Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τι αναμένουν οι αγορές από την ΕΚΤ - Δεκέμβριο του 2020 ανοίγει τα χαρτιά η Lagarde - Εκτιμήσεις για επέκταση του ΡΕΡΡ στο 1,8 τρισ.

tags :
Τι αναμένουν οι αγορές από την ΕΚΤ - Δεκέμβριο του 2020 ανοίγει τα χαρτιά η Lagarde - Εκτιμήσεις για επέκταση του ΡΕΡΡ στο 1,8 τρισ.
Τι προσδοκούν οι επενδυτές από την πολιτική της ΕΚΤ
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα συνεδριάσει αύριο 29/10 σε προγραμματισμένη συνεδρίαση για τη  νομισματικής πολιτικής, μέσα σε ένα σκηνικό που είναι αρκετά δυσοίωνο.
Τα lockdowns επιβάλλονται εκ νέου σε όλη την Ευρώπη, καθώς τα κρούσματα κορωνοϊού αυξάνονται και οι οικονομικές προοπτικές επιδεινώνονται μέρα με τη μέρα, γεγονός που θα συνεχίσει να επιβαρύνει τον πληθωρισμό.
Ωστόσο, η ΕΚΤ δεν αναμένεται να αυξήσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά να ανοίξει τα χαρτιά της για τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου 2020.
Όπως ανέφερε ο Dirk Schumacher της Natixis «αναμένουμε ένα σαφές μήνυμα δράσης για τον Δεκέμβριο που θα προέλθει από τη συνεδρίαση 29/10.
Ο κίνδυνος για την ανάκαμψη αυξάνεται και πάλι και τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό είναι απογοητευτικά.
Όλα αυτά τα δεδομένα ανοίγουν τον δρόμο για αύξηση του PEPP τον Δεκέμβριο του 2020.
Το PEPP είναι το πρόγραμμα αγοράς έκτακτης ανάγκης πανδημίας της ΕΚΤ, που δημιουργήθηκε τον Μάρτιο του 2020.
Τα μακροοικονομικά στοιχεία στην ευρωζώνη συνεχίζουν να επιδεινώνονται.
Τα lockdowns  επανεισάγονται σε ολόκληρη την Ευρώπη και η κάπως αισιόδοξη οικονομική εικόνα που είχε τονίσει επικεφαλής της ΕΚΤ Christine Lagarde, πλέον περιβάλλεται από πολλά μαύρα σύννεφα.
Γι 'αυτό οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν δράση τον Δεκέμβριο του 2020.
Αναλυτές και οικονομολόγοι αναμένουν επέκταση του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων (PEPP), σήμερα στο 1,35 τρισ. ευρώ, στο 1,8 τρισ. ευρώ στην τελευταία συνεδρίαση του έτους, με αποτέλεσμα οι συνολικές αγορές ομολόγων να ξεπεράσουν τα 5 τρισ. ευρώ έως τα τέλη του 2023. Και αυτό επειδή οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία έχουν επιδεινωθεί καθώς οι κυβερνήσεις προχωρούν και πάλι σε νέο γύρο περιοριστικών μέτρων, εξέλιξη που θέτει σε κίνδυνο τις τελευταίες προβλέψεις της ΕΚΤ ότι η οικονομία θα επιστρέψει σε προ κρίσης επίπεδα έως τα τέλη του 2022. «Προς το παρόν η ΕΚΤ δεν προβλέπει αρνητική ανάπτυξη στο τέταρτο τρίμηνο. Εάν όμως προσαρμόσει τις προοπτικές της ή αναφέρει ότι επίκεινται περισσότεροι καθοδικοί κίνδυνοι για την οικονομία, τότε ενδεχομένως αυτό να αποτελέσει ένδειξη ότι προετοιμάζεται για περαιτέρω μέτρα» εκτιμά ο Ντέιβιντ Αρνό, διαχειριστής κεφαλαίου της Canada Life Asset Management.
Το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Philipp Lane, ο πρωταγωνιστής πίσω από τα μέτρα πανδημικής κρίσης, λέγεται ότι είναι φίλος των «πακέτων λύσεων», οι οποίες ενδέχεται να αναπτυχθούν ξανά στην επόμενη συνάντηση.
Ένα χρόνο μετά την ανάληψη της προεδρίας της ΕΚΤ από την Christine Lagarde,  παλεύει με τη χειρότερη οικονομική ύφεση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Οι πιθανότητες είναι υψηλές ότι ο στόχος θα αλλάξει και ότι η ΕΚΤ θα επιτρέψει μάλλον υψηλότερο πληθωρισμό στο μέλλον.
«Στο τρέχον περιβάλλον χαμηλότερου πληθωρισμού, οι ανησυχίες που αντιμετωπίζουμε είναι διαφορετικές (από το 2003) και αυτό πρέπει να αντικατοπτρίζεται στον στόχο του πληθωρισμού», δήλωσε η Πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde σε συνέντευξη Τύπου στις 30 Σεπτεμβρίου.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει πραγματοποιήσει παρόμοια εκτίμηση και ανακοίνωσε στα τέλη Αυγούστου ότι θα επέτρεπε στον πληθωρισμό να υπερβεί τον στόχο του 2% για «κάποιο χρονικό διάστημα».
Αυτό σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα θα είναι λιγότερο πιθανό να αυξήσει τα επιτόκια - μια κίνηση που έχει μεγάλες επιπτώσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές και στην καθημερινότητα των καταναλωτών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης