Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Επιβεβαιώνονται σε «ΑΑΑ» οι ΗΠΑ, σταθερό παραμένει το trend - Εκτόξευση στο χρέος

tags :
DBRS: Επιβεβαιώνονται σε «ΑΑΑ» οι ΗΠΑ, σταθερό παραμένει το trend - Εκτόξευση στο χρέος
Αμετάβλητες οι αξιολογήσεις των ΗΠΑ από τη DBRS Morningstar
Σε «ΑΑΑ» επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών η DBRS Morningstar, διατηρώντας παράλληλα σε σταθερές τις προοπτικές επαναξιολόγησης 12μήνου (trend).
Όπως αναφέρει ο καναδικός οίκος αξιολόγησης, η πανδημία του κορωνοϊού προκάλεσε απότομη ύφεση και επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών.
Οι περισσότερες προβλέψεις κάνουν λόγο για μείωση του ΑΕΠ κατά 3,5% με 4% το 2020, επισημαίνεται.
Η ανεργία έχει μειωθεί σημαντικά από την εκτόξευση στο 14,% τον Απρίλιο, αλλά παραμένει σε υψηλό επίπεδο, 7,9% τον Σεπτέμβριο.
Το Υπουργείο Οικονομικών αναμένει το έλλειμμα του οικονομικού έτους 2020 να διαμορφωθεί στα 3,1 τρισεκ. δολάρια, ή 15% του ΑΕΠ.
«Κατά τη γνώμη της DBRS Morningstar, το έλλειμμα του 2021 φαίνεται πιθανό να φθάσει επίσης σε διψήφια ψηφία -ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Παρ' όλα αυτά, η DBRS Morningstar εξακολουθεί να βλέπει τις αξιολογήσεις ως υποστηριζόμενες από την εξαιρετική ανθεκτικότητα της οικονομίας, του δολαρίου και του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ.
Ένας καινοτόμος ιδιωτικός τομέας και ένα σύστημα ανώτερης εκπαίδευσης παγκόσμιας κλάσης, σε συνδυασμό με υψηλά επίπεδα προστασίας για τις αστικές και θρησκευτικές ελευθερίες, παραμένουν σημαντική προσέλκυση για τους πολίτες, τους μετανάστες και τους προσωρινούς εργαζομένους.
Το δολάριο ΗΠΑ και οι χρηματοοικονομικές αγορές των ΗΠΑ παραμένουν στο κέντρο του παγκόσμιου εμπορίου και των ροών κεφαλαίων.
Οι υποστηρικτικές πολιτικές της Federal Reserve έχουν απορροφήσει σχεδόν όλη την αυξημένη έκδοση ομολόγων από την απάντηση στην πανδημία, επιτρέποντας στο Υπουργείο Οικονομικών να χρηματοδοτήσει τον αυξημένο δανεισμό με μηδενικό καθαρό κόστος προς το παρόν.
Το αυξανόμενο χρέος μπορεί τελικά να έχει αντίκτυπο στις προοπτικές ανάπτυξης για την οικονομία των ΗΠΑ, αλλά η οικονομική ευελιξία των ΗΠΑ είναι απίθανο να μειωθεί εντός του προβλεπόμενου ορίζοντα. (…)
Τους επόμενους μήνες, η DBRS Morningstar αναμένει ότι η ανάκαμψη θα είναι σταδιακή, ιδιαίτερα για τους τομείς που επηρεάζονται περισσότερο από τα ταξίδια, τον τουρισμό, τη φιλοξενία και τις συναφείς υπηρεσίες.
Οι επιτυχημένες δοκιμές εμβολίων και η κυβερνητική υποστήριξη για ταχεία ανάπτυξη εμβολίων μπορεί να βοηθήσουν στην επιτάχυνση της ανάκαμψης, αλλά ακόμη και ένα σενάριο με τις καλύτερες περιπτώσεις φαίνεται απίθανο να προκαλέσει ξαφνική ανάκαμψη.
Εν τω μεταξύ, με τις εκλογές λίγες μόλις εβδομάδες μακριά, οι πολιτικές διαιρέσεις έχουν περιορίσει την πρόοδο στην πρόσθετη υποστήριξη σε άνεργους ή στις εταιρείες που πλήττονται περισσότερο.
Ωστόσο, αναμένουμε αυτό να χαλαρώσει μετά τις εκλογές στις 3 Νοεμβρίου.
Εν τω μεταξύ, τα υψηλά επίπεδα αποταμίευσης είναι πιθανό να μειωθούν καθώς ο φόβος για τον ιό σταδιακά υποχωρεί, παρέχοντας στήριξη στην ανάκαμψη.
Παρά το σημαντικό σοκ, η DBRS Morningstar εξακολουθεί να βλέπει την οικονομία των ΗΠΑ ως τη μεγαλύτερη, πιο ανθεκτική και πιο ευέλικτη οικονομία στον κόσμο.
Οι πολιτικοί θεσμοί των ΗΠΑ είναι πολύ διαφανείς, παρέχοντας υψηλό βαθμό δημόσιας λογοδοσίας», σημειώνει μεταξύ άλλων ο οίκος.
Οι οικονομικές προβλέψεις της DBRS:
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης