Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πανδημία και κρούσματα εκτίναξαν τον δείκτη φόβου - Στο υψηλότερο επίπεδο τους τελευταίους δύο μήνες

Πανδημία και κρούσματα εκτίναξαν τον δείκτη φόβου - Στο υψηλότερο επίπεδο τους τελευταίους δύο μήνες
Σε νέα υψηλά «βαδίζει» ο δείκτης VIX λόγω της πανδημικής κρίσης
Σε νέα υψηλά «βαδίζει» ο δείκτης VIX –ή, αλλιώς, δείκτης Φόβου– λόγω της πανδημικής κρίσης που απειλεί εκ νέου την παγκόσμια κοινότητα.
Ειδικότερα, την Τετάρτη «ανέβηκε» στο υψηλότερο επίπεδο τους τελευταίους δύο μήνες.
Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ο VIX βρισκόταν στις 39,71, με τον δείκτη αναφοράς του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500 να υποχωρεί 2% εν μέσω ανησυχιών για την απότομη αύξηση των περιπτώσεων COVID-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.
Πέρα από την πανδημία, στην ενίσχυση του VIX συνέβαλαν η ανησυχία σχετικά με τις καθυστερημένες προσπάθειες στην Ουάσινγκτον για λήψη περαιτέρω μέτρων δημοσιονομικής τόνωσης αλλά και το αβέβαιο αποτέλεσμα για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.
Σημειώνεται πως ο δείκτης σημείωσε άνοδο σχεδόν 10 μονάδες αυτήν την εβδομάδα και βρίσκεται σε καλό δρόμο για τη μεγαλύτερη αύξηση σε εβδομαδιαία βάση από τον Ιούνιο.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του VIX, τα οποία προεξοφλούν από καιρό τις προσδοκίες για μεγαλύτερη μεταβλητότητα προς το τέλος του έτους και στις αρχές του 2020 - σε μεγάλο βαθμό για τις ανησυχίες των εκλογών - ενισχύθηκαν παράλληλα με τον δείκτη.
Νωρίτερα στη συνεδρία, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Δεκεμβρίου έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που άρχισαν να διαπραγματεύονται τον Μάρτιο.
Image
Λίγα λόγια για τον δείκτη VIX

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο καθηγητής του Πανεπιστήμιου Πειραιώς Nικόλαος Φίλιππας, η υψηλή μεταβλητότητα που χαρακτηρίζει τη σύγχρονη οικονομική πραγματικότητα καθιστά αναγκαία τη συστηματική μελέτη και καταγραφή ενός μέτρου το οποίο θα περιέγραφε τις υπάρχουσες αβεβαιότητες στις αγορές, οι οποίες σε γενικές γραμμές αντανακλούν τις αντίστοιχες αβεβαιότητες στην πραγματική οικονομία.
Στη σύγχρονη βιβλιογραφία οι δείκτες αυτοί αποτελούν σημαντικές πηγές πληροφόρησης και εργαλεία στρατηγικής προς αυτήν την κατεύθυνση.
Μια σημαντική συμβολή στο χώρο των δεικτών της κατηγορίας αυτής ήταν η κατασκευή του δείκτη VIX.
Ο δείκτης αυτός εισήχθη το 1993, από την επιστημονική εργασία του Καθηγητή Robert E. Whaley με σκοπό να παρέχει ένα σημείο αναφοράς της βραχυπρόθεσμης μεταβλητότητας της χρηματιστηριακής αγοράς των ΗΠΑ.
Στη συνέχεια o δείκτης αυτός χρησιμοποιήθηκε μεταξύ άλλων για το σχεδιασμό παράγωγων χρηματοοικονομικών προϊόντων με σκοπό την εφαρμογή κατάλληλων στρατηγικών για την αντιστάθμιση του κινδύνου στις αγορές.
Τέλος, η διαχρονική σύγκριση του επιπέδου του δείκτη παρέχει χρήσιμα συμπεράσματα για την πορεία της αγοράς, αλλά και της οικονομίας γενικότερα.
Ο δείκτης VIX ερμηνεύεται και έχει χαρακτηρισθεί επίσης και ως “ένα μέτρο φόβου του επενδυτή” (“the investor’s fear gauge”) από πολλές επιστημονικές μελέτες και χρησιμοποιείται από τους traders ως δείκτης συναισθήματος .
Μια υψηλή τιμή του δείκτη υποδεικνύει έντονη αβεβαιότητα στο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον και βραχυπρόθεσμη μελλοντική μεταβλητότητα στη χρηματιστηριακή αγορά. Φυσικά, όσο μεγαλύτερη είναι η τιμή του τόσο μεγαλύτερη αβεβαιότητα (φόβος) υπάρχει στην αγορά και οι τιμές των μετοχών μπορεί να παρουσιάσουν ξαφνικές μεταβολές είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω. Αντίθετα, όσο χαμηλότερη είναι η τιμή του δείκτη, τόσο μειώνεται η αβεβαιότητα και αποκαθίσταται η βραχυπρόθεσμη εμπιστοσύνη στο σύστημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης