θα συμβεί περί την τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, κατά το διάστημα  21-26 Νοέμβρη.
Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να πάμε σε πολύ πιο σοβαρές παρεμβάσεις από την πολιτεία.
Πιθανόν να χρειαστεί να κλείνει η εστίαση νωρίτερα» τόνισε ο κ.Σαρηγιάννης, ενώ στάθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της απολύμανσης του αέρα των εσωτερικών χώρων με τη βοήθεια νέων τεχνολογιών που ρίχνουν το ιικό φορτίο – στα μέσα συγκοινωνίας, στα σχολεία, γηροκομεία, νοσοκομεία, επιχειρήσεις.

Βατόπουλος: Είμαστε σε πολεμική κατάσταση με τον κορωνοϊό – Μάσκες και αποστάσεις

Τη θέση ότι είμαστε σε πολεμική κατάσταση με την επιδημία του κορωνοϊού διατύπωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλ. Βατόπουλος, ο οποίος επεσήμανε πως τα «όπλα» των πολιτών είναι η χρήση μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων.
«Έχουμε παρατηρήσει διπλασιασμό κρουσμάτων σε 2-3 μέρες, με πολλά από αυτά να μην συνδέονται με συρροές.
Είμαστε σε πολεμική κατάσταση.
Η πολιτεία θα προσπαθήσει να κάνει αυτά που πρέπει, αλλά κι εμείς… μάσκες, μάσκες, μάσκες και αποστάσεις.
Πρέπει να προφυλάξουμε τον εαυτό μας.
Είτε τα έχει κάνει καλά η κυβέρνηση είτε όχι» είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha ο κ.Βατόπουλος, ο οποίος επεσήμανε πως «έχουμε πολλούς ασυμπτωματικούς, κυρίως νέους».
«Δεν μπορούμε να καταλάβουμε αν κι εμείς οι ίδιοι έχουμε τον ιό.
Γι’ αυτό μάσκες, και η μύτη μέσα στη μάσκα» υποστήριξε ο κ.Βατόπουλος, ο οποίος μάλιστα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τα rapid test να μην μπορούν να εντοπίσουν τους ασυμπτωματικούς.λ
«Είναι χρήσιμο, αλλά υπάρχει ένα σεβαστό ποσοστό να δείξει αρνητικό στον ασυμπτωματικό.
Άρα μας μένει η προφύλαξη, η μάσκα, τι να κάνουμε» είπε ο κ.Βατόπουλος, ο οποίος υποστήριξε ότι «έχει ακόμα πολλή δουλειά το εμβόλιο».
«Από τώρα μέχρι τον Δεκέμβριο είναι ένα τρίμηνο που μπορεί να έχουμε εκατοντάδες θύματα.
Αν συνεχίσει αυτή η αυξητική τάση στα κρούσματα, και έχουμε θέματα με τη νοσηλεία, προφανώς θα χρειαστούν νέα μέτρα» ανέφερε ο κ.Βατόπουλος, οποίος υπογράμμισε ότι «έχουν πέσει πολλές ιδέες από τους ειδικούς στο τραπέζι, από το να κλείνει νωρίς η διασκέδαση μέχρι και η απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό».

Τοπικά lockdown σε Σέρρες, Ιωάννινα από αύριο 29/10

Μετά την Κοζάνη και την Καστοριά, τοπικά lockdown αναμένεται να επιβληθούν από αύριο Πέμπτη 29/10 σε Ιωάννινα και Σέρρες, οι οποίες περνούν και αυτές στο κόκκινο.
Στις περιοχές αυτές θα ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας 00:30 έως 05:00, με εξαίρεση τις μετακινήσεις για λόγους εργασίας και έκτακτης ανάγκης, θα είναι υποχρεωτική η μάσκα σε εσωτερικούς αλλά και εξωτερικούς χώρους ενώ αναστέλλονται οι συναθροίσεις.
Παράλληλα, στα σχολεία υπάρχει ενδεχόμενη λειτουργία εκ περιτροπής, σε συνδυασμό με τηλε-εκπαίδευση ή μόνο τηλε-εκπαίδευση ενώ θα επιτρέπονται μέχρι 9 άτομα για όλες τις τελετές, λειτουργίες κλπ με υποχρεωτική χρήση μάσκας.
Επιπλέον, αναστέλλεται η λειτουργία σε κινηματογραφικές προβολές, παιδότοπους, κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, μπαρ (μόνο καθήμενοι σε τραπέζια), αναστέλλεται η λειτουργία σε μουσικές σκηνές, στην εστίαση (εστιατόρια κτλ) και λειτουργούν μόνο take away – delivery ενώ στα καταστήματα τροφίμων και στο λιανεμπόριο, μεταξύ άλλων επιτρέπεται να βρίσκεται 1 άτομο ανά 10 τμ (4 άτομα 20 – 100 τμ και 1 άτομο για κάθε 10 τμ επιπλέον).
Επιπλέον, υπάρχει απαγόρευση μετακινήσεων εκτός της ΠΕ και περιορισμός στον αριθμό επιβαινόντων στο ΙΧ μέχρι 3 άτομα ενώ σε «αναστολή λειτουργίας» μπαίνει η Δικαιοσύνη και τα γυμναστήρια και επιτρέπεται μόνο η ατομική άθληση.
Δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις θα λειτουργούν με μειωμένο προσωπικό και τηλε-εργασία.

Εξετάζεται η χρήση μάσκας και στις περιοχές στο «κίτρινο»

Κατά την χθεσινή καθιερωμένη ενημέρωση για την επιδημία στο υπουργείο Υγείας, στην οποία εμφανίστηκε και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας έπειτα από σχεδόν τρεις μήνες, επισημάνθηκε πως η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων πρόκειται να εξετάσει την Πέμπτη 29/10 τη χρήση μάσκας από τους πολίτες σε όλους τους χώρους και στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 2 συναγερμού - καθώς και τον περιορισμό των μετακινήσεων έξω από τις περιφερειακές ενότητες που βρίσκονται στο επίπεδο 3 με όριο το 4.
Σημειώνεται ότι στο επίπεδο 4, το «κόκκινο», βρίσκονται ήδη η Κοζάνη και η Καστοριά, ενώ από την Πέμπτη θα βρίσκονται σε τοπικό lockdown τα Ιωάννινα και οι Σέρρες.
Πρόκειται για μέτρα που περιλαμβάνονται στο «οπλοστάσιο» των επιστημονικών και υγειονομικών αρχών στη συντονισμένη επιχείρηση που διεξάγεται για την αναχαίτιση της σαρωτικής επιδημίας στη χώρα.
Υπό αυτές τις εξελίξεις είναι πολύ πιθανό η Θεσσαλονίκη, περιοχή αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης και κόμβος για την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας, να τεθεί σε αυτόν τον περιορισμό, δηλαδή να απαγορευτεί η μετακίνηση εκτός περιφερειακής ενότητας για τους κατοίκους της εκτός αν συντρέχουν εργασιακοί ή άλλοι σοβαροί λόγοι, και να κοπεί η αλυσίδα της μετάδοσης του κορωνοϊού και σε όμορες περιοχές.
Στόχος όπως ανέφεραν στην ενημέρωση οι επιστήμονες είναι να διακοπεί ή να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού στην ηλικιακή ομάδα 18-39 χρόνων που «οδηγούν» ξεκάθαρα την επιδημία ώστε να μη φτάσει στους ηλικιωμένους που απειλούνται δραματικά από μια πιθανή μόλυνση με κορωνοϊό.
Είναι ενδεικτικό ότι την προηγούμενη εβδομάδα είχαν καταγραφεί περίπου 500 άτομα μολυσμένα με κορωνοϊό ηλικίας 55 χρόνων και πάνω, και πλέον ο αριθμός τους έχει διπλασιαστεί.
Αυτό κατά τους ειδικούς θεωρείται πολύ σημαντικό αποτύπωμα για την επίπτωση της επιδημίας στους μεγαλύτερους σε ηλικία η οποία θα προχωρά όπως τα ντόμινο, ρίχνοντας κάτω την επόμενη ηλικιακή ομάδα κοκ.
Οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι κρίσιμες καθώς κατά το διάστημα αυτό θα κριθεί αν η επιδημία μπορεί να μείνει σταθερή που είναι το ιδανικό σενάριο στην παρούσα συγκυρία ή αν θα μαίνεται εκτός ελέγχου.
 
Τσιόδρας: Είναι χειρότερα τα πράγματα στο δεύτερο κύμα - Είναι η ώρα της συνείδησης

Δραματικό μήνυμα προς τους πολίτες  να κάνουν τις επιλογές που πρέπει, καθώς τα πράγματα στο δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι πολύ χειρότερα από το πρώτο, και έρχονται δυσκολότεροι μήνες μπροστά μας, απηύθυνε ο Σωτήρης Τσιόδρας.
Ο κ. Τσιόδρας είπε ότι είναι αδύνατο να ελεγχθεί η διασπορά του ιού, αλλά τόνισε ότι δεν χάνουμε την ελπίδα μας και εξακολουθούμε να παλεύουμε με τα μέτρα που μας διευκολύνουν να συνεχίσουμε τη ζωή μας, έστω και με δύσκολο τρόπο, προσπαθώντας να αποφύγουμε οριζόντια μέτρα και ένα γενικό lockdown που έχει ευρύτερες συνέπειες.
Παρόλα αυτά, παραδέχτηκε ότι αυξάνονται οι συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για αυτήν την επιλογή, δηλαδή το γενικό απαγορευτικό, αν και «εμείς στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων με μια ψυχή και μια φωνή επιδιώκουμε να έχουμε ανεκτά μέτρα, προσπαθώντας να αποφύγουμε ένα γενικό lockdown».
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα και την τήρησή τους, ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος παραδέχτηκε ότι δεν μπορούμε να μπούμε στην καρδιά των ανθρώπων, στην προσωπική τους επιλογή, υπογράμμισε όμως ότι αυτό θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην πορεία της πανδημία στη χώρα μας.
«Βλέπουμε με στενοχώρια να ανεβαίνει η διασπορά και να πιέζεται το Σύστημα Υγείας ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα και λέμε που θα φτάσει όλο αυτό μέσα στους επόμενους μήνες, καθώς θα έχουμε και αναπνευστικές ιώσεις» είπε.
Για τη χρήση της μάσκας, ειδικότερα, ο Σωτήρης Τσιόδρας ζήτησε από τους πολίτες να κάνουν τη «θυσία» και την παραλλήλισε με τις θυσίες που έκαναν οι πρόγονοί μας.
«Δουλεύω 19 ώρες την ημέρα και δεν το λέω για να περηφανευτώ το λέω γιατί από όλους μας πρέπει να γίνει μια θυσία. Μια θυσία σαν αυτή που έκαναν οι πρόγονοί μας», είπε.
«Προσπαθούμε με όσο το δυνατόν μικρότερο περιορισμό να προχωρήσουμε.
Η μάσκα είναι η μοναδική μας επιλογή σε αυτό» δήλωσε.
Μάλιστα, ο Σ. Τσιόδρας ανέφερε ότι ο ίδιος έχει να πάει σε εστιατόριο από τον Φεβρουάριο.
«Δυστυχώς παραβιάζονται οι ατομικές μας ελευθερίες με αυτά τα μέτρα, όμως αυτή τη στιγμή η μάσκα είναι μοναδική επιλογή που έχουμε.
Προσωπικά, έχω να πάω σε εστιατόριο από το Φεβρουάριο. Είναι η μοναδική επιλογή που έχω, ώστε να μη μεταφέρω τον κορωνοϊό σε κανέναν» δήλωσε.
Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι είναι ασφυκτικές οι συνθήκες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
«Το ξέρω και το κατανοώ, αλλά πρέπει όσο μπορούμε να τα αποφεύγουμε στην παρούσα φάση κι όταν δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό, να φοράμε με σωστό τρόπο τη μάσκα».
Είμαστε σε ένα δύσκολο Οκτώβριο, έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο Νοέμβριο και ένα ακόμα πιο δύσκολο Δεκέμβριο και Ιανουάριο, καθώς αρχίζει η κυκλοφορία των άλλων αναπνευστικών ιών, αλλά τον Ιανουάριο υπάρχει η ελπίδα του εμβολίου, το οποίο μπορεί να έρθει νωρίτερα από ό,τι περιμέναμε, είπε.
Για το εμβόλιο της Οξφόρδης, ειδικότερα, σημείωσε ότι υπάρχουν αισιόδοξα μηνύματα ότι δουλεύει σε όλες τις ηλικίες.
Ελπίδα υπάρχει και από τα αντίστοιχα εμβόλια στις ΗΠΑ και στη Ρωσία.

Χαρδαλιάς: Στο κόκκινο επίπεδο Γιάννενα - Σέρρες από Πέμπτη 29/10

Στο κόκκινο (επίπεδο 4) του επιδημιολογικού χάρτη περνούν από την Πέμπτη οι Σέρρες και τα Γιάννενα, όπως ανακοίνωσε ο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.
Επίπεδο ανεβαίνουν επίσης η Νάξος και η Ροδόπη καθώς από το «κίτρινο» (επίπεδο 2) περνούν στο «πορτοκαλί» (επίπεδο 3). Το καλό νέο είναι ότι η Αμοργός, όπου δεν υπήρχε κανένα νέο κρούσμα τις τελευταίες ημέρες κατεβαίνει επίπεδο από το «κίτρινο» (επίπεδο 2) στο πράσινο (επίπεδο 1).
Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν 7.134 ενεργά κρούσματα ενώ την εβδομάδα που μας πέρασε καταγράφονταν 773 κρούσματα την ημέρα έναντι 430 κρουσμάτων μια εβδομάδα νωρίτερα.
Είναι ξεκάθαρο, σημείωσε, ότι η πανδημία είναι σε έξαρση με βασικό της επίκεντρο την βόρεια Ελλάδα και πως η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη και απαιτεί μεγάλη προσοχή.

Στους 600 οι νεκροί

Στους 600 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού καθώς τις τελευταίες ώρες πέθαναν 7 άνθρωποι.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 27/10 1.259 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 112 συνδέονται με γνωστές συρροές και 62 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 32.752, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 27 Οκτωβρίου 2020 (ώρα 15:00).
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 1.259, εκ των οποίων 112 συνδέονται με γνωστές συρροές και 62 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 32.752 (ημερήσια μεταβολή +4%), εκ των οποίων 55,5% άνδρες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 12, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 593 θάνατοι.
Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 79 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 102 (67,6% άνδρες).
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική
κατανομή των κρουσμάτων).
Image

Image
Από το σύνολο των 32.752 κρουσμάτων, 3.950 (12,1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 12.381 (37,8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0 έως 103 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 25 έως 102 ετών).
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Image

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (εισαγόμενα) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
Image
Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα).
Image
Δείγματα που έχουν ελεγχθεί: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 1.698.327 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 57.656 δείγματα.
Image
Νέος υγειονομικός χάρτης

Βάσει των μέχρι στιγμής δεδομένων και του υγειονομικού χάρτη, οι περιφέρειες της Κοζάνης και της Καστοριάς είναι στο κόκκινο και τελούν υπό καθεστώς lockdown.
Αττική και Θεσσαλονίκη βρίσκονται στο πορτοκαλί ενώ σε γενικές γραμμές, η Νότια Ελλάδα, η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη βρίσκονται σε χαμηλό κίνδυνο.
Η Αττική μαζί με την υπόλοιπη Κεντρική Ελλάδα, τη Μακεδονία και την Ηπειρο χαρακτηρίζονται μέτριου κινδύνου, ενώ οι περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας εντάσσονται στις περιοχές υψηλού κινδύνου.
Σημειώνεται πως από σήμερα Δευτέρα 26/10 αναμένεται να αλλάξει και ο υγειονομικός χάρτης.
Όπως είχε αναφέρει την περασμένη Παρασκευή ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιάς, οι αλλαγές αφορούν τις εξής περιοχές:
-Το επίπεδο συναγερμού αυξάνεται στις Περιφερειακές Ενότητες Άρτας, Έβρου, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Καβάλας και Σποράδων, οι οποίες ανεβαίνουν και περνούν στο επίπεδο 2 - Επιτήρησης (κίτρινο) από το επίπεδο 1 - Ετοιμότητας (πράσινο).
Στην περίπτωση των Σποράδων, η αναβάθμιση αφορά μόνο τη νήσο Σκιάθο και όχι στη Σκόπελο και στην Αλόννησο που παραμένουν πράσινες.
-Παράλληλα οι Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Ηρακλείου Κρήτης, Καρδίτσας, Λέσβου, Μυκόνου, Πέλλας και Σάμου, που ήταν στο επίπεδο 3, δηλαδή στο πορτοκαλί, κατεβαίνουν βαθμό συναγερμού και περνούν στο επίπεδο 2, δηλαδή στο κίτρινο.
-Όσον αφορά στα νησιά της Αττικής, η Περιφερειακή Ενότητα Νήσων Αττικής, παρόλο που ανήκουν στην Περιφέρεια Αττικής, με δεδομένη τη μη χωροταξική τους εγγύτητα με τις μητροπολιτικές ηπειρωτικές ενότητες, πηγαίνουν από το πορτοκαλί στο κίτρινο.
Δηλαδή κατεβαίνουν από το επίπεδο 3 στο επίπεδο 2, πλην της Σαλαμίνας που σχετίζεται με μετακινήσεις από και προς τον Πειραιά.
-Στο πράσινο από το κίτρινο, δηλαδή στο επίπεδο 1 από το επίπεδο 2, κατεβαίνουν και περνούν οι- Περιφερειακές Ενότητες Γρεβενών, Λακωνίας και Πάρου.
-Επίσης, πράσινες από πορτοκαλί, γίνονται από τη Δευτέρα οι Περιφερειακές Ενότητες Ζακύνθου και Κέας-Κύθνου, δηλαδή κατεβαίνουν από το επίπεδο 3-Αυξημένης Επιτήρησης, στο επίπεδο 1-ετοιμότητας.
Image
Τι ισχύει από 24/10

Από τις 06:00 το πρωί της 24ης Οκτωβρίου είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας  παντού – τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους – , ενώ από τις 00:30 έως τις 05:00 το πρωί θα απαγορεύεται και η κυκλοφορία, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που αφορούν εργαζόμενους ή έκτακτα περιστατικά.
Σημειώνεται πως τα δύο αυτά νέα μέτρα αφορούν τις περιοχές εκείνες της χώρας, οι οποίες στο σχετικό υγειονομικό χάρτη βρίσκονται στο πορτοκαλί και στο κόκκινο.
Τα δύο αυτά μέτρα έρχονται να προστεθούν στην προσπάθεια της κυβέρνησης και των ειδικών επιστημόνων να περιορίσουν τη διασπορά του ιού πριν την έλευση των ψυχρότερων μηνών του χειμώνα, όταν και αναμένεται περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων.
Απώτερος στόχος να κρατηθεί όρθιο το σύστημα υγείας και να μπορέσει να διαχειριστεί τα περιστατικά των ασθενών με κορωνοϊό, χωρίς παράλληλα να επιβληθεί ένα νέο γενικό lockdown που θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες στην οικονομία και στην κοινωνία.
Στο μεταξύ, εντατικοί είναι οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων, ενώ οι πολίτες στην πλειοψηφία τους έχουν προσαρμοστεί και φορούν μάσκες.

Εξαιρέσεις από τα νέα μέτρα


Από την υποχρεωτική χρήση μάσκας εξαιρούνται όσοι συμμετέχουν σε ομαδική ή ατομική άσκηση σε εσωτερικό και εξωτερικό χώρο, αλλά και οι οδηγοί αυτοκινήτων, είτε είναι εντός του οχήματος μόνοι τους είτε με συγγενικά πρόσωπα α’ βαθμού ως επιβάτες.
Ακόμη, δεν είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια του μαθήματος φυσικής αγωγής (γυμναστική) για τους μαθητές στα σχολεία, ενώ σε ό,τι αφορά τα καταστήματα εστίασης και υγειονομικού ενδιαφέροντος,  οι πολίτες όταν τα επισκέπτονται θα μπορούν να αφαιρούν τη μάσκα τους μόνο όταν καθίσουν στο τραπέζι.
Στα σχολεία είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και στα διαλείμματα στις περιφερειακές ενότητες που έχουν ενταχθεί στο «πορτοκαλί» και «κόκκινο» επίπεδο.
Στα κέντρα διασκέδασης και στα μπαρ απαγορεύεται ρητά η ζωντανή μουσική και η διασκέδαση γίνεται αποκλειστικά με καθήμενους και πληρότητα 30% της αδείας, ενώ στην εστίαση επιτρέπεται η ζωντανή μουσική έως τρία άτομα χωρίς μικροφωνική, με υποχρεωτικά όλους τους πελάτες καθήμενους και 50% των προβλεπόμενων καθισμάτων της αδείας τους.

Περί απαγόρευσης κυκλοφορίας

Αναφορικά με την απαγόρευση της κυκλοφορίας μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί, θα μπορούν να μετακινούνται χωρίς περιορισμούς μόνο όσοι πολίτες τηρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
- Οι δημοσιογράφοι και οι άνθρωποι των μέσων μαζικής ενημέρωσης , οι οποίοι μετακινούνται με την ίδια διαδικασία που μετακινούνταν κατά την περίοδο του lockdown της πρώτης φάσης της πανδημίας, δηλαδή με την επίδειξη της δημοσιογραφικής τους ταυτότητας και την βεβαίωση του εργοδότη τους που θα πρέπει να ανανεώνεται κάθε 14 μέρες.
- Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα πρέπει να φέρουν βεβαίωση άδειας κυκλοφορίας από τον εργοδότη.
Για τη λήψη της βεβαίωσης άδειας κυκλοφορίας εργαζομένων, που πρέπει να πηγαίνουν ή να αποχωρούν από την εργασία τους, υποχρεωτικά ο εργοδότης μπαίνοντας με τους κωδικούς του στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ συμπληρώνει το κατάλληλο έντυπο και το αποστέλλει στον εργαζόμενο,  ο οποίος μπορεί να το επιδείξει στα ελεγκτικά όργανα σε έντυπη ή σε ηλεκτρονική μορφή.
Η γνησιότητα του εγγράφου πιστοποιείται με τον αριθμό πρωτοκόλλου επί αυτού.
Το έντυπο συμπληρώνεται πριν την μετακίνηση και οφείλει ο εργοδότης να το παράσχει και ο εργαζόμενος να το επιδείξει στα όργανα ελέγχου.
- Σε περιπτώσεις άλλων εργαζομένων, φυσικών προσώπων, που πρέπει να κινηθούν κατά τις ώρες απαγόρευσης, όπως ελεύθερων επαγγελματιών, επιτηδευματιών, αυτοαπασχολούμενων, αυτοί συμπληρώνουν το αντίστοιχο έντυπο που θα βρίσκεται πάλι στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» και το οποίο πρέπει να το συμπληρώσουν υποχρεωτικά πριν την μετακίνησή τους, μπαίνοντας με τους κωδικούς τους από το taxisnet.
- Οι δημόσιοι υπάλληλοι για την κατ’ εξαίρεση μετακίνησή τους πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο καθώς και βεβαίωση κίνησης, έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή.
Η βεβαίωση κίνησης χορηγείται μέσω της εφαρμογής του μητρώου ανθρώπινου δυναμικού ελληνικού δημοσίου στην ιστοσελίδα apografi.gov.gr και κατ’ εξαίρεση με βεβαίωση που συντάσσεται με ευθύνη του αρμόδιου προϊστάμενου προσωπικού.
Ακόμη, από σήμερα 24/10, οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και παροχής υπηρεσιών, στις περιφερειακές ενότητες που ανήκουν στο επίπεδο 4 (Καστοριά και Κοζάνη), θα λειτουργούν με τους αυστηρούς όρους του επιπέδου 3.
Αυτό ισχύει για τα κομμωτήρια, τις υπηρεσίες μανικιούρ - πεντικιούρ και τα ινστιτούτα αισθητικής σε περιοχές επιπέδου 4, τα οποία θα λειτουργούν όπως στο επίπεδο 3.
Τέλος, κλειστά θα παραμείνουν τα πρακτορεία ΟΠΑΠ στις «κόκκινες» περιοχές.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS