Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δορυφόροι αποκάλυψαν την ανακατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στο Ιράν

tags :
Δορυφόροι αποκάλυψαν την ανακατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στο Ιράν
Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας επιβεβαίωσε στο AP ότι το Ιράν κατασκευάζει «υπόγειο προηγμένο πυρηνικό εργοστάσιο»
Σάλο έχουν προκαλέσει εικόνες δορυφόρου από το Planet Labs στο Σαν Φρανσίσκο που δείχνουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή πυρηνικής εγκατάστασης στο Natanz του Ιράν.
Και όλα αυτά την ώρα που βρίσκονται σε ισχύ οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα από τις ΗΠΑ, καθώς μαρτυρούν τη σταθερή αποσύνθεση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015.
Σύμφωνα με το Associated Press, οι εικόνες δείχνουν έναν δρόμο που φτιάχτηκε από τον Αύγουστο και μετά νότια της πόλης Natanz, στην κεντρική δυτική επαρχία Ισφαχάν του Ιράν, προς εγκατάσταση πυρηνικών.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας επιβεβαίωσε στο AP ότι το Ιράν κατασκευάζει «υπόγειο προηγμένο πυρηνικό εργοστάσιο».
Ανέφερε επίσης στο AP ότι οι επιθεωρητές του γνώριζαν την κατασκευή και ότι το Ιράν τους είχε ενημερώσει προηγουμένως γι' αυτό, γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν παραβιάζει τις παραμέτρους της συμφωνίας του 2015.
Επίσης γνωστό ως JCPOA, η συμφωνία της εποχής Obama που υπογράφηκε από τις ΗΠΑ, το Ιράν, τη Ρωσία, την Κίνα και τα κράτη της ΕΕ άρχισε τις διεθνείς κυρώσεις στο Ιράν το 2015 με αντάλλαγμα περιορισμούς στο πυρηνικό του πρόγραμμα.
Στο εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου Natanz, μεγάλο μέρος του οποίου είναι υπόγειο, ξέσπασε πυρκαγιά τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους.
Ιρανοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι η πυρκαγιά ήταν αποτέλεσμα σαμποτάζ, και προκάλεσε ζημιές αρκετά σημαντικές για να επιβραδύνουν την ανάπτυξη προηγμένων αντιδραστήρων εμπλουτισμού ουρανίου.
Ο διευθυντής του οργανισμού ατομικής ενέργειας του Ιράν τον Αύγουστο ανακοίνωσε ότι το επίγειο τμήμα της εγκατάστασης θα ανοικοδομηθεί στα βουνά γύρω από το Natanz.
Πάντως, η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι η πυρηνική της ανάπτυξη είναι αποκλειστικά για ειρηνικούς σκοπούς, ενώ η κυβέρνηση Trump και ορισμένοι από τους συμμάχους της, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, έχουν από καιρό κατηγορήσει τη χώρα ότι επιδιώκει την κατασκευή πυρηνικής βόμβας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης