Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η μανία εξαγορών και συγχωνεύσεων στον ενεργειακό κλάδο θα έχει άσχημο τέλος

Η μανία εξαγορών και συγχωνεύσεων στον ενεργειακό κλάδο θα έχει άσχημο τέλος
Η πολυαναμενόμενη ενοποίηση του κλάδου εξόρυξης σχιστολιθικού πετρελαίου έχει πυροδοτήσει μια ακόμα περίοδο μανίας στη βιομηχανία ενέργειας αναφέρει το Bloomberg
Η πολυαναμενόμενη ενοποίηση του κλάδου εξόρυξης σχιστολιθικού πετρελαίου έχει πυροδοτήσει μια ακόμα περίοδο μανίας στη βιομηχανία ενέργειας αναφέρει το Bloomberg, η οποία θυμίζει εκείνη στα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν εξερράγη η φούσκα του Διαδικτύου.
Αλλά μην περιμένετε ότι οι τιμές των μετοχών θα αυξηθούν αυτή τη φορά τονίζει το Bloomberg.
Η ιστορία επαναλαμβάνεται καθώς φαίνεται ότι η ενέργεια δεν μπορεί να προσελκύσει επενδυτές - ξανά.
Το σκηνικό άνθησης των εξαγορών και συγχωνεύσεων στον ενεργειακό κλάδο  λαμβάνει χώρα σε μία περίοδο που κυριαρχείται από την  κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου με αποτέλεσμα τα deal να πραγματοποιούνται σε πολύ χαμηλές τιμές.
Κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημικής περιόδου, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί τέσσερις συμφωνίες: η εξαγορά της Noble Energy από την Chevron, η εξαγορά της Concho Resources από την ConocoPhillips, η εξααγορά της Pioneer Natural Resources από την Parsley Energy και η συγχώνευση της Devon Energy με την WPX Energy.
Αυτό φαίνεται να είναι μόνο η αρχή καθώς κυκλοφορούν φήμες για περισσότερες συμφωνίες που θα πραγματοποιηθούν.
Η οικονομία έχει αλλάξει δομικά από το 2000, γεγονός που κάνει την επιτάχυνση της τεχνολογίας να φαίνεται πραγματική και διαρκής.
Αυτό δεν ισχύει για τη βιομηχανία ενέργειας.
Ο ενεργειακός κλάδος βρίσκεται αντιμέτωπος με την επιδείνωση της δυναμικής της προσφοράς και της ζήτησης από την οποία είναι πιθανό να χρειαστούν χρόνια για να ανακάμψει.
Η δυναμική του εφοδιασμού δεν ήταν ευνοϊκή ακόμη και πριν από την πανδημία.
Η αμερικανική έκρηξη παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου σχιστόλιθου και η… εξαπάτηση των ποσοστώσεων παραγωγής του ΟΠΕΚ+ δημιούργησαν υπερπροσφορά στην αγορά πετρελαίου.
Ο εμπορικός κίνδυνος προστέθηκε στις ανησυχίες για τους παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου.
Από το 2017 τα ράλι στην τιμή του πετρελαίου σπάνια έχουν μεταφερθεί στις ενεργειακές μετοχές πέρα από μια σύντομη αύξηση των αποτιμήσεων που προκάλεσαν private equity το 2016.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/cant%20stem%20slide.jpg?itok=g-FTR66p
Προσθέστε τον αντίκτυπο των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ και οι κίνδυνοι πολλαπλασιάζονται.
Στο τελευταίο debate ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Joe Biden , υποστήριξε τη μετάβαση από το πετρέλαιο σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κίνα, ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου πίσω από τις ΗΠΑ, κινείται επιθετικά προς αυτή τη μετάβαση πράσινης ενέργειας και καθιερώνεται ως ηγέτης στην ηλεκτροδότηση.
Βλέποντας τόση δραστηριότητα σε εξαγορές και συγχωνεύσεις με πολύ χαμηλές αποτιμήσεις, σημαίνει πως ο κλάδος αναμένει πως η στασιμότητα θα συνεχιστεί, καθώς οι δραστικές μεταβολές στις τιμές αργού θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τις συμφωνίες.
Βραχυπρόθεσμα, οι προοπτικές για ένα νέο πακέτο τόνωσης στις ΗΠΑ και ένα εμβόλιο κατά του  Covid-19 πιθανότατα θα αυξήσουν τις τιμές του πετρελαίου και ίσως ακόμη και διατηρήσουν κέρδη για λίγο.
Είναι επίσης πιθανό να λάβουν χώρα περισσότερες συμφωνίες, οι οποίες θα μπορούσαν να ενισχύσουν το ενδιαφέρον στον ενεργειακό κλάδο.
Αλλά μακροπρόθεσμα, αναμένεται ο κλάδος της ενέργειας να επανέλθει στην πολυετή πτωτική του τάση…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης