Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Το μέτωπο της ΕΕ κατά Erdogan - Απέτυχε η πολιτική κατευνασμού - Michel: Θα αξιολογήσουμε τη συμπεριφορά της Τουρκίας πριν το τέλος του 2020

Το μέτωπο της ΕΕ κατά Erdogan - Απέτυχε η πολιτική κατευνασμού - Michel: Θα αξιολογήσουμε τη συμπεριφορά της Τουρκίας πριν το τέλος του 2020
Η «επίθεση» του Erdogan κατά του Macron φαίνεται πως επιταχύνει τις εξελίξεις
Οι τελευταίες εξελίξεις και κυρίως η προσωπική επίθεση του Erdogan κατά του Macron αποδεικνύουν περίτρανα ότι η πολιτική κατευνασμού της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία απέτυχε.
Ο Τούρκος πρόεδρος δεν δίστασε να βάλει με ένα από τα ισχυρότερα κράτη της ΕΕ, τη Γαλλία. Όχι μόνο «επιτέθηκε» στον πρόεδρο της Γαλλίας, Emmanuel Macron, με προσβλητικές δηλώσεις αλλά ζήτησε από τους Τούρκους πολίτες να μην αγοράζουν γαλλικά προϊόντα.
Είναι πασιφανές ότι η ανοχή της ΕΕ απέναντι στον Erdogan, απλά τον… αποθρασύνει. Ο Erdogan έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει πως ο Macron χρειάζεται… ψυχίατρο!
Χαρακτηριστικό είναι επίσης το επεισόδιο μεταξύ του Erdogan και της ολλανδικής κυβέρνησης.
Την ίδια στιγμή, ο τουρκικό ερευνητικό σκάφος, Oruc Reis, συνεχίσει να κάνει… βόλτες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, αμφισβητώντας κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία, Omer Celik, υποστήριξε ότι εάν η Ελλάδα θέλει διάλογο θα πρέπει στο τραπέζι να πέσουν όλα τα θέματα και όχι μόνο η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα.
Οι εξελίξεις φέρνουν σε δυσμενή θέση τη Γερμανία και την Angela Merkel προσωπικά, καθώς τάσσεται κατά της σκλήρυνσης της στάσης της ΕΕ απέναντι στον Erdogan. Κι αυτό διότι, η Γερμανία εκτιμά ότι σε περίπτωση επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία, η αντίδραση του Erdogan θα είναι ακόμα χειρότερη. Στη στάση της Merkel, άλλωστε, οφείλεται και το γεγονός ότι παρά τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, η ΕΕ δεν έχει επιβάλλει κυρώσεις στην τουρκική οικονομία.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η κλιμάκωση των προκλήσεων από την πλευρά της Τουρκίας, φαίνεται πως επιταχύνει τις εξελίξεις.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αξιολογήσει τη συμπεριφορά της Τουρκίας πριν από το τέλος του έτους.
Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν ήδη συμφωνήσει το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου και της Τουρκίας να συζητηθεί ξανά στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.
Ωστόσο, δεν αποκλείεται αυτή η συζήτηση να γίνει νωρίτερα.
Άλλωστε, ακόμα και οι χώρες που τηρούσαν μια περισσότερο διαλλακτική στάση έναντι της Τουρκίας το προηγούμενο διάστημα είναι πολύ δύσκολο πλέον να υποστηρίξουν μια πολιτική κατευνασμού της Άγκυρας.
Η Γαλλία κάλεσε τους υπόλοιπους ηγέτες της ΕΕ να εγκρίνουν μέτρα κατά της Τουρκίας με τον Γάλλο υπουργό Εμπορίου να απευθύνεται σε βουλευτές λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η Γαλλία είναι ενωμένη και η Ευρώπη είναι ενωμένη.
Στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Ευρώπη θα πρέπει να λάβει αποφάσεις που θα της επιτρέψουν να ενισχύσει την ισορροπία δυνάμεων με την Τουρκία προς την καλύτερη υπεράσπιση των συμφερόντων της και των ευρωπαϊκών αξιών».

Michel: Η ΕΕ θα αξιολογήσει τη συμπεριφορά της Τουρκίας πριν από το τέλος του 2020

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αξιολογήσει τη συμπεριφορά της Τουρκίας πριν από το τέλος του έτους τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μιλώντας σήμερα το πρωί στο ραδιόφωνο του RTL.
Ο ίδιος χαρακτήρισε «απαράδεκτα» τα σχόλια του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan, εναντίον του Emmanuel Macron και γι' αυτό το λόγο -είπε- απάντησε αμέσως, αναφερόμενος σε ανάρτησή του στο twitter τις προηγούμενες ημέρες, όπου έγραφε: «Αντί για θετική ατζέντα, η Τουρκία επιλέγει προκλήσεις, μονομερείς ενέργειες στη Μεσόγειο και τώρα τις προσβολές.
Είναι απαράδεκτο. Σεβασμός στην Ευρώπη και στα κράτη μέλη της».

To μποϊκοτάζ στα γαλλικά προϊόντα

Ήδη Γαλλία και Τουρκία βρίσκονται εν μέσω ενός άτυπου οικονομικού και εμπορικού πολέμου καθώς ο Erdogan έχει καλέσει σε μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων, επιχειρώντας παράλληλα νε εμφανιστεί και ως εκφραστής του μουσουλμανικού κόσμου, προκειμένου να κεφαλαιοποιήσει την οργή των μουσουλμάνων για τον Macron.
Αγροτικά, γαλακτοκομικά, αρώματα πολυτελείας, καλλυντικά και πολλά άλλα έχουν καταγραφεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) για μποϊκοτάζ, με το σχετικό hashtag να γράφεται στα αραβικά.

Φωτιές από το νέο σκίτσο του Charlie Hebdo

Λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης Erdogan – Παρισίου ρίχνει το γαλλικό περιοδικό Charlie Hebdo που σατιρίζει με σκίτσο του τον Τούρκο πρόεδρο, στο πρωτοσέλιδο του νέου τεύχους του που θα κυκλοφορήσει την Τετάρτη.
Το σκίτσο δείχνει τον Erdogan να κάθεται σε πολυθρόνα φορώντας φανέλα και εσώρουχό, με τη γλώσσα έξω. Κρατά στο ένα του χέρι κάποιο αναψυκτικό ενώ με το άλλο χέρι του σηκώνει το ρούχο μουσουλμάνας αποκαλύπτοντας τα οπίσθιά της.
«Ω! Ο προφήτης!» απεικονίζεται να λέει ο Τούρκος πρόεδρος.
Η λεζάντα του πρωτοσέλιδου γράφει «Erdogan.
Στην ιδιωτική του ζωή, είναι αστείος».
Κορυφαίοι Tούρκοι αξιωματούχοι καταδίκασαν το σκίτσο, κάνοντας λόγο περί «αήθους απόπειρας» από πλευράς της να «διασπείρει πολιτισμικό ρατσισμό και μίσος», κατ’ αυτούς.
«Καταδικάζουμε σθεναρά τη δημοσίευση που αφορά τον πρόεδρό μας στη γαλλική εφημερίδα» διότι «δεν επιδεικνύει κανένα σεβασμό προς οποιαδήποτε πίστη, προς οτιδήποτε ιερό, σε οποιαδήποτε αξία», τόνισε ο Ibrahim Kalin, εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας και κορυφαίος σύμβουλος του Ερντογάν, μέσω Twitter.

Το επεισόδιο Erdogan με την κυβέρνηση της Ολλανδίας

Ο Ολλανδός πολιτικός και αρχηγός του αντι-Ισλαμικού κόμματος, Geert Wilders, δημοσίευμα στο twitter ένα σκίτσο του Τούρκου προέδρου, με μια βόμβα στο κεφάλι, συνοδευόμενο από τη λέξη «τρομοκράτης».
Όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας Anadolu, ο Erdogan κατέθεσε μήνυση σήμερα στην Άγκυρα σε βάρος του Wilders, κατηγορώντας τον για «φασισμό».
Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, από την πλευρά του, χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη μήνυση.
Σημειώνεται ότι ο Mark Rutte ήταν ένας από τους πρώτους Ευρωπαίους ηγέτες που τάχθηκε στο πλευρό του προέδρου της Γαλλίας, Emmanuel Macron, στόχου προσωπικών επιθέσεων εκ μέρους του Recep Tayyip Erdogan, ο οποίος κάλεσε σε μποϊκότάζ των γαλλικών προϊόντων.
Η μήνυση κατά του Wilders «ξεπερνά κάθε όριο», εκτιμά ο Rutte.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης