Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ΕΕ παρακάμπτει τον ΠΟΕ για την επίλυση διμερών εμπορικών διαφορών

Η ΕΕ παρακάμπτει τον ΠΟΕ για την επίλυση διμερών εμπορικών διαφορών
Καμπανάκι για ΗΠΑ και Βρετανία – Δεν θα μπορούν να οδηγούν τις υποθέσεις σε νομικό κεν
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξοπλιστεί με τη δυνατότητα επιβολής «τιμωρητικών» δασμών εναντίον των ΗΠΑ και άλλων ανταγωνιστών της, εφόσον επιχειρήσουν να επωφεληθούν από την πρόσφατη παράλυση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και αρνηθούν να επιλύσουν τις διμερείς εμπορικές διαφορές.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που εκπροσωπεί τις 27 κυβερνήσεις της ΕΕ, συμφώνησαν την Τετάρτη (28/10) σε νέο κανονισμό για τη διασφάλιση των συμφερόντων της ΕΕ για περιπτώσεις οι οποίες θα ανήκαν στην αρμοδιότητα του ΠΟΕ.
Το δευτεροβάθμιο όργανο του ΠΟΕ, το οποίο ενεργεί ως ανώτατο δικαστήριο για διεθνείς εμπορικές διαφορές, παρέλυσε τον περασμένο Δεκέμβριο αφού η Ουάσινγκτον μπλοκάρει νέους διορισμούς σε αυτό και δυσχεράνθηκε η λήψη αποφάσεων στο τελευταίο βαθμό.
Έτσι, οποιοδήποτε μέλος του ΠΟΕ είναι δυσαρεστημένο με την απόφαση χαμηλόβαθμης επιτροπής ΠΟΕ μπορεί να προσφύγει στο δευτεροβάθμιο όργανο οδηγώντας την υπόθεση σε νομικό κενό.

Προσωρινός μηχανισμός

Ύστερα από την εξέλιξη αυτή, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να προχωρήσει σε πράξης επιβολής δασμών βάσει της απόφασης μιας χαμηλόβαθμης επιτροπής του ΠΟΕ εάν μια άλλη χώρα προσπάθησε να εμποδίσει την τελική διευθέτηση.
Η ΕΕ συμφώνησε σε έναν προσωρινό μηχανισμό προσφυγών για διμερείς διαφορές που θα παράγει μια τελική απόφαση με μια σειρά εμπορικών εταίρων, όπως η Αυστραλία, ο Καναδάς και η Κίνα, αλλά όχι οι ΗΠΑ.
Ο νέος νόμος της ΕΕ θα επεκταθεί σε πιθανά εμπορικά μέτρα για υπηρεσίες και δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας καθώς επίσης και να χρησιμοποιηθεί στη περίπτωση διαφορών για διμερείς εμπορικές συμφωνίες, όπως η συμφωνία που η ΕΕ επιχειρεί να συνάψει με τη Βρετανία.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας της Τετάρτης (28/10), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύτηκε επίσης να υποβάλει έως το τέλος του 2021 νέους κανόνες για την προστασία της ΕΕ από την «καταχρηστική» δράση τρίτων.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης