Τελευταία Νέα
Διεθνή

Handelsblatt: Λάθος το lockdown - Οι τακτικές τρόμου κατέστρεψαν την οικονομία

Handelsblatt: Λάθος το lockdown - Οι τακτικές τρόμου κατέστρεψαν την οικονομία
Οι τακτικές τρόμου κατέστρεψαν την οικονομία και όχι ο κορωνοϊός, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt
Οι τακτικές τρόμου κατέστρεψαν την οικονομία και όχι ο κορωνοϊός, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt σε σχετική αρθρογραφία της, επισημαίνοντας πως ένα δεύτερο lockdown είναι σαν να ανοίγει κανείς το κουτί της Πανδώρας για δεύτερη φορά.
Απαιτείται lockdown, υποστηρίζει η Handelsblatt, αλλά προτού ανατριχιάσετε αξίζει να επισημανθεί πως έχει γίνει ήδη αρκετή ζημιά από τον Μάρτιο.
Όχι, να μιλήσουμε όμως για ένα άλλο lockdown το οποίο, σε αντίθεση με τα δρακόντεια μέτρα, δεν θα είχε καμία επίπτωση για την οικονομία:
Οι πάσης φύσεως κυβερνητικοί ειδήμονες καθώς και συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης να το… βούλωναν λίγο.
Ας πούμε για κάνα δύο εβδομάδες…
Μέχρι εξαλειφθούν το οξύ κύμα υστερίας και οι τακτικές τρόμου, καταστροφής και θλίψης.
Αυτό θα ήταν ένα συναρπαστικό πείραμα και συγκριτικά αβλαβές σε σύγκριση με την επέμβαση ανοιχτής καρδιάς που επιχειρείται σε μια κοινωνία που βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο εάν οι «ειδικοί στον τομέα της υγείας» και άλλοι αποκαλυπτικοί αναβάτες συνταγογραφούσαν για τον εαυτό τους «αποχή» από τα μίντια.
Θα ήταν πολύ όμορφο αν οι διάφοροι πολιτικάντηδες σταματούσαν να ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλο για το ποιος είναι ο πιο σκληρός μαχητής στη μάχη κατά του κορωνοϊού.
Θα ήταν επίσης ευλογία αν ορισμένα μέσα ενημέρωσης παρέμεναν θεματοφύλακες της ενημέρωσης, με κριτικό και νηφάλιο τρόπο, αντί να είναι κλητήρες του εκάστοτε υπουργού υγείας ή της εκάστοτε φαρμακευτικής.
Δεν υποτιμάμε τον κορωνοϊό.
Αλλά οι ψεύτικες ειδήσεις δεν αφορούν μόνον τους συνωμοσιολόγους, τους νεοναζί και τους πάσης φύσεως σκοτεινούς χώρους.
Οι υποδόριες ενέσιμες μισές αλήθειες ξεκίνησαν με την κατάταξη των νέων λοιμώξεων και ασθενειών, οι οποίες –όπως γνωρίζουμε από καιρό– δεν είναι σοβαρές, αλλά προκαλούν φόβο και αβεβαιότητα.
Όπως παρατηρεί ο ερευνητής μέσων ενημέρωσης Stephan Russ-Mohl, υπάρχει υπερπροσφορά ειδήσεων για την πανδημία και πίεση προς την κατεύθυνση του lockdown, γεγονός που προκαλεί ερωτήματα.
Ο χειρισμός της πανδημικής κρίσης έχει ξεφύγει – και δεν μιλάμε για τον ιό.
Τα κοινωνικά υποσυστήματα -πολιτική, επιστήμη, οικονομία, κοινωνία και τα μέσα τους- κάνουν αυτό που κάνουν πάντα.
Αλλά η αλληλεπίδραση αυτού του συνόλου, υπό την σκιά του κορωνοϊού, αποτελεί πρωτοφανή κακοφωνία.
Ο κόσμος έχει αλλάξει από τότε που ο ιός ξέσπασε σχεδόν πριν από ένα χρόνο στο Γουχάν.
Ξέραμε για την Covid-19 από καιρό.
Γνωρίζαμε επίσης ότι δεν ήταν αβλαβής, ούτε όμως τόσο θανατηφόρος όσο αρχικά πιστεύαμε.
Ήταν διαχειρίσιμος και χωρίς lockdown.
Ως εκ τούτου, αν αυτή η ιδέα της απόλυτης ακινησίας ήταν σωτήρια ή ένα δεύτερο κουτί της Πανδώρας θα κριθεί από τις μελλοντικές γενιές.
Γεγονός, ωστόσο, είναι πως υπάρχουν άλλες λύσεις, πιο αποδοτικές.
Επισημαίνεται ότι ο αριθμός των νέων λοιμώξεων αυξάνεται απότομα -επίσης λόγω της εποχής-, αλλά ο αριθμός των ασθενών που υποβάλλονται σε εντατική θεραπεία και ο αριθμός των θανάτων είναι πολύ μικρότεροι από ό,τι την άνοιξη.

Η πανδημία είναι διαχειρίσιμη

Αυτός είναι ένας άλλος λόγος για τον οποίο η γερμανική Ένωση Ασφαλίσεων Υγείας, μαζί με άλλες περίπου 50 ενώσεις, καθώς και οι κορυφαίοι ιολόγοι Hendrik Streeck και Jonas Schmidt-Chanasit, αντιτίθενται στις απαγορεύσεις μετακινήσεων και προτείνουν ειδικά μέτρα για τις ευπαθείς ομάδες.
Ο Schmidt-Chanasit πρόσφατα επεσήμανε ότι μόνο στη Γερμανία 40.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από πνευμονία - τέσσερις φορές περισσότεροι από τον αριθμό των θυμάτων του κορωνοϊού.
Δεν είναι πλέον μόνος:
Στη Διακήρυξη του Great Barrington, γνωστοί επιδημιολόγοι από τα πανεπιστήμια του Χάρβαρντ, του Στάνφορντ και της Οξφόρδης πρότειναν πρόσφατα «στοχευμένη προστασία» ομάδων κινδύνου.
Ο υπόλοιπος πληθυσμός θα πρέπει να συνεχίσει την κανονική του ζωή έως ότου επιτευχθεί ανοσία της αγέλης μέσω φυσικών λοιμώξεων - - ένας όρος που συνεχίζει να προκαλεί πανικό στην Ευρώπη.
Οι κυβερνήσεις πρέπει να καταλάβουν πως οι πολίτες δεν είναι άνθρωποι των σπηλαίων.
Δεν είναι δυνατόν να καταστέλλονται βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.
Σημειωτέον ότι βασικοί τομείς της οικονομικής δραστηριότητας έχουν υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη.
Αυτή η κρίση έχει πολλούς υπεύθυνους.
Kαι ο κορωνοϊός δεν ανήκει σε αυτούς, καταλήγει ο αρθρογράφος της Handelsblatt.
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης